| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Daljinski nadzor in avtonomno vodenje zaporničnega objekta na razbremenilnem kanalu ledava 1.
Grega Cigut, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava daljinski nadzor in avtonomno vodenje zaporničnega objekta na razbremenilnem kanalu Ledava 1. Pomemben faktor odločitve za zagotovitev popolnoma avtonomnega delovanja objekta in vključitev le-tega v nadzorni sistem in zagotovitev oddaljenega upravljanja in vodenja so vremenske ujme. Zapornični objekt opravlja svojo funkcijo takrat, kadar nastopijo skoraj nemogoči pogoji za delo. Zato je bistveno zagotoviti več nivojski način delovanja. Zapornični objekt je načrtovan v programskem okolju SoMachine. Algoritem se izvaja na PLC Schneider Electric TM241CE24R, SCADA pa je izvedena v okolju Proficy iFIX ++podjetja GE Digital.
Keywords: Zapornični objekt, programirljivi logični krmilnik – PLC, SCADA sistem, centralno nadzorni sistem, avtonomno vodenje, daljinsko vodenje.
Published: 21.01.2021; Views: 297; Downloads: 49
.pdf Full text (5,52 MB)

2.
ANALIZA DINAMIČNIH FIZIOLOŠKIH ODZIVOV PRI NEINVAZIVNEM MERJENJU KRVNEGA TLAKA S PROTITLAČNO METODO PENAZ
Grega Zrim, 2015, master's thesis

Abstract: Bolezni obtočil so glavni vzrok smrti v razvitih delih sveta. Obtočila so pod nadzorom avtonomnega živčevja, zato se preko monitoringa srca zagotovi pogled v avtonomno živčevje. Zgodnja preventivna intervencija s presejalnimi testi pomeni pravočasno zdravljenje in znižanje umrljivosti. Raziskovali smo, ali je mogoče z medicinsko opremo, ki je primarno namenjena neprekinjenemu monitoringu v bolnišničnem okolju, izvajati hitre dinamične provokacijske teste, ki bi nam služili kot presejalni testi. Hemodinamične spremenljivke smo zajemali s kontinuirano neinvazivno protitlačno Peňáz metodo merjenja krvnega tlaka. Okno v delovanje avtonomnega živčevja pa je predstavljala variabilnost frekvence srca (HRV). Na zdravih prostovoljcih smo izvajali dva tipa provokacijskih testov obtočil: Valsalva manever in pasivni dvig nog (PLR). Podatke smo analizirali z Matlab programskim orodjem. Na podlagi opazovanja vseh štirih faz Valsalva manevra smo ugotovili, da je oprema sposobna zabeležiti hiter dinamični odziv. PLR test pa je pokazal nekoliko manjšo občutljivost. Oprema bi ob zelo natančni standardizaciji lahko predstavljala orodje za presejalne teste.
Keywords: neinvazivna diagnostika, presejalni testi, obtočila
Published: 23.12.2015; Views: 1119; Downloads: 176
.pdf Full text (3,32 MB)

3.
HAPTIČNO VODENJE UČNE ROBOTSKE ROKE LYNXMOTION AL5D
Grega Zrim, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisano haptično vodenje robotske roke. S haptično napravo preko vmesnika – računalnika vodimo robotsko roko tako, da sledi našim gibom in hkrati s senzorjem za razdaljo pošiljamo povratno informacijo, ki se nato pretvori v silo na uporabnika. S tem bi lažje upravljali z robotsko roko, saj bi prilagajanje robota za nove delovne naloge potekalo čim bolj gladko. Za delovanje smo izpeljali kinematični model po Denavit-Hartenbergovi metodi ter iz tega določili še inverzno kinematiko s pomočjo geometrijskega postopka.
Keywords: robotska roka Lynxmotion, AL5D, haptično vodenje, kinematika
Published: 20.09.2013; Views: 1728; Downloads: 162
.pdf Full text (3,73 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica