| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Krmiljenje motorja s H mostičem A3959 : diplomsko delo
Jan Golčer, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano merjenje toka z ACS712 tokovnim tipalom in uporaba čipa A3959 (H mostič) za krmiljenje enosmernih krtačnih motorjev. Izveden je bil pregled metod meritev toka in predlog nadgradnje krmilja v tokovno regulacijo. Meritve toka so zajete preko serijske komunikacije in obdelane z Arduino Uno mikrokrmilnikom, ki obenem skrbi za krmiljenje H mostiča preko digitalnih izhodov. Pred izvedbo krmilja je bil načrtovan matematični model motorja, krmilja in regulacijske sheme za potrebe simulacij in validacije delovanja krmiljenja motorja. Predlagana izvedba krmilja z možnostjo regulacije in simulacij je primerna za učenje krmilno regulacijskih shem v mehatroniki.
Keywords: krmiljenje, H mostič, Hallovo tipalo, Arduino Uno, simulacija, meritev toka, krtačni motor
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 1415; Downloads: 96
.pdf Full text (2,32 MB)

2.
Načrtovanje in izvedba vodenja ogrevalnega sistema družinske hiše : diplomsko delo
Tomaž Koznicov, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena izvedba in dodelava zastarelega ogrevalnega sistema v individualnih hišah in stanovanjih. Opisana je izdelava krmilnega sistema za krmiljenje in nadzor sodobnih kotlovnic. Opisani so gradniki, ki so uporabljeni v kotlovnici, izdelava nadzornega sistema v programskem paketu WINCC. Predstavljena je izdelava programskega logaritma programirljivega logičnega krmilnika LPC2-MC8. V nadaljevanju je opisan postopek nastavljanja PID regulatorja in zagon sistema.
Keywords: avtomatizacija, optimizacija, kotlovnica, nadzorni sistem, SCADA Siemens, Modbus TCP/IP, PLK Smarteh, NTC tipalo
Published in DKUM: 17.07.2019; Views: 1389; Downloads: 208
.pdf Full text (6,59 MB)

3.
Primerjalna analiza merjenja zunanjih premerov na 1D merilnem stroju in inkrementalnem tipalu
Matej Spital, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta predstavljeni dve različni metodi za merjenje dolžin. Osredotočili smo se na analizo točnosti meritev, izvedenih na 1D merilnem stroju ter na inkrementalnem tipalu v Laboratoriju za tehnološke meritve Fakultete za strojništvo v Mariboru. Na podlagi analize velike množice rezultatov, ki smo jih dobili pri različnih postopkih merjenja, smo ugotavljali sposobnost omenjenih merilnih sistemov. Končna analiza nam je pokazala merilno negotovost, interval zaupanja ter raztros meritev posameznega merilnega sistema. Meroslovno sposobnost merilnih sistemov smo analizirali s ponovljivostjo rezultatov meritev.
Keywords: merjenje dolžin, 1D merilni stroj, inkrementalno tipalo, merilna negotovost, sposobnost merilnega sistema
Published in DKUM: 03.06.2016; Views: 1358; Downloads: 193
.pdf Full text (3,99 MB)

4.
MERILNIK TEMPERATURE, HITROSTI IN OBRATOV MOTORJA DC
Igor Rihter, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisan potek digitalizacije merilih naprav za merjenje hitrosti, temperature ter obratov enosmernega motorja. Zajema podrobni opis aplikacije, ki je izdelana s programsko opremo BASCOM in je uporaben za zajemanje in obdelavo podatkov, dobljenih ob izvajanju meritve.
Keywords: mikrokrmilnik, programska oprema, BASCOM, temperaturno tipalo DS1820, magnetni senzor, hall senzor, AVR, zaslon LCD
Published in DKUM: 20.09.2013; Views: 2369; Downloads: 264
.pdf Full text (2,35 MB)

5.
PRESKUS SPOSOBNOSTI POSTOPKA LASERSKEGA SINTRANJA Z UPORABO TRIKOORDINATNE MERILNE TEHNIKE
Tadej Preac, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela predstavljamo hitro izdelavo prototipov in slojevite dodajalne tehnologije, med katere spada tudi selektivno lasersko sintranje. Nadalje predstavljamo trikoordinatno merilno tehniko, zgradbo koordinatne merilne naprave, vrste koordinatnih merilnikov, lastnosti in princip merjenja s koordinatno merilno napravo in potek meritve na napravi. Empirični del diplomskega dela temelji na merjenju merjenca, izdelanega s postopkom selektivnega laserskega sintranja, na trikoordinatni merilni napravi. V začetku empiričnega dela je predstavljeno off-line programiranje, pri čemer smo se podrobneje posvetili programski opremi, izbiri tipala ter merilni strategiji. Nadalje opisujemo, kako je potekala meritev našega merjenca na trikoordinatni merilni napravi. Rezultati empiričnega dela kažejo, da je izbran izdelek izdelan dokaj natančno, saj je izven tolerančnih mej le nekaj mer. Ugotovili smo, da je natančnost izdelave odvisna od homogenosti temperature v izdelovalni komori ter od postavitve samega izdelka v komori.
Keywords: slojevita proizvodnja, dodajalni postopki, selektivno lasersko sintranje, hitra izdelava prototipov, trikoordinatna merilna tehnika, off-line programiranje, tipalo, merilna strategija
Published in DKUM: 20.11.2012; Views: 2057; Downloads: 168
.pdf Full text (2,23 MB)

6.
OGREVANJE IN PREZRAČEVANJE PROIZVODNE HALE S KRMILNIKOM SIEMENS S7
Gregor Ploj, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je opisano ogrevanje in prezračevanje proizvodne hale, ki je bilo izvedeno s krmilnikom Siemens S7-300 na realnem objektu. Za izvedbo takšne diplomske naloge smo se morali naučiti programirati in uporabljati program Step 7 in WinCC flexible in na podlagi tega napisati program. Pri programiranju ogrevanja in prezračevanja smo morali upoštevati vse tehnične in uporabniške zahteve in jih z dobrimi rešitvami uveljaviti v programu. Eden od glavnih elementov našega sistema je bil krmilnik podjetja Siemens družine S7-300. Za pretvarjanje izmerjene vrednosti temperature v prostoru smo uporabili analogni vhodni modul, na katerega je bil priključen temperaturno občutljivi upor RTD od proizvajalca Siemens z oznako QAA24.
Keywords: ogrevanje, prezračevanje, avtomatizacija, krmilnik Siemens S7-300, temperaturno tipalo QAA24, Step 7, WinCC flexible
Published in DKUM: 19.04.2012; Views: 2969; Downloads: 462
.pdf Full text (1,79 MB)

7.
FOTOREPORTER IN TEHNIKE DIGITALNE FOTOGRAFIJE - NAJBOLJŠA DIGITALNA FOTOGRAFIJA
Ivana Levačić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga ponazarja fotoreporterja kot uporabnika tehnik digitalne fotografije. Veliki del diplomske naloge sem namenila razumevanju osnov digitalne fotografije in fotografski opremi. V diplomski nalogi bom poskušala odgovoriti na vprašanje, katerega si zastavlja veliko ljudi, in sicer kako narediti najboljšo digitalno fotografijo. Pomembno je opomniti, da je danes fotografija zelo pomemben del našega življenja, fotografska dokumentacija se nahaja povsod, je že skoraj obvezen del podjetniških, vzgojno – izobraževalnih, političnih ter različnih drugih arhivov. Z vse večjim razvojem digitalnih aparatov se vsak dan veča število njegovih uporabnikov ter njen velik potencial. Diplomsko delo je napisano kot pripomoček, pomaga pri razumevanju osnov fotografije, za lažje razumevanje sem teoretičen del združila s praktičnimi primeri, v obliki slik in ilustrativnih skic. Raziskovalni del diplomske naloge ponazarja dejanska stanja, narejen je v obliki intervjuja, kjer so intervjuvanci profesionalni fotografi s področja fotoreporterstva in profesionalni fotograf, kateri deluje na področju umetniške fotografije.
Keywords: Fotoreporter, digitalna fotografija, digitalni zrcalno - refleksni aparat - DSLR, digitalno svetlobno tipalo, objektiv, bliskavica.
Published in DKUM: 13.09.2011; Views: 12113; Downloads: 428
.pdf Full text (4,23 MB)

8.
OPTIMIZACIJA GRELNEGA SISTEMA KAVNEGA AVTOMATA EQ5 PODJETJA B/S/H
Matej Kramer, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen in analiziran grelni sistem kavnega aparata. Diplomsko delo zajema tudi regulacijo aparata ter povezavo grelnega sistema z regulacijo in napitkom. Temperatura kave mora biti v predpisanih mejah. Da zagotovimo kakovost napitka, je potrebno uvesti tudi merilne in kontrolne postopke, opisane v diplomi. Opisane bodo tudi predloge izboljšav ter optimizacije. Analiza stroškov v nadaljevanju nam pokaže koliko denarja je podjetje pridobilo ali izgubilo s slabimi grelci. Problem je nastal nedolgo nazaj zaradi poslabšane kakovosti oziroma slabe izdelave grelnih elementov. V diplomi so predstavljene rešitve, tako teoretične kot praktične. Slaba kakovost grelcev je glavni razlog raziskave izboljšav.
Keywords: Kavni avtomat, grelec, prenos toplote, regulacija, parametri, tipalo, merilni postopki, meritve, izboljšave, optimizacija, stroški.
Published in DKUM: 08.08.2011; Views: 4482; Downloads: 269
.pdf Full text (5,60 MB)

9.
HLAJENJE PETROMATA
Mitja Golob, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano hlajenje petromata, ki služi za hlajenje elektronskih komponent v samem črpalnem terminalu. Pogoj za izdelavo takšne naloge je bil, da smo izdelali logično krmilje na osnovi katerega bo avtomatiziran proces hlajenja v črpalnem terminalu. Pri izdelavi krmilja smo strmeli k temu, da bo projekt izdelan kvalitetno in zanesljivo. Eden od elementov sistema je krmilnik proizvajalca Mitshubishi ALPHA 2, ki je bil izbran glede na zahteve projekta. Na podlagi tega smo izdelali logično krmilje v programskem okolju AL-PCS/WIN-E. V nadaljevanju so natančno predstavljeni in opisani krmilniki ALPHA proizvajalca Mitsubishi ter načini programiranja krmilnikov ALPHA. Za pretvarjanje izmerjene vrednosti (temperatura) v električno napetost smo na podlagi zahtev izbrali pretvornik Mitsubishi ALPHA 2. Podrobneje si bomo ogledali tudi ozadje Peltierjevega pojava, ki ga srečamo v vsakdanji praksi. Za merjenje temperature v črpalnem terminalu je na osnovi zahtev bilo izbrano ustrezno temperaturno tipalo Pt 100.
Keywords: avtomatizacija, regulacija temperature, krmilnik Mitsubishi ALPHA 2, pretvornik Mitsubishi AL2-2PT-ADP, temperaturno tipalo Pt 100, Peltierjev element
Published in DKUM: 01.07.2010; Views: 2967; Downloads: 486
.pdf Full text (2,22 MB)

10.
AVTOMATSKO UMERJANJE LABORATORIJSKIH SUŠILNIKOV
Anže Šeruga, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je nastalo na področju meroslovja v podjetju Cinkarna Celje in predstavlja avtomatizacijo ročnega procesa umerjanja laboratorijskih sušilnikov, ki jih uporabljajo in pregledujejo v podjetju. Avtomatski postopek umerjanja je v primerjavi z ročnim prinesel krajši čas umerjanja in bolj točne rezultate. Temperature, izmerjene na merilnih mestih v prostoru sušilnika, se zapisujejo v datoteko na disku računalnika, njihove trenutne vrednosti pa je mogoče spremljati na grafičnem vmesniku programa. Na grafičnem vmesniku uporabnik pred umerjanjem nastavi število ponovitev meritev in čas med ponovitvami meritev, ki se bodo izvedle. Po koncu umerjanja vse izmerjene vrednosti avtomatsko prenesemo v Excelovo poročilo. Merilni sistem je izveden s strojno in programsko opremo proizvajalca Advantech in temperaturnimi tipali Pt-100 ter je povezan z osebnim računalnikom.
Keywords: laboratorijski sušilnik, umerjanje, temperatura, temperaturno tipalo Pt-100
Published in DKUM: 28.06.2010; Views: 2131; Downloads: 195
.pdf Full text (6,39 MB)

Search done in 3.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica