| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Uporaba oblog s srebrom pri celjenju kroničnih ran
Ana Adelina Rudolf, 2024, diplomsko delo

Opis: Kronične rane so velik zdravstveni problem sodobnega časa. Zdravstveni delavci imajo na razpolago različne vrste oblog, ki jih dajejo na rane. Namen zaključnega dela je raziskati učinkovitost uporabe oblog s srebrom, pri celjenju kroničnih ran. Metode: Izvedli smo pregled znanstvene literature z iskanjem v podatkovnih bazah PubMed, CINAHL, Cochrane Library in ScienceDirect. Raziskave so razvrščene v nivoje v hierarhiji dokazov. Izbrane vire smo predstavili v PRISMA diagramu. Sinteza je prikazana na opisni način v obliki opisne sintezne tabele. Rezultati: Od 237 identificiranih raziskav, smo analizirali 7 raziskav, katere so pokazale pozitivne učinke srebrnih oblog na celjenje kroničnih ran: zmanjšanje površine rane, zmanjšanje biološke obremenitve rane, izcedka, vonja in bolečine. Obloge je bilo treba manj pogosto menjati, kar je pozitivno vplivalo na stroške celjenja kroničnih ran. Najpomembneje pa je bilo, da so bolniki živeli bolj kakovostno življenje. Razprava in sklep: Z uporabo oblog s srebrom lahko pospešimo celjenje ran in tako hitrejše okrevanje pacientov s kroničnimi ranami. Zaradi varne in učinkovite uporabe pri obvladovanju okužb, se lahko uporabljajo na vseh kroničnih ranah, saj zelo skrajšajo čas celjenja ran, posledično pa zmanjšajo stroške zdravljenja.
Ključne besede: Obloge s srebrom, kronične rane, celjenje.
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 83; Prenosov: 11
.pdf Celotno besedilo (1,04 MB)

2.
Zasnova in analiza novih polimernih oblog z vgrajenimi zdravilnimi učinkovinami na zlitini titan/aluminij/vanadij
Manca Merslavič, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zasnova in analiza novih polimernih oblog, ki imajo vgrajene zdravilne učinkovine na zlitini Ti90/Al6/V4. Namen zasnove polimernih oblog je njihova potencialna uporaba v ortopedske (protetični implantanti – kolena, umetni kolki, ipd.) in zobozdravstvene namene. S pomočjo študije oblaganja vzorcev, karakterizacije tankih filmov in testiranja in vitro sproščanja, želimo spoznati možnost uporabe te zlitine v otropedski medicini, kjer bi se zdravilna učinkovina sproščala neposredno na določeno mesto in tako zagotovila ciljano sproščanje te učinkovine, prav tako pa bi bolniku pomagala pri okrevanju po operativnem posegu. Vgrajena zdravilna učinkovina sodi v skupino nesteroidnih protivnetnih učinkovin (NSAID). Rezultati študije karakterizacije vzorcev so pokazali prisotnost dveh glavnih komponent, to sta diklofenak in mešanica polimerov, kar smo potrdili s karakterizacijo tankih filmov z ATR-FTIR metodo, rezultati in vitro sproščanja pa so potrdili, da sproščanje zdravilne učinkovine vselej poteka po istem mehanizmu, in sicer v treh stopnjah: zelo hitro, hitro in zelo počasno sproščanje. Pritrdimo lahko, da se največ zdravilne učinkovine sprosti v prvih 360 minutah, kar prispeva k ciljanem odmerjanju le-te.
Ključne besede: zlitina titan/aluminij/vanadij, večslojne obloge, diklofenak, oblaganje z vrtenjem, in vitro sproščanje
Objavljeno v DKUM: 13.09.2018; Ogledov: 1415; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

3.
Avtomatizacija rezanja talnih oblog : diplomsko delo
David Ketiš, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na problematiko ročnega rezanja talnih oblog s pomočjo tapetniškega noža. Zaradi želje po hitrejši proizvodnji, večji ponovljivosti in večji natančnosti, obenem pa tudi zmanjšanju obremenitve delavcev pri tem delu ter preprečitvi poškodb smo se v podjetju Arcont d.d. odločili za avtomatizacijo rezanja talnih oblog. Za računalniško modeliranje smo uporabili programski paket SolidWorks, s pomočjo katerega smo načrtovali in izdelali približni model končnega stroja. V nadaljevanju je bilo potrebno razviti ustrezno električno vezje za doseganje želene avtomatizacije in upoštevanje varnosti pri delovanju stroja. Na koncu je bilo potrebno celoten projekt tudi realizirati. Rezultat je stroj, ki je avtomatiziral postopek ročnega rezanja talnih oblog. Ta rešitev je izboljšala delovne pogoje delavcev in pripomogla k večji produktivnosti.
Ključne besede: avtomatizacija, konstruiranje, talne obloge, signalizacija, električni načrt, frekvenčni pretvornik, varnost, ISO 12100
Objavljeno v DKUM: 03.09.2018; Ogledov: 1172; Prenosov: 117
.pdf Celotno besedilo (2,44 MB)

4.
5.
6.
OBRAVNAVA KRONIČNE RANE NA DOMU
Mateja Prislan, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili oskrbo kronične rane na domu, vlogo patronažne medicinske sestre in uporabo sodobnih oblog pri zdravstveni negi kronične rane. Cilj diplomskega dela je opisati kronično rano in, kako se patronažna medicinska sestra vključuje v zdravstveno nego kronične rane. V empiričnem delu smo predstavili študijo primera pacientke s kronično rano na domu. Pacientko smo obravnavali po modelu Virginie Henderson. Uporabljena je bila tehnika intervjuja, z vprašanji odprtega tipa, ki so se nanašala na ugotavljanje anamneze in ugotavljanje potreb po zdravstveni negi. Pregledana je bila tudi medicinska in negovalna dokumentacija pacientke. Ugotovili smo, da je kronična rana ovira za življenje pacientke, vendar je bila pri obravnavani pacientki, večja ovira slaba pomičnost pacientke. Glede na analizo podatkov smo pri pacientki postavili naslednje prioritetne negovalne diagnoze: zmanjšana zmožnost za samostojno osebno higieno, nevarnost padcev, nevarnost infekcije in inkontinenca pacientke. Ugotovili smo, da ima patronažna medicinska sestra zelo pomembno vlogo pri bolnikih, ki zaradi različnih vzrokov postanejo slabše mobilni.
Ključne besede: kronična rana, sodobne obloge, patronažna medicinska sestra
Objavljeno v DKUM: 12.09.2016; Ogledov: 3399; Prenosov: 708
.pdf Celotno besedilo (479,16 KB)

7.
Razjeda zaradi pritiska v domovih za starejše občane
Milena Kuhelnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Razjeda zaradi pritiska je kronična rana in neprijeten zaplet, posebno pogosto pa nastane pri tako imenovanih rizičnih skupinah ljudi, ki se trajno ali daljše časovno obdobje ne morejo gibati zaradi bolezni ali poškodbe. Medicinska sestra ima pri preventivi razjede zaradi pritiska pri starostnikih pomembno vlogo. S kontinuirano zdravstveno nego in z nadzorom kože ter zgodnjim odkrivanjem kožnih sprememb lahko preprečimo razjedo zaradi pritiska pri starostniku. Metodologija raziskovanja. V raziskavi smo uporabili strukturiran vprašalnik. Anketirali smo medicinske sestre in tehnike zdravstvene nege, zaposlene v domovih za starejše občane na Koroškem. Pridobljene podatke smo statistično obdelali z računalniškim programom Microsoft Excel in jih ponazorili z grafi. Z raziskavo smo ugotavljali, ali so zaposleni v zdravstveni negi pozorni na prve znake razjede zaradi pritiska in kakšni sta preventiva in zdravstvena nega razjede zaradi pritiska. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da 11 % članov negovalnega tima najprej opazi tisti prvi znak (bledo rdečino kože) nastanka razjede zaradi pritiska, ko je le-to s pravilnimi ukrepi še mogoče preprečiti. Ugotovili smo tudi odstotek že nastalih in preprečenih razjed zaradi pritiska, najpogostejša mesta nastanka razjede zaradi pritiska in vrsto oblog, ki se uporabljajo za zdravstveno nego razjede zaradi pritiska. Zaključek. Razjeda zaradi pritiska pri starostniku v institucionalnem varstvu je zahteven negovalni problem. Dodatna izobraževanja članov negovalnega tima so ključnega pomena za preventivo in nego razjede zaradi pritiska.
Ključne besede: starostnik, dom za starejše občane, zdravstvena nega, razjeda zaradi pritiska, obloge.
Objavljeno v DKUM: 02.10.2012; Ogledov: 4117; Prenosov: 1061
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

8.
ARHITEKTURNO IZVEDBENI VIDIKI: ZASNOVA POČITNIŠKE HIŠE
Anja Berložnik, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj in pomen počitniških hiš v slovenskem prostoru ter uporabo kamna v arhitekturi. Predstavljene so različne vrste naravnega kamna in načini njegove uporabe, pri čemer so izpostavljene predvsem kamnite fasadne obloge ter različni postopki pritrjevanja. Navedenih je tudi nekaj referenčnih primerov objektov s kamnito fasado. Drugi del diplomske naloge obsega arhitekturno izvedbene načrte počitniške hiše. Na izbrani lokaciji je zasnovana počitniška hiša z manjšo kvadraturo, ki izkorišča vse naravne danosti. Pozornost je namenjena predvsem funkcionalni tlorisni zasnovi in tehničnim detajlom. Oblika hiše se prilagaja obstoječi pozidavi, za fasadno oblogo je uporabljen lokalni kamen. Hiša je prikazana tudi z arhitekturno vizualizacijo.
Ključne besede: arhitektura, počitniška hiša, kamen, fasadne obloge, izvedbeni načrti
Objavljeno v DKUM: 26.09.2012; Ogledov: 2019; Prenosov: 242
.pdf Celotno besedilo (3,25 MB)

9.
RAČUNALNIŠKO PODPRTO KONSTRUIRANJE IN MODELIRANJE ROKE ZA ROTACIJSKI NANOS ZAŠČITNE OBLOGE
Luka Čokl, 2011, diplomsko delo

Opis: Za diplomsko nalogo sem si izbral problem, s katerim sem se seznanil med študijsko prakso v podjetju Cinkarna Celje. Ker bi radi uvedli rotacijski postopek sem se odločil v diplomskem delu skonstruirati roko, ki bi imela dvoosno vrtenje in bi bila na posebnem vozičku, s katerim bi se pomikala v peč in iz nje. Tako sem skonstruiral in pripravil vso potrebno dokumentacijo za izdelavo naprave. Določil sem posamezne konstrukcijske elemente in zaradi ekonomičnosti uporabil standardne elemente, izbral pravilne pogonske naprave, ter prenosnike moči. Izdelal sem realen računalniški model in pripravil simulacijo delovanja. Za konstruiranje sem uporabil programski paket SolidWorks.
Ključne besede: rotoliv, rotacijski nanos zaščitne obloge, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 06.07.2011; Ogledov: 2048; Prenosov: 201
.pdf Celotno besedilo (2,76 MB)

10.
Vloga medicinske sestre pri oskrbi kirurše rane
Zoran Tratnjek, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene vloga in naloge medicinske sestre pri oskrbi kirurške rane. Namen diplomskega dela je podrobneje raziskati in predstaviti kirurško rano, anatomijo kože in podkožnih tkiv, potek celjenja rane in faze celjenja, dejavnike, ki vplivajo na celjenje rane, sodobno oskrbo rane ter raziskati, kako v zdravstveni negi medicinske sestre opazujejo, oskrbujejo in na kakšen način dokumentirajo kirurške rane. V prvem delu je opisana kratka zgodovina oskrbe ran, anatomija kože in podkožnih tkiv, kaj je kirurška rana, predstavljeno je celjenje ter vse štiri faze celjenja. Prav tako je predstavljeno celjenje posameznih tkiv, dejavniki, ki vplivajo na celjenje ran, pomen pravilne prehrane pri celjenju, s čim medicinska sestra podpira celjenje, ga pospešuje. Opisana je tudi bolečina, njen pomen in kako jo medicinska sestra ocenjuje ter sodobne obloge za nego rane. V drugem delu je predstavljena raziskava, ki je bila izvedena med zaposlenimi na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice Murska Sobota. Spoznati smo želeli, na kakšen način medicinske sestre oskrbijo kirurške rane, kakšno dokumentacijo zdravstvene nege uporabljajo in na kakšen način ocenjujejo kirurške rane. V raziskavi smo ugotovili, da so anketiranci/ke dobro izobraženi in seznanjeni z oskrbo kirurške rane. Ugotovili smo, da jim obstoječa dokumentacija zadostuje in da ne potrebujejo posebnega obrazca za opazovanje in dokumentiranje kirurških ran. Tudi fotografiranje kirurških ran se jim zdi nesmiselno. Izrazili pa so željo po dodatnih izobraževanjih o oskrbi kirurških ran.
Ključne besede: kirurška rana, vloga medicinske sestre, oskrba rane, sodobne obloge, preveza rane, celjenje, standard preveze
Objavljeno v DKUM: 02.07.2010; Ogledov: 8871; Prenosov: 2839
.pdf Celotno besedilo (1020,07 KB)

Iskanje izvedeno v 2.85 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici