| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava bioprocesov s celično linijo CHO v različnih bioreaktorjih
Matic Košir, 2020, diplomsko delo

Opis: Farmacevtska industrija dandanes stremi k iskanju biološko ustreznejših rešitev in prehodu iz sintetičnih k biološkim produktom. Biofarmacevtiki predstavljajo vzpenjajoči sektor v farmacevtski industriji in so uporabni za širok spekter indikacij, vključujoč onkologijo in revmatologijo. Razvoj in optimizacija bioprocesov na laboratorijski skali je ključnega pomena za poznavanje procesa in prenos v proizvodnjo. Centralni faktor za razvoj in proizvodnjo biološkega zdravila je bioreaktor. S svojo inovativno zasnovo in visokokakovostnimi materiali mora zagotavljati optimalno in stabilno okolje za gojenje in rast celic. Zadnja leta so v porastu bioreaktorji za enkratno uporabo. Različne študije so pokazale njihove prednosti, ki so pripomogle k nadaljnjim razvojem bioloških zdravil. Tako je prišlo do razvoja nove množice bioreaktorjev, ki se razlikujejo predvsem po obliki, vnosu moči, instrumentaciji in volumnu posode za kultivacijo. Namen raziskovalnega dela je bil izvesti 14-dnevni bioproces v 4-litrskem bioreaktorskem sistemu BIOne podjetja Distek in ga primerjati z referenčnima bioprocesoma. Prvi referenčni bioproces je bil izpeljan v mikrobioreaktorskem sistemu ambr® 250, drugi pa v 1000-litrskem bioreaktorju HyClone proizvajalca Thermo Scientific. Vse bioprocese smo izvedli z istim klonom celic in pod enakimi pogoji. Bioprocesne parametre smo spremljali s pomočjo različnih sond in analitskih naprav. Pridobljene meritve smo obdelali z različnimi statističnimi metodami in jih predstavili na diagramih. Osredotočili smo se na kinetiko rasti, metabolizem in produktivnost sesalskih celic. Rezultati kažejo, da je bioreaktorski sistem pri optimalnih pogojih zagotovil uspešno izvedbo bioprocesa s sesalsko celično linijo CHO. Ugotovili smo zadovoljivo primerljivost med bioprocesi. Na podlagi preučevanih koncentracij metabolitov in substratov, osmolalnosti, kinetiko rasti in koncentracijo produkta smo zaključili, da je omenjen bioreaktorski sistem primeren za nadaljnje študije na naši laboratorijski skali. V prihodnosti nameravamo stremeti k eksperimentom z drugimi celičnimi linijami in testiranju različnih parametrov. Uspešna izvedba bi nam prinesla zaupanje v ta bioreaktorski sistem in omogočila prevzem za širšo uporabo.
Ključne besede: bioreaktorji za enkratno uporabo, monoklonska protitelesa, biofarmacevtika, šaržni bioproces z dohranjevanjem, kinetika in metabolizem CHO celic.
Objavljeno: 08.10.2020; Ogledov: 176; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

2.
Primerjava kinetičnih lastnosti nekaterih encimov v rakastih in zdravih celicah
Jure Škorja, 2019, magistrsko delo

Opis: Pod pojmom rakasto obolenje razumemo mnogo različnih tipov bolezni, za katere je značilna preobrazba zdravih celic v rakaste in pomnožitev le-teh. Le-te se vraščajo v okoliška tkiva, jih okvarijo in pogosto tvorijo tudi zasevke. V tem zaključnem delu 2. stopnje smo raziskovali nastanek rakaste celice iz zdrave celice zaradi okvarjenih genov. Preučevali smo, kakšne spremembe se odvijajo v rakasti celici na nivoju celičnega metabolizma. Posebej nas je zanimalo, ali je možno najti encime, ki so pomembni pri teh spremembah, in kako so ti encimi okvarjeni, kakšne so njihove strukturne spremembe in njihove kinetične lastnosti. Omejili smo se na tri encime: fosfofruktokinaza-1 (PFK1), laktat dehidrogenaza (LDH) in ogljikova anhidraza 9 (CAIX). Poiskali smo različne podvrste encimov PFK1, ki so povezane z različnimi vrstami raka, ter preučili razlike v kinetičnih lastnostih teh encimov glede na njihov divji tip. V kinetiki encimov PFK1 smo odkrili občutne razlike med zdravim in rakastim tkivom. Pri encimu LDH smo ugotovili, da so vrednosti določenih kinetičnih parametrov višje v rakasti kot v zdravi celici. Na aktivnost encima LDH vpliva bližina mutiranega gena KRAS. Za encim CAIX smo ugotovili, da je močneje izražen v kar 11 od 16 rakastih tkiv, za katera je v literaturi možno najti podatke. Največje razlike v izraženosti encima CAIX med zdravim in rakastim tkivom so pri raku ledvic. Zaključimo lahko, da je metabolizem v rakasti celici bistveno drugačen kot v zdravi celici. Spremembe na encimih so posledica nastanka onkogenov. Pomemben faktor v nastanku spremenjenega metabolizma v rakastih celicah je pomanjkanje kisika.
Ključne besede: CAIX, LDH, PFK1, Warburgov učinek, metabolizem
Objavljeno: 18.11.2019; Ogledov: 462; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

3.
Prirojene motnje presnove v obdobju novorojenčka
Silva Burja, 2012, pregledni znanstveni članek

Opis: Kadar pri akutno in težje obolelem novorojenčku nimamo zanesljive diagnoze, moramo pomisliti tudi na možnost prirojene motnje presnove. Poleg skrbne anamneze in natančnega kliničnega pregleda so za diagnozo potrebni tudi biokemični in molekularno genetični testi. Osnovne diagnostične preiskave krvi(kompletna krvna slika, elektroliti, glukoza, mikroacidobazno ravnotežje, kreatin-kinaza, trigliceridi, laktat in amoniak) ter urina (glukoza, beljakovine in ketonska telesa) nam dajo prve informacije o vrsti presnovne motnje, kar terja nadaljnjo specifično diagnostiko. Vse metabolične bolezni skupaj zajemajo najmanj 1 % vseh novorojenčkov, kar bi za Slovenijo pomenilo okoli 200 otrok letno. Velika večina otrok s prirojeno presnovno boleznijo ostane neprepoznana. Pravočasna prepoznava teh bolezni bi lahko v marsikaterem primeru sprožila pravočasno zdravljenje. Normalen rezultat neonatalnega presejanja ne izključuje možnosti prirojene presnovne bolezni, saj z njim odkrivamo le omejeno število teh bolezni.
Ključne besede: Diagnosis, Diagnostika, Dojenček, novorojenček, Infant, Newborn, Metabolism, Inborn Errors, metabolizem, Metabolizem, prirojene motnje, novorojenček, presnovne motnje
Objavljeno: 30.12.2015; Ogledov: 1224; Prenosov: 47
URL Povezava na celotno besedilo

4.
TEMPERATURA ČLOVEŠKEGA TELESA
Simona Brdnik, 2010, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Termoregulacijski center človeškega telesa deluje kot termostat, ki zmanjšuje ali povečuje produkcijo metabolične toplote. Pri temperaturah zunanjega okolja okoli 30 °C se zmanjša temperaturni gradient med okoljem in površino kože, s čimer se zmanjša tudi gradient med jedrom ter lupino človeškega telesa. Oddajanje toplote s prevajanjem in sevanjem je premalo, zato nastopi oddajanje z znojenjem. Visoka relativna vlaga ovira oddajanje toplote z izhlapevanjem znoja. Posledica nezadostnega oddajanja toplote pa je naraščanje notranje temperature, ki zmanjšuje posameznikovo zmogljivost. Človeško telo oddaja toploto predvsem na tri načine, in sicer s sevanjem, s toplotnim prevajanjem in izhlapevanjem znoja ali vode. Kot vsa ogreta telesa tudi organizem oddaja elektromagnetne valove ali pa jih sprejema s sevanjem, vse to pa se dogaja zaradi njegove temperature. V stiku s kožo se zrak v okolici ohlaja ali segreva s toplotnim prevajanjem — kondukcijo. S kondukcijo se toplota odvaja s kože samo takrat, ko je okolje hladnejše od nje, medtem ko se med izhlapevanjem vode in znoja s telesnega površja telo vedno ohlaja in toplota se izrabi kot izparilna toplota za vodo. Te izgube lahko uravnavamo z manjšo in večjo toplotno izolacijo.
Ključne besede: Ključne besede: telesna temperatura, toplota, energija, metabolizem, sevanje, izhlapevanje.
Objavljeno: 13.04.2010; Ogledov: 4401; Prenosov: 308
.pdf Celotno besedilo (801,98 KB)

5.
POMEN DOLOČEVANJA RETIKULOCITNEGA EKVIVALENTA HEMOGLOBINA PRI BOLNIKIH Z ANEMIJO
Marija Lesjak, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil določitev novega hematološkega parametra RET He (retikulocitni ekvivalent hemoglobina) s pretočno citometrijo pri treh skupinah bolnikov z anemijo: bolnikih z anemijo zaradi pomanjkanja železa, bolnikih z anemijo zaradi pomanjkanja železa, ki so se zdravili s preparati železa in bolnikih z okvaro kostnega mozga (mielodisplastični sindrom), ki so anemični, ker kostni mozeg ne proizvaja dovolj rdečih krvnih celic ali pa so te nefunkcionalne (displastični). Dobljene vrednosti smo primerjali s klasičnimi hematološkimi (Hb, MCH, MCV, MCHC) in biokemijskimi (serumsko železo, feritin) kazalci pomanjkanja železa. Pri bolnikih z anemijo zaradi pomanjkanja železa so rezultati pokazali visoko korelacijo med RET He in hematološkimi parametri (r=0,83-0,92). Med RET He in feritinom je nekoliko nižja (0,73). Najnižja je med RET He in serumskim železom (0,65). Pri bolnikih z MDS je zaradi kompleksnosti bolezni vrednost parametra RET He težje opredeljiva.
Ključne besede: kri, anemija, metabolizem železa, mielodisplastični sindrom, retikulocitni ekvivalent hemoglobina
Objavljeno: 02.03.2009; Ogledov: 3894; Prenosov: 430
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici