| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Fantasy and Madness in Two Female Protagonists in Gothic Fiction : m. a. thesis
Lara Zorec, 2023, master's thesis

Abstract: The thesis analyses the influence of fantasy and madness on two female protagonists in The Haunting of Hill House by Shirley Jackson and The Turn of the Screw by Henry James. It aims to explain in what ways the fantasizing of two female protagonists suggests the potential madness or mental health issues in the protagonists. The protagonists, Eleanor Vance, and the governess, experience seemingly inexplicable supernatural occurrences while trying to restart their lives in new surroundings. Both literary works of Gothic fiction focus on their narration and explanation of the events and their fantasizing about what could have been. To correctly interpret the results of the analysis and scientific terms, the first part of the thesis deals with the explanation of specific terminology related to the Gothic genre, madness in medical and literary terms in the nineteenth and twentieth centuries, and psychoanalytic criticism. The theoretical background is significant for the definition of the specific passages that help us understand the ambiguous literary works by Jackson and James. The thesis attempts to discover what mental illnesses could be tormenting the female protagonists and how defining their symptoms could help explain their behaviour and inexplicable occurrences.
Keywords: The Haunting of Hill House, The Turn of the Screw, Shirley Jackson, Henry James, fantasy, madness, mental illness, schizophrenia, Female Gothic
Published in DKUM: 14.03.2024; Views: 125; Downloads: 9
.pdf Full text (2,10 MB)

2.
Jackson Pollock, Franz Kline in izraznost osebne slikarske geste : magistrsko delo
Rene Macura, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga z naslovom Jackson Pollock, Franz Kline in izraznost osebne slikarske geste je razdeljena na tri sklope. Pod prvi sklop spada likovno mišljenje, ki je tesno povezano z likovno prakso. Tukaj raziskujemo zunanji in notranji svet med ustvarjanjem, pri čemer imajo predhodna izkustva pomembno vlogo. V drugi del preidemo s slikarsko gesto, kjer imajo velik vpliv tudi telo in njegovi gibi. V povezavi s samim ustvarjanjem pod ta sklop uvrščamo še poglavje slikovne ploskve in abstraktnega ekspresionizma, pri katerem poglavje razdelimo na dva umetnika, ki smo ju uporabili kot vzora za pripravo zaključnega dela. Pod tretji sklop pa uvrščamo praktični del, kjer naredimo navezavo na teoretična sklopa, ki smo ju raziskovali in ju v praksi udejanjimo ter problematiziramo.
Keywords: Jackson Pollock, Franz Kline, gesta, slikarstvo, izraznost
Published in DKUM: 14.01.2022; Views: 562; Downloads: 65
.pdf Full text (8,36 MB)

3.
Vpliv jazza na popularno glasbo
Marko Žaler, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu sta bili predstavljeni glasbeni zvrsti jazz in popularna glasba od nastanka do razvrstitve po obdobjih in delitve po smereh, zakaj so nastale ter njihove značilnosti. Namen je bil tudi utemeljitev hipotez in čim bolj smiselni opis vpliva jazza na popularno glasbo in povezav med njima, kar sem predstavil tudi z notnim gradivom in analizo skladb. Glede na dejstvo, da je glasbenih primerov in izvajalcev, ki bi jih v povezavi z obravnavanima zvrstema lahko opisal, ogromno, analiza mnogih pa bi močno presegla okvir zadane naloge, sem se odločil, da se bom posvetil zasedbama, ki me najbolj zanimata, torej The Beatles z njihovim producentom Georgom Martinom ter Michael Jackson z producentom Quincyjem Jonesom.
Keywords: Jazz, popularna glasba, rock'n roll, blues, pop, rock, The Beatles, Michael Jackson, Quincy Jones.
Published in DKUM: 05.06.2018; Views: 1568; Downloads: 181
.pdf Full text (3,85 MB)

4.
Lee in Vojska severne Virginije
Janko Jančič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Virginija je leta 1861 razglasila neodvisnost in se odcepila od ZDA. Lee je prevzel virginijsko milico, ki jo je spremenil v vojsko. S pomočjo Konfederacije držav Amerike, kateri se je pridružila Virginija, so premagali vojsko ZDA pri Manassasu. Leta 1862 je Lee prevzel vojsko severne Virginije in jo popeljal na zmagovalno pot po polotoku Peninsula, kjer je premagal superiorne sile generala Georgea McClellana v sedmih dneh bitk. Zvezno poveljstvo je sprožilo napad na severu, kjer je prišlo do druge bitke pri Manassasu, kjer so zvezne sile izgubile. Lee je sprožil prvo invazijo na sever še istega leta. Napotil se je v Maryland, kjer je skušal prenesti vojno na sovražno ozemlje – ni mu uspelo. V bitki pri Sharpsburgu se je obranil, ampak moral se je vrniti nazaj v severno Virginijo. Pot ga je spet vodila v severno Virginijo, kjer se je spopadel z zveznimi silami pri Fredericksburgu in Chancellorsvilleu – tokrat v duhu zmage. Potem je sprožil drugo ofenzivo na sever, ki je povzročila bitko pri Gettysburgu. To je bila odločilna bitka, katero je Lee izgubil. Po tej bitki se vojska severne Virginije ni več opomogla. Zvezna vlada je leta 1864 imenovala generala Granta za vrhovnega poveljnika vseh vojsk ZDA. Ta je sprožil operacijo »Overland«, ki ga je popeljala skozi divjino Wilderness do reke James. Lee mu je sledil in se mu upiral, kolikor so mu sredstva dopuščala. Ampak ni bil kos superiornosti vojske Potomaca. Lee se je nazadnje znašel pred mestom Petersburg. To mesto je skušal obdržati, zaradi oskrbovalnih poti. Po padcu Petersburga se je umaknil in predal 9. aprila 1865 pri Appomattox Courthouseu. Tako se je Lee nahajal v središču dogajanja; od začetka vojne kot poveljnik Virginijske milice in vzpostavitev vojaškega aparata, pa vse do krvavega konca kot poveljnik vojske severne Virginije. Vlogo je opravil vestno in po svojih najboljših sposobnostih.
Keywords: Ameriška državljanska vojna, vojska severne Virginije, general Robert E. Lee, general J. E. B. Stuart, general "Stonewall" Thomas J. Jackson, general Ulysses S. Grant, vojska Potomaca, bitka pri Manassasu, bitka pred Fredericksburgom, bitka za Chancellorsville, bitka pri Gettysburgu.
Published in DKUM: 13.08.2009; Views: 3604; Downloads: 231
.pdf Full text (5,91 MB)

Search done in 1.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica