| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
DRUŽBENI AKTIVIZEM NA SPLETNIH OMREŽJIH V DRŽAVAH ARABSKEGA SVETA
Alen Cvišić, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Uporabo spletnih socialnih omrežij v namene družbenega aktivizma dajejo ljudem nov kanal za komunikacijo, medtem, ko pa so vprašljive uporabnosti teh v namene mobilizacije in organizacije, predvsem zaradi svojih strukturnih omejenosti. Preden prehitro sklepamo, da se spletna socialna omrežja uporabljajo le kot idealno orodje za širjenje demokracije, pa je potrebno predstaviti tudi drugo plat, in sicer uporabo teh v namene, ki niso nujno družbeno koristni.
Ključne besede: internet, družbeni aktivizem, spletna socialna omrežja, Facebook, Twitter, revolucija, novi mediji, Iran
Objavljeno: 10.10.2011; Ogledov: 10628; Prenosov: 196
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

3.
Iransko-iraška vojna : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Martin Čufer Mujakič, 2012, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je prikazan potek iransko-iraške vojne, zakaj je do konflikta sploh prišlo in kako se je le ta končal. Iransko-iraška vojna je najbolj krvav spopad po drugi svetovni vojni, saj je terjala več kot milijon življenj, po nekaterih ocenah celo dva milijona. Splošno znano dejstvo je, da ima vsaka vojna oz. konflikt med državami predvsem negativne posledice, kot so veliko število mrtvih, finančna izguba, uničenje itd. in kot smo ugotovili ni ta primer nobena izjema, saj nobena od sprtih strani ni pridobila popolnoma nič. Tako meja med državama, kot tudi politični odnosi med njima so ostali enaki tudi po koncu vojne. Povoda za iransko-iraško vojno sta bila spor zaradi z nafto bogate province Kuzestan in želja Iraka po oblasti nad mejno reko Shatt Al-Arab. Kot smo pozneje ugotovili sta oba vzroka, zaradi katerih je Irak napadel Iran ostala na isti točki, kot pred vojno, saj je Kuzestan ostal pod suverenostjo Irana, meja med državama pa še zmeraj poteka po sredini reke Shatt Al-Arab. Spoznali smo, da enako, kot v drugih spopadih modernega časa, je imela pomembno vlogo obveščevalna dejavnost. Obveščevalne službe kot so SAVAK, VEVAK in Mukhabarat, ki so delovale v korist Irana oz. Iraka v času vojne in pred njo, pa vendarle niso delovale na enak način, kot večina drugih obveščevalnih služb po svetu. Značilnost teh služb je bila, da so poleg običajnih obveščevalnih nalog opravljale tudi nečedne naloge na ukaz svojih vlad, kot so množični umori svojih političnih nasprotnikov, tako doma, kot v tujini. Čeprav se konflikt imenuje iransko-iraška vojna, je v njem poleg glavnih dveh akterk na različne načine sodelovalo tudi mnogo drugih držav. Tretje države so bile vpletene zaradi različnih razlogov. Nekatere so odkrito podpirale eno od sprtih strani, nekatere so poslovale z državama v vojni in jim prodajale orožje oz. kupovale njuno nafto, spet nekatere pa so postale vpletene zgolj zaradi svoje geografske bližine in so pogosto posledično tudi same postale tarča napadov.
Ključne besede: vojne, vojaški konflikti, Iran, Irak, diplomske naloge
Objavljeno: 16.05.2012; Ogledov: 1928; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (453,28 KB)

4.
5.
6.
Izrael - akter državnega terorizma : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Mateja Levanič, 2012, diplomsko delo

Opis: Izrael je že vse od svojega nastanka eden izmed glavnih akterjev dogajanja na Bližnjem vzhodu. Zaradi tragičnih dogodkov, ki so me drugo svetovno vojno doleteli židovsko ljudstvo, je v mednarodni skupnosti vedno bolj dozorevala ideja o tem, da Židje potrebujejo svojo državo. Vendar je ustanovitev države Izrael pomenila začetek novega konflikta. Konflikta med Izraelci in Palestinci. Tako se je začel boj za isto zemljo, ki jo nekateri imenujejo Palestina, drugi Izrael. Gre za ozemlje, ki si ga oboji lastijo z enako pravico. Kljub vsem mirovnim prizadevanjem tako rekoč celega sveta, konfliktom ni videti konca. Palestincem v Gazi so kršene temeljne človekove pravice. Gre za taktiko izčrpavanja njenega prebivalstva, kar je bilo omenjeno že na prvem sionističnem kongresu. Izrael to počne na način, ki ga lahko tudi mednarodna skupnost prepozna kot državni terorizem. Pereči so tudi politični odnosi med Izraelom in Iranom zaradi iranskega jedrskega programa. Iran je jedrski program začel razvijati že v obdobju vladavine šaha Pahlavija in podpisal tudi Pogodbo o neširjenju jedrskega orožja. Pogodbo, ki jo Izrael nikoli ni podpisal. S padcem šaha Pahlavija in ustanovitvijo Iranske republike, pa je iranski jedrski progam postal še eden od problemov Bližnjega vzhoda. Izraelska politika se za reševanje tega problema poslužuje načinov, v katere je vpletena tajna služba Izraela, Mosad. Gre za uboje iranskih jedrskih znanstvenikov, s čimer naj bi ustavili iranski jedrski program.
Ključne besede: terorizem, državni terorizem, mednarodni terorizem, Izrael, Mosad, Palestina, Iran, diplomske naloge
Objavljeno: 04.12.2012; Ogledov: 1302; Prenosov: 113
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

7.
ENAKOPRAVNOST - PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN IRANOM
Teja Šavli, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je obravnavana tematika, ki se nanaša na načelo enakopravnost zakoncev, zunajzakonskih partnerjev in istospolnih partnerjev ter na področja, ki so zajeta v tem načelu. Načelo enakopravnosti je splošno načelo civilnega prava, ki je določeno v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. Na področju zakonskega in družinskega prava določa, da imata zakonca v zakonski zvezi enake možnosti za porazdelitev pravic. Velja tako za osebna razmerja, kot za premoženjska razmerja med njima, uresničuje pa se tudi pri razvezi zakonske zveze. Ker je teorija eno, resnično, vsakdanje življenje pa drugo, na koncu diplomske naloge izdelan anketni vprašalnik prikazuje, ali partnerji skupaj odločajo o vseh pomembnih zadevah, ali pa prevladuje dominanten spol, ki odloča o vseh zadevah sam, o katerih bi morala skupno in soglasno odločati oba partnerja. V diplomskem delu je predstavljena tudi Islamska republika Iran, ki nima urejene enakopravnosti med spoloma in s tem tudi med zakoncema v veljavno sklenjeni zakonski zvezi. Iran je zanimiv zaradi tega, ker je skozi zgodovino razvil različne oblike zakonskih zvez, danes pa se še vedno uporablja začasna zakonska zveza, ki je sklenjena s točno določenim namenom (na primer prikritost nezvestobe moškega) in je nam nekoliko tuja. Pojavil pa se je tudi iranski feminizem, ki je že dosegel določene premike v smeri enakopravnosti med spoloma.
Ključne besede: načelo enakopravnosti, osebna razmerja, premoženjska razmerja, razveza zakonske zveze, Iran, začasna zakonska zveza, iranski feminizem.
Objavljeno: 19.09.2016; Ogledov: 900; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

8.
Investment-cash flow sensitivity
Mahdi Salehi, Ali Mohammadi, Parisa Taherzadeh Esfahani, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: The main objective of the current study is to examine the effect of audit report on cash-flow investment sensitivity of 123 listed companies in Tehran Stock Exchange (TSE) during 2006-2010. Regression analysis and synthetic data were used for data analysis. The results showed that receiving modified report has a significant negative effect on cash flow-investment sensitivity. The findings also suggest the significant effect of receiving qualified report and unqualified report with explanatory paragraphs on cash flow-investment sensitivity.
Ključne besede: auditing, auditor report, cash flow-investment sensitivity, Iran
Objavljeno: 04.12.2017; Ogledov: 184; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (192,76 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Primerjalna analiza poslovnega okolja in deželnih tveganj Kazahstana in Irana
Anita Videc, 2018, diplomsko delo

Opis: Zaradi vpliva globalizacije in medsebojne povezanosti držav morajo podjetja nenehno iskati možnosti poslovanja na tujih trgih. Podjetjem, ki tržijo le na domačem trgu, gre nekaj časa dobro, vendar jih nenehen pritisk konkurence postopoma prisili v razmišljanje o mednarodni širitvi posla. Tista podjetja, ki opravljajo raziskave tujega okolja in analize tveganj, pokažejo velik interes za sodelovanje s tujino in imajo več možnosti za dolgoročen uspeh pri poslovanju. PESTLE-analiza je danes najbolj običajna oblika analize podjetij za identifikacijo zunanjih dejavnikov poslovnega okolja. Priporočeno je, da podjetje poveže dejavnike PESTLE-analize s SWOT-analizo. Kazahstan in Iran sta državi z visoko stopnjo tveganja. Če se podjetja odločijo za vstop na njuna trga, so nujne predhodne analize. Čeprav se obe državi spopadata s političnimi, gospodarskimi in zakonodajnimi ovirami, gre za hitro rastoča trga, ki nudita tudi slovenskim podjetjem veliko izzivov in še več priložnosti. Na osnovi zbranih podatkov in primerjalne analize poslovnega okolja in deželnih tveganj Kazahstana in Irana v diplomskem projektu ugotavljamo stopnjo privlačnosti obeh trgov.
Ključne besede: mednarodno poslovanje, analiza trga, deželno tveganje, Kazahstan, Iran
Objavljeno: 09.08.2018; Ogledov: 372; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (466,79 KB)

10.
Analiza poslovnega okolja in deželnega tveganja Irana
Klara Prosenjak, 2019, diplomsko delo

Opis: Danes za podjetja ni več dovolj da poslujejo le na domačem trgu, ampak je za njihov obstoj pomembno, da se osredotočijo tudi v poslovanje na mednarodnih trgih. Da lahko na tujih trgih uspešno poslujejo in konkurirajo ostalim, se morajo dobro seznaniti s poslovnim okoljem trga na katerega vstopajo. Spremljati morajo spreminjanje okolja ter prisotna tveganja s katerimi se lahko srečajo na tujih trgih. V prvem delu diplomskega projekta smo opredelili mednarodno poslovno okolje in njegove dimenzije. V drugem delu smo se seznanili z tveganji v mednarodnem poslovanju, ter podrobneje spoznali deželno tveganje. Nato smo v tretjem in četrtem delu teorijo mednarodnega poslovnega okolja in deželnega tveganja analizirali na državi Iran. Kjer smo skozi analizo ugotavljali ali se je poslovno okolje v Iranu izboljšalo, ter ali se je deželno tveganje v Iranu zmanjšalo.
Ključne besede: mednarodno poslovno okolje, politično okolje, deželno tveganje, Iran
Objavljeno: 28.10.2019; Ogledov: 65; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici