| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 20
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Vizualne kulturne značilnosti v logotipih
Nina Kodrič, 2017, master's thesis

Abstract: Logotip predstavlja ključni element vizualne podobe vsakega podjetja. Komunicira informacije o podjetju in predstavlja podjetje na vizualni ravni. Hkrati pa je tudi del vizualne kulture določenega časa in prostora. V magistrskem delu smo raziskovali ali se v logotipih odražajo vizualne kulturne značilnosti lokalnih okolij. Po pregledu literature s področja kulture in grafičnega oblikovanja smo zasnovali kriterije, na podlagi katerih smo naredili raziskavo – študijo primera logotipov Evropskih prestolnic kulture med leti 2004 in 2016. Spoznali smo, da bi v proces nadaljevanja raziskave bilo potrebno vključiti tudi avtorje logotipov ter pripadnike lokalnih okolij za podrobnejšo analizo. Rezultati analize logotipov EPK kažejo, da so v logotipih prisotne vizualne kulturne značilnosti, ki odražajo kulturo lokalnih okolij.
Keywords: logotip, kultura, vizualna kultura, Evropska prestolnica kulture, EPK
Published: 31.08.2017; Views: 769; Downloads: 96
.pdf Full text (6,10 MB)

2.
VPLIV DRUŽBENIH OMREŽIJ NA INTENZIVNOST KOMUNIKACIJE VELIKIH DOGODKOV: PRIMER EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE MARIBOR 2012
Tina Žehelj, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili internet kot komunikacijski sistem ter se podrobneje osredotočili na komunikacijo v spletnih družbenih omrežjih. Internet je javno dostopen že 20 let in se še vedno spreminja, saj mediji postajajo vse bolj družbeni. Tudi med tistimi, ki dobro vedo, kako ga uporabljati, se vzorec uporabe še vedno spreminja. S pomočjo interneta se tako oblikujejo dodatni socialno-dialoški prostori, v katerih se posamezniki lahko srečujejo in med seboj združujejo, pogovarjajo in razpravljajo. Spletna družbena omrežja ponujajo nove možnosti družbenega vpliva. V diplomski nalogi smo izpostavili značilnosti spletnih družbenih omrežij – njihov vpliv in vlogo v družbi ter pri organizaciji dogodkov, podrobneje smo se dotaknili omrežja Tviter. Osredotočili smo se na komunikacijo Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 na spletnem družbenem omrežju Tviter. Analizirali smo tako komunikacijo, ki so jo preko Tviterja posredovali v letu 2012, ko so se v okviru Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 odvijala različna dogajanja, kot tudi komunikacijo pred in po letu 2012.
Keywords: spletna družbena omrežja, Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, spletno komuniciranje, internet, organizacija dogodkov
Published: 02.07.2014; Views: 1644; Downloads: 331
.pdf Full text (1,46 MB)

3.
STALIŠČA LOKALNEGA PREBIVALSTVA DO PRIREDITVE MARIBOR - EVROPSKA PRESTOLNICA KULTURE
Anja Hribernik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Stališča so naučene predispozicije, s katerimi se odzivamo na določene objekte ali subjekte. Kljub svoji kompleksnosti nam stališča pomagajo razumeti mnenja posameznikov do nekega objekta opazovanja. Stališča se od posameznika do posameznika razlikujejo. Diplomski seminar govori o teoriji stališč in o stališčih lokalnega prebivalstva do prireditve »Maribor – Evropska prestolnica kulture«. Sestavljen je iz dveh delov, in sicer iz teoretičnega in empiričnega dela. V teoretičnem delu sem opredelila stališča na splošno, ter opisala njihovo oblikovanje, modele stališč, ter metode merjenja stališč. V empiričnem delu sem s pomočjo anketnega vprašalnika analizirala stališča lokalnega prebivalstva do prireditve »Maribor – Evropska prestolnica kulture«. Rezultati raziskave temeljijo na priložnostno izbranem vzorcu šestdesetih oseb, ki izhajajo iz Maribora oziroma njegove okolice.
Keywords: stališča, lokalno prebivalstvo, prireditev, Evropska prestolnica kulture, anketni vprašalnik
Published: 22.10.2013; Views: 1240; Downloads: 145
.pdf Full text (870,51 KB)

4.
SPLETNO KOMUNICIRANJE NA PODROČJU KULTURE
Vida Kaučič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavi splet kot medij množične komunikacije ter na podlagi strateškega in tržnega komuniciranja mednarodnega projekta Evropska prestolnica kulture Maribor 2012 prouči platformo in kanale spletnega komuniciranja. Osredotoča se na raziskavo spletnega občinstva Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 in primerjavo spletnega komuniciranja za nacionalno in mednarodno spletno javnost. S pomočjo intervjuja smo skušali razložiti razlike pri primerjavi in izpostaviti pomembnost strateškega spletnega komuniciranja na področju kulture.
Keywords: internet, svetovni splet, Evropska prestolnica kulture Maribor 2012, tržno komuniciranje, spletno komuniciranje, spletno občinstvo
Published: 04.09.2013; Views: 5026; Downloads: 141
.pdf Full text (3,58 MB)

5.
KULTURNO-ZGODOVINSKI RAZVOJ PTUJA
Ana Nimac, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja pregled kulturno-zgodovinskega dogajanja v mestu Ptuj. V kratkem zgodovinskem pregledu dogodkov sem prikazala razvoj samega mesta od najstarejših najdenih predmetov v železni dobi pa vse do danes. Na območju občine Ptuj se dogaja veliko kulturnih dogodkov, sama sem se odločila, da se osredotočim na tri. Dva sta se odvijala že v preteklosti in sta še danes, eden manj, drugi bolj, pomembna za kulturno in družbeno življenje ter turizem. To so letni sejmi in kurentovanje. Leta 2012 pa smo bili priča kulturnemu dogajanju v sklopu Evropske prestolnice kulture. Ptujski sejmi so se obdržali vse do danes in predstavljajo zmes med pravimi srednjeveškimi sejmi in tako imenovanimi novodobnimi bolšjimi sejmi. Na žalost pa vedno bolj izgubljajo svoj prvotni pomen. Za razliko od sejmov pa so se pustni običaji s sedaj že tradicionalno prireditvijo kurentovanjem ohranili in veljajo za največjo organizirano pustno-karnevalsko prireditev v Sloveniji in osrednji Evropi. Da je Ptuj res kulturno mesto, pa je dokazalo lani, leta 2012, saj se je v njem kot partnerskem mestu Evropske prestolnice kulture odvilo veliko kulturnih dogodkov, ki so precej oživeli kulturno življenje v mestu.
Keywords: Ptuj, zgodovina, sejmi, kurentovanje, Evropska prestolnica kulture 2012.
Published: 10.06.2013; Views: 2089; Downloads: 478
.pdf Full text (716,98 KB)

6.
MARIBOR EPK 2012: HIŠA KULTURE NA TRGU SVOBODE
ERIK VODENIK, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Predmet diplomskega dela je idejna arhitekturna zasnova objekta hiša kulture in njegova umestitev v prostor Trga svobode v Mariboru. Bistvo diplomske naloge je torej v predstavitvi idejne arhitekturne zasnove objekta hiše kulture na Trgu svobode, s katerim bi obogatili kulturno ponudbo mesta Maribor v času projekta: Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture.
Keywords: arhitektura, hiša kulture, Trg svobode v Mariboru, Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture
Published: 26.09.2012; Views: 1899; Downloads: 101
.pdf Full text (17,95 MB)

7.
KOMUNIKACIJSKA ORODJA V PROCESU DOSEGANJA JAVNOMNENJSKE PODPORE
Neja Jerant, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo želeli obdelati nekaj najpomembnejših pristopov, ki pripomorejo k višanju podpore javnosti v okviru dogodkov za lažje doseganje zastavljenih projektnih ciljev. Sprva smo definirali pojem dogodki, kaj dogodek sploh je, kako dogodke delimo ter kako le ti vplivajo na javnost ter njihovo participacijo. Z njimi lahko uspešno vplivamo na posameznike in dosežemo njihovo identifikacijo s samim dogodkom. Javnost je tudi glavno izhodišče pri upravljanju odnosov z mediji. Za uresničitev ciljev slednjih pa potrebujemo različna komunikacijska orodja, ki se med seboj razlikujejo. V diplomskem delu smo se tako z njimi podrobneje spoznali in jih analizirali s pomočjo teorije ter tudi skozi obširnejši projekt Evropske prestolnice kulture Linz09.
Keywords: dogodki, javnost, komunikacijska orodja, Evropska prestolnica kulture
Published: 31.01.2012; Views: 9444; Downloads: 518
.pdf Full text (2,18 MB)

8.
Razvoj turizma v Mariboru
Tadej Turk, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V moji diplomski nalogi je prikazan razvoj turizma v mestu Maribor. Mesto se je skozi različna zgodovinska obdobja različno turistično razvijala, njeni začetki pa segajo v 19. stoletje. Skozi celotno obdobje se je turizem razvijal in povečeval, z izjemo nekaterih vmesnih obdobij. Z razvojem turizma in turističnega prometa se je povečalo tudi število infrastrukture namenjeno za turizem. Tudi danes je tema turizma precej aktualna, saj bo prihodnje leto mesto gostilo Evropsko prestolnico kulture, leta 2013 pa tudi Zimsko univerzijado. V prvem delu so prikazani naravno in družbeno geografski dejavniki mesta Maribor, kot razvojni dejavnik. Prikazan je tudi mestni, kulturni in športni turizem, ki v mestu dobiva vse večji pomen in privablja vse več gostov. Predstavljeni so razni objekti in infrastrukturne naprave, ki dajejo mestu dodaten pečat. V drugem delu je predstavljen zgodovinski turistični razvoj mesta Maribor. V posameznih obdobjih je podan turistični razvoj, v katerih so dodatno analizirani razni grafikoni in tabele, ki prikazujejo turistični promet v posameznem obdobju. Glavnino diplomskega dela predstavlja analiza turistične ponudbe in turističnega prometa po letu 1960. Analiza je podana na podlagi letnih statističnih podatkov za turizem, na podlagi katerih so bili izdelani grafikoni in tabele. Diplomsko delo sem zaključil s predstavitvijo Evropske prestolnice kulture in Zimske univerzijade, katero bo mesto Maribor gostilo v letih 2012 in 2013, ter njihov vpliv in pomen za nadaljnji razvoj turizma v Mariboru. V zaključnem delu je podana tudi S.W.O.T. analiza.
Keywords: turistična geografija, turistični razvoj, turistični promet, Maribor, turistična infrastruktura, Evropska prestolnica kulture, Zimska univerzijada
Published: 07.11.2011; Views: 5314; Downloads: 894
.pdf Full text (18,37 MB)

9.
ZASNOVA HIŠE UMETNOSTI NA TRGU SVOBODE
Kenan Jašarević, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Leta 2012 bo mesto Maribor nosilec laskavega naziva Evropska prestolnica kulture. Sam projekt je kulturno zelo pester ter pokriva veliko različnih kulturnih tipov. Eden izmed njih je tudi umetnost. Za razstavljanje in predstavljanje umetnosti je potrebna primerna infrastruktura, ki pa je mesto trenutno ne premore. Zato smo v diplomskem delu razvijali projekt, ki se imenuje Hiša umetnosti na Trgu svobode. Diplomsko delo vsebuje in analizira sam projekt EPK, analiziranje in zgodovinski razvoj ožjega območja obdelave ter zasnovo primerne hiše umetnosti po vzoru uspešnih projektov iz tujine.
Keywords: arhitektura, Hiša umetnosti, Trg svobode, Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture
Published: 04.11.2011; Views: 2201; Downloads: 145
.pdf Full text (90,87 MB)

10.
MARIBOR 2012: MOBILNA HIŠA ARHITEKTURE
Katja Jenič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava zasnovo mobilne Hiše arhitekture, ki bi mestu Maribor v času projekta 'Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture' nudila dodatno kulturno razsežnost na področju arhitekture. Mobilnost Hiše bi omogočala, da v prihodnjih letih predstavlja svoj program na različnih lokacijah. V prvem delu sta podana splošen opis projekta Evropske prestolnice kulture in scenarij prostorskega razvoja mesta. V nadaljevanju je predstavljena mobilna arhitektura z referenčnimi primeri kot izhodišče za prostorsko zasnovo, ter opredelitev Hiše arhitekture s pregledom obstoječih hiš arhitekture, ki služijo kot osnova za programsko zasnovo. Diplomsko delo v zaključku predstavlja arhitekturno zasnovo Hiše arhitekture.
Keywords: arhitektura, mobilna arhitektura, Hiša arhitekture, Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture
Published: 04.10.2011; Views: 2351; Downloads: 212
.pdf Full text (34,83 MB)

Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica