| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 36
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
KLAVIRSKA POUSTVARJALNOST V NARODNEM DOMU MARIBOR MED LETOMA 1945 IN 2009
Brigita Luteršmit, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je uvodoma predstavljen nastanek in razvoj Narodnega doma v Mariboru, razvoj klavirske glasbe v evropskem prostoru in razvoj slovenske klavirske glasbe. Poglobljeno so predstavljeni programi koncertov in pianisti, ki so nastopali v sklopu mariborskega Narodnega doma v dvorani Union ter Kazinski dvorani. Metodološko je diplomsko delo zasnovano na treh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi ter raziskavi primarnih in sekundarnih virov, pomembnih za poustvarjalno delovanje na področju klavirske glasbe v Narodnem domu Maribor.
Ključne besede: NARODNI DOM KONCERTNA POSLOVALNICA MARIBOR KLAVIRSKA GLASBA KONCERT PIANISTI SKLADATELJI
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 1651; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (986,99 KB)

2.
JENO TAKACS: SKLADATELJ, PEDAGOG IN PIANIST
Renata Horvat, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je uvodoma predstavljen življenjepis skladatelja in uvod v klavirsko glasbo Jena Takacsa. Poglobljeno pa sem predstavila Jena Takacsa kot skladatelja, pianista, pedagoga, raziskovalca ter njegov celoten opus. Jeno Takacs je je veliko potoval in deloval v tujini, zato predstavljam tudi programske liste njegovih koncertov in predavanj v tujini, ter prvo mednarodno tekmovanje mladih pianistk in pianistov, ki je poimenovano po njem. Metodološko je diplomsko delo zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi ter raziskavi primarnih virov.
Ključne besede: ŽIVLJENJEPIS, SKLADATELJ, PIANIST, PEDAGOG, RAZISKOVALEC, KLAVIRSKA GLASBA, KONCERTNI PROGRAMI, PRVO MEDNARODNO TEKMOVANJE, OPUS
Objavljeno: 18.11.2010; Ogledov: 1801; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (9,68 MB)

3.
LUCIJAN MARIJA ŠKERJANC - DESET MLADINSKIH SKLADBIC
Margareta Megi Sotlar, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je uvodoma predstavljeno življenje Lucijana Marije Škerjanca ter njegovo delovanje na različnih področjih. Lucijan Marija Škerjanc ni bil zgolj skladatelj, temveč tudi pianist, pedagog, dirigent, glasbeni pisec in kritik. Predstavljen je tudi Škerjančev opus, poseben poudarek pa sem namenila raziskavi Škerjančevih mladinskih klavirskih kompozicij ter analizi Desetih mladinskih skladbic za klavir. Metodološko je diplomsko delo zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi sekundarnih virov ter analizi Desetih mladinskih skladbic.
Ključne besede: LUCIJAN MARIJA ŠKERJANC, DESET MLADINSKIH SKLADBIC, KLAVIRSKI OPUS, ZIMSKA, PUSTNA, POMLADNA, VIHARNA, NOČNA, SONČNA, POLETNA, PLESNA, JESENSKA, BOŽIČNA.
Objavljeno: 10.11.2011; Ogledov: 3585; Prenosov: 514
.pdf Celotno besedilo (431,80 KB)

4.
SAMOSPEVI HUGA WOLFA IN SOČASNA USTVARJALNOST SAMOSPEVA NA SLOVENSKEM
Elizabeta Kotnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljeno življenje skladatelja Huga Wolfa, njegova ustvarjalnost in najpomembnejše zbirke samospevov. Ker gre za enega najpomembnejših skladateljev samospeva, sem podrobneje predstavila razvoj samospeva v Evropi in Sloveniji. Metodološko je diplomsko delo zasnovano na dveh dopolnjujočih se načelih, primerjavi arhivskih virov in doslej opravljenih raziskav ter iskanju arhivskih virov, o življenju in delu Huga Wolfa ter razvoju samospeva.
Ključne besede: HUGO WOLF, MÖRIKEJEVE PESMI, GOETHEJEVE PESMI, ŠPANSKA PESMARICA, ITALIJANSKA PESMARICA, RAZVOJ SAMOSPEVA, FRANZ SCHUBERT, ROBERT SCHUMANN, JOHANNES BRAHMS, JURIJ FLEIŠMAN, MIROSLAV VILHAR, KAMILO MAŠEK, ANTON NEDVĔD, DAVORIN JENKO, HRABROSLAV VOLARIČ, BENJAMIN IPAVEC, FRAN GERBIČ, ANTON FOERSTER, RISTO SAVIN - FRIDERIK ŠIRCA, JOSIP IPAVEC, GOJMIR KREK, ANTON LAJOVIC, JANKO RAVNIK
Objavljeno: 27.02.2012; Ogledov: 2386; Prenosov: 222
.pdf Celotno besedilo (489,21 KB)

5.
SLOVENSKA LJUDSKA GLASBENA DEDIŠČINA NA ŠIRŠEM PODROČJU OBČINE DOBRNA IN PRIREDBE IZBRANIH PESMI ZA ORFFOVA GLASBILA
Mihaela Hrovat, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu je podrobneje predstavljena ljudska glasba na Slovenskem, ljudska glasba v občini Dobrna ter Orffova glasbila, ki so osnova priredbam izbranih ljudskih pesmi za glasove s spremljavo Orffovih glasbil. V poglavju ljudska glasba na Slovenskem so podrobneje predstavljene pevske zasedbe, inštrumentalne zasedbe, folklora, ljudska glasbila ter analiza slovenske ljudske pesmi. V poglavju ljudska glasba v občini Dobrna so prav tako podrobneje predstavljene pevske zasedbe, inštrumentalne zasedbe in folklora ter dvajset izbranih ljudskih pesmi iz omenjenega kraja. Praktični del diplomske naloge je namenjen priredbam dvanajstih ljudskih pesmi za glasove s spremljavo Orffovih glasbil. Skladbe so preproste in namenjene vsem generacijam.
Ključne besede: LJUDSKE PESMI LJUDSKA GLASBILA CARL ORFF ORFFOVA GLASBILA PRIREDBE ZA ORFFOVA GLASBILA DOBRNA
Objavljeno: 08.05.2012; Ogledov: 3148; Prenosov: 546
.pdf Celotno besedilo (1,51 MB)

6.
REPERTOARNE SMERNICE OPERE IN BALETA SNG MARIBOR MED LETOMA 1919 IN 2011
Smiljana Lunić, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je na začetku predstavljen razvoj operne in baletne glasbe v evropskem prostoru ter razvoj opere in baleta na Slovenskem. Sledi predstavitev razvoja Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Poglobljeno je predstavljen repertoar Slovenskega narodnega gledališča od prve sezone 1919/1920 do sezone 2010/2011. Metodološko je delo osnovano na podlagi treh načel, ki se med seboj dopolnjujejo, in sicer na podlagi zgodovinske analize ter raziskave sekundarnih in nekaterih primarnih virov, ki so pomembni za popis in analizo repertoarja Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.
Ključne besede: Opera, balet, opereta, repertoar, Slovensko narodno gledališče Maribor, SNG Maribor.
Objavljeno: 21.05.2012; Ogledov: 1319; Prenosov: 213
.pdf Celotno besedilo (706,89 KB)

7.
ŽIVLJENJE IN DELO BOJANA ADAMIČA (3 SKLADBE ZA KLARINET)
Aleksander Šijanec, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil opis življenja in dela slovenskega skladatelja Bojana Adamiča in izvedba treh skladb za klarinet Bojana Adamiča kot rezultat študija na Pedagoški fakulteti v Mariboru, smer glasbena pedagogika. Besedilo je povzeto iz številnih člankov raznih časopisov in revij, v katerih je Adamič še za časa svojega življenja dajal intervjuje takratnim novinarjem, glasbenim kritikom ali pa kar glasbenikom samim. Veliko vsebinskega materiala je bilo moč črpati tudi iz člankov in intervjujev z Adamičevo ženo Barbaro, sestro Antonijo in hčerko Alenko, ki v je v letu 2012, uredila spletno stran z naslovom: Bojan Adamič, 100-letnica rojstva. Opus Bojana Adamiča je bil v letu 2012, še v obdelavi muzikologa mag. Domna Prezlja, zaposlenega v Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljana, kamor je bila dostavljena nepregledna vsota notnega gradiva. Alenka Adamič je skrbnica očetove dediščine. Sekundarni namen diplomske naloge je bil povod za raziskovanje in klasifikacijo dela Bojana Adamiča. Skladatelj, dirigent, aranžer, izvajalec glasbe, začetnik in ustvarjalec sodobne zabavne in jazz glasbe v Sloveniji, avtor nekaj tisoč skladb in priredb. Pisal je za simfonični orkester, pihalno godbo, za plesni, jazzovski in priložnostni orkester ali zasedbo in za soliste. Njegov opus sestavlja filmska glasba, simfonična, komorna, scenska, vokalna, šanson, muzikal, glasba za pihalni orkester, glasba za otroke in mladino, popevke, jazz glasba. Za Adamičevo glasbo je značilno naslanjanje na folklorne elemente, ki jih uporablja nevsiljivo, modificirane na njegov način. Odlikuje se po izvirnosti v tematiki, obdelavi, zvočnosti in inštrumentaciji. Povod za diplomsko delo o Bojanu Adamiču je bila skladba Tinkarin rojstni dan, za klarinet in klavir. Skladbo sem Aleksander Šijanec zaigral v 3. letniku študija, za nastop na javnem koncertu Pedagoške fakultete. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. Teoretičnega, opis življenja in dela Bojana Adamiča, in praktičnega, nastop treh Adamičevih skladb za klarinet: Po Ribniško, za kvartet klarinetov, Suita za klarinet, čelesto in godalni orkester, 3. st. umirjeno, arr: prof. Robert Kamplet, za klarinet in klavir, Tinkarin rojstni dan, za klarinet in klavir.
Ključne besede: bojan, adamič, skladatelj, dirigent, biografija, jazz, klarinet
Objavljeno: 03.07.2012; Ogledov: 4470; Prenosov: 283
.pdf Celotno besedilo (561,33 KB)

8.
PREKMURSKO LJUDSKO IZROČILO SKOZI ŠEST LJUDSKIH PESMI ZA ŽENSKI ZBOR
Tjaša Šimonka, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretične in praktičnega dela. Pričujoče delo obravnava splošno glasbeno ljudsko izročilo Slovenije in nekoliko podrobneje glasbeno izročilo v Prekmurju. V osrednjem delu diplomskega je analiza šestih Prekmurskih pesmi. Povzetih je kar nekaj zapisov pesmi Če bi ges bilja fčelica, Marko skače, Ne ouri, ne sejaj, Nede mi več rasla, San se šetao in Zrejlo je žito. Temu sledi še opisan sam namen diplomskega koncerta.V diplomskem delu so uporabljene naslednje metode: deskriptivna metoda, zgodovinska metoda, komparativna metoda, metoda analize in sinteze, metoda generalizacije in specializacije.
Ključne besede: ljudsko, izvedba, Prekmurje, godci, priredba, ples, pevci
Objavljeno: 30.10.2012; Ogledov: 5627; Prenosov: 1141
.pdf Celotno besedilo (5,55 MB)

9.
TEHARSKI PLEMIČI
Maja Sakelšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko nalogo, z naslovom Teharski plemiči, smo razdelili na posamezna poglavja. V nalogi smo predstavili zgodovinsko obdobje romantike ter pomen in razvoj opere nasploh, cilj te naloge pa je bil podrobna predstavitev in analiza opere Teharski plemiči skladatelja Benjamina Ipavca. V nalogi smo se osredotočili na okoliščine nastanka opere ter njeno sprejetje s strani občinstva. V samem središču analize opere pa sta bila njena vsebina in libreto. Na koncu smo jo primerjali še z opero Gorenjski slavček Antona Foersterja ter odgovarjali na vprašanje o nacionalnih operah.
Ključne besede: Marjetica, Ivan, Teharčani, Ulrik II., Pengar, opera, Benjamin Ipavec, slovenska romantika, plemiči, Anton Foerster, Gorenjski slavček.
Objavljeno: 11.03.2013; Ogledov: 1824; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (13,51 MB)

10.
GREGOR GOJMIR KREK IN NJEGOV ZBOROVSKI OPUS
Simon Šubic, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta uvodoma predstavljena življenje in delo Gojmirja Kreka ter njegovo delovanje na različnih področjih. Gojmir Krek je po poklicu bil pravnik, deloval pa je tudi kot skladatelj, urednik, glasbeni pisec in kritik. Podrobneje je Krekovo delo predstavljeno na področju uredništva in glasbene kritike, prav tako njegov glasbeni opus, poseben poudarek pa smo namenili analizi skladb iz njegovega zborovskega opusa, ki so bile objavljene v glasbeni reviji Novi akordi. Diplomsko delo je metodološko zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi virov ter analizi skladb iz Krekovega zborovskega opusa.
Ključne besede: GREGOR GOJMIR KREK ZBOROVSKI OPUS NOVI AKORDI JOSIP IPAVEC EMIL ADAMIČ ANTON LAJOVIC JANKO RAVNIK BARČICA BLAGOR JIM BRATJE, V KOLO SE VSTOPIMO IDILA KAKOR BELA GOLOBICA KANGLICA POVEJTE VE PLANINE SLIKA SRBSKA NARODNA STUDENČEK TAM NA VRTNI GREDI VABILO ZVEČER
Objavljeno: 08.07.2013; Ogledov: 1527; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (788,31 KB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici