| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Podatkovne baze NewSQLin njihova uporaba na primeru baze MemSQL : diplomsko delo
Janez Martin Kričej, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomska delo opisuje primerjavo podatkovne baze tipa NewSQL z relacijskimi podatkovnimi bazami in NoSQL podatkovnimi bazami. V prvem delu predstavimo relacijski sistem podatkovnih baz, ki za povpraševanja uporabljajo SQL. Nadaljujemo z opisom nerelacijskih oziroma NoSQL podatkovnih baz. Sledi obsežnejši opis NewSQL podatkovnih baz, ki predstavlja moderniziran pristop relacijske strukture in zmožnost obdelovanja večjih količin podatkov. Vse tri vrste podatkovnih baz primerjamo in povzamemo ugotovitve. V nadaljevanju namestimo in testiramo eno izmed NewSQL podatkovnih baz MemSQL, ki se je preimenovala v SingleStore. Napredek SingleStore podatkovne baze primerjamo na podatkovni množici TPC-H, kjer čase poizvedbe primerjamo s podatkovno bazo SQL MariaDB.
Ključne besede: SQL, NoSQL, NewSQL, MemSQL, SingleStore
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 491; Prenosov: 26
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

2.
Analiza in primerjava dokumentnih podatkovnih baz : diplomsko delo
Jure Turk, 2022, diplomsko delo

Opis: Glavni cilj diplomskega dela, je bilo raziskati ter medsebojno analizirati dokumentne podatkovne baze. V teoretičnem delu smo te predstavili, ter podrobneje analizirali štiri izmed njih. Nato smo določili več dejavnikov, s pomočjo katerih smo dokumentne podatkovne baze tudi primerjali ter jih analizirali. V praktičnem delu smo razvili mobilno aplikacijo, katera nam omogoča interakcijo z izbranimi podatkovnimi bazami ter uporabniku prikaže potreben čas za izvedbo različnih poizvedb.
Ključne besede: Dokumentne podatkovne baze, NoSQL, analiza in primerjava, mobilna aplikacija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 384; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,02 MB)

3.
Analiza in primerjava modelov konsistentnosti podatkovnih baz NoSQL : magistrsko delo
Matic Verčko, 2022, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je najprej skupaj z glavnimi pojmi, kot so porazdeljenost ter ACID in BASE, predstavljeno teoretično ozadje konsistentnosti podatkovnih baz. Skupaj z ACID lastnostmi so podrobneje predstavljene relacijske podatkovne baze, na enak način so te predstavljene tudi pri poglavju o BASE lastnostih za štiri tipe podatkovnih baz NoSQL: dokumentne, širokostolpčne, ključ-vrednostne in grafovne. V drugem delu dela je izveden sistematični pregled literature, s katerim se odgovarja na zastavljena raziskovalna vprašanja, ki se nanašajo na manifestacijo ACID in BASE lastnosti v podatkovnih bazah NoSQL. Nazadnje je predstavljen tudi izveden eksperiment, kjer se je z osredotočanjem na zagotavljanje konsistentnosti na praktičnem primeru preizkusilo delovanje podatkovne baze Neo4j v porazdeljenem okolju.
Ključne besede: konsistentnost, ACID, BASE, NoSQL, Neo4j
Objavljeno v DKUM: 03.08.2022; Ogledov: 474; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

4.
Analiza in primerjava možnosti dostopa do podatkovnih baz v programskih jezikih PHP in Node.js : diplomsko delo
Anže Kozole, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo primerjali različne dostope do MySQL in MongoDB Atlas podatkovnih baz z uporabo programskega jezika PHP in Node.js z izdelavo različnih spletnih strani. Predstavljeni so načini delovanja in vrste podatkovnih baz SQL in NoSQL, kot tudi značilnosti PHP in Node.js tehnologije. Po opisu in preučevanju literature smo izmerili in primerjali hitrosti pridobivanja podatkov, primerjali postopek pisanja poizvedb in s tem ugotovili, kateri programski jezik in podatkovna baza se najbolje dopolnjujeta. Po vseh rezultatih smo ugotovili, da je NoSQL primernejše za masivno shranjevanje podatkov, SQL pa za nadzorovano in organizirano shranjevanje podatkov. Prišli smo do zaključka, da je sama izbira podatkovnih baz odvisna od namena spletne strani in kompatibilnosti programskega jezika.
Ključne besede: SQL, NoSQL, PHP, Node.js
Objavljeno v DKUM: 15.04.2022; Ogledov: 992; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Analiza in primerjava SQL in NoSQLl vrinjenja
Filip Ritonja, 2021, diplomsko delo

Opis: Podatkovne baze so del skorajda vsake aplikacije in so na žalost tudi tarča različnih napadov. V diplomskem delu podrobno spoznamo tipe podatkovnih baz in opišemo določene razlike med njimi, opišemo tudi različne nevarnosti, ki prežijo na podatkovne baze, v praktičnem delu pa podrobneje predstavimo napade SQL in NoSQL-vrinjenja ter predstavimo zaščito pred temi napadi.
Ključne besede: Podatkovna baza, SQL, NoSQL, napad vrinjenja
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 779; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,22 MB)

6.
Podatkovna baza Redis kot aplikacijski predpomnilnik spletne rešitve : diplomsko delo
Leon Šardi, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje razvoj spletne rešitve, ki vključuje podatkovno bazo Redis, kot aplikacijski predpomnilnik. Namen njene uporabe je doseči pohitritev pri obdelavi uporabniških klicev. V sklopu diplomske naloge smo takšno spletno rešitev tudi implementirali. Po implementaciji smo opravili teste in analizirali kakšno pohitritev dosežemo z uporabo podatkovne baze Redis, kot aplikacijski predpomnilnik. Na podlagi rezultatov, ki so predstavljeni v diplomskem delu lahko zaključimo, da Redis prinese pohitritev spletne rešitve.
Ključne besede: podatkovna baza, Redis, NoSQL, predpomnilnik
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 504; Prenosov: 42
.pdf Celotno besedilo (838,55 KB)

7.
Primerjava podatkovnih baz iz vidika shranjevanja dokumentov JSON : zaključno delo
Goran Kirov, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. Najprej so opisane osnove relacijskih in nerelacijskih podatkovnih baz, nato pa njihovi najbolj znani predstavniki. Nato sledi razlaga formata za izmenjavo podatkov JSON in dela z njim v podatkovnih bazah (ustvarjanje, branje, posodabljanje, brisanje podatkov). Ključni del diplomske naloge je praktično delo, kjer smo merili in analizirali podatkovne baze pri shranjevanju dokumentov JSON. Najprej opišemo implementacijo aplikacije za samodejno testiranje, kjer merimo čas in porabo pomnilnika. Testiranje je bilo izvedeno nad manjšimi in večjimi dokumenti. Testirali smo podatkovne baze MySQL, PostgreSQL in MongoDB. Na koncu analiziramo dobljene rezultate in podamo zaključne ugotovitve.
Ključne besede: JSON, SQL, NoSQL, podatkovna baza
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 1186; Prenosov: 120
.pdf Celotno besedilo (1,27 MB)

8.
Analiza modeliranja dokumentno-orientiranih podatkovnih baz NoSQL : diplomsko delo
Primož Šiško, 2020, diplomsko delo

Opis: Popularnost podatkovnih baz NoSQL narašča predvsem zaradi podpore fleksibilnosti, preprostosti in učinkovitega reševanja problemov shranjevanja velike količine tako strukturiranih kakor tudi nestrukturiranih podatkov. Uporaba tradicionalnega modeliranja pri podatkovnih bazah NoSQL je majhna. V diplomskem delu se raziskujejo možnosti in kontekst, v katerih bi modeliranje ustrezalo. Opredelijo se tipi modelov oziroma načini modeliranja, s katerimi se lahko pripomore k lažjemu načrtovanju in posledično še učinkovitejši rabi podatkovnih baz NoSQL. Težišče je na modeliranju dokumentno orientiranih podatkovnih baz NoSQL, saj kljub razširjenosti ne dajejo veliko možnosti za korak modeliranja v fazi načrtovanja
Ključne besede: Modeliranje, dokumentno orientirano, podatkovne baze, NoSQL, analiza.
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 844; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (2,00 MB)

9.
Analiza uporabe podatkovnih baz NoSQL na mobilni platformi Android : diplomsko delo
Aljaž Stajnko, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava temo podatkovnih baz, ki so neposredno nameščene na mobilni napravi s platformo Android brez uporabe strežniške infrastrukture. Namen diplomske naloge je primerjati sposobnosti različnih podatkovnih baz NoSQL med seboj ter jih tudi primerjati z relacijsko podatkovno bazo SQLite. Implementirali smo mobilno aplikacijo, ki je namenjena za analiziranje razlik med podatkovnimi bazami. Ugotavljali smo, katere so hitrejše, katera ima boljšo dokumentacijo in poskusili določiti, kdaj uporabiti določeno podatkovno bazo. Na podlagi rezultatov in analize smo v zaključku diplomskega dela prikazali prednosti in slabosti izbranih podatkovnih baz.
Ključne besede: NoSQL, analiza, podatkovna baza, SQLite, Android, testiranje
Objavljeno v DKUM: 02.11.2020; Ogledov: 709; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (837,45 KB)

10.
Porazdeljeno generiranje poročil detektorja plagiatov
Jože Fartek, 2018, diplomsko delo

Opis: Ker je relacijske podatkovne baze za hranjenje velike količine izvlečkov iz besedil in generiranje poročil detektorja podobnih vsebin težko horizontalno razširiti, smo za ta namen raziskali možnost uporabe podatkovnih baz NoSQL. Preizkusili smo več podatkovnih baz in izbrali najprimernejšo. Implementirali smo tudi nekaj algoritmov, ki so primerni za ugotavljanje podobnosti v parafraziranih besedilih in temeljijo na tvorjenju izvlečkov iz besedil s pomočjo normaliziranih n-gramov. Te algoritme smo primerjali z algoritmom za tvorjenje izvlečkov, ki se na Univerzi v Mariboru uporablja za detekcijo podobnih dokumentov. Po izbiri najustreznejše podatkovne baze NoSQL in algoritma za tvorjenje izvlečkov, smo implementirali prototip porazdeljenega sistema za ugotavljanje podobnih dokumentov in generiranje poročil detektorja podobnih vsebin.
Ključne besede: porazdeljeno procesiranje, koncept »MapReduce«, NoSQL, detekcija podobnih vsebin
Objavljeno v DKUM: 19.10.2018; Ogledov: 971; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.96 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici