| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv interakcije različnih načinov gnojenja in tipov rezi na rodnost jablan (Malus domestica B.) sorte 'Gala' v klimatskih pogojih leta 2018
Urška Završnik, 2020, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo ugotavljali vpliv različnih načinov gnojenja in rezi na količino in kakovost plodov ter rast jablan sorte 'Gala'. Poskus je potekal na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede v Hočah pri Mariboru. V poskus smo vključili 5 obravnavanj, in sicer gnojenje z gnojilom kalijev amonnitrat (KAN), gnojenje z gnojilom apneni dušik, gnojenje s kombinacijo gnojil KAN + mleti apnenec, gnojenje s kombinacijo gnojil KAN + kompost in aktivatorjev tal PRP SOL + PRP EBV, nazadnje smo uporabili še kombinacijo gnojil KAN + kompost. Vsa obravnavanja smo izvedli v kombinaciji z dolgo in kratko rezjo. Pri dolgi rezi smo izrezali močne poganjke tik ob osnovi, pri kratki rezi smo pustili 3 cm dolge čepe. Dolga rez je v kombinaciji z gnojenjem z gnojili KAN + mleti apnenec pozitivno vplivala na število plodov 1. kakovostnega razreda in na bujnost rasti, medtem ko je kratka rez dala najboljše rezultate glede števila plodov 1. kakovostnega razreda v kombinaciji z gnojenjem z gnojili KAN + kompost. Na topno suho snov je imelo pozitiven vpliv obravnavanje, kjer smo kombinaciji gnojil KAN + kompost dodali še aktivatorje tal PRP SOL + PRP EBV, medtem ko je imela kombinacija gnojil KAN + mleti apnenec pozitiven vpliv na hitrost zorenja, vrednoteno preko škrobnega indeksa.
Ključne besede: jablana, 'Gala', gnojenje, rez, pridelek
Objavljeno v DKUM: 29.09.2020; Ogledov: 930; Prenosov: 89
.pdf Celotno besedilo (541,33 KB)

2.
KAKOVOST ŽIVLJENJA BOLNIKA PO OPERACIJI HERNIJE DISCI
Urška Završnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Hernija diskusa ali zdrs medvretenčne ploščice je posledica izbočenja vsebine medvretenčne ploščice skozi razpoko v zunanjem krožnem obodu, v njegovi najšibkejši točki, ki nastane kot posledica degenerativnih sprememb. Prizadeta oseba bo tožila o hudih bolečinah v križu, ki lahko seva v eno ali obe nogi. Ob še vedno prisotni bolečini, kljub konservativnemu zdravljenju, se zdravnik lahko odloči za operativni poseg. Po operaciji sledi rehabilitacija. Vloga medicinske sestre je, da bolniku da nasvete in navodila, kako skrbeti za zdravje in hrbtenico doma in glede rednega izvajanja vaj, ki omogočajo kvalitetnejše življenje po operaciji. Z raziskavo smo želeli ugotoviti kakšna je kakovost bolnika po operaciji, ali je bolečina še vedno prisotna in v kolikšni meri lahko bolniki opravljajo dnevne aktivnosti. Raziskovalne metode: V diplomskem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo. Raziskavo smo izvedli s pomočjo že pripravljenega anketnega vprašalnika – Oswestry vprašalnik – The Oswestry Disability Indeks (Fairbank & Pynsent, 2000b), za oceno zmožnosti opravljanja vsakodnevnih aktivnosti. Izvedli smo tudi retrospektivno analizo statističnih podatkov raziskave, ki je potekala s pomočjo anketnega vprašalnika pri anketiranih bolnikih pred operacijo v letih 2010 do 2013. Rezultati: Ugotovili smo, da je bilo 28 (57 %) bolnikov, ki so se po operaciji vrnili k staremu načinu življenja, ostalih 21 (43 %) pa se jih ni vrnilo nazaj. Razlika med povprečno vrednostjo po ODI pred operacijo (0,62 ± 0,20) in 4 leta po operaciji (0,28 ± 0,20) je statistično značilna (p < 0,001), kar pomeni, da so po operaciji preiskovanci lažje opravljali vsakodnevne aktivnosti. Ugotovili smo, da je operacija pomagala zmanjšati bolečino. Bolečina v hrbtu po operaciji (4,00 ± 2,68) je statistično značilna (p = 0,018) manjša kot pred operacijo (5,39 ± 3,09). Tudi bolečine v nogi/zadnjici so se zmanjšale. Bolečina po operaciji (3,53 ± 2,82) je statistično značilna (p < 0,001) manjša kot pred operacijo (7,57 ± 1,96). Zaključek: V raziskavi so bili obravnavani bolniki, ki so že bili operirani zaradi hernije disci. Bolečina se jim je zmanjšala in so zadovoljni s stanjem po operaciji. Da pa bodo skrbeli za svoje zdravje, je potrebno upoštevati navodila in nasvete medicinske sestre.
Ključne besede: hernija disci, zdravljenje, kakovost življenja, rehabilitacija, zdravstvena nega, bolnik.
Objavljeno v DKUM: 11.11.2016; Ogledov: 3933; Prenosov: 392
.pdf Celotno besedilo (914,36 KB)

Iskanje izvedeno v 18.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici