| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
MIKROPROCESORSKO UPRAVLJANJE DELOVANJA VRETENJAKA STRUŽNICE
Dušan Dimitrijevič, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljena problematika pregretja sklopke univerzalne stružnice Oerlikon tip DM6A. V prvem delu je predstavljeno podjetje, ki uporablja stružnico Oerlikon, dejavnosti podjetja, organiziranost podjetja, sestavo vzdrževanja delovnih strojev in naprav, pravilnik o varnem delu stružnice in pravilnik o odpadnem olju. V drugem delu je na splošno opisana stružnica, vretenjak stružnice Oerlikon, konstrukcijske izvedbe sklopke, ki so lahko vgrajene v stružnicah, pravilno delovanje sklopk, hidravlično mazalni sistem. Izdelana je analiza možnih napak in vzrokov nepravilnega delovanja sklopk. V nadaljevanju diplomske naloge so opisane izboljšave delovanja sklopke v smislu nadzora in zagotovitve njenega brezhibnega delovanja, kar je rešeno z mikro procesorskim nadzorom delovanja sklopke.
Ključne besede: Stružnica, vretenjak, sklopka, tipalo, mikrokrmilnik.
Objavljeno: 08.04.2010; Ogledov: 2395; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (11,15 MB)

5.
Razvoj potrebnih znanj iz tehnike odrezavanja in proizvodnih meritev v podjetju KOPIT d.o.o.
Primož Koprivnikar, 2011, diplomsko delo

Opis: Podjetje Kopit d.o.o. se sooča s težavo pridobivanja tehničnih kadrov z znanjem o tehnikah odrezavanja in izvajanja proizvodnih meritev. V diplomskem delu bo podana že znana teorija o odrezavanju in praktične izkušnje iz proizvodnje z namenom hitrejše implementacije novo zaposlenih upravljavcev CNC stružnice v proizvodni proces podjetja. Glavni rezultat diplomskega dela je »Priročnik osnovnega znanja za upravljalca CNC stružnice«.
Ključne besede: CNC stružnica, odrezavanje, odrezki, obraba orodja, karbidne trdine, obdelovalnost, merjenje, vzdrževanje
Objavljeno: 09.05.2011; Ogledov: 1666; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (4,80 MB)

6.
OBLIKOVANJE DELOVNEGA MESTA KONVENCIONALNE STRUŽNICE Z UPOŠTEVANJEM ANTROPOMETRIJE
Luka Pršina, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Uvajanje ergonomskih načel v proizvodne procese ima v današnjem času pri ohranjanju stika s konkurenco pomembno vlogo. Prilagajanje dela in delovnih mest človeškim lastnostim, predvsem fizičnim, vendar tudi psihičnim, ne le veča zadovoljstvo zaposlenih zaradi olajšanega dela, temveč tudi izboljšuje njihovo učinkovitost pri delu ter zmanjšuje možnost poškodb. Diplomsko delo prikazuje primer uvajanja teh načel v podjetje Orodjarstvo Mihael Gašperič s.p., kjer smo obstoječe delovno mesto konvencionalne stružnice s pomočjo ergonomskih metod analizirali ter zanj pripravili predloge izboljšav. Kot rezultat naloge je s pomočjo programa Catia V5 nastalo novo, ergonomsko izboljšano delovno mesto, s katerim bi podjetje ob morebitni ureditvi pridobilo marsikatero korist pri boju s konkurenco za osvojitev trga.
Ključne besede: ergonomija, antropometrija, oblikovanje delovnih mest, konvencionalna stružnica, obremenitve delavca, OWAS, RULA, REBA
Objavljeno: 07.10.2011; Ogledov: 2219; Prenosov: 253
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

7.
Projekt vzpostavitve proizvodnje za izdelavo centrirnih izvrtin v podjetju Impakta metal d.o.o.
Primož Gajšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Izdelava luščenih palic je v podjetju že obstoječi posel. Uporabljajo se za izdelavo polosovin za osebna vozila različnih blagovnih znamk, kot so Ford, Mercedes, Volvo, Opel in druge. Zaradi zahteve kupca po dodatni obdelavi le-teh je potrebno izdelati centrirne izvrtine na obeh koncih luščene palice. Potrebno je najti najustreznejšo rešitev. Primerjati je potrebno stroške, ki nastanejo pri zunanjem izvajalcu storitev ali pri nakupu avtomatskega namenskega stroja za središčenje in posnetje robov ali pa pri nakupu avtomatske revolverske stružnice. Po analizi stroškov se predstavi, katera od naštetih možnosti je najboljša.
Ključne besede: centrirne izvrtine, luščene palice, zunanje izvajanje, stroški, avtomatiziran namenski stroj za središčenje in posnetje robov, avtomatska revolverska stružnica
Objavljeno: 07.03.2013; Ogledov: 1148; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (2,87 MB)

8.
Upravljanje CNC stružnice Doosan Lynx 220 LM
Matic Bartulovič, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je napisano z namenom, da uporabnikom stružnice Doosan Lynx 220LM na razumljivejši način prikažemo nekatere delovne operacije, ki jih izvajamo s strojem. Zaradi preobsežnosti navodil se proizvajalci obdelovalnih strojev dostikrat izogibajo podrobnejši razlagi posameznih operacij, kar se kot neugodno kaže pri uvajanju na stroj. Posebno pozornost smo namenili vklopu in izklopu stružnice, avtomatskemu in ročnemu upravljanju glavnega vretena, spreminjanju smeri vrtenja, vpenjanju obdelovancev, ročnemu nastavljanju razmika vpenjalnih čeljusti, obračanju revolverske glave, vpenjanju orodij, upravljanju gnanega orodja in merjenju orodij ter sestavi NC-programa. Rezultat diplomskega dela so razširjena in podrobneje opisana navodila, obogatena s slikovnim gradivom, pridobljenim med preučevanjem stružnice.
Ključne besede: CNC-stružnica, navodila, doosan lynx 220LM
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1422; Prenosov: 254
.pdf Celotno besedilo (4,14 MB)

9.
Predelava modelarske stružnice MD 65 v računalniško vodeno stružnico
David Zorec, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena nadgradnja modelarske stružnice MD 65 v računalniško vodeno (CNC) stružnico. V smiselnem zaporedju so prikazane metode za izbiro in določitev ustreznih komponent za vodenje CNC obdelovalnega sistema. Opisani so postopki konfiguracije pogonskih, vhodno/izhodnih in krmilnih komponent ter postopki za vzpostavitev komunikacije z uporabniškim vmesnikom. Kot uporabniški vmesnik smo uporabili osebni računalnik s programsko opremo MACH3Turn. Na testnih obdelovancih je z uporabo različnih programskih orodij CAD/CAM testiran izdelan obdelovalni sistem.
Ključne besede: stružnica MD 65, predelava, CNC, MACH3Turn, CAD/CAM
Objavljeno: 26.05.2017; Ogledov: 671; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (8,14 MB)

10.
Avtomatizacija strege obdelovancev na industrijski stružnici CNC z robotom UR5
Mitja Rožmarin, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljeno načrtovanje in izdelava robotizirane obdelovalne celice. Opisana sta stružnica in robot, njuno delovanje, transportni trak, ter delovanje celice. Celica je načrtovana z uporabo standardnih in nestandardnih strojnih elementov. Nestandardni strojni elementi so konstruirani s pomočjo programskega paketa CATIA in Mastercam. Predstavljena je izdelava transportnega traku za surovce in obdelovance. Avtomatizacija strege obdelovancev se je izkazala kot uspešna investicija v proizvodnji. Količina proizvedenih kosov na časovno enoto se je povečala. Zaposleni so se razbremenili z monotonim delom. Prihranek je na času in denarju, ter povečala se je dodana vrednost.
Ključne besede: avtomatizacija, CNC stružnica, robot UR5, strega
Objavljeno: 11.06.2018; Ogledov: 238; Prenosov: 55
.pdf Celotno besedilo (11,97 MB)

Iskanje izvedeno v 0.19 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici