| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
GOSPODARSKO-TRGOVINSKI POLOŽAJ KITAJSKE V SVETU
Bojana Osrajnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Ljudska Republika Kitajska se danes uvršča na drugo mesto največjih gospodarstev na svetu in je največja svetovna izvoznica. S svojo vlogo druge največje posojilodajalke na svetu, je še učvrstila svoj položaj na mednarodnem trgu. Tako si danes brez Kitajske ne moremo več predstavljati globalnega trga in svetovnega političnega dogajanja. Hiter vzpon kitajskega gospodarstva pa državi prinaša tako prednosti, kot tudi številne nevarnosti. Kitajska ni le velika svetovna izvoznica, temveč tudi velika uvoznica. Za vstop morajo tuja podjetja prestaviti vsaj del svoje proizvodnje na Kitajsko, ki je največja prejemnica neposrednih tujih investicij na svetu. Čeprav je bil vstop Kitajske v Svetovno trgovinsko organizacijo pomemben korak njene integracije v svetovni gospodarski red, se še vedno kažejo izjemni problemi. Če pogledamo z vidika mreže je danes Kitajska največji svetovni »centralni« trgovec, z največjimi povezavami z drugimi glavnimi globalnimi igralci. Ob izbruhu svetovne gospodarske krize se je Kitajska z velikim stimulativnim paketom osredotočila na prestrukturiranje gospodarstva, iz izvozno orientirane rasti na bolj potrošniško osnovano gospodarstvo, in izboljšanje svoje infrastrukture. Kitajska se danes srečuje z izzivom, da tudi v prihodnje zagotovi vzdržljivo rast iz socialnega, gospodarskega, ekološkega in okoljskega vidika.
Ključne besede: Ljudska republika Kitajska, zunanja trgovina, selitev proizvodnje, pravice intelektualne lastnine, svetovna gospodarska ureditev, neposredne tuje investicije, gospodarska rast.
Objavljeno: 29.08.2012; Ogledov: 2221; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

2.
TEMELJNE ZNAČILNOSTI KITAJSKEGA DELOVNEGA PRAVA
Urška Sušnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Ljudska republika Kitajska je znana kot velesila, ki je zanimiva za mnoge investitorje. Nekdaj je bila znana po pravno neurejenem položaju delavcev. Danes pa je za mnoge tuje investitorje presenetljivo dejstvo, da je delovnopravno področje na Kitajskem urejeno in delavcem nudi ustrezno zaščito. Kljub temu pa je Kitajska dežela mnogih kontrastov. Način sprejemanja zakonov in njihovega izvajanja je z našega vidika nerazumljiv. Velike pa so tudi razlike med razvitim in nerazvitim delom države. Sodno varstvo kitajskih delavcev je podano in statistike kažejo na velik porast tožb delavcev napram delodajalcem. Reševanje nesporazumov glede zaposlitve se v večini primerov reši v procesu posvetovanja in mediacije, saj se želijo delodajalci izogniti dragim sodnim postopkom. Socialna varnost kitajskih delavcev je odvisna od podjetja v katerem so zaposleni in od delavcev samih. Država sprejema zakone, zbira in nadzoruje odločitve sprejete s strani lokalnih vlad. Delavci, ki imajo veljavno sklenjene pogodbe o zaposlitvi, so tako varovani s strani države in so v sistemu socialnega zavarovanja. Vendar njihovo zavarovanje sega samo do višine zneska akumuliranih prispevkov. Tako lahko npr. delavec, ki zboli uporabi sredstva iz prispevkov za zdravstveno zavarovanje samo do višine sredstev, ki so se za ta namen akumulirala v času njegove delovne dobe. Vsakemu delavcu je prepuščeno, da si dodatno nalaga finančna sredstva ali sklene dodatna zasebna zavarovanja. Zato je za kitajske delavce pomembno, da se bodo zaposlili pri podjetjih, ki se držijo zakona ter v mestih, ki imajo predpisane visoke prispevke. Diplomsko delo je namenjeno predstavitvi nekaterih bistvenih značilnosti kitajskega delovnega prava.
Ključne besede: Ljudska republika Kitajska, kitajsko delovno pravo, reševanje nesporazumov o zaposlitvi, socialna varnost na kitajskem
Objavljeno: 16.09.2016; Ogledov: 381; Prenosov: 32
.pdf Celotno besedilo (471,87 KB)

3.
Vpliv nalezljive bolezni SARS na turizem Kitajske v obdobju od leta 2002 do leta 2004
Polona Pavčnik, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava izbruh epidemije sarsa na Kitajskem (ang. Severe Acute Respiratory Syndrome) in njegov vpliv na turizem Ljudske republike Kitajske. Virus sars je izbruhnil novembra leta 2002 v južni kitajski provinci Guandong. Ljudska republika Kitajska je novico o nalezljivi bolezni sars posredovala Svetovni zdravstveni organizaciji šele tri mesece kasneje. Vzrok zato je bil, da bolezni pravzaprav niso dobro poznali, niso mogli potrditi povzročitelja te hudo nalezljive bolezni, kar je posledično privedlo do tega, da se je virus zelo hitro razširil v druge države sveta. Nalezljive bolezni se lahko hitro prenašajo z osebe na osebo in tako pride do tega da, se bolezen prenaša s kontinenta na kontinent, s potovanjem ljudi. Okužena oseba sploh ne ve, da ima neko bolezen. Tako jo nevede prenese na drugo osebo in tako lahko nastane epidemija. Zato je za potnike zelo pomembno, da se preden odpotujejo, seznanijo z novostmi, nevarnostmi, ter z ukrepi, s katerimi se lahko zaščitijo pred boleznimi.
Ključne besede: SARS, nalezljive bolezni, turizem, Ljudska republika Kitajska, vpliv SARS-a
Objavljeno: 06.12.2018; Ogledov: 295; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (1,06 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici