| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
NAPOVED OBREMENITEV V ELEKTROENERGETSKIH SISTEMIH
Borut Pezdiček, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge so opisane teoretične osnove časovnih vrst, ki so potrebne za lažje razumevanje in razlago o pripravi napovedi obremenitev v elektroenergetskih sistemih. Opisani so tudi vsi ključni pojmi in komponente, ki jih srečujemo na področju statistike in napovedi, posebno poglavje pa je posvečeno tudi celotnemu poteku analize in izdelavi matematičnega modela ARIMA. V drugem delu, ki obsega eksperimentalno delo, katero je razširjeno tudi v prilogo, so opisani postopki, ugotovitve in razlage narejenih napovedi, ki slonijo na realnih podatkih posameznih vozlišč. Predstavljen je tudi potek dela in uporabljena programska orodja, ki so ključnega pomena pri izdelavi napovedi obremenitev.
Ključne besede: elektroenergetski sistemi, napovedi, ARIMA, časovne vrste, obremenitve, električna energija
Objavljeno: 23.08.2010; Ogledov: 1470; Prenosov: 204
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

4.
UPORABA PROGRAMA SPSS PRI NAPOVEDOVANJU ELEKTRIČNE ENERGIJE
Kristjan Zobovnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Ko znamo napovedati porabo energije, se lahko tudi optimalno odločimo, koliko jo kupiti ali kako dimenzionirati prenosne naprave. Z uporabo statističnih metod in metod napovedi na osnovi analize časovnih vrst, smo želeli napovedati porabo energije za industrijski kompleks. Za napovedovanje obstaja mnogo programskih orodij, kjer so implementirane danes standardne metode napovedi. Zaradi enostavne uporabe, smo se odločili za program IBM SPSS. Za testni primer napovedi porabe smo uporabili merilne podatke porabe električne energije industrijskega kompleksa Železarne Ravne za leto 2007. Preučili smo problematiko vpliva velikega porabnika, elektroobločna peč, (velik napovednik) na skupni model napovedi porabe. Določili smo dva modela napovedi, ko veliki napovednik obratuje in ko ne obratuje. V diplomi smo se posebej posvetili vprašanju, kako dolgo časovno obdobje meritev uporabiti za učenje modela napovedi. Delno smo se posvetili tudi problematiki ubežnikov med merilnimi podatki. Izvedli smo kratkoročno in srednjeročno napoved. Optimalna modela napovedi sta ARIMA in aditivni sezonski model.
Ključne besede: meritev, napoved, časovne vrste, ARIMA, aditivni sezonski model, regresija
Objavljeno: 28.11.2011; Ogledov: 2711; Prenosov: 423
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
UPRAVLJANJE ČASA IN NJEGOVA POVEZAVA S STRESOM
Maja Lipič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem seminarju smo obravnavali čas povezan s stresom. Najprej smo podali nekaj definicij o upravljanju časa in o času nasploh. Namen in cilj časa je, da ga dobro načrtujemo. V vsakem trenutku ima čas svoj namen, katerega smo načrtovali ali pa se je zgodil spontano. V čas so vključene tudi časovne pasti, katere smo v diplomskem seminarju našteli in jih nekaj podrobneje opisali. Časovne pasti so zelo pomembne v primeru organizacije, kjer bi se jim zaposleni morali izogibati. Za izogibanje oziroma obvladovanje časovnih pasti se naredijo dnevnik načrta oziroma uporabljajo različne vrste metod, izmed katerih si zaposleni izberejo eno in si po njej načrtujejo svoj čas. Pri metodah si zaposleni lahko pomagajo z različnimi pripomočki, katerih cilj je obvladovati čas in delo. Pripomočke delimo na rokovnike in na elektronske pripomočke. Rokovniki so različnih oblik in velikosti ter so v papirnati obliki. Elektronski pripomočki so v tehnologiji že tako napredovali, da jih ima že skoraj vsak zaposleni in tudi posamezniki. Ob pomanjkanju časa pa se v vsakdanjem življenju pogosto pojavlja stres. Stres delimo na več vrst, ki so odvisne od ljudi oziroma zaposlenih. Kot izvor stresa smo opredelili dejavnike v delovnem okolju, zunaj delovnega okolja, in dejavnike v državi. Stres lahko ugotovimo po simptomih, ki jih je veliko. Nekateri simptomi trajajo nekaj minut, lahko pa celo do nekaj ur ali pa dni. Simptome smo razdelili na tri znake, in sicer: telesne, čustvene in vedenjske znake. Zaradi prevelike prisotnosti stresa, lahko tudi zbolimo za različnimi boleznimi. Posledice stresa smo opredelili na ravni posameznika, organizacije in države. Da pa ne bi imeli veliko težav s stresom, lahko izvajamo različne sprostitvene tehnike, tako na individualni ravni kot tudi na ravni organizacije. V zadnjem poglavju smo razmišljali o povezavi upravljanja časa in stresa. Ugotavljali smo neposredno upravljanje časa kot stresor, potem smo pogledali različne ukrepe za časovne pasti. Časovne pasti se lahko odpravljajo, ko upravljamo čas z elektronskimi pripomočki, ki zmanjšujejo stres. Za premagovanje stresa si vzamemo nekaj časa in izvajamo sprostitvene tehnike.
Ključne besede: čas in upravljanje časa, časovne pasti, pristopi za obvladovanje časa, pripomočki za obvladovanje časa, stres, vrste stresa, izvor in simptomi stresa, vzroki stresa, posledice stresa, načini premagovanja stresa, ukrepi za časovne pasti, sprostitvene tehnike.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1872; Prenosov: 176
.pdf Celotno besedilo (412,14 KB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici