| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Evolucijska teorija iger kot spinski sistem
Aleksandra Murks Bašič, 2012, dissertation

Abstract: Očitno je, da se naše podnebje spreminja in s tem ustvarja globalni problem, s katerim se moramo spopasti na mednarodni ravni. Podnebne spremembe so zato obravnavane kot primer največje socialne dileme, s katero se človeštvo sooča. Zakaj? Učinki podnebnih sprememb niso enakomerno razporejeni po celem svetu. Rezultat je klasičen problem, ki se ustvari kadar imamo opravka z javnimi dobrinami. Globalno-podnebni problem lahko uspešno rešimo samo na način, ki bo zagotovil mednarodno koordinacijo skupnih aktivnosti, kjer bodo sodelovale vse države sveta. Stroški posamezne države se lahko kaj hitro izračunajo, medtem ko bodo koristi porazdeljene med vse "igralce", neodvisno od njihovih dejanskih prispevkov k trajnostnemu razvoju. Evolucijska teorija iger je eno izmed najprimernejših teoretičnih orodij za preučevanje izzivov na področju podnebnih sprememb, s pomočjo katere bomo definirali glavne kriterije za evolucijo uspešnega sodelovanja. Svet je spoznal, da obvladovanje podnebnih sprememb povzroča stroške in zato bo nagnjenost k onesnaževanju vedno prisotna. Zato se vprašamo, ali lahko stohastični vplivi, kompleksne interakcijske mreže in koevolucija v podnebni igri zvišajo verjetnost prevzema čistejše strategije? Uporabljene so metode statistične fizike, Monte Carlo simulacije in igra zapornikove dileme z namenom podati nove odgovore na vprašanje kako rešiti naše podnebje in zaustaviti globalno segrevanje. Zapornikova dilema je še posebej primerna, saj proučuje evolucijo sodelovanja med sebičnimi posamezniki, kjer je kooperacija vprašljiva zaradi mamljivosti izbire strategije defekcije, hkrati pa lahko dilemo obravnavamo kot spinski sistem, in na ta način vpeljemo fizikalni pristop obravnave podnebnega problema.
Keywords: evolucijske igre, časovne serije, kompleksne mreže, algoritem vidljivosti, koevolucija, podnebne spremembe, zapornikova dilema, evolucija kooperacije, stohastičnost, tragedija javnih dobrin
Published: 15.03.2012; Views: 3277; Downloads: 327
.pdf Full text (4,63 MB)

3.
TEKSTOVNE ZNAČILKE IN INFOGRAFSKA PREDSTAVITEV ČASOVNIH SERIJ
Vinko Šmid, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje implementacijo programa, ki omogoča infografsko predstavitev časovnih serij ter pridobivanje in testiranje značilk, s katerimi zmanjšujemo dimenzionalnost časovnih vrst. Časovne vrste so ponavadi visoko dimenzionalne, eden od načinov zmanjšanja števila elementov v njih je izvedba algoritmov za pridobivanje značilk, s katerimi poizkušamo na krajši način opisati elemente časovne serije. Časovna serija predstavljena z značilkami, je namreč primeren vhod za algoritme strojnega učenja. Za boljše razumevanje smo v dokumentu najprej opisali podatkovno rudarjenje, časovne serije ter infografsko predstavitev, nato pa smo na kratko predstavili še značilke, njihovo uporabo ter njihove značilnosti. Sledi opis načrtovanja in kratka predstavitev samega razvojnega okolja v katerem smo program izdelovali. V glavnem delu naloge smo opisali sam program, njegove funkcionalnosti, čemu je namenjen ter celoten postopek izdelave, na kratko pa smo predstavili tudi grafični izgled. Na koncu smo dodali kratek primer uporabe izdelanega programa ter predstavili rezultate oziroma uspešnost, ki smo jo z aplikacijo dosegli.
Keywords: časovne serije, tekstovne značilke, infografska predstavitev
Published: 14.10.2015; Views: 747; Downloads: 28
.pdf Full text (2,28 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica