| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 36
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Optimizacija namestitve magnetnega nadtokovnega senzorja v sistemu ščitenja baterijskega sklopa električnega avtomobila : magistrsko delo
Uroš Polc, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljeno delovanje pirotehnične varovalke in njeni sestavni deli. Izvedena je analiza vplivov proženja na njen nadtokovni senzor – magnetno stikalo. Opisane so optimizacijske metode, ki jih ponuja uporabljeno programsko okolje COMSOL Multiphysics, ter predstavljena izdelava optimizacijskega modela magnetnega stikala v povezavi z numeričnimi izračuni magnetnih polj. Cilj magistrskega dela je optimizirati magnetni ščit nadtokovnega senzorja do te mere, da bodo s tem izpolnjene zahteve glede delovanja pirotehnične varovalke. V sklepni fazi magistrskega dela so predstavljeni še rezultati numeričnih optimizacij in meritve električnih in mehanskih odzivov končnega izdelka.
Keywords: magnetno stikalo, pirotehnična varovalka, numerična optimizacija, ščit magnetnega polja
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 494; Downloads: 38
.pdf Full text (3,80 MB)

2.
Gašenje električnega obloka v fi stikalu za velike toke : magistrsko delo
Matej Željko, 2022, master's thesis

Abstract: Zaščitno stikalo na diferenčni tok za nazivne tokove do 125 A podjetja Iskra je v fazi razvoja naletelo na problem električnega obloka, ki je nekontrolirano gorel v gasilni komori in se pri tem širil v notranjost stikala. Z analizo smo prikazali električno polje v prostoru in nato izvedli spremembe na podlagi izkušenj, s katerimi smo vplivali na spremembo električnega polja ter posledično tudi na električni oblok. Naš cilj je bil obvladati električni oblok do te mere, da smo ga uspeli usmeriti proti izpuhu, s čimer smo skrajšali čas trajanja pojava električnega obloka in odgorevanja kontaktnih materialov, do katerega pride v času gorenja električnega obloka.
Keywords: zaščitno stikalo na diferenčni tok, električni oblok, gasilna komora, električno polje
Published in DKUM: 26.10.2022; Views: 379; Downloads: 40
.pdf Full text (3,51 MB)

3.
Določitev robnih pogojev za izračun temperaturnih razmer z metodo končnih elementov na primeru varovalčnega ločilnega stikala : magistrsko delo
Anže Jerman, 2021, master's thesis

Abstract: Pri razvoju nove generacije varovalčnega ločilnega stikala smo se odločili za uporabo 3D simulacij z metodo končnih elementov v programskem paketu Comsol Multiphysic. V omenjenem programu smo želeli izdelati simulacijski model, ki bi omogočal vnos dejanskega 3D modela izdelka, s katerim bi lahko računali temperaturne razmere, ki nastajajo na izdelku pri različnih obratovalnih pogojih. Pri tem smo naleteli na osrednji problem magistrskega dela, uporabe robnih pogojev za prenos toplote s prevajanjem, prestopom in sevanjem. Namen je izdelati simulacijski model varovalčnega ločilnega stikala za analizo dejanskih temperaturnih razmer, kot jih je mogoče izmeriti v elektrotehničnem laboratoriju na izdelku. Pozneje bi bil takšen model uporaben tudi pri izračunih ostalih elektrotehničnih izdelkov za potrebe določitve temperatur med obratovanjem. Z namenom simulacij temperature smo morali ugotoviti postopek, po katerem bi določili robne pogoje za prehajanja toplote glede na električne lastnosti izdelka. Izdelali smo simulacijski model in določili postopek uporabe robnih pogojev prehoda temperature. Primerjalno smo varovalčno ločilno stikalo pomerili tudi v elektrotehničnem laboratoriju ter izmerjene in izračunane podatke primerjali med seboj.
Keywords: prehodni pojavi, temperatura, kondukcija, konvekcija, talilni vložek, varovalčno ločilno stikalo, Comsol Multiphysics
Published in DKUM: 05.11.2021; Views: 803; Downloads: 49
.pdf Full text (5,16 MB)

4.
Konstruiranje preizkuševališča rotacijskih stikal s kodirnikom : diplomsko delo
Dejan Krajnik, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisan postopek konstruiranje preizkuševališča namenjenega končni kontroli rotacijskih stikal s kodirnikom. Najprej je opisano stikalo s kodirnikom, njegovi sestavni deli, ter funkcije ki jih opravlja. Sledi opis konstruiranja preizkuševališča po posameznih fazah, ter predstavitev rezultatov, kjer je tudi razloženo delovanje same naprave.
Keywords: Konstruiranje, preizkuševališče, rotacijsko stikalo, kontrola kakovosti
Published in DKUM: 22.05.2020; Views: 1105; Downloads: 95
.pdf Full text (3,11 MB)

5.
Krmilnik bliskavice z integriranim omrežnim stikalom : magistrsko delo
Mihael Sklepić, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je opisan razvoj vgrajenega sistema, krmilnika bliskavice z integriranim omrežnim stikalom. Znano je, da za dobro zajemanje slike iz kamere potrebujemo ustrezno osvetlitev, ki je zelo pomembna tudi pri strojnem vidu. Za krmiljenje osvetlitve se uporablja sklop, ki se v industriji strojnega vida imenuje krmilnik bliskavice (angleško Strobe controller). Primer uporabe je v industriji, kjer je treba hitro premikajoče predmete ujeti z minimalno zamegljenostjo slike. Trenutno se uporablja krmilnik bliskavice s samo enim integriranim omrežnim priključkom. Na tale priključek je lahko povezana kamera, računalnik ali ostala omrežna oprema (usmerjevalnik, stikalo …). Za večje število priključkov je do sedaj uporabljeno zunanje omrežno stikalo (angleško Network Switch), ki pa potrebuje dodaten prostor, kar v nekaterih aplikacijah sploh ni uporabno. Zaradi prej omenjenih razlogov smo razvili krmilnik bliskavice z integriranim omrežnim stikalom. Opisan je celoten postopek razvoja od začetka do tipičnega primera in demonstracije uporabe.
Keywords: krmilnik bliskavice, omrežno stikalo, strojni vid, osvetlitev
Published in DKUM: 13.12.2019; Views: 1071; Downloads: 96
.pdf Full text (2,79 MB)

6.
Primerjava mostičenega in usmerjalnega brezžičnega podatkovnega omrežja z uporabo mikrotikove infrastrukture
Primož Jančar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena modela ISO/OSI in TCP/IP. Opisane so razlike med razdelilnikom, stikalom in usmerjevalnikom. Opisana je tudi namestitev in postavitev testnega brezžičnega podatkovnega omrežja. Za analizo podatkov in za lažje preučevanje so bili konfigurirani tudi zaledni sistemi, s pomočjo katerih je bilo ugotovljeno, kdaj brezžično omrežje v mostičeni konfiguraciji pri zagotavljanju ustreznih hitrosti, odzivnosti in varnosti prenosa podatkov ter enostavnosti nadzora samega omrežja, odpove, in ga je potrebno migrirati v usmerjalno brezžično omrežje. Uporabljena je bila oprema proizvajalca Mikrotik. Meritve so bile narejene na živem omrežju s priključenimi uporabniki. Predstavitev in analiza zajetih podatkov pa je bila izvedena s pomočjo MRTG analizatorja prenosa podatkov, ki je eden prosto dostopnih Netflow analizatorjev.
Keywords: brezžično omrežje, stikalo, usmerjevalnik, Mikrotik
Published in DKUM: 27.10.2017; Views: 1222; Downloads: 194
.pdf Full text (4,49 MB)

7.
Analiza procesa montaže izboljšanega zaščitnega stikala v velikoserijski proizvodnji
Maxime Emeršič, 2017, master's thesis

Abstract: Zaradi zahteve po čim večjih količinah izdelkov na tržišču, se podjetja zatekajo k avtomatiziranim montažam, tako z namenskimi napravami kot z roboti. S tem je podjetje primorano izdelke prilagajati avtomatizirani montaži. Z avtomatiziranimi montažami znižujejo proizvodnje stroške in stremijo k večji učinkovitosti. Prav tako zmanjšujejo čas izdelave produkta in s tem povečujejo količino proizvodov. Cilj magistrskega dela je analizirati ročno in avtomatizirano montažo zaščitnega stikala na diferenčni tok EFI, predstaviti ustrezno zaporedje montaže stikala in posamezne montažne enote. Na podlagi vhodnih zahtev se je postavila ustrezna zasnova montažnega sistem z robotom. Podrobneje se je tudi koncipirala operacija krivljenja žice, ki predstavlja za podjetje inovacijo.
Keywords: avtomatizacija, montažni proces, montaža, zaščitno stikalo, robot
Published in DKUM: 05.10.2017; Views: 1159; Downloads: 78
.pdf Full text (4,99 MB)

8.
SISTEM Z VIRTUALNIM KRMILJEM ZA TESTIRANJE ZAŠČITNEGA STIKALA FID
Leon Jelenko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Zaščitna stikala FID so najbolj pogosta zaščita pred električnimi udari. Podjetja, ki FID-stikala izdelujejo, morajo iz vsake serije testirati po eno FID-stikalo. Ker mora FID-stikalo vzdržati veliko število vklopov in izklopov, smo se odločili, da ta postopek testiranja izvedemo avtomatizirano z virtualnim krmiljem. V diplomski nalogi je opisan sistem z virtualnim krmiljem, s katerim smo testirali FID-stikalo. S programom ProConOS smo prenosni računalnik spremenili v virtualni krmilnik. Uporabili smo komunikacijski vmesnik ter nanj priključili vhodno-izhodne module. Ugotovili smo, kako se vhodi in izhodi polnijo na komunikacijskem vmesniku ter kakšne naslove imajo posamezni vhodi in izhodi. Celotno povezavo med komunikacijskim vmesnikom ter pnevmatsko in simulacijsko ploščo smo dokumentirali v tabelah. FID-stikalo smo pritrdili na pnevmatsko ploščo. Uporabili smo dva dvosmerna valja. Valj A je FID-stikalo vklopil, valj B pa ga je izklopil. Med komunikacijskim vmesnikom in pnevmatsko ploščo smo uporabili DB-vmesnik. Nalogo smo izvedli v Laboratoriju za mehatroniko.
Keywords: FID-stikalo, komunikacijski vmesnik PHOENIX CONCACT, ProConOS, Multiprog 4.0, DB-vmesnik
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1844; Downloads: 215
.pdf Full text (3,82 MB)

9.
Simulacija in praktična izvedba polprevodniškega stikala za testiranje pretvornikov močnostne elektronike
Danijel Pongrac, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Polprevodniško stikalo je primerno za vklop in izklop enosmernih tokokrogov in lahko nadomesti klasičen mehanski rele ali klasičen mehanski kontakt. V okviru diplomske naloge bomo zasnovali testno vezje, preverili delovanje v simulacijskem programu LTSpice, kjer bi preštudirali vklop in izklop ohmsko-induktivnega bremena moči do 5 kW. Za te potrebe bomo zgradili eksperimentalni funkcionalni laboratorijski prototip, ki bo primeren za eksperimentalno verifikacijo. Polprevodniško stikalo bo zgrajeno z MOSFET-i in ustreznimi prožilnimi vezji, ki bodo omogočali vklope tranzistorjev. Celotni sklop bo omogočal testiranje stopničnih obremenitev DC-DC pretvornikov.
Keywords: polprevodniško stikalo, MOSFET, močnostna elektronika
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1248; Downloads: 191
.pdf Full text (4,24 MB)

10.
Modeliranje omrežij ethernet z ogrodjem INET
Peter Petrov, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno modeliranje omrežij ethernet z ogrodjem OMNeT++ in njegovo nadgradnjo INET. Najprej je opisano programsko orodje za modeliranje in simulacije. Sledi predstavitev etherneta. V nadaljevanju so opisani moduli, ki jih ogrodje INET ponuja za modeliranje omrežij ethernet. Temu sledi predstavitev modeliranja na treh manjših omrežjih, in sicer na omrežju z vodilom, omrežju z zvezdišči in omrežju s stikali. Predstavljeni so rezultati, ki jih lahko dobimo s pomočjo ogrodja INET. Na koncu je izvedeno modeliranje večjega omrežja s protokoloma vpetega drevesa. Predstavljeno je, kaj vse nam ponuja ogrodje INET pri analizi delovanja omrežja in pri primerjavi protokolov.
Keywords: modeliranje omrežij, ethernet, stikalo, protokol vpetega drevesa, simulacija.
Published in DKUM: 21.09.2016; Views: 1308; Downloads: 119
.pdf Full text (2,24 MB)

Search done in 3.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica