| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Računalniški pripomočki za podporo osebnih financ
Andreja Klemenčič, 2017, magistrsko delo

Opis: Osebnih financ ne smemo prepuščati naključju, poskrbeti moramo za osnovne elemente socialne varnosti. Za dosego svojih ciljev, si lahko pomagamo z uporabo informacijske tehnologije. Dobra rešitev nudi oporo na področju vodenja osebnih financ, preko katere lahko spremljamo svojo mesečno potrošnjo. Pomembno je, da ob uporabi rešitev podkrepimo finančno znanje v smislu nadziranja in organiziranja financ, da načrtujemo finančno prihodnost in za dosego ciljev izberemo ustrezne strategije. Le tako pridejo rešitve do pravega izraza in iz njih pridobimo največ. Računalniška podpora osebnih financ omogoča pregled nad stroški, dohodki in prihranki. Informacije je potrebno pravilno obdelati, le tako pravilno načrtujemo, ugotovimo koliko časa moramo varčevati, da privarčujemo za večje odlive, kot so na primer registracija avtomobila, šolnina, zavarovanja, nakup novega stanovanja, pokojnina ipd.. V delu spoznamo ter analiziramo obstoječo računalniško podporo osebnih financ. Predstavimo učinkovitost posameznega informacijskega sistema. Magistrsko delo je razdeljeno na teoretičen in empiričen del. V teoretičnem delu predstavimo osebne finance ter njihovo upravljanje. V prvem delu opredelimo aplikacije in njihove značilnosti, predstavimo pripomočke za podporo osebnih financ, ki so na voljo uporabnikom. V empiričnem delu predstavimo uporabo štirih pripomočkov za podporo osebnih financ, dve rešitvi slovenskih in dve tujih razvijalcev, njihove prednosti kot tudi slabosti oziroma pomanjkljivosti.
Ključne besede: osebne finance, računalniški pripomočki, aplikacija, podpora, socialna varnost
Objavljeno: 13.03.2017; Ogledov: 752; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,03 MB)

2.
OSEBNE FINANCE IN VARČEVALNE NAVADE V SLOVENIJI
Mateja Števanec, 2016, diplomsko delo

Opis: Upravljanje osebnih financ je ključ do naše finančne prihodnosti. Kljub temu pa veliko posameznikov ne varčuje redno ali pa niso prepričani, katera oblika varčevanja jim najbolj ustreza. Da bi se izognili temu problemu, je pomembno finančno načrtovanje. Analizirati moramo svoje trenutno finančno stanje, določiti cilje ter časovno obdobje, v katerem bomo cilje dosegli. Cilje lahko dosežemo z uporabo različnih naložbenih alternativ. Pri izbiri primerne oblike varčevanja pa moramo upoštevati nekatere dejavnike: svoje znanje, pretekle izkušnje, razpoložljive dohodke ter odnos do tveganja. Raziskovali in analizirali smo tudi varčevalne navade in motive za varčevanje v Sloveniji pred, med in po izbruhu svetovne finančne krize ter ugotovili, da je ostal trend varčevanja v opazovanem obdobju (od leta 2001 do 2014) dokaj nespremenjen. V Sloveniji kljub nizkim obrestnim meram, ki jih ponujajo banke, še vedno prevladuje varčevanje na banki. Razloga sta dva: Slovenci smo pri svojih finančnih naložbah zelo konservativni; varčevanje na banki je za posameznika najbolj varna in enostavna finančna naložba.
Ključne besede: osebne finance, finančni načrt, varčevalne navade, finančna kriza.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 881; Prenosov: 202
.pdf Celotno besedilo (1,41 MB)

3.
UPRAVLJANJE OSEBNIH FINANC
Karmen Kozar, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v obdobju finančne negotovosti, kjer finančno načrtovanje vse bolj postaja prej nuja kot potreba. Trenutne razmere in vsa negotovost povzročajo, da se ljudje vedno bolj ukvarjajo s svojimi financami in ob tem čutijo potrebo po njihovem upravljanju. Ker država vedno več obveznosti prelaga na svoje državljane, narašča tudi vse večja potreba po socialni varnosti. Potrošniško usmerjena družba nas dnevno sili k potrošnji, zato poznavanje področja osebnih financ in njihovega upravljanja postaja ključnega pomena.
Ključne besede: osebne finance, finančno načrtovanje, naložbene alternative, življenjska obdobja posameznika, finanči načrt, finančni cilji
Objavljeno: 21.07.2016; Ogledov: 713; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

4.
MLADOSTNIKI IN OSEBNE FINANCE - PREHOD V FINANČNO SAMOSTOJNOST
Mihaela Kotnik, 2016, diplomsko delo

Opis: V obdobju mladostništva se oseba pripravlja na samostojnost. Ko posameznik odraste, se sooči z zahtevo po učinkovitem upravljanju z osebnimi financami. Po 15. letu starosti potrebuje mladostnik ustrezna znanja o učinkovitem ravnanju z lastnimi finančnimi sredstvi in možnost praktičnih izkušenj, da se bo lahko učinkovito pripravil na obdobje samostojnosti. V raziskavi nas je zanimalo, kakšna je stopnja finančne pismenosti mladostnikov in na kakšni ravni je ponudba finančnega opismenjevanja mladostnikov. Ugotovitve kažejo, da je finančna pismenost mladostnikov na nizki ravni in da bi morali na področju finančnega opismenjevanja v Sloveniji še veliko postoriti.
Ključne besede: mladostnik, osebne finance, finančna pismenost, finančno opismenjevanje
Objavljeno: 30.06.2016; Ogledov: 619; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (1,66 MB)

5.
INFORMATIZACIJA OSEBNEGA FINANČNEGA SVETOVANJA NA PRIMERU VELIKE BANKE
Milena Jordan, 2015, diplomsko delo

Opis: Osebne finance niso le denar na transakcijskem računu oziroma poraba za tekoče izdatke. Zavedati se moramo, da smo odvisni od uspešnega upravljanja z financami, tako posamezniki kot naše družine.K porastu upravljanja z premoženjem lahko štejemo dejstvo, da se ljudje vedno bolj zavedamo pomena odgovornega finančnega ravnanja, porast finančnih hiš, ki nudijo to storitev ter gospodarske razmere, ki nas vse prisilijo k odgovornemu ravnanju z denarjem in premoženjem. Z ustreznim strokovnim finančnim načrtom, ki nam ga pripravijo strokovnjaki lahko zasledujemo cilj, ki smo si ga zastavili ter preprečimo ali pa vsaj ublažimo nepredvidene finančne padce, ki bi pomenile še slabše premoženjsko stanje kot sicer.
Ključne besede: Osebne finance, upravljanje z premoženjem, pregled osebnih financ v sedmih korakih, NBO, SISBON.
Objavljeno: 25.05.2016; Ogledov: 495; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (911,98 KB)

6.
Učinkovito tržno komuniciranje samostojnega finančnega svetovalca
Jasmina Zidovnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Samostojni finančni svetovalci se poslužujejo različnih tržno-komunikacijskih orodij, da bi ljudem predstavili način dela zaupanja vrednega finančnega svetovalca. Predpostavlja se, da bolj kot finančni svetovalec posveča pozornost komuniciranju, razvijanju odnosov s posamezniki, dela na prepoznavnosti in upošteva želje posameznikov, več možnosti ima, da se bodo odločili za sodelovanje z njim. V diplomi se ukvarjamo z ustreznim načinom tržnega komuniciranja samostojnega finančnega svetovalca, ki je predvsem namenjeno pridobivanju in ohranjanju porabnikov ter širjenju dobrih informacij o njem drugim porabnikom.
Ključne besede: tržno komuniciranje, tržno-komunikacijska orodja, integrirano tržno komuniciranje, samostojni finančni svetovalec, osebne finance
Objavljeno: 11.12.2015; Ogledov: 916; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,39 MB)

7.
PREMOŽENJSKO SVETOVANJE IN ANALIZA OSEBNIH FINANC POSAMEZNIKA
Jasna Horvat, 2014, magistrsko delo

Opis: V današnjih časih se posamezniki srečujemo z vse bolj turbolentnim dogajanjem tako na poslovnem, kakor osebnem področju. Mnogi se srečujejo z izgubo službe, pomanjkanjem finančnih sredstev, ob tem pa se morebiti niti ne zavedajo, da v kolikor bi se odločili za primerne investicije in varčevanje, bi lahko veliko tudi prihranili. S problemi, pa se nikakor ne srečujejo samo mladi, vendar tudi starejši. Pokojnina se je v zadnjih letih znižala, čemur pa morajo prilagoditi tudi svojo potrošnjo in življenjske navade. Za vsakega posameznika bi bilo smiselno, da izdela svoj osebni finančni načrt oziroma načrt osebnega finančnega proračuna. V kolikor gre za družino je smiselno narediti osebni finančni družinski proračun oziroma načrt in ugotoviti, kje so tista področja, kjer je mogoče prihraniti in kje nam spolzi iz naše denarnice največ denarja. Pri slednjem delu nam lahko v veliki meri pomaga tudi osebni finančni svetovalec, ki se poglobi v naš osebni finančni proračun in poišče področja, kjer naredimo največ napak in nam za slednje svetuje konkretne spremembe, hkrati pa nam predlaga tudi glede na finančno situacijo primerne naložbe. Tekom raziskave, ki smo jo izvedli smo lahko ugotovili, da Slovenci nimamo izdelanega osebnega finančnega načrta in da mnogi naredimo prekomerne napake predvsem na področju razporejanja mesečnega prihodka. Velika napaka je tudi miselnost Slovencev, katerih življenjski cilj je lastna nepremičnina, za katero so pripravljeni nameniti ves svoj življenjski zaslužek. Mnogi Slovenci tudi nimajo sklenjenih življenjskih in nezgodnih zavarovanj, saj menijo, da slednjega ne potrebujejo. Številne tuje, kakor tudi domače raziskave so pokazale, da ljudje velikokrat nimamo pregleda nad stroški, kot so številne kartice, vsakodnevni nakupi, prekomerna potrošnja za hrano, stroški elektrike, itd. Raziskave so tudi pokazale, da so osebni finančni svetovalci tisti, ki lahko odločilno vplivajo na naše prihodnje življenje, kakovost življenjskega standarda in zagotavljanje socialne varnosti.
Ključne besede: osebni finančni načrt, osebni finančni svetovalec, osebne finance, premoženje, premoženjsko svetovanje.
Objavljeno: 30.07.2014; Ogledov: 1437; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (1,26 MB)

8.
VPLIV DOHODKA IZ DELA NA UPRAVLJANJE OSEBNIH FINANC IN SUBJEKTIVNI OBČUTEK BLAGOSTANJA
Mateja Kežman, 2012, magistrsko delo

Opis: Zavestno iskanje in ustvarjalno odločanje o temeljnih ciljih posameznika so osebne finance, ki se uresničujejo z upravljanjem osebnih financ. Upravljanje osebnih financ je tako del osebnih financ in se ukvarja z upravljanjem premoženja posameznika, da se zagotovijo osnovne potrebe življenja. Samo upravljanje osebnih financ pa je odvisno od vsakega posameznika ali družine posebej. Odvisno je od tega, kako učinkovito in sistematično si želijo spremljati svoje premoženje in ga racionalno uporabiti. Zato so glavni cilji in naloge posameznikov, da na osnovi racionalnega vedenja in želja ustvarjajo presežke oziroma prihranke. Izbirajo lahko med različnimi naložbenimi alternativami, kot so banke, zavarovalnice in vzajemni skladi. Pri tem zasledujejo svoje individualne cilje, ki jih želijo doseči s plasiranjem premoženja. Da posamezniki lahko investirajo v posamezne dobičkonosne naložbe, potrebujejo vir, s katerim lahko varčujejo. Ta vir imenujemo dohodek iz dela in predstavlja dohodek, ki ga dobivajo posamezniki različnih vrst in katerega lahko varčujejo, da bi v prihodnosti dosegli nadzor nad upravljanjem osebnih financ. Zato moramo v prvi vrsti aktivno ustvarjati dohodek iz dela in v nadaljevanju upravljati z njim, da se doseže blaginja. Kajti subjektivni občutek blagostanja pogosto razumemo v različnih perspektivah in pomenih. Pri tem je najbolj pomembno, kako dohodek iz dela vpliva na subjektivni občutek blagostanja.
Ključne besede: osebne finance, osebno premoženje, upravljanje osebnih financ, dohodki iz dela, subjektivni občutek blagostanja.
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 2841; Prenosov: 199 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (3,04 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici