| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
RAZVOJ PROTOTIPA ZA PROCESIRANJE SLIKOVNEGA TOKA BREZPILOTNEGA LETALA
Jure Tarman, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava obravnava razvoj prototipa za procesiranje video toka preko kamere na brezpilotnem letalu. Procesiranje video toka je osredotočeno na zaznavanje in prepoznavanje obrazov ali predmetov. Uporabljeno brezpilotno letalo se imenuje Ar.Drone Parrot 2.0. Podan je kratek pregled stanja na področju raziskovanja in razvoja brezpilotnih letal. Opisan je razvoj brezpilotnega letala Ar.Drone. Raziskani so dosežki procesiranja video toka na področju zaznave in prepoznave obrazov. Preizkušene so aplikacije Ardrone Weblight, Ar.Freeflight, Drone, Node JS controller and Camera Feed. Izbrana je najprimernejša aplikacija za osnovo prototipa, ki se imenuje Ardrone Weblight. Raziskano je zaznavanje obraza in sledenje ljudem s pomočjo brezpilotnega letala Ar.Drone. Opisani sta sestava in programska oprema brezpilotnega letala Ar.Drone. Opisan je postopek postavitve delovnega okolja za razvoj prototipa. Izbrana so vsa orodja, ki jih potrebujemo za razvoj. Podani so postopki za namestitev in konfiguracijo orodij. Popisan je test orodja OpenCV, ki skrbi za zaznavanje obrazov in predmetov. Izdelan je prototip, s katerim smo izvedli eksperiment. Za popis eksperimenta je uporabljen del standarda za testiranje ISO/IEEE/IEC 29119. Ugotovljeno je, da programska in strojna oprema ustrezata za rekreativno uporabo. Za zahtevnejšo uporabo je kamera na brezpilotnem letalu neustrezna.
Ključne besede: Procesiranje video toka, Testiranje programske opreme, ISO/IEEE/IEC 29119, Javascript, Brezpilotno letalo
Objavljeno v DKUM: 01.07.2016; Ogledov: 861; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

2.
Testiranje sistema za poslovno obveščanje
Mojca Gros, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: Raziskava obravnava testiranje sistemov za poslovno obveščanje. Posebnost testiranja sistemov za poslovno obveščanje je, da poleg kakovosti programske opreme obravnava tudi kakovost podatkov. V raziskavi so predstavljene značilnosti standarda ISO/IEC/IEEE 29119, ki opisuje tehnike testiranja, primerne za različne metode razvoja programske opreme. Metoda razvoja programske opreme lahko pomembno vpliva na način in napredek testiranja sistema za poslovno obveščanje. Standard predlaga osnutke testirne dokumentacije, ki jo je možno uporabiti na celotnih projektih ali posameznih aktivnostih v procesu testiranja programske opreme. V raziskavi je razvit model testiranja sistemov za poslovno obveščanje, ki zajema predlog postavitve okolja testiranja in definicijo vlog testerjev v procesu testiranja. Predlagane so testirne procedure z definiranimi merili za posamezno proceduro. Osnutki dokumentov, ki so skladni s standardom ISO/IEC/IEEE 29119, so izdelani okviru te raziskave. Testirne procedure, merila in testirna dokumentacija so integrirani v življenjski cikel razvoja sistema. Predlagani model testiranja skrajša čas odkrivanja in odpravljanja napak v zgodnjih fazah razvoja sistema, kar poveča učinkovitost testiranja. Ocenjujemo, da smo s takim pristopom zmanjšali prenos logičnih napak v nadaljnje faze razvoja sistema za poslovno odločanje. Testerji sistema za poslovno obveščanje morajo imeti tehnične kompetence, dobro morajo poznati procese v poslovnem okolju, vsebino in pomen podatkov. Vključevanje poslovnih uporabnikov v zgodnje fazah testiranja sistema izboljša kakovosti podatkov, hkrati pa uporabniki lažje razumejo delovanje rešitve. Testiranje sistemov za poslovno odločanje, ki aktivno vključuje uporabnike, poveča njihovo zaupanje v delovanje programske opreme in v pravilnost podatkov.
Ključne besede: sistem za poslovno obveščanje, podatkovno skladišče, kakovost podatkov, testiranje programske opreme, ISO/IEC/IEEE 29119
Objavljeno v DKUM: 03.06.2016; Ogledov: 1058; Prenosov: 94
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

3.
Izboljšanje testiranja v življenjskem ciklu programske opreme
Sašo Greblo, 2016, magistrsko delo/naloga

Opis: V magistrski nalogi obravnavamo izboljšanje testiranja v življenjskem ciklu programske opreme v podjetju CGS plus d.o.o.. V proučevanem podjetju se ukvarjajo z razvojem kompleksne programske opreme za projektiranje nizkih gradenj, ki obsega: več CAD platform ter različne operacijske sisteme, lokalne standarde in jezike. Analizirali smo proces razvoja programske opreme s poudarkom na testiranju. Raziskali smo možnosti izboljšanja testiranja in podali predloge izboljšav. Predlagane spremembe se nanašajo na: testiranje funkcij, testiranje prevedenih programskih modulov, testiranje namestitvenih procedur in testiranje celovite verzije ali podverzije pred avtorizacijo. V procesu testiranja funkcij predlagamo vpeljavo strokovnega pregleda programske kode. Predlagamo tudi standardizacijo postopkov in dokumentov testiranja. Osnovni pogoj za to je, da podjetje razvije načrt testiranja, testirne primere in poročila o testiranju, pri čemer lahko uporabi standard ISO/IEC/IEEE 29119. Testirni primeri morajo vsebinsko obsegati: testiranje prevedenih programskih modulov, namestitvenih procedur in celovite verzije ali podverzije programske rešitve ali produkta pred avtorizacijo. Regresijsko testiranje predlagamo kot dopolnitev testiranja prevedenih programskih modulov. Dodatno predlagamo avtomatizacijo testiranja namestitvenih procedur. Ocenjujemo, da se bo investicija v izdelavo načrtov testiranja, vpeljavo dokumentiranja in avtomatizacijo testiranja povrnila prej kot v 24 mesecih.
Ključne besede: testiranje programske opreme, standard ISO/IEC/IEEE 29119, avtomatsko testiranje programske opreme, donosnost naložbe (ROI)
Objavljeno v DKUM: 03.06.2016; Ogledov: 1596; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (8,93 MB)

4.
PROTOTIP ZA TESTIRNO DOKUMENTACIJO – PRIMER ISO/IEC/IEEE 29119
Petra Kalan, 2014, diplomsko delo

Opis: Naloga obravnava razvoj prototipne rešitve za vodenje dokumentacije o testiranju, ki je skladna s standardom ISO/IEC/IEEE 29119. Podrobno so predstavljeni elementi standarda ISO/IEC/IEEE 29119: namen testiranja, organiziranje testiranja, procesi testiranja v življenjskem ciklu programske opreme, tveganja, procesi in avtomatizacija testiranja. Z orodjem Oracle Data Modeler je razvit model procesov. Glavni procesi so: organizacijski proces testiranja, procesi vodenja in procesi dinamičnega testiranja. Strukturirali smo dva nivoja procesov. Model podatkov, ki je bil prav tako razvit z orodjem Oracle Data Modeler, vsebuje 7 entitet: zaposlen, projekt, vloga, naročnik, dokument, detajl dokumenta in zaposleni na projektu. Dokument je lahko sestavljen iz drugih dokumentov, prav tako lahko dokumentu pripada več detajlov. V teh dveh entitetah sta definirana atributa »opis«, ki imata podatkovni tip XMLTYPE. Strukturo teh dveh atributov smo popisali z shemo XML, ki smo jo definirali z orodjem JDeveloper. Prednosti tako zasnovane baze podatkov so majhno število entitet in atributov, možnost vključevanja dokumenta v obstoječi dokument ter možnost definiranja novih struktur dokumentov s pomočjo sheme XML. S pomočjo dodatka JAXB v orodju Eclipse smo generirali še javanske razrede za branje in pisanje vseh dokumentov, ki jih vsebuje proučevani standard. Te razrede je možno uporabiti pri gradnji uporabniškega vmesnika. Izdelali smo tudi grafični uporabniški vmesnik, ki omogoča izbiro glavnih procesov.
Ključne besede: standard ISO/IEC/IEEE 29119, model procesov, model podatkov, prototip grafičnega uporabniškega vmesnika
Objavljeno v DKUM: 16.09.2014; Ogledov: 1720; Prenosov: 146
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici