| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 110
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza zaostalih napetosti med procesom izdelave teleskopske roke
Janez Mlinarič, 2021, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi smo analizirali zaostale napetosti med procesom izdelave teleskopske roke. Zaostale napetosti v materialu se pogosto pojavijo kot posledica preoblikovalnih procesov, ki povzročijo plastično deformacijo materiala ali vnos toplote vanj. So zelo nezaželene zaradi možnega padca nosilnosti in drugih težav. Spremljali smo vrednosti in porazdelitev zaostalih napetosti na dveh enakih delih teleskopskih rok, narejenih iz plošč različnih šarž. Zaostale napetosti smo spremljali v štirih fazah – pred obdelovalnimi procesi, po laserskem izrezu, upogibu in varjenju. Zaostale napetosti smo merili s pomočjo magnetne metode z napravo SMMT-1. Nadaljnjo obdelavo signalov smo izvedli v Excelu in rezultate prikazali s prostorskimi grafi, ki smo jih primerjali med sabo. Odkrili smo razlike med polji zaostalih napetosti v vseh meritvenih fazah, največje so bile po upogibanju.
Ključne besede: zaostale napetosti, teleskopska roka, analiza, magnetna metoda, merjenje
Objavljeno: 03.05.2021; Ogledov: 34; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (5,16 MB)

2.
3.
Konstruiranje vpenjalne priprave za varjenje ogrodja gozdarskega vitla 55h
Dejan Cigler, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema načrtovanje, konstruiranje in izdelavo tehnične dokumentacije vpenjalne naprave. Naprava je namenjena predvsem izboljšanju ponovljivosti izdelka, točnosti in hitrejši izdelavi le-tega. Ker so v podjetju postavili novo robotsko celico, so mi za diplomsko delo dodelili projekt, ki vsebuje konstruiranje nove vpenjalne naprave za varjenje ogrodja vitla 55H. Vpenjalna naprava je v celoti zasnovana s pomočjo programske opreme SolidWorks. Skozi diplomsko delo sem predstavil projekt in vse zahteve, ki so pomembne pri snovanju takšne naprave.
Ključne besede: strojništvo, varjenje, robot, vpenjalna naprava, konstruiranje, pozicioniranje
Objavljeno: 01.10.2020; Ogledov: 88; Prenosov: 38
.pdf Celotno besedilo (2,57 MB)

4.
Uvajanje pulznega varjenja v proizvodnji in doseganje ravnih površin pri varjenju različnih debelin pločevine
Jaka Komplet, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo preučuje vpliv več vrst deformacij na skupno deformacijo celotnega izdelka. Izdelek je skladiščni kontejner, ki je narejen z ravnimi krovnimi površinami. Poudarek je na opazovanju deformacij, ki se pojavijo kot posledica varjenja oz. vnosa toplote. Z namenom zmanjšanja le-teh se uvede pulzno varjenje. Stremi se k zmanjšanju deformacij v tolikšni meri, da dodatna operacija ravnanja ni več potrebna. Za namen izračuna vnosa toplote se analizirajo parametri varjenja in hitrost varjenja. Predlagajo in izvedejo se tudi druge optimizacije z namenom zmanjšanja deformacij. Na koncu je izvedena analiza skladnosti elementov kontejnerja po varilskem standardu.
Ključne besede: Varjenje, MAG varjenje, pulzno varjenje, kontejner
Objavljeno: 15.09.2020; Ogledov: 96; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (11,24 MB)

5.
Influence of Heat Treatments on Microstructure of Electron Beam Additive Manufactured Ti-6Al-4V Alloy
Damir Skuhala, 2020, magistrsko delo

Opis: Additive manufacturing of metallic parts is increasing in popularity and starting to emerge as a new competitive manufacturing process. Printed structures from Ti-6Al-4V titanium alloy, produced by electron beam additive manufacturing (EBAM), possess columnar prior β grains and layer bands, alongside an ultrafine lamellar microstructure, which is prone to low ductility and thus requiring thermal post-processing. Several heat treatments were performed in α + β and β field, in one or multiple stages. The results showed that bi-lamellar microstructure can be obtained, and that selection of annealing temperature and cooling rate determines the morphology, thickness, and distribution of both primary and secondary α features. Mechanical properties were evaluated on three selected heat treatments. Annealing of the As-built condition was performed at 710°C (HT1) and 870°C (HT2), resulting in lamellar microstructure with basketweave morphology. In two-stage heat treatment (HT3), the temperature in the first stage has exceeded β transus, while in the second, annealing was performed again at 870°C. The microstructure was characterized as a mixture of lamellar and bi-lamellar with large α colonies inside the rearranged prior β grains. Air cooling was performed in all HT from the final annealing stage. Strength and hardness have decreased with increasingly coarser microstructural features, while fracture toughness was improved, except in HT1, where the decrease in the fracture toughness was mainly attributed to reduced intrinsic toughening. As-built and HT1 conditions were effected by microstructural texture, causing inconsistent fracture morphology, reduced crack roughness and scattering in results. The influence of texture was decreased by coarser microstructure in HT2, while crack tortuosity was increased. Very unpredictable fracture behaviour was observed in HT3 due to large α colonies, as their orientation determines the areas of ductile or cleavage crack propagation.
Ključne besede: Titanium alloys, Ti-6Al-4V, additive manufacturing, EBAM, heat treatments, microstructural optimization, mechanical properties, fracture toughness
Objavljeno: 11.05.2020; Ogledov: 395; Prenosov: 108
.pdf Celotno besedilo (25,14 MB)

6.
Trdnostna analiza in tehnologija varjenja povezovalnega jarma
Jernej Kiš, 2020, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo v prvi fazi obravnava trdnostno analizo konstrukcije povezovalnega jarma varilnega pozicionerja P 8000MN s pomočjo orodij za numerično analizo, saj le ta spada med kompleksne konstrukcije. Na osnovi rezultatov analize, z obzirom na podane zahteve in lastnosti uporabljenih materialov je bila konstrukcija ovrednotena kot ustrezna. Druga faza diplomskega dela obsega povzetek standardov, priporočil in rezultatov raziskav s področja varjenja, kar je služilo kot osnova za izdelavo varilskega načrta in pripadajočih navodil za varjenje (WPS).
Ključne besede: povezovalni jarem, trdnostna analiza, tehnologija varjenja, MAG z žico, navodilo za varjenje (WPS)
Objavljeno: 03.02.2020; Ogledov: 336; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (8,04 MB)

7.
Optimizacija spenjanja in varjenja stebra žerjava
Nastja Kramberger, 2019, magistrsko delo

Opis: Naša naloga je bila optimizirati varjenje stebra žerjava v podjetju Palfinger d.o.o. Izvedli smo porušne in neporušne preiskave in določiti pomembne lastnosti materiala – natezno trdnost, napetost tečenja, žilavost… Določili smo potrebno temperaturo predgrevanja, ki znaša 140,23 °C. Z zamenjavo plamenskega predgrevanja z induktivnim smo opazno zmanjšali čas celotnega postopka. Z optimizacijo postavitve delovnega mesta smo dosegli enostavnejšo napeljavo za induktivno napravo in možnost rabe ene naprave za dve delovni liniji. Ugotovili smo, da bi z zamenjavo robotske celice s celico s šestimi osmi in dvema eksternima osema, kar bi omogočalo postavitev vseh varov v PA položaj varjenja, dosegli kvalitetnejše zvare in krajše čase poobdelave ter popravil.
Ključne besede: varjenje, robotsko varjenje, induktivno predgrevanje, porušne preiskave, neporušne preiskave
Objavljeno: 23.09.2019; Ogledov: 410; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (5,29 MB)

8.
Konstruiranje priprave za segmentno varjenje
Kevin Sreš, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega celoten razvoj priprave za segmentno varjenje, od načrtovanja pa vse do razdelave, ki je bila izvedena v sklopu praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d. o. o. Glavni vzrok za konstruiranje take priprave je bila potreba po optimizaciji trenutne priprave, s pomočjo katere bi dosegli natančnejše navarjanje segmentov na valje, ki služijo obdelavi biomase. Začne se z uvodom, v katerem je na kratko opisana problematika, s katero smo se pri delu srečevali, in nato še opis podjetja ter njegovih produktov. Temu sledi opis dosedanje naprave in njenih težav ter na koncu še snovanje priprave, ki pa zajema načrtovanje, koncipiranje, konstruiranje in razdelavo. Prav tako pa je v prilogi prikazana tudi tehniška dokumentacija same priprave.
Ključne besede: Varilna priprava, segmentno varjenje, konstruiranje, crambo valj
Objavljeno: 30.08.2019; Ogledov: 404; Prenosov: 65
.pdf Celotno besedilo (5,34 MB)

9.
Laserski razrez pločevin in postopek programiranja stroja
Nihad Sinanović, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sta predstavljena laserski razrez pločevine in postopek programiranja stroja. Laserska tehnologija je doživela zelo veliko rast in uporabo v svetu in pri tem se je laser pokazal kot vsestransko orodje, ki opravlja različne naloge, od najzahtevnejših obdelav z najvišjo kakovostjo do doseganja zelo velikih hitrosti in kakovostne obdelave. Prikazani so postopek programiranja laserskega stroja CO2 in njegove osnovne značilnosti. Prikazane so tudi druge vrste laserjev in njihove osnovne značilnosti ter primerjava postopkov. Spoznali smo se s programskima okoljema TruTops in AutoCAD ter programiranjem laserskega rezalnika. Na koncu smo zapisali enačbe za izračun posameznih stroškov laserskega razreza.
Ključne besede: AutoCAD, TruTops, programNC, CAD/CAM, CO2, He Ne, Nd:YAG, laserska dioda, FocusLine, AdjustLine, FastLine, LensLine, FlyLine, ContourLine, .GEO, .JOB, 3D modeliranje, 2D modeliranje.
Objavljeno: 12.06.2019; Ogledov: 1028; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

10.
Zasnova tehnologije varjenja zahtevnih varilskih del za nerjavne materiale
Kenan Pašalić, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema preizkušanje navadnega TIG postopka varjenja ter TIG postopka z dodajanjem vroče žice. Varili smo polcevno kačo na plašč iz avstenitnega nerjavnega jekla, pri čemer smo uporabili različne varilne ter formirne pline. Cilj je bil izbrati najkvalitetnejšo tehnologijo varjenja in kombinacijo varilnih parametrov. Računali smo varilne hitrosti in vnose energije ter primerjali parametre, ki so prikazani na raznih grafih. Izdelani so bili makro obrusi vzorcev, v laboratoriju pa sta bili izvedeni vizualna in penetrantska kontrola. Merili smo tudi trdote vzorcev po Vickersovi metodi, kar omogoča natančnejšo oceno kvalitete mikrostrukture zvarov ter produktivnosti varjenja. Na koncu smo določili najproduktivnejšo metodo ter izdelali WPS.
Ključne besede: TIG varjenje, varilni plini, avstenitno nerjavno jeklo, trdota po Vickersu, neporušne preiskave
Objavljeno: 05.06.2019; Ogledov: 560; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (4,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici