| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 22
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Okolju prijazno delovanje spa zbilje
Tjaša Bizjak, 2020, diplomsko delo

Opis: Trajnostni turizem postaja ena pomembnejših oblik turizma. Zanj se odloča vse več ponudnikov turističnih storitev. Zaključno delo v teoretičnem delu podrobneje opredeljuje ekološki management v turizmu, sisteme in orodja ekološkega managementa ter poudarja evropski okoljski znak, s katerim lahko ponudnik turističnih storitev izkazuje svojo trajnostno usmerjenost. V praktičnem delu pa za manjše turistično podjetje, katerega dejavnost obsega wellness storitve, z uporabo analize SWOT preverja, v kolikšni meri je že uvedlo ekološki management v svoje delovanje in katere okoljevarstvene ukrepe izvaja. Na osnovi ugotovitev iz analize SWOT je bila izdelana matrika TOWS, ki poudarja priporočila za ravnanje z vodo, energijo, odpadki, storitvami, ki so podjetju lahko v pomoč pri izvajanju ukrepov ekološkega managementa.
Ključne besede: trajnostni turizem, ekološki management, okoljski znak, SWOT, TOWS
Objavljeno: 11.11.2020; Ogledov: 203; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (523,96 KB)

2.
Raziskava retrorefleksivnosti prometne vertikalne signalizacije odsekov državnih cest na območju občine kidričevo glede na pldp
Boštjan Strel, 2018, diplomsko delo

Opis: Prometna signalizacija je temelj varnosti v prometu. Enostavnost simbolov je ključnega pomena za branje prometnih znakov med vožnjo. Prometni znaki opozarjajo voznike in vse ostale udeležence v prometu na nevarnosti, prepovedi, omejitve, obveznosti in obvestila za varno in tekoče odvijanje v prometu. Prometna signalizacija mora ustrezati standardom in tehničnim zahtevam, prav tako mora biti pravilno postavljena in vzdrževana. Ena izmed temeljnih lastnosti prometne signalizacije je retrorefleksija. V diplomskem delu je predstavljena in opisana retrorefleksija prometnih znakov. Odboj svetlobe je zelo pomemben pri težjih vremenskih pogojih (npr. megla). V aplikativnem delu diplomskega dela je bila opravljena raziskava ustrezne odbojnosti prometne vertikalne signalizacije na območju izbranega odseka v občini Kidričevo. S terenskim delom je bila izvedena inventarizacija prometnih znakov. Stanje vertikalne prometne signalizacije pa ni le odvisno od vremenskih vplivov, vendar k kakovosti retrorefleksivnosti pripomore tudi količina prometa.
Ključne besede: prometna signalizacija, prometni znak, retrorefleksivnost, PLDP
Objavljeno: 27.09.2018; Ogledov: 565; Prenosov: 74
.pdf Celotno besedilo (6,47 MB)

3.
KONFLIKT MED ZNAMKAMA TER VPRAŠANJE PREDNOSTI PREJ REGISTRIRANE ZNAMKE
Barbara Režun, 2016, diplomsko delo

Opis: Znamka je ena izmed pravic industrijske lastnine, ki imetniku nudi izključno in absolutno pravico do varstva znaka, katerega se registrira kot znamka. Pravno varstvo znamke zagotavlja imetniku uresničevanje njenih osnovnih funkcij: na trgu razlikuje in individualizira blago in storitve, zagotavlja izvor blaga in storitev, ter s tem garantira njegovo pričakovano kakovost ter ga reklamira. Diplomsko delo na kratko povzema specifike posameznih vrst znamk in postopke registracije, saj je od njih odvisno če in kdaj bo znamki zagotovljeno varstvo. Trenutek prijave je odločilen za presojanje po načelu prednosti. Relativni razlogi za zavrnitev znamke preprečujejo možnost nastanka konfliktov med dvema enakima ali podobnima znakoma, ki označujeta enako ali podobno blago. V primeru registracije dveh enakih ali podobnih znamk pa prihaja do konfliktov, ki se razrešujejo po sodni poti na podlagi načela prednosti, in katerih rešitve diplomsko delo analizira. Kako se bo v sporu odločilo je odvisno od izključne pravice, njenih omejitev in trenutka nastanka le-te. Diplomsko delo povzame glavne značilnosti konflikta ter analizira prednost prej registrirane znamke v sodni praksi slovenskih sodišč, praksi sodišč drugih držav članic s podobno ureditvijo in Sodišča EU. Spremembe določb sekundarnih aktov EU s področja približevanja in harmonizacije prava znamk se bodo odražale tudi v konfliktu med dvema znamkama. Konflikti med dvema nacionalnima znamkama bodo z novimi postopkovnimi pravili pred vsemi nacionalnimi sodišči ali pa novimi upravnimi uradi medsebojno usklajeno urejeni, z večjim poudarkom na načelu prednosti imetnika prejšnje znamke. S sprejetjem novih določb Direktive 2015/2436 se ureditev nacionalnih znamk približuje ureditvi blagovnih znamk EU, s čimer bosta obe vrsti znamk v konfliktu enakopravnejši, čeprav se bo konflikt vedno urejal po nacionalnem pravu.
Ključne besede: znamka, znak, blagovna znamka EU, registracija znamke, relativni razlogi za zavrnitev znamke, izključna pravica, kršitev znamke, načelo prednosti
Objavljeno: 18.11.2016; Ogledov: 665; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (1000,94 KB)

4.
CERTIFIKACIJSKA ZNAMKA
Henrik Lutz, 2016, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je ugotoviti praktične posledice nove uredbe Evropske Unije, ki vpeljuje nov institut »certifikacijske znamke« v slovenski pravni prostor. Namen diplomske naloge je tudi prikazati izkušnje njene uporabe v tujih ureditvah in predvideti posledice uvedbe certifikacijske znamke v Sloveniji. Delo analizira ureditev in uporabo certifikacijske znamke v ZDA, ter jo primerja z ureditvijo v pravu EU. Podrobneje bo predstavljena certifikacijska znamka EU. Izpostavljena je njena definicija in je primerjana z definicijo certifikacijske znamke, kot je urejena v ZDA, saj se ti bistveno razlikujeta.
Ključne besede: certifikacijska znamka, certifikacijska znamka Evropske Unije, pravo blagovnih znamk, kolektivna znamka, geografska označba, znak, industrijska lastnina, intelektualna lastnina, blago in storitve, shema kakovosti
Objavljeno: 23.09.2016; Ogledov: 1289; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

5.
Analiza obnašanja udeležencev v prometu v primeru prometnih znakov s spremenljivo vsebino
Matjaž Kolar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bomo predstavili prometne znake s spremenljivo vsebino, ki lahko vsem udeležencem v prometu služijo kot pomoč ali opozorilo. Prometni znaki s spremenljivo vsebino so del spremenljive prometno informacijske signalizacije. Glavni del diplomske naloge je bila analiza obnašanja udeležencev v prometu za določen tip prometne signalizacije z spremenljivo vsebino. Zanimalo nas je, kako se udeleženci odzovejo, ko pripeljejo v križišče, kjer je postavljen ta sistem in kako ocenjujejo njegovo delovanje. S pomočjo ankete na terenu smo pridobili uporabne podatke za nadaljnjo analizo. V zadnjem delu diplomske naloge pa smo predstavili rezultate in ugotovitve. Rezultati kažejo, da vozniki v veliki meri upoštevajo prometne znake s spremenljivo vsebino, njihovo delovanje in preprečevanje nastajanja prometni nesreč pa ocenjujejo z zelo visoko oceno.
Ključne besede: prometna znaki s spremenljivo vsebino, znak, sistem, vozniki osebnega avtomobila, lociranje vozila, analiza, križišče, glavna prometna smer, stranska prometna smer.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 731; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (8,94 MB)

6.
IZZIVI UVELJAVLJANJA PRAVIC IZ NEREGISTRIRANE ZNAMKE - PROBLEMI OBSTOJEČE UREDITVE IN MOŽNE REŠITVE
Janja Felc, 2016, magistrsko delo

Opis: Poleg registrirane znamke je v nacionalnih sistemih pravnega varstva znamk pod določenimi pogoji zagotovljeno tudi varstvo neregistrirane znamke in drugih znakov, s katerimi se posluje v gospodarskem prometu. Na tem področju harmonizacija na ravni EU zaenkrat še ni predvidena, zato se ureditev področja neregistriranih znakov od države do države razlikuje. Magistrska naloga obravnava problematiko obstoječe pravne ureditve pravnega varstva neregistriranih znakov v Sloveniji. Skozi proučevanje veljavnih določb predpisov, ki se nanašajo na varstvo neregistriranih znakov in obstoječe slovenske in nemške sodne prakse ter sodne prakse sodišč EU, magistrska naloga opredeljuje možnosti uveljavljanja pravic iz neregistriranih znamk in drugih prejšnjih pravic oziroma znakov, ki so v uporabi v gospodarskem prometu v Sloveniji ter primerljivo v Nemčiji in na ravni EU. Posebna obravnava je namenjena nedvomno znani neregistrirani znamki iz 6. bis Pariške konvencije, ki je poleg varstva na podlagi določb predpisov o varstvu pred nelojalno konkurenco, praktično edina oblika varstva neregistrirane znamke v Sloveniji. Glede na to, da je prag za doseg varstva v primeru nedvomno znane znamke precej visok, magistrska naloga opredeljuje možnosti za izboljšanje pravnega varstva v smislu vključitve posebnih določb, ki se nanašajo na varstvo neregistrirane znamke, ki je v uporabi na območju Slovenije, vendar ne dosega praga potrebnega za to, da se obravnava kot nedvomno znana znamka. Takšna ureditev bi bila primerljiva ureditvi varstva neregistrirane znamke v Nemčiji.
Ključne besede: neregistrirana znamka, neregistriran znak, nedvomno znana znamka, varstvo pred nelojalno konkurenco
Objavljeno: 15.09.2016; Ogledov: 902; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

7.
RAZVOJ SVETLOBNEGA ZNAKA "PREHOD ZA PEŠCE"
Matija Pintarić, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo temelji na razvoju svetlobnega znaka "prehod za pešce". Takšen znak opozarja voznike, da se približujejo mestu, kjer je s talnimi označbami označen prehod za pešce čez cesto. Raziskovalno delo ponazarja rekonstrukcijo obstoječega znaka z namenom dodajanja novih tehničnih komponent, ki zagotavljajo daljšo življenjsko dobo ob nižji porabi električne energije.
Ključne besede: svetlobni prometni znak, retrorefleksija, razvoj
Objavljeno: 31.05.2016; Ogledov: 812; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

8.
POSEBNI RAZLOGI ZA ZAVRNITEV REGISTRACIJE TRIDIMENZIONALNIH BLAGOVNIH ZNAMK
Viktoria Vereš, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen pravni položaj tridimenzionalnih blagovnih znamk. Poudarek je na podrobnejši analizi posebnih absolutnih razlogov za zavrnitev registracije tridimenzionalnih blagovnih znamk in na predstavitvi ovir, s katerimi se prijavitelji teh blagovnih znamk pri registraciji srečujejo. Posebni absolutni razlogi za zavrnitev registracije tridimenzionalnih blagovnih znamk prepovedujejo registracijo tistih znamk, ki so sestavljene izključno iz oblike, ki izhaja iz same narave blaga; iz oblike blaga, ki je nujna za dosego tehničnega učinka; in iz oblike, ki daje blagu bistveno vrednost. V kolikor so takšne oblike že registrirane kot znamke, jih je potrebno razveljaviti. Problem, ki se pojavlja v zvezi z navedenimi posebnimi razlogi za zavrnitev registracije tridimenzionalnih blagovnih znamk, pa je ta, da je besedilo določb, ki se nanašajo na posebne absolutne razloge za zavrnitev tridimenzionalnih blagovnih znamk, precej ohlapno in tako omogoča različno interpretacijo. Prijaviteljem so za boljšo opredelitev zadevnih posebnih razlogov za zavrnitev registracije v pomoč predvsem odločbe UUNT, obsežna sodna praksa nacionalnih sodišč, Splošnega sodišča EU in Sodišča EU. Odločbe, ki jih je sprejelo Sodišče EU na podlagi predhodnih vprašanj, so zelo pomembne za interpretacijo določb Direktive 2008/95/ES z dne 22. oktobra 2008 o približevanju zakonodaje držav članic v zvezi z blagovnimi in storitvenimi znamkami, Uredbe 207/2009 z dne 26. februarja 2009 o blagovni znamki EU, ki na ravni EU urejata pravni položaj blagovne in storitvene znamke; ter določb Zakona o industrijski lastnini, ki je temeljni pravni vir blagovnih in storitvenih znamk v Republiki Sloveniji. Pravni sistem blagovnih in storitvenih znamk je bil v zadnjih mesecih podvržen večjim spremembam, rezultat katerih sta Uredba (EU) 2015/2424 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra 2015, ki bo stopila v veljavo 23. marca 2016, ter Direktiva (EU) 2015/2463 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 16. decembra o približevanju zakonodaje držav članic v zvezi z blagovnimi znamkami. Besedilo navedene direktive bodo države članice morale v roku treh let prenesti v nacionalno zakonodajo (najkasneje do 15. januarja 2019). V novem pravnem okviru blagovne znamke EU je opuščena zahteva po grafičnem prikazu znaka, ki mora biti za uspešno registracijo izpolnjena v sedanjem pravnem sistemu. To pomeni lažjo pot do uspešne registracije tridimenzionalnih blagovnih znamk, saj je prijaviteljem teh vrst blagovnih znamk nekoliko težje izpolniti navedeno zahtevo. Nadalje se je razširilo besedilo posebnih absolutnih razlogov za zavrnitev registracije, ki sedaj zajema tudi druge značilnosti znaka, in ne le obliko. Z drugimi besedami povedano, so v novem pravnem sistemu podvrženi zavrnitvi pred registracijo vsi znaki, ki izvirajo iz same narave blaga, ali so nujni za dosego tehničnega učinka, ali dajejo blagu bistveno vrednost. Iz tega lahko zaključimo, da so zadevnim posebnim izključitvenim razlogom v novem pravnem okviru podvržene vse vrste blagovnih znamk in ne le tridimenzionalne blagovne znamke.
Ključne besede: Netradicionalna znamka, tridimenzionalna znamka, registracija, znak, grafični prikaz, razlikovalni učinek, dojemanje povprečnega potrošnika, absolutni razlogi za zavrnitev tridimenzionalnega znaka.
Objavljeno: 17.05.2016; Ogledov: 866; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,02 MB)

9.
Analiza znaka SQ - Slovenska kakovost s predlogom dodatnih metod in postopkov
Gal Černe, 2015, magistrsko delo

Opis: Poslovno okolje se v današnjem času nenehno spreminja in postavlja podjetjem nove izzive. Ta so zaradi globalizacije in vedno ostrejše konkurence prisiljena v stalni napredek in boj za vsakega kupca. V preteklosti je bila cena dejavnik, ki je ločeval dobra podjetja od slabih, vendar so potrošniki kmalu spoznali, da je cena nekakovostnih proizvodov in storitev previsoka glede na ponujene koristi. Na trgu so se uveljavili številni znaki, ki bi naj izkazovali višjo kakovosti proizvoda ali storitve. Cilj magistrske naloge je analizirati znak SQ - Slovenska kakovost, ki ga izdaja Slovensko združenje za kakovost in odličnost. S tem namenom je v magistrski nalogi v okviru teoretičnega dela na začetku predstavljeno področje kakovosti. Podjetja dosegajo kakovost proizvodov in storitev s sistemi vodenja kakovosti, ki jih predpisujejo standardi. Zato sledi poglavje o standardizaciji. V jedru naloge je narejena analiza znaka SQ iz različnih vidikov. Preverili smo, katere so zahteve za pridobitev znaka SQ ter na kakšen način kandidat dokaže, da izpolnjuje zahteve. Sledila je primerjava z drugimi znaki in standardi. V nalogi smo preverili trditev Slovenskega združenja za kakovost in odličnost, da je znak SQ tudi korak na poti k uvajanju mednarodnih standardov in modela poslovne odličnosti. V zaključku naloge smo podlagi rezultatov analize, podali predloge in smernice za razvoj znaka SQ.
Ključne besede: kakovost, zagotavljanje kakovosti, promocija kakovosti, standardizacija, znak SQ – Slovenska kakovost
Objavljeno: 04.11.2015; Ogledov: 1474; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

10.
REKONSTRUKCIJA ZNAKA IN CELOSTNA GRAFIČNA PODOBA (VIZUALNA IDENTITETA PODJETJA TKI HRASTNIK)
Tjaša Zornik, 2015, diplomsko delo

Opis: Grafično oblikovanje pomeni proces oblikovanja vidnih sporočil, ki pa je uspešen le, če je dobro zastavljen. V diplomski nalogi se bomo spopadli s projektom rekonstrukcije znaka, ki bo služil kot izhodiščna točka pri gradnji celostne grafične podobe podjetja TKI Hrastnik. Ta zajema še značilno tipografijo in barve ter dodatne grafične elemente, ki jih bomo vključili v osnovna komunikacijska sredstva. Prvi, teoretični del je namenjen definicijam in lastnostim osnovnih prvin celostne grafične podobe, pregledu razvoja znakov skozi zgodovino, kakovostnim primerom njihove prenove ter analizi trenutno aktualnih grafičnih podob slovenskih podjetij. Dobro razumevanje teorije je predpogoj za uspešno obnovo zaščitnega znaka in snovanje celostne grafične podobe, ki bosta predmet praktičnega dela diplome.
Ključne besede: grafično oblikovanje, celostna grafična podoba, znak, logotip, rekonstrukcija
Objavljeno: 27.07.2015; Ogledov: 1374; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (2,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.23 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici