| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vsebnost fenolnih spojin v plodovih različnih sort paradižnika (Lycopersicum esculentum Mill.)
Laura Lepej, 2019, master's thesis/paper

Abstract: V sklopu magistrskega dela smo analizirali vsebnost skupnih fenolov in posameznih fenolnih spojin v plodovih 39 sort paradižnika. Plodovi paradižnika so bili rdeče, rumeno, belo, oranžno, zeleno in vijolično obarvani. Skupne fenole smo določili v ekstraktih vzorcev z uporabo Folin-Ciocalteu reagenta. Posamezne fenolne spojine smo izmerili z uporabo tekočinske kromatografije. Sorte paradižnika se v vsebnosti skupnih fenolov razlikujejo. Značilno najvišje vrednosti so imele 3 rdeče ('Cherrola F1', 'Iva's Red Berry', 'Ded Moroz'), 2 vijolični ('Indigo Rose', 'OSU Blue') in ena zelena sorta ('Gobstopper'). Med različno obarvanimi sortami v vsebnosti skupnih fenolov ni bilo značilnih razlik. V povprečju pa so imele najvišjo vrednost skupnih fenolov vijolične sorte (684 mg GAE/100 g suhe snovi), najnižjo pa bele sorte (509 mg GAE/100 g suhe snovi). Med posameznimi fenolnimi spojinami je bil v najvišjih koncentracijah prisoten katehin, sledila sta mu rutin in klorogenska kislina. Plodovi vijoličnih sort so imeli značilno višje vsebnosti p-kumarne in kavne kisline ter miricetina.
Keywords: paradižnik, sorta paradižnika, Lycopersicum esculentum, skupni fenoli, fenolne spojine
Published: 29.03.2019; Views: 790; Downloads: 140
.pdf Full text (898,49 KB)

2.
Vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost tokoferolov in karotenoidov v plodovih paradižnika
Damjana Zalokar, 2015, master's thesis/paper

Abstract: V okviru magistrskega dela smo raziskali vpliv uporabe bakrovih pripravkov na vsebnost ɑ-tokoferola in karotenoidov v zrelih plodovih treh sort paradižnika ′Paki′, ′Monro′ in ′Optima′. Poskus je bil zasnovan na polju dve leti zapored. Rastline so bile v vegetacijski dobi škropljene z različnimi barkrovimi pripravki. V ekstraktih liofiliziranih vzorcev smo določili vsebnosti ɑ-tokoferola, luteina, fitoena, β-karotena in likopena s HPLC/PDA/FD. Najnižje vsebnosti posameznih karotenoidov so bile izmerjene v sorti ′Monro′, medtem ko se sorti ′Optima′ in ′Paki′ v vsebnosti skupnih karotenoidov nista razlikovali. Od karotenoidov je bil najbolj zastopan likopen in je predstavljal 76–80 % vseh karotenoidov. Vsebnosti ɑ-tokoferola v letu 2011 so bile med 106 mg/kg SS (′Monro′) in 148 mg/kg SS (′Optima′) in v letu 2012 med 101 (′Optima′) in 106 mg/kg SS (′Paki′). Interakcija sorta in škropilni program je bila značilna, kar pomeni, da se je vpliv škropilnega programa na vsebnost karotenoidov in α-tokoferola po sortah razlikoval.
Keywords: paradižnik (Lycopersicum esculentum), posamezni karotenoidi, ɑ -tokoferol, bakrovi pripravki
Published: 28.08.2015; Views: 788; Downloads: 131
.pdf Full text (1,68 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica