| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 52
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
DIGITALNO MODELIRANJE GRADBENIH OBJEKTOV OD ZASNOVE DO FIZIČNEGA MODELA
Matija Kajba, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so opisane nove tehnologije gradbene informatike, povezane s konceptom informacijskega modela gradbenega objekta ter standardi za izmenjavo informacij, ki omogocajo višjo stopnjo interoperabilnosti. Predstavljene so prednosti digitalnega 3D modeliranja pred klasicnim nacrtovanjem gradbenih objektov ter povezljivost med inženirskimi programi, ki uporabljajo digitalni 3D model. V nalogi je bil izdelan digitalni 3D model poslovno-stanovanjskega objekta Maistrov dvor, s pomocjo katerega je bil prikazan nacin, kako izdelati geometrijski model gradbenega objekta od zasnove do fizicnega modela z uporabo ustrezne programske in strojne opreme. Opisane so tehnologije za hitro izdelavo prototipov (3D tiskanje) in prikazane možnosti uporabe hitre izdelave modelov v prihodnosti.
Ključne besede: gradbeništvo, informacijski model gradbenega objekta (BIM), 3D skiciranje, digitalno modeliranje, 3D print
Objavljeno: 23.12.2009; Ogledov: 2784; Prenosov: 315
.pdf Celotno besedilo (2,06 MB)

2.
LOKACIJA HOTEL SLAVIJA: POSLOVNO STANOVANJSKI OBJEKT
Polina Kukhtacheva, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo idejne rešitve umestitve poslovno stanovanjskega objekta na lokacijo nekdanjega hotela Slavija, v centru Maribora. Predstavljeni so teorija in primeri uporabe koncepta večfunkcijske zasnove stavb. Analizirali smo obravnavano lokacijo in njeno vpetost v prostor. Na podlagi rezultatov analiz smo razvili koncept in funkcionalno zasnovo nove stavbe. Z upoštevanjem izbrane vsebinske in konstrukcijske zasnove smo nadalje izdelali idejne načrte in prostorski model nove stavbe ter rezultate predstavili v diplomskem delu.
Ključne besede: poslovno stanovanjski objekt, večfunkcijska zasnova, prostorska analiza, grafična predstavitev, vizualizacija
Objavljeno: 15.07.2011; Ogledov: 3006; Prenosov: 139
.pdf Celotno besedilo (90,72 MB)

3.
ZASNOVA HIŠE S TEKSTILNO FASADO
Tea Kosi, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo hiše z tekstilno fasado. Tekstil predstavlja čutno otipljivo, tudi poetično estetiko. Raznolike lastnosti in možnosti uporabe ga postavljajo med bolj atraktivne arhitekturne materiale. V teoretičnem delu je predstavljena uporaba tekstila kot vertikalni fasadni element skozi zgodovino ter uporaba le tega v sodobni različici. Podani so primeri uporabe tekstila v novogradnji, kot dopolnitev ali sanacija fasade ter v obliki zunanjih zaves. Diplomsko delo pa zaokroža zasnovana individualna hiša z tekstilno fasado, ki učinkuje kot druga koža pred dejanskim volumnom objekta.
Ključne besede: tekstil, vertikalni fasadni element, arhitekturni material
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 1897; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (6,37 MB)

4.
PRENOVA UMETNOSTNE GALERIJE MARIBOR V FAKULTETO ZA GRADBENIŠTVO
Sanda Moharić, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava prenovo obstoječe Umetnostne galerije Maribor in dograditev nove strukture. Ta stoji na robu starega mestnega jedra Maribora, ter meji na severni strani na Orožnovo, na zahodni na Strossmayerjevo, na južni na Koroško, ter vzhodni strani na ozko Gospejno ulico. Predstavljen je zgodovinski razvoj celotnega kompleksa objektov ter vidik kulturno varstvenih pogojev konzervatorstva. V nadaljevanju so podani trije primeri prenove historičnih struktur ter primeri dodajanja novih struktur za namene šolstva, ki so služili kot osnova pri programski zasnovi celotnega kompleksa. Rezultat je nova integrirana arhitektura v okviru obravnavane lokacije.
Ključne besede: arhitektura, Umetnostna galerija Maribor, izobraževalna arhitektura, prenova
Objavljeno: 29.09.2011; Ogledov: 1951; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (17,37 MB)

5.
ŠTUDENTSKA BIVALIŠČA OB STROSSMAYERJEVI ULICI
Goran Piršić, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava idejno zasnovo študentskih bivališč v Strossmayerjevi ulici v Mariboru. V prvem delu so opisana pomembna stališča pri načrtovanju študentskih domov in navedeni že obstoječi domovi na območju Univerze v Mariboru. Nadaljuje z analizami referenčnih primerov iz sveta in Slovenije. V zaključku je predstavljen postopek koncepcije študentskega doma od analize lokacije, do prostorskih, arhitekturnih in funkcionalnih zasnov.
Ključne besede: študentska bivališča, Univerza v Mariboru, Strossmayerjeva ulica
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1209; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (16,17 MB)

6.
UPORABA BETONA ZA STANOVANJSKE OBJEKTE
Laura Pinter, 2012, diplomsko delo

Opis: Po svetu se zadnje čase gradijo pretežno konstrukcije iz armiranega betona. Beton kot gradbeni material se uporablja že stoletja, saj ga je možno proizvesti enostavno in poceni. Danes je tako razširjen, da ga uporabljamo pri industrijski, poslovni in tudi stanovanjski gradnji. V diplomskem delu je opisan razvoj betona vse od začetka razvoja do betona, ki ga poznamo in uporabljamo danes. Opisan je tudi kot gradbeni material s svojimi sestavnimi komponentami. Podan je zgodovinski pregled pomembnejših stanovanjskih objektov po svetu. Poleg svetovnih objektov pa so predstavljeni tudi stanovanjski objekti v Mariboru, ki so nastali po letu 2000. Diplomsko delo prav tako vsebuje analizo poslovno-stanovanjskega objekta Maistrovega dvora, ki je delo arhitekta Janka J. Zadravca.
Ključne besede: beton, armirani beton, zgodovina betona, stanovanjski objekti, pregled, Maistrov dvor
Objavljeno: 27.09.2012; Ogledov: 1537; Prenosov: 293
.pdf Celotno besedilo (6,44 MB)

7.
PRENOVA ZAHODNE TRIBUNE LJUDSKI VRT MARIBOR
Matjaž Čepič, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko prenove zahodne tribune Ljudskega vrta v Mariboru. To delo vas popelje skozi zgodovino stadiona Ljudski vrt, od začetkov gradnje prvega igrišča do prve in druge faze obnove. V nadaljevanju so opisani referenčni objekti, ki so pripomogli k razvoju idejne rešitve za obnovo omenjene tribune, prav tako pa tukaj najdete prostorsko analizo stadiona in pomembna dejstva, ki jih je potrebno upoštevati ob načrtovanju takšnega projekta.
Ključne besede: Ljudski vrt Maribor, prenova, stadion, arhitektura
Objavljeno: 24.10.2012; Ogledov: 3878; Prenosov: 626
.pdf Celotno besedilo (20,81 MB)

8.
PROSTORI SLOVESA IN SPOMINA
Klara Vurzer, 2013, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava tematiko vrnitve pokopališča v center Maribora. Vsa večja mesta so v preteklosti imela pokopališča v mestnih središčih. Odsevala so kulturo in zgodovino prostora ter bila nepogrešljivi gradnik mestne strukture. V 18. stoletju se je zaradi neprimernih higienskih razmer in stiske ob pomanjkanju prostora pokopališka dejavnost preselila na obrobja mest. Trend zadnjih let pa kaže v novo smer. V večjih evropskih mestih se ponovno ukvarjajo z vračanjem t. i. centrov za žalovanje v mestna jedra. Žarni pokop z racionalno izrabo prostora omogoča ponovno vključitev pokopališč v vsakdanji mestni utrip. Z magistrskim delom smo preverili predstavljeno tematiko na prostoru mesta Maribor.
Ključne besede: slovo, žara, arhitekturna zasnova
Objavljeno: 20.09.2013; Ogledov: 1178; Prenosov: 244
.pdf Celotno besedilo (78,60 MB)

9.
MLADINSKI DOM NA MUTI
Miha Štefl, 2013, diplomsko delo

Opis: Zahvaljujem se mentorju, gospodu Janku Zadravcu za pomoč in vodenje pri opravljanju diplomskega dela ter za konstruktivne debate in korekture. Prav tako se zahvaljujem somentorci, gospodični Nataši Šprah Horvat. Posebna zahvala velja družini, prijatelju Maju ter punci Nini, da so mi tekom študija stali ob strani.
Ključne besede: arhitektura, prenova, mladinski center, Muta
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1496; Prenosov: 130
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

10.
VEČSTANOVANJSKI OBJEKT NA KRIŽIŠČU MED SLOVENSKO ULICO IN TRUBARJEVO ULICO
Uroš Špile, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo vsebuje idejni projekt za večstanovanjski objekt z ureditvijo okolice v starem mestnem jedru mesta Maribor, na križišču Slovenske in Trubarjeve ulice. Kompozicija zasnovanega objekta z okolico tvori odprt vogal v karejski zazidavi, kjer so urejene javne površine. Objekt s svojo formo smiselno zaključuje ulici in jima nudi nove kvalitete. V pritličju objekta je javni program, v nadstropjih pa so poslovni prostori ter nadstandardna stanovanja, ki so primerna atraktivni lokaciji v centru mesta.
Ključne besede: večstanovanjski objekt, Slovenska ulica, Trubarjeva ulica, vogalna stavba
Objavljeno: 16.09.2013; Ogledov: 1250; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici