| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Pobiranje izdelkov iz gibajočega se transporterja z robotom ABB : diplomsko delo
Sebastijan Mlinarević, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen program za učinkovito pobiranje izdelkov s premikajočega se transporterja z uporabo robota ABB IRB 1200. Za razvoj programa je bilo uporabljeno simulacijsko okolje RobotStudio, medtem ko se je hitrost traku in interval prihajanja komadov krmilila z uporabo programa TIA Portal. Logiko pobiranja izdelkov smo implementirali programsko. Pri tem smo uporabili tudi program SIMIT, ki je omogočil povezavo med TIA Portalom in RobotStudio. Rezultati so pokazali, da robot ABB IRB 1200 uspešno pobira izdelke s premikajočega se transporterja v simulacijskem okolju. Ta raziskava prispeva k optimizaciji industrijskih procesov in povezovanju med različnimi avtomatiziranimi sistemi.
Ključne besede: RobotStudio, TIA Portal, SIMIT, ABB IRB 1200, programiranje, simulacija
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 389; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)

2.
Digitalni dvojček za proces sestavljanja : diplomsko delo
Jure Galun, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava izdelavo digitalnega dvojčka robotske celice, ki je bil dosežen s povezavo virtualne robotske celice in virtualnega krmilnika. Glavni cilj naloge je bil razviti ustrezen robotski program za vodenje robota in ustvariti virtualno okolje, v katerem je možna simulacija robotskega sistema s programskim okoljem RobotStudio,ter omogočiti vodenje celotnega procesa robotske celice z virtualnim krmilnikom PLCsim Advanced. Zato je bilo potrebno kreirati tudi ustrezen program za virtualni krmilnik, s katerim se bo vodil ves proces robotske celice, in uporabniški vmesnik za vodenje procesa v programskem okolju TIA V17. V nalogi je opisan tudi postopek vzpostavitve povezav med programskimi okolji in zagon simulacije.
Ključne besede: digitalni dvojček, avtomatizacija, robotstudio, TIA V17, SIMIT
Objavljeno v DKUM: 20.09.2023; Ogledov: 262; Prenosov: 69
.pdf Celotno besedilo (4,23 MB)

3.
Avtomatizacija in robotizacija proizvodne linije za sestavljanje trofaznih pametnih električnih števcev : magistrsko delo
Essam Hashem, 2023, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem projektu bomo pokrili postopek preoblikovanja kompleksne ročne montažne delovne postaje linije pametnih električnih merilnikov v avtomatsko montažno robotno celico. Celotna linija proizvaja trofazni električni pametni števec. Glede na potrebe stranke se proizvajajo različne vrste trofaznih števcev. Robotna celica bo sposobna sestavljati različne vrste števcev. Robotna celica je oblikovana, ustvarjena, simulirana in preizkušena fizično in virtualno. Programska oprema, uporabljena za izvedbo tega projekta, so SOLIDWORKS, ROBTSTUDIO in TIA PORTAL/WINCC RUNTIME. Programska oprema SOLIDWORKS se uporablja za oblikovanje in modeliranje 3D-modela robotskih orodij, dozirnikov, blisterjev in pnevmatskih predalov za blisterje. Robotska orodja so fizično ustvarili s 3D-tiskalnikom, ki ga je mogoče namestiti na dejanskega robota, da preizkusi in preizkusi koncept ideje sestavljanja. ROBOTSTUDIO in TIA PORTAL se uporabljata za simulacijo in nadzorovanje robotne celice. Trenutno je linija avtomatizirana za 42,86% s štirimi delavci, ki delajo na liniji. Po uvedbi avtomatizacije ročne delovne postaje bo avtomatiziranih 71,43% linije, pri čemer bosta na liniji delala le dva delavca.
Ključne besede: avtomatizacija - robotna celica - modeliranje - CAD (računalniško podprto oblikovanje) - robotstudio - sestavljanje.
Objavljeno v DKUM: 17.07.2023; Ogledov: 233; Prenosov: 0

4.
Izdelava digitalnega dvojčka med robotom IRB 1200 in CNC stružnico DOOSAN : diplomsko delo
Tilen Mlačnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja razvoj digitalnega dvojčka CNC stružnice in industrijskega robota. V delu je predstavljena komunikacija med programi RobotStudio, TIA portal, PLCSIM Advanced in SIMIT. Na kratko so opisana navodila za vzpostavitev te komunikacije in problemi s katerimi smo se srečevali. Predstavljena sta tudi programa za RobotStudio in TIA portal pri katerem je nadzorni sistem PLK krmilnik znotraj TIA portala. Rezultat je avtomatsko delovanje robota in stružnice z nadzornim sistemom v virtualnem okolju.
Ključne besede: ABB, RobotStudio, Siemens, Simit, TIA, digitalni dvojček
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 812; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (2,63 MB)

5.
Primerjava programiranja ABB robota s programskim orodjem RobotStudio in RoboDK : diplomsko delo
Uroš Kolenc, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno programsko orodje RoboDK, ki je namenjeno »offline« programiranju in izdelavi simulacije robotov različnih proizvajalcev. Predstavljene so njegove funkcije in princip izdelave programa, katerega glavni gradnik je industrijski robot ABB IRB 1200. Predstavljeno je tudi povezovanje med programskim orodjem RoboDK in robotom, prenos in izvajanje programa na robotu. Za primerjavo je izdelan tudi robotski program v namenskem programskem orodju RobotStudio, ki je namenjen robotom ABB. Podane so primerjave nalaganja programa na robota, kreiranja digitalnih signalov in orodij. Na koncu diplomskega dela je predstavljena cenovna primerjava obeh programskih paketov.
Ključne besede: RoboDK, RobotStudio, programiranje, simulacija, ABB IRB 1200
Objavljeno v DKUM: 03.11.2020; Ogledov: 1015; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (2,94 MB)

6.
Povezava programa robotstudio in siemens simatic : diplomsko delo
Andrej Baligač, 2020, diplomsko delo

Opis: V današnjem času napredek v robotizaciji igra veliko vlogo. Število robotov na svetu iz leta v leto narašča in industrijskega okolja brez robotske celice skorajda več ni. Opravljajo različna opravila in s tem lajšajo delo in pospešujejo proizvodni proces. Da bi preverili ali je robot primeren za izvajanje dela oz. bi želeli spremeniti delovno okolje robota in bi se radi prepričali, da bo robotska celica pravilno delovala, je možno narediti simulacijo. Tema diplomske naloge temelji na izdelavi robotske celice v programu RobotStudio, ki pa jo nato povežemo s Siemensovim programom Simit. Ta program omogoča, da izdelamo virtualni krmilnik s pomočjo katerega lahko simuliramo praktično realne delovne pogoje. Virtualni krmilnik tako služi kot gospodar, ki krmili robota.
Ključne besede: robotska celica, virtualni krmilnik, RobotStudio, Simit, industrijski krmilnik, simulacija
Objavljeno v DKUM: 24.09.2020; Ogledov: 728; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (2,20 MB)

7.
Uporaba SafeMove funkcije na industrijskem robotu ABB IRB 1200 : diplomsko delo
Anton Mataj, 2019, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomske naloge je preučiti in uporabiti funkcijo SafeMove programskega paketa RobotStudio, s katero izboljšamo varnost robota, izvajanje dela, poseganje človeka v robotsko celico ... Za uporabo funkcije SafeMove na realnem robotu bi morali nadgraditi že obstoječega robota s programirljivim varnostnim logičnim krmilnikom, kar bi bil velik finančni zalogaj, zato sva se s profesorjem in somentorjem asist. Timijem Karnerjem odločila za drugačen pristop, ki je predstavljen v nalogi. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela: v prvem delu je opisano ustvarjanje virtualnega okolja, testiranje in delovanje simulacije. Drugi del naloge temelji na že obstoječem robotu ABB IRB 1200, ki smo ga opremili z varnostnimi funkcijami in testirali, kako deluje v realnosti.
Ključne besede: robot, mehatronika, robotstudio, varnost
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1077; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (4,44 MB)

8.
Rezkanje z industrijskim robotom ABB IRB1200 : diplomsko delo
Matevž Pisnik, 2019, diplomsko delo

Opis: Rezkanje je precizno odstranjevanje materiala iz surovca z uporabo rezalnega orodja. Z uporabo tri, štiri, pet ali celo šest osnimi rezkalnimi centri lahko brez omejitev izdelamo kakršenkoli izdelek, torej na trgu že imamo primerne delovne stroje, vendar lahko z veliko cenejšim robotom dosežemo uporabo pet-osne obdelave. Pri klasičnem tri-osnem obdelovanju nam robot omogoča večje območje delovanja, kot stroj, ki ga uporablja širša množica ljudi. Delovanje je dokaj preprosto, na robotsko roko imamo nameščen motor, ki za določen material primerno hitrostjo vrti delovno orodje, s katerim odstranjujemo material. Robota programiramo indirektno. Predstavili bomo postopek pridobitve g-kode, pretvorbo le-te preko programa RobotStudio v Rapid jezik, katerega razume ABB robot. Robot se pomika po prej določenih koordinatah in postopoma plast za plastjo odstranjuje material.
Ključne besede: rezkanje, industrijski robot, obdelava materiala, RobotStudio, g-koda, rapid jezik
Objavljeno v DKUM: 22.11.2019; Ogledov: 1183; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (2,56 MB)

9.
Avtomatizacija proizvodnega procesa med DOOSAN CNC in ABB robotom IRB 1200 : magistrsko delo
Luka Kumer, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena avtomatizacija proizvodnega procesa med DOOSAN CNC Lynx 220LM stružnico in ABB IRB 1200 robotom. Ideja je nastala zaradi želje po avtomatizirani proizvodnji. Za izdelavo simulacije modela avtomatizirane proizvodne steze se je uporabilo programsko orodje RobotStudio ABB. Treba je bilo vzpostaviti komunikacijo med DOOSAN CNC Lynx 220LM stružnico in ABB IRB 1200 robotom. To se je naredilo s pomočjo uporabe ABB IRC5 krmilnika, katerega naloga je vodenje teh dveh. ABB IRC5 krmilnik na podlagi programske kode RAPID podaja ukaze in preverja, ali so se ti izpolnili. Tako dobimo popolno avtomatizacijo proizvodne steze.
Ključne besede: RobotStudio ABB, DOOSAN CNC, ABB IRC5, RAPID, ABB ScreenMaker.
Objavljeno v DKUM: 21.11.2019; Ogledov: 1137; Prenosov: 556
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

10.
Uporaba funkcije 'World Zone' v programu RobotStudio : diplomsko delo
Marko Dukarić, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema predstavitev programske funkcije WorldZone v programskem okolju RobotStudio. Pri tem smo preučili osnovno zamisel programske funkcije ter si podrobno pogledali programiranje funkcije. Med samim postopkom preučevanja smo spoznali, da lahko funkcijo uporabimo v varnostne namene, ter smo jo uporabili v našem zamišljenem primeru. Prav tako smo ob programiranju robotskega programa bolj podrobno spoznali programski jezik RAPID, ter smo napisali navodila za uporabo programskega okolja RobotStudio ter navodila za programiranje RAPID-a.
Ključne besede: RobotStudio, programiranje, World Zone, IRB 1200
Objavljeno v DKUM: 14.11.2019; Ogledov: 808; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

Iskanje izvedeno v 1.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici