| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj zadnje luči : diplomska naloga visoko strokovnega študijskega programa
Damjan Tehovnik, 2003, diplomsko delo

Ključne besede: avtomobilske luči, konstruiranje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1401; Prenosov: 0

2.
OBLIKOVANJE KOLEKCIJ SVETIL
Eva Bračič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Oblikovanje kolekcij svetil temelji na oblikovanju treh kolekcij svetil s poudarkom na inspiraciji in ustvarjanju treh konceptov, ki se povezujejo v enega. Prva kolekcija, imenovana Volna, je v napravljena iz surove volne , obdelane s tehniko polstenja, njen navdih je oblikovanje neobdelanih naravnih materialov. Led je naslov druge kolekcije, katere inspiracija je posnemanje narave z uporabo modernih materialov. V tej kolekciji uporabljen material akrilat posnema led. Tretja kolekcija z imenom Plastika predstavlja rešitev uporabe predmetov iz nerecikljivih materialov, ki jih prehitro zavržemo. Svetila tretje kolekcije so tako oblikovana iz plastičnih vilic, plastičnih slamic in žogic za namizni tenis, ki vsebujejo polistiren, ki ga ne recikliramo.
Ključne besede: svetila, luči, oblikovanje, interier, oblikovanje svetil
Objavljeno: 16.10.2009; Ogledov: 2295; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

3.
RAZVOJ RGB MODULA ZA LUČI CESTNE RAZSVETLJAVE
Jan Kosovel, 2011, diplomsko delo

Ključne besede: razsvetljava, cestna razsvetljava, LED luči, RGB modul, svetlobno onesnaževanje, diplomske naloge
Objavljeno: 22.02.2021; Ogledov: 61; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
ANALIZA UČINKA OSVETLJENOSTI VOZIL NA VARNOST V CESTNEM PROMETU
Matjaž Novak, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen, kako preprečiti prometno nesrečo in povečati prometno varnost s pomočjo dnevnih luči, je glavni predmet raziskave tega diplomskega dela. Poskušali smo odgovoriti na glavno vprašanje ali dnevne luči vplivajo na varnost v cestnem prometu. Pričajoče diplomsko delo podaja osnovna dejstva glede osvetljave vozila, kot so žarometi, dnevne luči, zavorne luči, smerni kazalci, meglenke, ipd. Podrobneje je predstavljena ideja dnevnih luči, kako te delujejo ter kako vplivajo na varnost cestnega prometa v povezavi z okoljem. Glavna misel raziskave je, da je sistem osvetljevanja vozila čez dan zelo koristna stvar glede varnosti v cestnem prometu. Osvetljenost vozila vpliva na preglednost ter zaznavanje v cestnem prostoru in tako zmanjša možnost prometnih nesreč. Dodatne emisije, ki jih ta sistem povzroči, so sprejemljiva cena za človeško življenje. Eden izmed problemov je, da so nekateri podsistemi zelo dragi in niso dostopni vsakemu uporabniku. Tako je potrebno, da avtomobilski proizvajalci poskušajo te sisteme vgraditi kot osnovno opremo in s tem posledično vsiliti večjo varnost udeležencem v prometu.
Ključne besede: promet, vozilo, varnost v cestnem prometu, svetlobna telesa, dnevne luči (DRL)
Objavljeno: 26.11.2013; Ogledov: 1051; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,01 MB)

5.
Prenova procesa oskrbovanja montažne linije
Dejan Martinc, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Sistem vitke proizvodnje je eden izmed načinov, s katerim lahko v procesih odpravimo veliko stroškov in nepomembne dele procesa, ki končnim izdelkom ne prinašajo vrednosti. Pri tem je pomembno natančno analizirati vse procese in nato poiskati ustrezne rešitve, ki nam jih vitkost ponuja. V diplomski nalogi smo preučili oskrbovanje montažnih linij s končno embalažo v opazovanem podjetju. Čeprav obstoječ sistem deluje in omogoča oskrbovanje linij, ima veliko pomanjkljivost, ker imajo transporterji, ki izvajajo oskrbo linij, med delavnim časom veliko prostega časa. Ta prosti čas končnim izdelkom ne prinaša dodane vrednosti, zato bi ga bilo treba skrajšati ali v celoti odpraviti. V diplomskem delu smo tako našli rešitev obstoječe situacije v obliki prehoda na elektronski kanban, ki se je na koncu izkazala za učinkovito, saj se je produktivnost transporterjev zelo približala 100 %, seveda ob zmanjšanju njihovega števila.
Ključne besede: oskrbovanje, proizvodnja, montažna linija, embalaža, transport, semaforske luči, elektronski kanban, notranja logistika
Objavljeno: 09.11.2015; Ogledov: 902; Prenosov: 152
.pdf Celotno besedilo (1,65 MB)

6.
Območja rdečih luči v Belgiji
Blaž Marolt, 2019, magistrsko delo

Opis: Belgijska zakonodaja samo dejavnost, kot tudi kupovanje storitev prostitucije, dovoljuje, vendar vpletanje tretjih oseb, kot so zvodniki ali upravljalci javnih hiš, prepoveduje. Vendar mestnim oblastem prepuščajo, da to določbo obidejo, kadar zadeva javni red in mir. To pomeni, da zvodništvo in vodenje javnih hiš v večini primerov ni preganjano, čeprav je na nacionalni ravni prepovedano, vendar se tolerira, kadar so pogoji v redu. Zakonodaja tako za tretje osebe, ki niso nujno negativni dejavnik v prostituciji, saj so mišljeni kot posredniki, ki vodijo gospodarsko dejavnost prostitucije, ustvari veliko nejasnosti. Prav tako pride na zakonodajni ravni do pogostega prekrivanja med definicijama izkoriščanja prostitucije in trgovine z ljudmi, kar še dodatno zmanjša pravno varnost oseb, ki so vključene v prostitucijo. V Belgiji imajo mestne oblasti različne ureditve prostitucije, ki so razvidne predvsem v ureditvi njihovih območij rdečih luči. V našem primeru smo opisali in primerjali območja rdečih luči Antwerpa, Genta in Bruslja. Med bolje organizirana območja sodita Antwerp in Gent, medtem ko je tisto v Bruslju slabše organizirano. V luči tega v magistrskem delu ugotavljamo, kako določena ureditev območja rdečih luči vpliva na nadzor nad izkoriščanjem prostitucije, prisotnost policije na območju, vpletenosti tretjih oseb, delovnih pogojev za spolne delavke, drugih organizacij, ki delujejo na območju, ter tudi kakšno pomoč se spolnim delavkam nudi, kadar so prepoznane kot žrtve trgovine z ljudmi, ali ko izrazijo željo po zapustitvi dejavnosti prostitucije.
Ključne besede: spolni delavci, območja rdečih luči, zvodniki, trgovina z ljudmi, žrtve, Belgija, magistrska dela
Objavljeno: 08.10.2019; Ogledov: 249; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (551,59 KB)

7.
Stilne prvine v Mrzelovi zbirki Luči ob cesti
Tanja Stipič, 2016, diplomsko delo

Opis: Predmet diplomske raziskave je kratkoprozna zbirka Luči ob cesti (1932) Ludvika Mrzela. Osredotoča se na metaforiko, ki je v zbirki najpogostejše stilno sredstvo. Analiza je potekala s pomočjo interakcijske in kognitivne teorije metafore. Metafore so razvrščene najprej po metaforičnih oblikah, nato pa po izhodiščnih območjih. Z oblikovnega vidika prevladujejo epitetoneza, glagolska metafora in primera, manj pogosta je samostalniška metafora, še redkejši sta genitivna metafora in identifikacija. Izhodišča metafor so iz območij čutnih zaznav, naravnih pojavov, predmetnega sveta, človekovega delovanja ter abstraktnih pojmov. Med konceptualnimi metaforami je najopaznejša metafora poti za življenje osamljenega in odtujenega subjekta. V metaforah, najgostejše so v lirskih meditacijah in impresionističnih razpoloženjskih vložkih, je vizualiziran ali konkretiziran človekov miselni in čustveni svet, prisotne so antropomorfizacije pokrajine, predmetov in drugih konkretnih pojavov, pojavljajo se tudi sinestezijske in oksimoronske zveze. Našteta pomenska območja gradijo lepotno, ubrano metaforiko, s katero se uresničuje lirski model črtice, ki, kadar so metafore še posebej pogoste, prehaja v pesem v prozi. Čeprav je na tematski ravni nekaj znamenj novejših tokov, je Mrzel z lirizacijo, na estetiki lepote temelječo metaforiko, osebno izpovednostjo in poseganjem po simbolih za izražanje duševnih stanj ostal povsem v okviru za Cankarja značilne impresionistične in simbolistične kratkoprozne poetike.
Ključne besede: Ludvik Mrzel, Luči ob cesti, črtica, pesem v prozi, simbol, metafora
Objavljeno: 15.02.2016; Ogledov: 1041; Prenosov: 107
.pdf Celotno besedilo (657,12 KB)

8.
REVOLUCIJA IN OSVOBODILNA VOJNA LETA 1956 NA MADŽARSKEM V LUČI ČASNIKOV
Ksenija Laslo, 2016, diplomsko delo

Opis: Pod pojmom zgodovina običajno razumemo tiste vidike preteklosti, ki raziskujejo človeško vedenje skozi čas. Zgodovinski spomini in njihova razlaga nam omogočajo spoznati preteklost in hkrati razumeti sedanjost. Iz nje se pa želimo tudi učiti in "videti" v prihodnost. O sledeh človeškega življenja in delovanja v preteklosti nam pričajo razni zgodovinski viri. Eni od teh so pisni viri, ki pa niso nujno vsi pristni. V ta namen jih mora zgodovinar preučiti in jih kritično presoditi. Ker zgodovinar nima neposrednega stika z dogodkom, ga mora primerjati z različnimi viri, ki interpretirajo enak dogodek. Za diplomsko nalogo sem izbrala raziskovalno vprašanje oktobrska revolucija in osvobodilna vojna leta 1956 na Madžarskem. Javna razprava o tej revoluciji je bila na Madžarskem potlačena za več kot trideset let. Šele po politični otoplitvi v 80-ih letih dvajsetega stoletja je postala predmet intenzivne študije in razprave. V diplomski nalogi se bom osredotočila na pisne vire takratnih časnikov na Madžarskem, vendar se bom zaradi pomanjkljive objektivnosti poslužila tudi strokovne literature. Namen diplomske naloge je, da podam teoretično-analitičen pregled dogodkov v luči časnikov. Ker je v tem času Madžarsko zapustilo približno 200.000 ljudi, in nekaj jih je prebežalo tudi v Prekmurje, bom v zaključku povzela te dogodke.
Ključne besede: zgodovinski viri, oktobrska revolucija, osvobodilna vojna, 1956, Madžarska, v luči časnikov
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 558; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici