| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 620
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Uporaba metod zastopanja znanja za preučevanje naprednih sistemov za pomoč voznikom in avtonomne vožnje
Gregor Ovsenjak, 2021, master's thesis

Abstract: Področje avtonomne vožnje je eno izmed najbolj raziskovanih tem v avtomobilski industriji. Varnost avtonomnih vozil v vsakdanjih situacijah na cesti predstavlja enega izmed glavnih izzivov, zaradi vrste različnih situacij do katerih pride v resničnem svetu. Avtonomna vozila bi morala prevoziti več sto miljard kilometrov, da bi lahko potrdili njihovo zanesljivost pri odločanju v primeru nevarnosti. Zato ima virtualno testiranje scenarijev, kjer lahko simuliramo poljubne situacije, pomembno vlogo pri validaciji in preverjanju delovanja avtonomnih vozil. Tako virtualno testiranje predstavlja nujen postopek v razvoju naprednih sistemov avtonomne vožnje. Vendar je ustvarjanje raznolikih scenarijev velikokrat okoren in zamuden postopek. Zaradi tega je zaželjena večkratna in ponovna uporaba podatkov iz realnega sveta. Ker ontologije predstavljajo večkrat uporabno zastopanje informacij, so idealen kandidat za ustvarjanje raznolikih scenarijev. V nalogi predstavimo avtomatiziran postopek za razbiranje informacij iz podatkovne baze za namene večkratne in ponovne uporabe le teh v ontologijah. Ključnega pomena za razvoj ontologije je dobro razumevanje strukture podatkovne baze, zato se velik del naloge osredotoča na analizo le te. Podatke z baze je potrebno s pomočjo programske kode razbrati in interpretirati ter šele nato uskladiti ontologijo z bazo. Pri tem razvijemo dve nove metodi, ki temeljita na geometričnih algoritmih. Na podlagi le-teh, raziščemo bazo in zbrane podatke očiščimo s z uporabo statistične analize ter opredelimo v ontologijo. Rezultat naše naloge je ontologija zapolnjena z osnovnimi koncepti, ki so definirani na podlagi podatkov zbranih s podatkovne baze.
Keywords: ontologije, avtonomna vožnja, avtomatizacija, Waymo Open Dataset
Published: 20.12.2021; Views: 82; Downloads: 8
.pdf Full text (1,95 MB)

2.
Uvajanje e-poštnega marketinga preko platforme net-results
Nino Kaučič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Vse več se dan danes v poslovanje uvaja nove in bolj napredne tehnologije. E-pošta je eden najbolj razširjenih medijev, ki na enostaven način doseže zelo široko množico. Vse več podjetij uporablja za komunikacijo s svojimi strankami prav e-pošto. Preko e-pošte komunicirajo, ter gradijo odnose in razmerja s potencialnimi strankami. Cilj je le te preobrniti v dejanske stranke. Pri tem si pomagajo s strategijami e-poštnega marketinga, ter tako svoje cilje o rasti dosegajo s pomočjo e-pošte. V nalogi smo predstavili pojma e-pošta in e-poštni marketing. Oba pojma smo opredelili, ter predstavili prednost in tudi slabosti uporabe le teh, v poslovanju. S teorijo in primeri smo prikazali, zakaj sta e-pošta, ter e-poštni marketing tako zelo pomembna v poslovanju podjetij in posameznikov. Poudarili smo pomembnost segmentacije, uvajanja e-poštne strategije v poslovanje, pridobivanje potencialnih strank, ter predstavili avtomatizacijo e-pošte in e-poštnega marketinga. Na koncu predstavljena praktična simulacija e-poštne kampanje, ter uprizorjen še potek izdelave visoko zmogljive e-pošte, katero smo poslali tridesetim posameznikom, ter na podlagi tega izvedli kratko analizo, kako se le ti odzivajo na e-pošto, ter strategijo e-poštnega marketinga. Analiza je pokazala, da dobro oblikovana e-pošta prej vzpodbudi prejemnika k nakupu. Prav tako kvalitetna e-pošta pozitivno vpliva na njihovo uporabniško izkušnjo. Prav tako prekomerno pošiljanje e-pošte lahko odvrne posameznike, zato v izogib temu se ustvarjajo v poslovanju kampanje v katere posamezniki s potrditvijo privolijo prejemanje e-pošte.
Keywords: e-pošta, e-poštni marketing, segmentacija, personalizacija, avtomatizacija, dizajn, potencialne stranke, e-poštna kampanja, Net Results
Published: 08.11.2021; Views: 100; Downloads: 2
.pdf Full text (741,89 KB)

3.
Projektiranje električne inštalacije linije za nanos bitumna
Aljaž Dobnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje izdelavo projekta linije za nanos bitumna. Delo zajema opis zahtev naročnika, izbiro ustreznih komponent ter izdelavo elektro načrta. Predstavljen je program Eplan, v katerem smo izrisali elektro načrt, izbrane komponente ter posamezne dele elektro načrta. Delo podrobno opiše realizacijo projekta na terenu, težave in rešitve, na katere smo naleteli tekom poteka del in končni izgled linije za nanos bitumna.
Keywords: avtomatizacija, krmilniki, elektroinstalacije, ožičenje, elektro načrt.
Published: 04.11.2021; Views: 328; Downloads: 55
.pdf Full text (3,36 MB)
This document has many files! More...

4.
Sistem za merjenje in spremljanje proizvodnega procesa in izkoristkov naprave kogeneracije (SPTE)
Nik Plešivčnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je vedno več pobud za rabo obnovljivih virov in virov z velikim izkoristkom. Pri tem imajo veliko vlogo naprave za proizvodnjo primarne električne energije, kjer prav tako izkoristimo sekundarno toplotno energijo naprave in jo uporabimo za pripravo tople vode. V diplomskem delu je opisana izdelava avtomatiziranega sistema meritev za naprave kogeneracije SPTE. Najprej so opisane okoliščine meritvenega območja in podjetje, ki izdeluje naprave kogeneracije. V nadaljevanju so podani vse naloge in postopki izvajanja meritev ustreznosti končnih naprav SPTE. Prvi sklop vključuje opis izbrane merilne opreme, projektiranje električnega vezja in povzetek omogočenih komunikacijskih protokolov. Drugi sklop naloge predstavlja metode izdelave programa, kjer so vključeni diagrami in opisi posameznih plasti različnih funkcij. Sledita analiza in obdelava podatkov v pripravi za poročila meritev. Podana so navodila za uporabo merilnega sistema in sklep naloge, kjer so opisane zadnje misli in možne izboljšave sistema merjenja kogeneracije.
Keywords: kogeneracija, merilni sistem, soproizvodnja SPTE, avtomatizacija meritev, izkoristek SPTE, analiza in obdelava podatkov
Published: 04.11.2021; Views: 258; Downloads: 0

5.
Avtomatizacija priprave mesečnih poročil pedagogov iz spletnega urnika
Luka Mramor, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje razvoj programskega orodja za lažje izpolnjevanje mesečnih poročil o pedagoškem delu. Problem se nahaja v zamudnem postopku, ki ga zastavi izpolnjevanje teh poročil, saj mora vsak zaposleni zase sešteti ure predavanj ali vaj, ki jih je izvedel za posamezen predmet. Cilj je ustvariti program, ki to naredi namesto njih ter jim rezultate prikaže v obliki tabel ter nizov, v katerih so seštete opravljene ure. Dela smo se lotili z raziskovanjem, kateri programski jezik bi bil za ta problem najbolj uporaben, za tem pa s postopnimi nadgradnjami sistema, dokler ni bil zadovoljiv. Ustvarili smo program, ki nam ponudi nabor vseh zaposlenih ter na podlagi vnesene iskalne besede ter meseca izpiše iskane podatke. Izpiše dve tabeli; eno za letno raven ter eno za mesečno raven, na koncu pa izpiše še nize, v katerih so navedeni opravljeni predmeti in seštete ure. Te se nato ročno vpišejo v poročilo, ki ga mora izpolniti vsak zaposlen sam. Program nam olajša samostojno seštevanje ur ter nam avtomatsko loči ure po kriterijih: način izvajanja, vrsta študija ter stopnja študija. Program je enostaven za uporabo ter izpiše uporabniku prijazne tabele, saj so zelo enostavne.
Keywords: Python, avtomatizacija, urnik, poročilo
Published: 04.11.2021; Views: 88; Downloads: 5
.pdf Full text (1,72 MB)
This document has many files! More...

6.
Zasnova strežnega sistema za posnemalni stroj
Matej Potnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V podjetjih s serijsko proizvodnjo se dostikrat srečamo s slabo ergonomsko zasnovanimi delovnimi mesti. Med opravljanjem prakse v podjetju GKN Automotive se je porodila ideja za izboljšanje ter avtomatiziranje delovnega mesta za posnemanje tripode. Delovno mesto za posnemanje ozobij je bilo treba zasnovati tako, da razbremenimo delavca, delovno mesto pa avtomatiziramo. Strežni sistem sem zasnoval tako, da lahko poslužuje družine podobnih izdelkov, saj ima vsaka posnemalna igla svoj transportni trak. Največji problem je predstavljala orientacija kosov, ki sem ga rešil s pomočjo optične kamere za preverjanje orientacije ter obračalnega sistema za pravilno orientiranje tripode.
Keywords: Strega, avtomatizacija, strežni sistem, orientiranje kosov, posnemalni stroj.
Published: 21.10.2021; Views: 126; Downloads: 16
.pdf Full text (1,81 MB)

7.
Pametna avtomatizacija vstopa v dom na osnovi interneta stvari z uporabo Raspberry Pi
Ana Jelen, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključni nalogi s pomočjo platforme Raspberry Pi razvijemo in implementiramo lasten avtomatiziran sistem za vstop v dom. Osnovne dogodke zaznamo s pomočjo kamere in algoritma zaznave gibanja. Primerjamo in testiramo dve metodi zaznave gibanja na osnovi modela Gaussovih mešanic in Bayesove verjetnosti. Vstop v dom poteka na osnovi dvostopenjske avtentikacije, kjer se preverjata biometrična in brezkontaktna identifikacija. Biometrično identifikacijo izpolnimo že pri 80 % gotovosti prepoznave obraza, brezkontaktno pa s pomočjo zaznane naprave, ki pripada določenemu profilu. Z uporabo tehnologije interneta stvari avtomatiziran sistem samodejno upravlja z lučmi v prostoru glede na sončni vzhod in zahod, predvaja glasbo in regulira temperaturo zraka glede na letni čas. Celotni sistem testiramo 30 dni, kjer je bila odzivnost sistema manjša kot 5 sekund in uspešnost odločanja sistema večja kot 90 %. Uporabo sistema dodatno podpremo z enostavno namizno aplikacijo, ki uporabniku omogoča ogled video prenosa v živo, konfiguracijo osebnih profilov, ročno upravljanje vhodnih vrat in pregled zgodovine dogodkov.
Keywords: internet stvari, avtomatizacija, zaznava gibanja, prepoznava obraza, Raspberry Pi
Published: 18.10.2021; Views: 108; Downloads: 19
.pdf Full text (1,78 MB)

8.
Platforma za avtomatizacijo doma z računalnikom Raspberry Pi
Alen Trstenjak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je ustvariti platformo za avtomatizacijo doma, ki je relativno enostavna v primerjavi s trenutnimi rešitvami na trgu in si jo lahko privošči tudi povprečen meščan. Ker je celotna platforma enostavna, si jo lahko naprednejši uporabnik sestavi in po meri dodela sam. Platforma temelji na mikroračunalniku Raspberry Pi 3, na katerem teče spletni strežnik. Ta uporabniku omogoča, da preko spletne strani dostopa do grafičnega vmesnika. Obenem pa sprejema in procesira uporabnikove zahteve, jih pošilja do razširitvenega čipa, ki nato s pomočjo relejne plošče upravlja z električno inštalacijo v uporabnikovem domu.
Keywords: Raspberry Pi, avtomatizacija, dom, strežnik, I2C
Published: 18.10.2021; Views: 94; Downloads: 23
.pdf Full text (2,11 MB)

9.
Vodenje in vizualizacija vrtalne enote
Luka Čas, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova avtomatiziranega procesa za vrtanje lukenj v obdelovanec z uporabo virtualnih orodij in programov. Predstavljeno je vodenje vrtalnega procesa s tremi pnevmatskimi cilindri, ki smo jih vizualizirali v programu FluidSIM Pneumatic. Naloga opisuje kreiranje virtualnega krmilnika, krmilnega programa in izdelavo nadzorne plošče za nadzor in vodenje v programskem okolju TIA Portal V16. Poleg vizualizacije z virtualnimi orodji je v delu predstavljen še CAD model predvidene vrtalne enote.
Keywords: Avtomatizacija, vizualizacija, vodenje procesa, TIA Portal V16, nadzorna plošča
Published: 18.10.2021; Views: 120; Downloads: 15
.pdf Full text (1,68 MB)

10.
Varnostni vidiki naprav za pametne domove
Nataša Feher, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pametni dom je kombinacija računalniških, nadzornih in komunikacijskih tehnologij, ki so povezane preko omrežja z namenom avtomatizacije celotnega sistema za zagotavljanje upravljanja, optimizacije in prilagoditve naprav in njihovih funkcij. V diplomski nalogi predstavimo pametne domove, njihov koncept, prednosti in slabosti. Predstavimo tudi varnostni vidik pametnih domov, od groženj in nevarnosti, nepredvidenih dejavnikov do rešitev na temnem spletu. Osrednji del diplomske naloge je raziskava v obliki anketnega vprašalnika, ki temelji na uporabniških navadah in seznanjenosti glede konfiguriranja naprav pametnih naprav za pametni dom med Slovenci. Po analizi raziskave smo ugotovili, da se večina uporabnikov zaveda pomena varnosti in zaščitenosti pametnih naprav, prav tako poznajo naprave dovolj dobro, da se zavedajo tudi nevarnosti uporabe pametnih domov.
Keywords: pametni dom, pametne naprave, internet stvari, avtomatizacija
Published: 18.10.2021; Views: 79; Downloads: 10
.pdf Full text (831,67 KB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica