| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 57
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Zasebno varovanje kot nadzorovalec privatiziranih urbanih prostorov
Bernarda Tominc, Miha Dvojmoč, Andrej Sotlar, 2016, original scientific article

Abstract: Namen prispevka: Namen prispevka je proučiti opravila, ki jih pri varovanju nakupovalnega središča, kot privatiziranega urbanega prostora, izvaja zasebnovarnostno osebje. Avtorji želijo ugotoviti, kakšno je razmerje med tipičnimi varnostnimi/ policijskimi/nadzorstvenimi opravili, ki jih najbolje okarakterizirajo zakonsko opredeljeni ukrepi zasebnega varnostnika, in drugimi opravili, ki imajo za cilj predvsem zagotavljanje prijetnega in sproščenega počutja strank ter zadovoljstva naročnikov zasebnovarnostnih storitev. Metode: Prispevek temelji na raziskavi, ki je bila opravljena s pomočjo kvalitativnih metod raziskovanja, predvsem z metodo načrtnega neposrednega opazovanja za proučevanje dogajanj v nakupovalnem središču in reakcijo zasebnih varnostnikov na to dogajanje ter metodo intervjuja za pojasnitev organizacije varovanja in upravljanja z nakupovalnim središčem. Ugotovitve: Proučevano nakupovalno središče se je v opazovanem obdobju pokazalo za varen in do obiskovalcev prijazen urbani prostor. To dokazuje tudi opravljeno delo zasebnih varnostnikov, ki je obsegalo in zahtevalo predvsem ukrepe opozarjanja in izrekanja ustnih navodil (odredb) obiskovalcem, medtem ko dogodkov, ki bi zahtevali druge, ostrejše ukrepe varnostnikov (od preprečitve vstopa ali izstopa in zadržanja osebe do uporabe fizične sile ali sredstev za vklepanje in vezanje) v opazovanem obdobju ni bilo. Omejitve/uporabnost raziskave Raziskava vključuje le vidik varovanja skupnih prostorov nakupovalnega središča, ne opredeljuje pa se do razmerij med posameznimi ponudniki/ izvajalci zasebnovarnostnih storitev, ki jih najemajo poslovni subjekti znotraj nakupovalnega središča. To ostaja izziv za nadaljnje raziskovanje. Praktična uporabnost: Tako zasebnovarnostna podjetja kot tudi naročniki/uporabniki njihovih storitev so z raziskavo dobili nevtralen vpogled v dejanske razsežnosti opravljanja varnostno-nadzorstvenih in drugih funkcij zasebnih varnostnikov v nakupovalnem središču. Prav tako bodo ugotovitve pomembne za premislek o smotrnosti drobitve zasebnovarnostnih storitev med različne ponudnike teh storitev v enem nakupovalnem središču, kakor tudi o (ne)koordinaciji in (ne) sodelovanju med varnostniki v lokalih in varnostniki nakupovalnega središča. Izvirnost/pomembnost prispevka: Članek predstavlja rezultate raziskave o dejanski vlogi zasebnega varovanja kot neformalnega družbenega nadzorovalca v privatiziranih urbanih prostorih. Gre za prvo tovrstno raziskavo v Sloveniji.
Keywords: zasebno varovanje, nakupovalna središča, privatizirani urbani prostori, študije primerov, Slovenija
Published: 20.04.2020; Views: 249; Downloads: 28
.pdf Full text (385,59 KB)
This document has many files! More...

2.
Poslovni potencial oblačne platforme Microsoft Azure
Denis Gönc, 2019, undergraduate thesis

Abstract: O oblaku in prenosu poslovanja v oblak je danes veliko govora, pa naj gre za osebno ali poslovno rabo. Tovrstno poslovanje ima vsekakor svoje prednosti, saj omogoča hitrejšo interakcijo med naročniki in zaposlenimi ter večjo dostopnost podatkov. Zato ne čudi dejstvo, da so številna podjetja svoje poslovanje že v celoti prenesla v oblak, nekatera pa še vedno dvomijo in iščejo odgovore. Iz tega razloga smo se odločili, da bomo podrobneje raziskali to področje, kajti želimo, da se podjetja čim lažje odločijo, ali je prehod v oblak zanje pravilna rešitev. Eden izmed največjih ponudnikov oblačnih storitev je platforma Microsoft Azure. V diplomskem delu smo opisali glavne značilnosti te platforme, dve najpogostejši storitvi, predstavili nekaj produktov in tudi kalkulator skupnih stroškov lastništva. Omenili smo tudi, kako Azure skrbi za varnost uporabnikov. Na podlagi študije primerov smo ugotovili, da podjetjem uporaba Microsoft Azure zniža stroške poslovanja in poveča produktivnost.
Keywords: Računalništvo v oblaku, varnost oblačnih storitev, študije primerov, Azure IoT, Azure AI, Microsoft Azure.
Published: 09.12.2019; Views: 417; Downloads: 44
.pdf Full text (912,88 KB)

3.
Trdi inkompatibilizem, svoboda in moralna odgovornost
Tim Koprivnik, 2019, master's thesis

Abstract: Cilja magistrske naloge sta predvsem dva: prvič, dokazati pravilnost stališča trdega inkompatibilizma in, drugič, ga braniti pred glavnimi očitki/ugovori. Prvi cilj se poskuša doseči tako, da se (predvsem) preko Pereboomovega argumenta iz štirih primerov pokaže, da sta obe nasprotni stališči v filozofiji svobode, ki zagovarjata obstoj svobode in moralne odgovornosti v klasičnem smislu (kompatibilizem in libertarizem), neprepričljivi in izredno problematični. Kar se pa tiče drugega cilja, pa se poskuša pokazati, da so vsi ti očitki/ugovori trdemu inkompatibilizmu, ki izpostavljajo predvsem to, kakšne grozne praktične posledice naj bi sledile za naša življenja, v kolikor sprejmemo njegovo resničnost (med drugim bi naj izgubili kakršnokoli moralno odgovornost), nekorektni in da torej resničnost trdega inkompatibilizma ne prinaša prav nobene bojazni.
Keywords: svoboda, moralna odgovornost, determinizem, argument iz štirih primerov, trdi inkompatibilizem
Published: 28.10.2019; Views: 603; Downloads: 103
.pdf Full text (533,50 KB)

4.
Preiskovanje insolvenčnih kaznivih dejanj in drugih oblik oškodovanja upnikov
Dajana Kapel, 2019, master's thesis

Abstract: Insolventnost je finančni položaj dolžnika, ki nastane ob trajnejši nelikvidnosti in predstavlja predpostavko in razlog, za začetek postopkov zaradi insolventnosti. Sam začetek postopkov zaradi insolventnosti sicer še ne pomeni, da je bilo storjeno kaznivo dejanja, vendar sama posledica zbuja sum storitve oziroma kršitve varstva poslovanja gospodarskih družb. Insolvenčna kazniva dejanja predstavljajo poseben segment gospodarske kriminalitete, ki sicer še nima statusa samostojnega subjekta. V bistvenem insolvenčna kazniva dejanja razumemo kot kazniva dejanja, katerih posledica je začetek enega od postopkov zaradi insolventnosti. Taka dejanja predstavljajo predvsem načrtno slabšanje premoženjskega položaja dolžnika, oziroma lahko gre na drugi strani tudi za povečevanje obveznosti (prezadolženost). Enako kot pri gospodarski kriminaliteti na splošno velja, da domnevna škoda, ki nastane s tovrstnimi kaznivimi dejanji je velika. Preiskovanje insolvenčne kriminalitete predstavlja kompleksno in zahtevno področje, ki od preiskovalcev zahteva obilne izkušnje in znanja s področja prava, gospodarskega poslovanja, računovodstva, davčne zakonodaje, varstvoslovja, ipd.. V določenih primerih se zahteva tudi specifično znanje glavne dejavnosti preiskovane družbe. Težavnost se pojavi že pri samem odkrivanju tovrstnih kaznivih dejanj, saj se ta velikokrat skrivajo v obliki običajnega gospodarskega poslovanja. Dodatna težavnost predstavlja tudi to, da so taka dejanja (poslovni dogodki) velikokrat varovana s poslovno tajnostjo. Namen pregona insolvenčne kriminalitete je v širšem smislu zavarovanje gospodarstva in pravnega poslovanja družb. V ožjem smislu gre za zavarovanje interesov in pravic upnikov in drugih oseb, ki so povezane s poslovanjem družbe.
Keywords: insolventnost, prisilne poravnave, stečajni postopki, insolvenčna kazniva dejanja, prevare, storilci, oškodovanci, preiskovanje, primeri, študije primerov, SCT, magistrska dela
Published: 20.06.2019; Views: 384; Downloads: 87
.pdf Full text (1,04 MB)

5.
Terorizem v Evropi
Mia Podlesnik, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Terorizem v Evropski uniji predstavlja enega izmed temeljnih varnostnih problemov ter največjo grožnjo človekovim pravicam in svoboščinam, nacionalni in mednarodni varnosti. Evropa se v zadnjih letih ponovno sooča s porastom terorističnih napadov. Priča smo bili napadu v Bruslju, Nici, Barceloni, Manchestru in številnim drugim napadom, ki so povzročili veliko smrtnih žrtev in povzročili vsesplošen strah. Eden odmevnejših v zadnjih letih je bil napad v Parizu novembra leta 2015, saj predstavlja nekakšen začetek novega načina izvajanja napadov Islamske države. Napadi so se zgodili na stadionu Stade de France, v različnih barih in restavracijah v Parizu in koncertni dvorani Bataclan. Napadi so zajemali zajetje talcev, streljanje in samomorilske napade, ki so terjali 130 življenj. Napad je povzročil tudi nekatere spremembe v boju proti terorizmu v okviru EU, kot na primer povečanje nadzora nad zunanjimi mejami, nad financiranjem terorizma ter preprečevanje nezakonite prodaje orožja, hkrati pa si države EU prizadevajo za krepitev sodelovanja na področju izmenjave informacij o terorizmu in teroristih.
Keywords: terorizem, teroristični napadi, Evropa, študije primerov, diplomske naloge
Published: 28.06.2018; Views: 991; Downloads: 196
.pdf Full text (471,82 KB)

6.
Vigilantizem
Luka Jernejšek, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V filmih protagonist zaradi storjene krivice vzame pravico v svoje roke in sam obračuna s sovražniki, seveda brez pomoči države. Po maščevanju in zadoščenju se protagonist vrne kot zmagovalec oziroma heroj. Pri tem gre za značilno obliko pojava, ki se imenuje vigilantizem. Vigilantizem je dejanje oz. sklop dejanj, kjer posameznik ali skupina vzame zakon v »svoje roke« v prepričanju, da se mu/ji je zgodila krivica in da mu/ji država ne more pomagati ali pa je pri tem neučinkovita, nepoštena (pokvarjena) ali podkupljiva. Vigilantizem se pojavlja po vsem svetu, najdaljšo in najbogatejšo tradicijo prakticiranja vigilantizma pa zasledimo v ZDA. Obstajajo različne definicije vigilantizma, ki so v veliki meri odvisne od prostora in časa, v katerem se pojavljajo in uporabljajo. Vigilanti večino časa delujejo izven zakonskih okvirov v prepričanju, da lahko spremenijo obstoječi državni sistem. Izven zakonskih okvirov zakonodaje ZDA sta delovala tudi Edward Snowden in Bradley (Chelsea) Manning. Oba sta zaradi prepričanja, da je država postala pokvarjena, posredovala javnosti več milijonov zaupnih državnih podatkov ter s tem tvegala življenje in svobodo. Med eno od vigilantskih skupin spada tudi The Minuteman Project, ki je delovala na ameriško-mehiški meji z namenom preprečiti vstop ilegalnim imigrantom. Družba in država lahko različno sprejemata vigilantizem. Kako družba sprejme vigilanta, je odvisno od sprejemljivosti dejanj vigilanta. Kako država sprejme vigilanta, je odvisno od pravnega reda države.
Keywords: kriminaliteta, nadzor, preprečevanje kriminalitete, vigilantizem, vigilanti, študije primerov, diplomske naloge
Published: 17.01.2018; Views: 874; Downloads: 141
.pdf Full text (981,08 KB)

7.
Zunanje izvajanje aktivnosti: od offshoringa do onshoringa-študije primerov
Ines Jurenec, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Magistrska naloga obravnava zunanje izvajanje aktivnosti (ang. outsourcing) in procese v organizacijah in oskrbovalnih verigah, ki zunanje izvajanje spremljajo. Kritični pregled literature začenjamo z uvodom v management oskrbovalnih verig. Obravnava le-tega je pomembna vsaj iz treh razlogov: 1) organizacije na trgu večinoma ne nastopajo več kot posamezne entitete ampak v t.i. oskrbovalnih verigah, 2) oskrbovalne verige se krajšajo ali daljšajo, tako se spreminjajo procesi in poslovni modeli ter 3) dolžina, procesi in poslovni modeli oskrbovalnih verig vplivajo na zunanje izvajanje aktivnosti. V nadaljevanju predstavljamo zunanje izvajanje aktivnosti: opredelitve, priložnosti in ovire ter značilne dejavnosti s poudarkom na logistiki. Predstavimo različne procese, ki spremljajo zunanje izvajanje aktivnosti in prenose poslovnih procesov, in sicer offshoring, near shoring in re-shoring. Aplikativni del magistrske naloge je dvoplasten; prvi del raziskave zajema analizo zunanjega izvajanja mednarodnih organizacij iz sekundarnih podatkov, medtem ko je raziskava v drugem delu izvedena na podjetjih, ki imajo bodisi sedež ali hčerinsko družbo oz. predstavništvo v Sloveniji. Drugi del raziskave je študija več krajših primerov iz javno dostopnega gradiva, polstrukturiranih intervjujev in lastnega arhiva. Zaključujemo z diskusijo, v kateri predstavimo ključne ugotovitve, omejitve in možnosti za raziskave. V sklepnem delu preverjamo cilje in odgovarjamo na zastavljene hipoteze.
Keywords: management oskrbovalnih verig, zunanje izvajanje aktivnosti, offshoring, raziskava podjetij, študije primerov
Published: 28.08.2017; Views: 872; Downloads: 108
.pdf Full text (1,38 MB)

8.
Pristopi h generiranju testnih primerov na osnovi modela stanj
Rajko Turner, 2017, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil raziskati pristope h generiranju testnih primerov na osnovi modelov stanj. Na osnovi sistematičnega pregleda literature smo identificirali najpogosteje uporabljene pristope in orodja, ki se uporabljajo pri testiranju na osnovi modelov stanj. V magistrski nalogi smo najprej na podlagi sistemskih specifikacij v orodjih izdelali modele z modelirno tehniko FSM (ang. Finite State Machine) in UML (ang. Unified Modeling Language). Nato smo generirali testne primere s pomočjo orodij ModelJUnit in Conformiq Designer, pri čemer določeno orodje uporablja nabor algoritmov ali tehnologij, ki na podlagi kriterijev in tehnik generira le te. Orodje ModelJUnit uporablja naključni, pogolten in algoritem poglej vnaprej, orodje Conformiq Designer pa tehnologiji simbolno izvajanje in reševanje omejitev. Na koncu smo s pomočjo kriterijev pokritosti merili uspešnost generiranih testnih primerov in s tem tudi pokritost modela. Predstavljeni rezultati so lahko v pomoč uporabnikom pri odločitvi in izbiri pristopa ter orodja za generiranje testnih primerov na osnovi modelov stanj.
Keywords: Programska oprema, testiranje na osnovi modelov, model stanj, avtomatsko generiranje testnih primerov, orodja za generiranje testnih primerov.
Published: 05.06.2017; Views: 717; Downloads: 71
.pdf Full text (2,80 MB)

9.
Študije izbranih primerov kriminalitete "belega ovratnik" v Sloveniji in svetu
Lucija Hameršak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Kriminaliteta belih ovratnikov je svoj največji pomen in definicijo dobila v času globalne recesije − globalne gospodarske krize. V primerjavi z ostalo kriminaliteto predstavlja velik problem pri zaznavanju, odkrivanju, preiskovanju in preprečevanju le te. S povzročitvijo velike materialne in nematerialne škode v Republiki Sloveniji so v začetku »poka nepremičninskega balona« mednarodnih razsežnosti na dan privrele kršitve »belih ovratnikov«. Kriminaliteta »belih ovratnikov« spada med gospodarsko kriminaliteto, storilci prihajajo predvsem iz višjih slojev, kjer imajo moč, ki jim jo zagotavlja velika finančna podpora. Slednje pa s pridom izkoriščajo za to, da svoje nelegalne posle izvršujejo pod krinko legalnih. K temu pripomore tudi gospodarsko stanje v državi, njena zakonodaja in izvrševanje le te. Njen obstoj in obvladovanje se iz države v državo razlikuje. V diplomskem delu predstavljam splošne značilnosti gospodarske kriminalitete v Sloveniji in svetu, možnosti razvoja gospodarskega kriminala v prihodnosti in morebitne mehanizme za preprečevanje gospodarskega kriminala. Podrobneje sem analizirala afero Istrabenz, ki vsekakor še vedno buri duhove slovenskega pravosodnega sistema. Preučila sem tudi najbolj odmeven svetovni primer piramidne sheme, afero Madoff, ki je zaznamovala podjetništvo in finančne kroge. Diplomsko delo sem zaključila s primerjalno analizo stanja gospodarske kriminalitete zadnjih let v Sloveniji in kriminalitete »belega ovratnika« v Ameriki.
Keywords: kriminaliteta, kriminaliteta belega ovratnika, gospodarska kriminaliteta, študije primerov, diplomske naloge
Published: 22.12.2016; Views: 1698; Downloads: 223
.pdf Full text (1003,38 KB)

10.
Primerjava posledic uporabe strelnega orožja policistov v Sloveniji in v ZDA
Katja Špec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela smo predstavili osnovne pojme, ki se navezujejo na obravnavano tematiko – predstavili smo prisilna sredstva, ki jih uporablja slovenska policija pri opravljanju svojih nalog pa tudi samo strelno orožje in njegovo uporabo. Prav tako smo proučili nadzor nad delom policije v Sloveniji, potek postopka pritožb zoper delo policistov, trenutno zakonodajo in zakonodajo, ki je bila v veljavi leta 1999; v času dogodka, ki smo ga obravnavali v nadaljevanju. Nato smo predstavili prej omenjeni dogodek, streljanje policista Mateja Bobere leta 1999 v Celju. Opisali smo potek dogodka ter sojenja, dejavnike, ki so vplivali na razvoj dogodkov in pravno podlago za ravnanje policista. V drugem delu diplomske naloge smo se osredotočili na samo uporabo strelnega orožja s strani policistov. Pri tem smo najprej preučili mednarodne usmeritve, ki naj bi jih policije upoštevale pri organiziranju njihovega dela ter pri izvajanju pooblastil in uporabi prisilnih sredstev. Opisali in predstavili smo pogostost uporabe strelnega orožja s strani policistov v Sloveniji, posledice uporabe le-tega in ukrepe, ki temu sledijo. Vse našteto smo vzporedno analizirali še za Združene države Amerike oziroma mesto New York. Na koncu smo uporabo strelnega orožja, ukrepe in posledice takšnega dejanja v obeh državah (oziroma mestih) med seboj primerjali. Pri tem smo ugotovili, da je pogostost uporabe strelnega orožja v Združenih državah Amerike višja kot pri nas, sami ukrepi in posledice pa se bistveno ne razlikujejo. Razlika je v primerjavi števila smrtnih žrtev, do katerih pride pri uporabi prisilnih sredstev oziroma pri uporabi strelnega orožja, saj je to število v Združenih državah Amerike veliko večje.
Keywords: policija, policijska pooblastila, prisilna sredstva, strelno orožje, ZDA, Slovenija, primerjave, študije primerov, diplomske naloge
Published: 21.10.2016; Views: 757; Downloads: 136
.pdf Full text (590,39 KB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica