| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
NEPOSREDNE TUJE INVESTICIJE KOT VSTOPNA STRATEGIJA NA MAKEDONSKI TRG
Stefan Šišovski, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo obravnavali neposredne tuje investicije, kot vstopno strategijo na makedonski trg. Na začetku je bila podana teoretična razlaga o obliki vstopa, za katerega se lahko podjetje odloči, v okviru svoje strategije internacionalizacije poslovanja na tuje tržišče. Podali smo krajši opis strategije vstopa preko neposrednih tujih investicij, ter prišli do spoznanja, da je bilo v začetku tranzicijskega obdobja makedonskega gospodarstva, teh investicij v zelo majhnem obsegu. V osrednjem delu diplomske naloge, smo obravnavali vpliv neposrednih tujih investicij na zaposlenost (kot ključni makroekonomski problem gospodarstva), ter ekonomski razvoj, in ukrepe, ki jih sprejema makedonska vlada, s ciljem omogočiti potencialnim investitorjem pozabiti na probleme iz preteklosti, ter podati sliko o "učeči se družbi" makedonskega gospodarstva, z vlaganjem v izobraževanje mladih kadrov, ki bodo sposobni na uspešen način omogočiti tujim investitorjem, ustvarjati investicijski dobiček v državi. V zadnjem delu, smo opisali konkretne primere tujih investicij v državi, ter podali osrednje probleme, s katerimi so se srečevali investitorji, oziroma, kaj so bili motivi njihovih odločitev investirati v državi. Zadržali smo se na slovenskih investicijah v makedonskem gospodarstvu, ter ugotovili, da je slovenski kapital močno prisoten v Makedoniji, tako po obsegu, kot po številu investicij v različnih panogah gospodarstva. Vzroki, zakaj je za slovenske vlagatelje Makedonija zanimiva kot investicijska država, so geografske in zgodovinske danosti, ki jih predstavlja geografska bližina Slovenije, dobro poznavanje trga in jezika, tradicionalno dobri odnosi z vzpostavljenimi poslovnimi stiki v preteklosti, ter uveljavljenost nekaterih slovenskih blagovnih znamk. Ravno poznavanje gospodarstva Makedonije, poslovnih navad in običajev, omogoča slovenskim podjetjem, da se v neurejenih razmerah znajdejo bolje, kot druga podjetja.
Keywords: neposredne tuje investicije, Makedonija, makedonsko gospodarstvo, ekonomski razvoj, zaposlenost, slovenske investicije v Makedoniji.
Published: 28.07.2010; Views: 1772; Downloads: 146
.pdf Full text (1,59 MB)

3.
PRIMERJALNA ANALIZA TRŽENJA PODJETJA SCHIKI D.O.O. NA TRGIH MAKEDONIJE IN SRBIJE
Lucija Podgrajšek, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Da bi podjetje dobro poslovalo na tujem tržišču, mora najprej narediti analizo okolja tujega trga. V diplomskem delu smo se osredotočili na analizo poslovanja na trgih Makedonije in Srbije v primeru podjetja Schiki d.o.o. Osredotočili smo se na posamezne dejavnike, kot so: logistični dejavniki, velikost trga, tržni potencial, rast trga, konkurenca, ciljna skupina kupcev, pravne razmere in kupna moč kupcev. Poleg analize tržišča smo v diplomski nalogi predstavili tudi, kako je podjetje Schiki d.o.o. vstopilo na posamezna trga, s katerimi prednostmi, pomanjkljivostmi, nevarnostmi in priložnostmi se je srečalo na posameznem trgu, kako podjetje posluje na posameznih trgih sedaj in s katerimi produkti posluje na posameznih trgih.
Keywords: analiza tržnega poslovanja, Makedonija, Srbija
Published: 12.11.2010; Views: 1714; Downloads: 121
.pdf Full text (523,54 KB)

4.
5.
6.
Delovanje albanske mafije v Republiki Makedoniji : magistrsko delo
Aleksandar Ilievski, 2012, master's thesis

Abstract: Albanska mafija v današnjem času predstavlja grožnjo celemu svetu in sicer zaradi njenega hitrega in kakovostnega razvoja, kakor tudi njene sposobnosti in želje po velikem in zagotovljenem „poslovnem področju”. Mednarodna poročila uvrščajo Albansko mafijo na prvo mesto v Evropi pri čemer se kot njene matične države navajajo Albanija, Kosovo in Makedonija oziroma države v katerih živi največje število etničnih Albancev. Makedonija je v letu 2001 doživela spopad, ki ga je izzvala paravojaška albanska organizacija Osvobodilna narodna vojska (ONV), ki se šteje kot »paravojaško krilo« Albanske mafije. Takoj po spopadu se je ONV z enako vodilno strukturo preoblikovala v albansko politično stranko v Makedoniji z nazivom Demokratična unija za integracije (DUI) preko katere se uresničujejo politični interesi ONV. V mojem delu sem najprej definiral Albansko mafijo, potem pa sem poudaril njen vpliv v Evropi in obseg njenega delovanja v Makedoniji tako v zgodovini kot v sedanjosti. S tem sem poudaril njen prispevek k celotnemu organiziranemu kriminalu v Republiki Makedoniji, zlasti k trgovini z orožjem, mamili in ljudmi. V nadaljevanju besedila sem opisal spopad v Makedoniji leta 2001 ter raziskal tudi resnični nameravani cilj spopada. Pri koncu sem opisal povezanost ONV z mafijo ter obrazložil preoblikovanje ONV v albansko stranko DUI, ki je od spopada do danes najštevilnejša albanska stranka v Makedoniji in dolgoletna koalicijska partnerica v Vladi RM. Moje magistrsko delo sem zaključil z analizo 7 intervjujev, ki sem jih izvedel pretežno z univerzitetnimi profesorji in osebami z izkušnjami na področju boja proti organiziranemu kriminalu v RM.
Keywords: organizirana kriminaliteta, albanska mafija, Makedonija, magistrska dela
Published: 04.10.2012; Views: 3583; Downloads: 387
.pdf Full text (1,53 MB)

7.
8.
Vpliv albanske manjšine na notranjo varnost Republike Makedonije : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Karl Mladkovič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Z razpadom SFRJ leta 1991 so na njenem območju nastale nove, samostojne in neodvisne države. Ena najmanj pripravljenih za samostojno pot je bila Republika Makedonija. Zaradi zgodovinskih dejstev in okoliščin je bila in je še vedno, ne tako vojaško, kot politično in ekonomsko ogrožena s strani svojih sosed Bolgarije, ki ne priznava Makedoncev kot narod in Makedonščine kot samostojnega jezika, Srbije, ki prav tako ne priznavala Makedonije kot samostojnega naroda in njene avtokefalne pravoslavne cerkve, Grčije, ki ne priznava imena Makedonija in njenih simbolov ter Albanije, ki prikrito podpira idejo »Velike Albanije« in je nudila pomoč ekstremnim albanskim skupinam iz Kosova in Makedonije. V tem času samostojnosti Republike Makedonije se je pojavil notranji vir ogrožanja s strani albanske manjšine, ki zaradi svoje povečane natalitete in etničnega ekstremizma zahteva enakopravnost z večinskim makedonskim narodom. Pri tem pa ne gre zanemariti tudi moč in ekonomski vpliv organiziranega kriminala, kot tudi vpliv globalnega verskega ekstremizma Albancev na stanje notranje varnosti v Republiki Makedoniji in tudi v regiji.
Keywords: terorizem, verski ekstremizem, organizirana kriminaliteta, Makedonija, albanska manjšina, diplomske naloge
Published: 07.05.2013; Views: 1261; Downloads: 192
.pdf Full text (376,98 KB)

9.
KAKOVOST BANČNIH PORTALOV NA PRIMERU BANK V MAKEDONIJI
Irena Šišovska, 2013, master's thesis

Abstract: Pojav Interneta in razvoj informacijske tehnologije v veliki meri znižujeta stroške poslovanja in omogočata hitrejšo obdelavo podatkov, s tem pa tudi bolj zadovoljne in zveste stranke. Zato je zelo pomembno, da vsako podjetje v veliki meri izkorišča prednosti, ki jih prinaša današnja informacijska družba, in v svoje poslovanje vključuje procese, ki se lahko prilagajajo in postopoma spreminjajo oz. omogočajo t. i. elektronski način poslovanja. Nenehni razvoj družbe, ki vse več vključuje uporabo informacijske tehnologije vpliva na uporabo osebnih računalnikov, saj število uporabnikov vsako leto narašča. Ljudje se zavedajo, da brez tega, tako podjetja, kot tudi posamezniki, niso več konkurenčni. Konkurenčnost pa je tista, ki prinaša pozitivne rezultate poslovanja in obstoj na trgu. Vsi ti kazalci in razširjenost omenjene tehnologije, kažejo na velike priložnosti, ki se pojavljajo bankam, in jim omogočajo vključevanje sodobne tehnologije v svoje poslovanje. Na tem mestu je potrebno omeniti predvsem pojem elektronskega bančništva, ki temelji na informacijski tehnologiji in omogoča opravljanje vseh bančnih storitev preko spleta. Dan danes vsaka sodobna banka ponuja to možnost, in s tem ohranja svojo konkurenčnost ter izkorišča prednosti, ki jih to prinaša. Pri tem morajo banke imeti kakovosten bančni portal, saj to je prvi stik s potencialno in obstoječo stranko. »Kakovost pri delu« in »zadovoljstvo kupcev« sta ključna dejavnika, ki morata biti zagotovljena pri ponujanju vsakega izdelka ali storitev. Enako velja tudi, ko gre za elektronsko bančništvo. S pomočjo raziskave bomo predstavili tri bančne portale v Makedoniji, in na podlagi že razvite metodologije analizirali njihovo kakovost, oz. preverili ali izpolnjujejo pogoje in vključujejo stvari, ki jih mora imeti vsak dobro izdelan bančni portal. V analizo smo vključili sledeče tri bančne portale: bančni portal Stopanske, NLB Tutunske in Komercijalne banke. Raziskavo smo razdelili na dva sklopa: prvi teoretični-kjer so podane definicije osnovnih pojmov, ki smo jih kasneje v raziskavi uporabili in drugi praktični- kjer je na podlagi teoretične podlage narejena analiza bančnih portalov v Makedoniji. Teoretični del na začetku opredeljuje pojem elektronskega bančništva, različnih oblik le-tega ter prednosti in slabosti, ki jih prinaša njegova uporaba. V tem delu smo opisali tudi glavne dejavnike, ki vplivajo na uporabo elektronskega bančništva. Ker bomo kasneje delali analizo bančnih portalov smo definirali še pojem portal in poiskali glavne slabosti oz. pomanjkljivosti, ki jih lahko imajo portali in spletne strani. Vsaka analiza temelji na določeni metodologiji, in tako tudi ta vključuje modele za merjenje kakovosti bančnih portalov, ter na osnovi le-te analizo bančnih portalov v Makedoniji. Prvi model je vključeval dejavnike, ki vplivajo na uporabo spletnih portalov, drugi model pa storitve, ki vplivajo na kakovost bančnih portalov. V praktičnem delu raziskave smo najprej predstavili bančni sistem v Makedoniji, ter nato podrobneje opisali bančne portale Stopanske, NLB Tutunske in Komercijalne banke. Banko smo najprej na kratko prestavili, predstavili kako deluje njeno elektronsko bančništvo in analizirali vsebino oz. posamezne sklope, ki jih uporabnik vidi na njihovem spletnem portalu. Na podlagi obravnavanih modelov v prvem delu smo potem naredili analizo le-teh in ocenili njihovo kakovost. V tem delu smo predlagali tudi določene izboljšave, ki smo jih ugotovili, in bi jih bilo potrebno uvesti oz. dodati na posameznem bančnem portalu. Naše ugotovitve predstavljajo zelo pomembno podlago za nadaljnjo izboljšavo bančnih portalov v Makedoniji. Analiza je pokazala, da so bančni portali v Makedoniji kakovostno izdelani in vsebujejo elementi, ki so značilni za kakovostno izdelane portale, vendar je še veliko prostora za izboljšanje, in s tem privabljanje strank k večji uporabi bančnih portalov.
Keywords: elektronsko poslovanje, elektronsko bančništvo, spletna stran, portal, Internet, kakovost bančnih portalov, Makedonija, banke v Makedoniji.
Published: 17.10.2013; Views: 1608; Downloads: 166
.pdf Full text (1,86 MB)

10.
PRIMERJALNO PRAVNA UREDITEV NA PODROČJU STVARNEGA PRAVA V SLOVENIJI IN MAKEDONIJI
Nikola Georgievski, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta obravnavani stvarnopravni ureditvi, na območju Republike Makedonije in Republike Slovenije. Gre za območja na katerih je veljal skupni stvarnopravni zakonik (ZTLR), vendar so podrobnosti zakonodaje, kljub temu, posamezne države urejale samostojno. Prizadevanja po kodifikaciji stvarnega prava so se začela šele po osamosvojitvi. Stvarno pravo ureja odnos med posamezniki v zvezi z oblastjo na stvari. To diplomsko delo se ukvarja z determiniranjem stvarnih pravic, ki ju poznata obe državi. Stvarne pravice so predstavljene skozi načelo numerus clausus oz. zakonske določenosti števila stvarnih pravic. Bralec tega dela lahko spozna podobnosti in razlike med makedonskim in slovenskim pravnim redom na področju stvarnega prava. V končni fazi je predstavljen sklep, ki je produkt primerjalno pravne analize.
Keywords: stvarno pravo, numerus clausus, stvarne pravice, Makedonija, Slovenija, pravni red.
Published: 18.12.2014; Views: 933; Downloads: 132
.pdf Full text (593,99 KB)

Search done in 0.28 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica