| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Moški zbori Emila Adamiča v reviji Novi akordi
Metka Lorger, 2016, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu z naslovom Moški zbori Emila Adamiča v reviji Novi akordi je na začetku predstavljeno življenje in delo Emila Adamiča, njegova številna poslanstva in nasploh njegovo ustvarjanje na glasbenem področju. Prav tako je na začetku številčno prikazan celotni opus za lažjo predstavo njegovega, nasploh, že tako obsežnega opusa. Zaradi lažjega in boljšega razumevanja osrednjega dela magistrskega dela so v nadaljevanju predstavljene glavne značilnosti revije Novi akordi, njena vloga in pomen v takratnem političnem in kulturnem življenju, Adamičeva vloga in naloge pri izhajanju revije Novi akordi ter končno tudi Adamičeva osebnostna glasbena rast s pomočjo Novih akordov in poznanstva z urednikom Gojmirjem Krekom. Osrednji del magistrskega dela predstavlja seznam vseh Adamičevih del objavljenih v vseh zvezkih Novih akordov med leti 1901 in 1914, predstavitev in vsebinska analiza njegovih moških zborov objavljenih v Novih akordih, v ospredje pa postavi skupne, temeljne oz. osnovne kompozicijske prvine skladateljevega skladanja v vseh analiziranih skladbah. Za hitrejše iskanje in celostno sliko skladateljevega opusa na področju moških zborov pa je k magistrskemu delu kot priloga dodan seznam teh del. V magistrskem delu so uporabljene deskriptivna, komparativna in zgodovinska metoda teoretičnega raziskovanja ter metoda klasifikacije, analize in sinteze ter abstrakcije in koncentracije.
Ključne besede: Emil Adamič, Novi akordi, moški zbori, Nova muzika, bibliografija Adamičevih del za moške zbore.
Objavljeno v DKUM: 22.09.2016; Ogledov: 1172; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (8,64 MB)

2.
MARIJ KOGOJ SKOZI OPERO ČRNE MASKE
Tadeja Molan, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga v uvodu predstavi primarno družino Marija Kogoja, njegovo odraščanje, prva srečanja z glasbo v domačem kraju ter nadaljnja izobraževanja v Gorici, Ljubljani in kasneje na Dunaju. Pred osrednjim delom naloge je dokaj obširno opredeljena glasbena situacija na Slovenskem v začetku 20. stoletja. Bistveni del se nanaša na dramo Črne maske Leonida Nikolajeviča Andrejeva, na podlagi katere Kogoj napiše svojo mojstrovino, opero Črne maske. Poudarek je na analizi vsebine, uprizoritvah in uporabljenih kompozicijskih sredstvih ter pomenu opere za slovenski glasbeni prostor. Metodološki princip temelji na primarnih in sekundarnih virih. Med primarne sodi branje drame in ogled opere, sekundarni viri so namenjeni obširni analizi in sintezi.
Ključne besede: MARIJ KOGOJ, DRAMA ČRNE MASKE, GOJMIR KREK, NOVI AKORDI, TRENUTEK, EKSPRESIONIZEM, ARNOLD SCHÖNBERG, OPERA ČRNE MASKE, UROŠ LAJOVIC, REVIZIJA PARTITURE, EPK 2012 – MARIBOR.
Objavljeno v DKUM: 09.10.2014; Ogledov: 2577; Prenosov: 281
.pdf Celotno besedilo (812,26 KB)

3.
GREGOR GOJMIR KREK IN NJEGOV ZBOROVSKI OPUS
Simon Šubic, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta uvodoma predstavljena življenje in delo Gojmirja Kreka ter njegovo delovanje na različnih področjih. Gojmir Krek je po poklicu bil pravnik, deloval pa je tudi kot skladatelj, urednik, glasbeni pisec in kritik. Podrobneje je Krekovo delo predstavljeno na področju uredništva in glasbene kritike, prav tako njegov glasbeni opus, poseben poudarek pa smo namenili analizi skladb iz njegovega zborovskega opusa, ki so bile objavljene v glasbeni reviji Novi akordi. Diplomsko delo je metodološko zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi virov ter analizi skladb iz Krekovega zborovskega opusa.
Ključne besede: GREGOR GOJMIR KREK ZBOROVSKI OPUS NOVI AKORDI JOSIP IPAVEC EMIL ADAMIČ ANTON LAJOVIC JANKO RAVNIK BARČICA BLAGOR JIM BRATJE, V KOLO SE VSTOPIMO IDILA KAKOR BELA GOLOBICA KANGLICA POVEJTE VE PLANINE SLIKA SRBSKA NARODNA STUDENČEK TAM NA VRTNI GREDI VABILO ZVEČER
Objavljeno v DKUM: 08.07.2013; Ogledov: 2534; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (788,31 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici