| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRODAJNA KOCKA ZALOŽBE ROKUS KLETT
Petra Prelog, 2010, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V diplomskem seminarju smo opisali problem izdelave prodajnih analiz v našem podjetju in poiskali rešitev le-tega. V turbulentem poslovnem okolju je konkurenčna prednost razpolaganje s kvalitetnimi in relevantnimi informacijami, ki so podlaga za pravilne odločitve. Orodja za poslovno poročanje so primerna za zagotavljanje teh zahtev. Pregledali smo ponudbo orodij za poslovno poročanje in pregledali primernost le-teh. Analizirali smo stanje orodij za poslovno poročanje v podjetju in ugotavljali primernost za reševanje naših problemov v povezavi z analizami. V nalogi smo ugotovili, da je za naše podjetje najprimernejša izbira uvedba orodja OLAP. Z njim bo podjetje prišlo do kvalitetnih analiz, ki bodo izdelana veliko hitreje in ne bodo ovirala delovanja informacijskega sistema ter njegovih uporabnikov.
Ključne besede: poslovno poročanje, orodja za poslovno poročanje, orodja OLAP, OLAP kocka, nadzorna plošča, poslovna poročila.
Objavljeno: 15.11.2010; Ogledov: 1487; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (717,63 KB)

3.
POSTAVITEV PODATKOVNEGA SKLADIŠČA IN SISTEMA POROČANJA ZA JAVNI ZAVOD LEKANE LJUBLJANA
Boštjan Kustec, 2010, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu predstavljam projekt izgradnje podatkovnega skladišča za potrebe Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Kot uvod je predstavljena problematika poslovne inteligence, teorija podatkovnega skladišča, nato analiza stanja in izdelava arhitekture sistema. V nadaljevanju je predstavljena izdelava rešitve za poslovno obveščanje za potrebe Javnega zavoda Lekarna Ljubljana. Predstavljeni so ključni gradniki poslovne inteligence s tehnologijo Microsoft, gradnja OLAP kock, poročil in preglednic s pomočjo Microsoft Office orodij.
Ključne besede: Podatkovno skladišče, poslovna inteligenca, OLAP kocka, ETL, Microsoft SQL.
Objavljeno: 20.01.2011; Ogledov: 1927; Prenosov: 212
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

4.
SPROTNA ANALITIČNA OBDELAVA V IZBRANEM PODJETJU
Kristjan Brodej, 2010, diplomsko delo

Opis: Ob dandanašnjih zaostrenih gospodarskih razmerah in hudi konkurenci na vedno bolj globalnih trgih so podjetja primorana v optimizacijo poslovnih in proizvodnih procesov. Učinkovito in hitro poslovno odločanje tako podjetjem predstavlja znatno konkurenčno prednost. Zato v zadnjem desetletju ravno poslovna inteligenca postaja ena glavnih tehnoloških prioritet podjetij. Diplomska naloga obravnava sprotno analitično obdelavo, eno pomembnejših tehnologij poslovne inteligence. V njej opredelimo tehnologijo, predstavimo njene komponente ter na praktičnem primeru podjetja Unior d.d. prikažemo njeno implementacijo z orodjem Oracle OLAP.
Ključne besede: OLAP, poslovna inteligenca, poslovno odločanje, podatkovno skladišče, OLAP kocka
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 1943; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

5.
ANALIZA IN PRIMERJAVA OLAP-ORODIJ
Simon Ivanuša, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je namenjeno analizi in primerjavi proizvajalcev orodij OLAP, splošnemu razumevanju in predstavitvi tehnologije sprotne analitične obdelave podatkov. Predstavljeni so zametki razvoja podatkovnih skladišč in večdimenzionalnega podatkovnega modela, prikazani so gradniki in elementi dimenzijskega modeliranja ter funkcije, ki jih opravljajo in ponujajo. V sklopu dela predstavljamo tudi analizo konkurenčnih proizvajalcev orodij OLAP. Predstavljena je arhitektura posameznega proizvajalca orodij OLAP in analiza uporabe posameznega orodja OLAP na testnem podatkovnem skladišču in v naprej načrtovanem večdimenzionalnem podatkovnem modelu. Prikazani so ključni rezultati primerjav na podlagi raziskav, analiz in ugotovitev.
Ključne besede: OLAP, podatkovna kocka, podatkovno skladišče, dimenzijsko modeliranje, analiza, primerjava
Objavljeno: 04.09.2012; Ogledov: 1699; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

6.
PODATKOVNO SKLADIŠČE ZA IZOBRAŽEVALNO USTANOVO
Ksenija Ofentavšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje zgradbo in uporabo podatkovnih skladišč. Podrobneje je opisana arhitektura podatkovnih skladišč. Jedro podatkovnih skladišč je OLAP kocka, ki jo modeliramo s snežinkasto in zvezdno podatkovno shemo. Prikazana je izdelava vrtilnih tabel v programu Excel. V diplomskem delu je predstavljen izdelan model podatkovnega skladišča za izobraževalno ustanovo in bazo v Accessu in poročila, izdelana s pomočjo vrtilnih tabel.
Ključne besede: podatkovno skladišče, proces ETL, kocka OLAP, zvezdna shema, snežinkasta shema, arhitektura podatkovnih skladišč
Objavljeno: 15.02.2013; Ogledov: 1338; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

7.
OLAP ORODJA IN PREDNOSTI TER SLABOSTI NJIHOVE UPORABE
Jernej Omulec, 2013, diplomsko delo

Opis: Številna podjetja se že poslužujejo uporabe poslovne inteligence. Definiramo jo lahko kot programsko opremo, katera s pomočjo najnovejših tehnologij organizira številne informacije, katere so v podjetju potrebne za povečanje profita. Seveda poslovna inteligenca kot program sama po sebi ne bo prinesla profita. Za izboljšanje delovanja potrebujemo ljudi, kateri bodo podane informacije razbrali in pozitivno izkoristili. Tukaj ne smemo pozabiti enega pomembnega dejstva: čeprav imamo najdražjo in najboljšo programsko opremo poslovne inteligence, nam ta ne bo pomagal, če je ne bomo znali maksimalno izkoristiti. Poslovna inteligenca in OLAP orodja so samo pripomoček – pripomoček kateri drastično olajša sprejemanje odločitev analitikov in managerjev. V OLAP orodju lahko tvorimo OLAP kocke, s katerimi tvorimo večdimenzionalne informacije. Sprotna analitična obdelava podatkov nam omogoča hitro delovanje in preprosto izvajanje analiz. In prav na tem temelji OLAP: hitra analiza deljenih večdimenzionalnih informacij.
Ključne besede: Poslovna inteligenca, OLAP, OLAP kocka, SAP, Oracle, MicroStrategy
Objavljeno: 30.10.2013; Ogledov: 967; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,58 MB)

8.
ORODJA POSLOVNEGA OBVEŠČANJA V SQL SERVERJU 2012
Manuela Fekonja, 2013, diplomsko delo

Opis: Glavna tema diplomskega seminarja je primerjava med orodjem poslovne inteligence in specifičnimi poslovnimi potrebami. Analiza je predstavljena na Microsoftovem orodju SQL Server 2012 in potrebami vodje informatike. V teoretičnem delu diplomskega seminarja so v celoti predstavljene potrebe po poslovnem obveščanju in naloge vodje informatike, na katere sem se osredotočila. Potrebe poslovnega obveščanja je potrebno razumeti, da lahko preidemo v naslednje poglavje diplomskega seminarja, kjer so predstavljeni poslovni obveščevalni sistemi in orodje SQL Server 2012, ki je zastavljeno tako, da lahko vodja informatike svoje naloge z njegovo pomočjo kar najbolje opravi. Predstavljene so tudi funkcije, ki jih je Microsoft dodal ali izboljšal v svoji najnovejši različici orodja SQL Server.
Ključne besede: Poslovni obveščevalni sistemi, Podatkovna skladišča, Vodja informatike, OLAP kocka, Napovedne analize, Vrtilni grafikon
Objavljeno: 10.10.2014; Ogledov: 1262; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (1,37 MB)

9.
Obdelava in priprava podatkovne kocke OLAP
Gregor Povhe, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo prikazuje obdelavo in pripravo podatkov, pridobljenih iz več različnih ERP sistemov, tako da so primerni za OLAP kocko. Problem takšnih podatkov iz več virov je v tem, da jih je potrebno obdelati in uvoziti v enotno podatkovno skladišče. Cilj diplomske naloge je bila izvedba OLAP kocke, ki je potrebna za analizo podatkov. Podatke iz različnih ERP sistemov smo predelali, očistili in nato uvozili v podatkovno skladišče. V različnih delih ETL procesa smo podatke obdelovali z različnimi metodami, dokler niso bili primerni za uvoz v podatkovno skladišče. Iz podatkovnega skladišča je bila nato narejena OLAP kocka. Podatki, pridobljeni iz OLAP kocke, so bili stestirani v vrtilni tabeli in primerjani z vhodnimi podatki pred obdelavo in pripravo za uvoz v podatkovno skladišče. Podatki iz OLAP kocke so bili nato primerni za nadaljne analize.
Ključne besede: OLAP kocka, ETL proces, podatkovno skladišče, priprava podatkov
Objavljeno: 28.06.2016; Ogledov: 1508; Prenosov: 135
.pdf Celotno besedilo (1,10 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici