| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
EKONOMETRIČNA ANALIZA ODKUPA ŽIT V SLOVENIJI
Helena Čeh, 2013, magistrsko delo

Opis: Temelj naše raziskave je analiza stanja in proučevanje trenda odkupa treh najpomembnejših žit v Sloveniji: pšenice, koruze in ječmena. Upoštevani so analizirani mesečni podatki od leta 2008 do 2010. Ekonometrična analiza za pšenico je bila izdelana na podlagi linearne specifikacije funkcije, za koruzo logaritemske specifikacije funkcije ter za ječmen recipročne oblike funkcije. Odzivnost odkupa je prikazana s koeficienti lastne cenovne elastičnosti. Vrednosti koeficientov elastičnosti v povprečju izpričujejo cenovno elastičnost odkupa žit v slovenskih razmerah.
Ključne besede: odkup žit, ekonometrična analiza, koeficienti elastičnosti
Objavljeno: 11.04.2013; Ogledov: 1573; Prenosov: 238
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

2.
EKONOMETRIČNA ANALIZA POTROŠNE FUNKCIJE V FRANCIJI
Ines Fras, 2014, diplomsko delo

Opis: Potrošnja je ena izmed najpomembnejših makroekonomskih komponent v gospodarstvu. V našem delu diplomskega seminarja se bomo ukvarjali s problemom potrošne funkcije v državi Franciji. Zbrali bomo podatke, za katere menimo, da bi lahko vplivali na potrošnjo v tej državi. S temi podatki bomo predstavili različne ekonometrične modele ter na podlagi rezultatov izbrali najbolj primernega za obravnavo vpliva dejavnikov na potrošnjo. Model bomo izbrali po empirični analizi, kjer bomo predstavili zbrane podatke in opredelili izbrane spremenljivke, ocenili funkcije in pojasnili osnovne rezultate. Izbrano potrošno funkcijo bomo testirali za ustreznost specifikacije modela in stabilnost parametrov regresijskega modela. Na koncu bomo s primernimi ekonometričnimi testi preverili še veljavnost predpostavk metode najmanjših kvadratov. Natančneje, preverjali bomo prisotnost normalne porazdelitve, multikolinearnost, heteroskedastičnosti in avtokorelacije.
Ključne besede: potrošna funkcija, ekonometrična analiza, Francija, metoda najmanjših kvadratov
Objavljeno: 21.10.2015; Ogledov: 664; Prenosov: 199
.pdf Celotno besedilo (1,25 MB)

3.
EKONOMETRIČNA OCENA POVPRAŠEVANJA PO GOVEJEM, SVINJSKEM IN PERUTNINSKEM MESU V SLOVENIJI
Matic Prezelj, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Obravnavano področje magistrskega dela je analiza povpraševanja po govejem, svinjskem in perutninskem mesu v letu 2007, 2010 in 2012. Pri analizi povpraševanja se naslanjamo na teorijo prvega Engelovega zakona, ki govori o odvisnosti povpraševane količine hrane od razpoložljivega dohodka ob predpostavki ceteris-paribus. Osrednji cilj empirične analize je ovrednotiti odzivnost preučevanih vrst mesa na spremembo v dohodku. V ta namen smo s pomočjo ekonometričnega modeliranja iskali najprimernejši regresijski model, ki nam poda celovite informacije, potrebne za pridobitev ocene o dohodkovni elastičnosti povpraševanja. Ocene dohodkovno/izdatkovne elastičnosti povpraševanja po različnih vrstah mesa se gibljejo v intervalu med 0,1 in 0,5, kar nakazuje na to, da je povpraševanje po vseh treh vrstah mesa dohodkovno/izdatkovno neelastično. Goveje, svinjsko in perutninsko meso nosijo značilnost normalne tržne dobrine v Sloveniji za celotno preučevano obdobje.
Ključne besede: ekonometrična analiza, dohodkovna/izdatkovna elastičnost, povpraševanje po mesu
Objavljeno: 12.03.2015; Ogledov: 766; Prenosov: 99
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

4.
Analiza učinka gospodarske krize na proizvodno funkcijo ključnih sektorjev narodnega gospodarstva
Aleš Rakovec, 2015, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu obravnavamo proizvodno funkcijo in vpliv gospodarske krize na njene parametre. Analiziramo sedem slovenskih sektorjev za leta 2002, 2007 in 2012 ter na presečnih podatkih ocenjujemo linearni, Cobb-Douglasov in CES regresijski model. V delu opišemo teoretična izhodišča, lastnosti in temeljne oblike proizvodne funkcije. Predstavimo izbiro sektorjev in poslovanje vseh sektorjev med leti 2002 in 2012. Podrobneje predstavimo podatkovno bazo, opravimo grafično analizo in osnovno statistično analizo. V glavnem poglavju magistrskega dela opravimo ekonometrično analizo. V začetku opišemo model multiple regresije in podrobneje predstavimo oceno linearne proizvodne funkcije za sektor predelovalnih dejavnosti. Ostale proizvodne funkcije ocenimo s programom EViews. Ugotovimo, da CES model ni primeren za analizo, zato ga v nadaljevanju izločimo iz obravnave. Izvedemo primerjalni kriterij, Box-Coxov test in Ramsey Reset test. Na najprimernejšem modelu preverimo prisotnost multikolinearnosti in heteroskedastičnosti. Za konec predstavimo rezultate v tabelah in dodatne izračune v prilogah.
Ključne besede: Ekonometrična analiza, linearna proizvodna funkcija, Cobb-Douglasova proizvodna funkcija, CES proizvodna funkcija.
Objavljeno: 03.06.2015; Ogledov: 1349; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (6,19 MB)

5.
Ekonometrična analiza odkupa žit v Sloveniji
Helena Čeh, 2013, magistrsko delo

Ključne besede: odkup žit, ekonometrična analiza, koeficienti elastičnosti
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 499; Prenosov: 24
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Ekonometrična analiza napovedi odkupnih cen mleka v Sloveniji
Bernarda Marčič, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Obravnavano področje magistrskega dela je analiza odkupne cene mleka v Sloveniji od leta 2008 do konca aprila 2016. Predstavimo tudi del področja pred in po ukinitvi mlečnih kvot ter vpliv kvot na prirejo mleka v Sloveniji. Osnovni cilj naloge je ovrednotiti vpliv spremembe cene svežega mleka na odkupno ceno mleka v Sloveniji. V ta namen smo s pomočjo ekonometrične analize iskali najprimernejši regresijski model, s katerim smo pridobili celovite informacije in potrebne podatke za izračun elastičnosti povpraševanja. Vrednost koeficienta nam pove, da prihaja do neelastične napovedi odkupne cene surovega mleka pri pridelovalcih. To pomeni, da se bo v primeru rasti cene svežega konzumnega mleka na trgu za 1 %, odkupna cena mleka znižala za 0,1 %.
Ključne besede: ekonometrična analiza, odkupna cena mleka, elastičnost, SPSS
Objavljeno: 04.05.2018; Ogledov: 334; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

7.
EKONOMETRIČNA ANALIZA DEJAVNOSTI FINANČNIH STORITEV, RAZEN ZAVAROVALNIŠTVA IN POKOJNINSKIH SKLADOV
Timi Bojnec, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo z metodo najmanjših kvadratov ocenjevali tri funkcije v primeru dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in pokojninskih skladov v Sloveniji. To so linearna, dvojno logaritemska in proizvodna funkcija CES (konstantna elastičnost substitucije). Najprej smo podrobneje opisali položaj dejavnosti v Sloveniji. V ekonometrični analizi smo uporabljali podatke za eno leto. Proizvodna funkcija CES se je za pojasnjevanje dejavnosti finančnih storitev, razen zavarovalništva in pokojninskih skladov v Sloveniji, izkazala kot neprimerna, zato v nadaljevanju več ni bila uporabljena. Da bi izbrali najustreznejši model, smo v nadaljevanju primerjali razlagalne moči linearnega in dvojno logaritemskega modela, glede na vrednosti determinacijskega koeficienta multiple regresije – R2 in Box-Cox testa. Za najustreznejšega se je izkazal dvojno logaritemski model. Za dvojno logaritemski model smo ugotovili, da slučajna spremenljivka ni normalno porazdeljena. Dokazali smo, da je v modelu prisotna homoskedastičnost in zavrnili smo prisotnost avtokorelacije in multikolinearnosti.
Ključne besede: ekonometrična analiza, Dejavnost finančnih storitev, linearna proizvodna funkcija, dvojno logaritemska proizvodna funkcija, CES proizvodna funkcija
Objavljeno: 18.01.2019; Ogledov: 240; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

8.
Dejavniki izvoza v majhnih gospodarstvih Evropske unije z ekonometrično analizo izbranih držav
Klemen Rakovič, 2018, diplomsko delo

Opis: V tem delu diplomskega projekta je predstavljena ekonometrična analiza izvoznih funkcij za izbrana majhna gospodarstva Evropske unije. Izbor držav za analizo je potekal na podlagi makroekonomskih lastnosti, pri čemer smo želeli izbrati tri gospodarstva, ki so si med seboj čim bolj različna. Za vsako izmed treh izbranih držav smo zasnovali linearno in dvojno logaritemsko obliko izvozne funkcije, kateri smo med seboj primerjali ter izbrali ustreznejšo za nadaljnjo analizo. Pojasnjevalne spremenljivke, ki smo jih uporabljali pri sestavi funkcij, so indeks industrijske proizvodnje, bruto plače v industriji in pogoji menjave. Pri vseh treh gospodarstvih smo ocenili, da je primernejši dvojni logaritemski model. V nadaljevanju smo za izbrane funkcije preverjali štiri predpostavke. To so normalna porazdelitev, neprisotnost multikolinearnosti, neprisotnost heteroskedastičnosti ter neprisotnost avtokorelacije. Prve tri predpostavke smo lahko potrdili, slednjo pa ne. Avtokorelacijo je zato bilo potrebno odpraviti, kar smo storili s pomočjo avtoregresijskih členov.
Ključne besede: ekonometrična analiza, izvozna funkcija, majhna gospodarstva, Evropska unija
Objavljeno: 16.11.2018; Ogledov: 132; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (1,49 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici