| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 109
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
Konstruiranje vpenjalne priprave za varjenje ogrodja gozdarskega vitla 55h
Dejan Cigler, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema načrtovanje, konstruiranje in izdelavo tehnične dokumentacije vpenjalne naprave. Naprava je namenjena predvsem izboljšanju ponovljivosti izdelka, točnosti in hitrejši izdelavi le-tega. Ker so v podjetju postavili novo robotsko celico, so mi za diplomsko delo dodelili projekt, ki vsebuje konstruiranje nove vpenjalne naprave za varjenje ogrodja vitla 55H. Vpenjalna naprava je v celoti zasnovana s pomočjo programske opreme SolidWorks. Skozi diplomsko delo sem predstavil projekt in vse zahteve, ki so pomembne pri snovanju takšne naprave.
Keywords: strojništvo, varjenje, robot, vpenjalna naprava, konstruiranje, pozicioniranje
Published: 01.10.2020; Views: 71; Downloads: 33
.pdf Full text (2,57 MB)

3.
Uvajanje pulznega varjenja v proizvodnji in doseganje ravnih površin pri varjenju različnih debelin pločevine
Jaka Komplet, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo preučuje vpliv več vrst deformacij na skupno deformacijo celotnega izdelka. Izdelek je skladiščni kontejner, ki je narejen z ravnimi krovnimi površinami. Poudarek je na opazovanju deformacij, ki se pojavijo kot posledica varjenja oz. vnosa toplote. Z namenom zmanjšanja le-teh se uvede pulzno varjenje. Stremi se k zmanjšanju deformacij v tolikšni meri, da dodatna operacija ravnanja ni več potrebna. Za namen izračuna vnosa toplote se analizirajo parametri varjenja in hitrost varjenja. Predlagajo in izvedejo se tudi druge optimizacije z namenom zmanjšanja deformacij. Na koncu je izvedena analiza skladnosti elementov kontejnerja po varilskem standardu.
Keywords: Varjenje, MAG varjenje, pulzno varjenje, kontejner
Published: 15.09.2020; Views: 93; Downloads: 29
.pdf Full text (11,24 MB)

4.
Influence of Heat Treatments on Microstructure of Electron Beam Additive Manufactured Ti-6Al-4V Alloy
Damir Skuhala, 2020, master's thesis

Abstract: Additive manufacturing of metallic parts is increasing in popularity and starting to emerge as a new competitive manufacturing process. Printed structures from Ti-6Al-4V titanium alloy, produced by electron beam additive manufacturing (EBAM), possess columnar prior β grains and layer bands, alongside an ultrafine lamellar microstructure, which is prone to low ductility and thus requiring thermal post-processing. Several heat treatments were performed in α + β and β field, in one or multiple stages. The results showed that bi-lamellar microstructure can be obtained, and that selection of annealing temperature and cooling rate determines the morphology, thickness, and distribution of both primary and secondary α features. Mechanical properties were evaluated on three selected heat treatments. Annealing of the As-built condition was performed at 710°C (HT1) and 870°C (HT2), resulting in lamellar microstructure with basketweave morphology. In two-stage heat treatment (HT3), the temperature in the first stage has exceeded β transus, while in the second, annealing was performed again at 870°C. The microstructure was characterized as a mixture of lamellar and bi-lamellar with large α colonies inside the rearranged prior β grains. Air cooling was performed in all HT from the final annealing stage. Strength and hardness have decreased with increasingly coarser microstructural features, while fracture toughness was improved, except in HT1, where the decrease in the fracture toughness was mainly attributed to reduced intrinsic toughening. As-built and HT1 conditions were effected by microstructural texture, causing inconsistent fracture morphology, reduced crack roughness and scattering in results. The influence of texture was decreased by coarser microstructure in HT2, while crack tortuosity was increased. Very unpredictable fracture behaviour was observed in HT3 due to large α colonies, as their orientation determines the areas of ductile or cleavage crack propagation.
Keywords: Titanium alloys, Ti-6Al-4V, additive manufacturing, EBAM, heat treatments, microstructural optimization, mechanical properties, fracture toughness
Published: 11.05.2020; Views: 384; Downloads: 105
.pdf Full text (25,14 MB)

5.
Trdnostna analiza in tehnologija varjenja povezovalnega jarma
Jernej Kiš, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo v prvi fazi obravnava trdnostno analizo konstrukcije povezovalnega jarma varilnega pozicionerja P 8000MN s pomočjo orodij za numerično analizo, saj le ta spada med kompleksne konstrukcije. Na osnovi rezultatov analize, z obzirom na podane zahteve in lastnosti uporabljenih materialov je bila konstrukcija ovrednotena kot ustrezna. Druga faza diplomskega dela obsega povzetek standardov, priporočil in rezultatov raziskav s področja varjenja, kar je služilo kot osnova za izdelavo varilskega načrta in pripadajočih navodil za varjenje (WPS).
Keywords: povezovalni jarem, trdnostna analiza, tehnologija varjenja, MAG z žico, navodilo za varjenje (WPS)
Published: 03.02.2020; Views: 327; Downloads: 59
.pdf Full text (8,04 MB)

6.
Optimizacija spenjanja in varjenja stebra žerjava
Nastja Kramberger, 2019, master's thesis

Abstract: Naša naloga je bila optimizirati varjenje stebra žerjava v podjetju Palfinger d.o.o. Izvedli smo porušne in neporušne preiskave in določiti pomembne lastnosti materiala – natezno trdnost, napetost tečenja, žilavost… Določili smo potrebno temperaturo predgrevanja, ki znaša 140,23 °C. Z zamenjavo plamenskega predgrevanja z induktivnim smo opazno zmanjšali čas celotnega postopka. Z optimizacijo postavitve delovnega mesta smo dosegli enostavnejšo napeljavo za induktivno napravo in možnost rabe ene naprave za dve delovni liniji. Ugotovili smo, da bi z zamenjavo robotske celice s celico s šestimi osmi in dvema eksternima osema, kar bi omogočalo postavitev vseh varov v PA položaj varjenja, dosegli kvalitetnejše zvare in krajše čase poobdelave ter popravil.
Keywords: varjenje, robotsko varjenje, induktivno predgrevanje, porušne preiskave, neporušne preiskave
Published: 23.09.2019; Views: 397; Downloads: 78
.pdf Full text (5,29 MB)

7.
Konstruiranje priprave za segmentno varjenje
Kevin Sreš, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega celoten razvoj priprave za segmentno varjenje, od načrtovanja pa vse do razdelave, ki je bila izvedena v sklopu praktičnega usposabljanja v podjetju Farmtech d. o. o. Glavni vzrok za konstruiranje take priprave je bila potreba po optimizaciji trenutne priprave, s pomočjo katere bi dosegli natančnejše navarjanje segmentov na valje, ki služijo obdelavi biomase. Začne se z uvodom, v katerem je na kratko opisana problematika, s katero smo se pri delu srečevali, in nato še opis podjetja ter njegovih produktov. Temu sledi opis dosedanje naprave in njenih težav ter na koncu še snovanje priprave, ki pa zajema načrtovanje, koncipiranje, konstruiranje in razdelavo. Prav tako pa je v prilogi prikazana tudi tehniška dokumentacija same priprave.
Keywords: Varilna priprava, segmentno varjenje, konstruiranje, crambo valj
Published: 30.08.2019; Views: 389; Downloads: 63
.pdf Full text (5,34 MB)

8.
Laserski razrez pločevin in postopek programiranja stroja
Nihad Sinanović, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sta predstavljena laserski razrez pločevine in postopek programiranja stroja. Laserska tehnologija je doživela zelo veliko rast in uporabo v svetu in pri tem se je laser pokazal kot vsestransko orodje, ki opravlja različne naloge, od najzahtevnejših obdelav z najvišjo kakovostjo do doseganja zelo velikih hitrosti in kakovostne obdelave. Prikazani so postopek programiranja laserskega stroja CO2 in njegove osnovne značilnosti. Prikazane so tudi druge vrste laserjev in njihove osnovne značilnosti ter primerjava postopkov. Spoznali smo se s programskima okoljema TruTops in AutoCAD ter programiranjem laserskega rezalnika. Na koncu smo zapisali enačbe za izračun posameznih stroškov laserskega razreza.
Keywords: AutoCAD, TruTops, programNC, CAD/CAM, CO2, He Ne, Nd:YAG, laserska dioda, FocusLine, AdjustLine, FastLine, LensLine, FlyLine, ContourLine, .GEO, .JOB, 3D modeliranje, 2D modeliranje.
Published: 12.06.2019; Views: 1013; Downloads: 118
.pdf Full text (2,04 MB)

9.
Zasnova tehnologije varjenja zahtevnih varilskih del za nerjavne materiale
Kenan Pašalić, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema preizkušanje navadnega TIG postopka varjenja ter TIG postopka z dodajanjem vroče žice. Varili smo polcevno kačo na plašč iz avstenitnega nerjavnega jekla, pri čemer smo uporabili različne varilne ter formirne pline. Cilj je bil izbrati najkvalitetnejšo tehnologijo varjenja in kombinacijo varilnih parametrov. Računali smo varilne hitrosti in vnose energije ter primerjali parametre, ki so prikazani na raznih grafih. Izdelani so bili makro obrusi vzorcev, v laboratoriju pa sta bili izvedeni vizualna in penetrantska kontrola. Merili smo tudi trdote vzorcev po Vickersovi metodi, kar omogoča natančnejšo oceno kvalitete mikrostrukture zvarov ter produktivnosti varjenja. Na koncu smo določili najproduktivnejšo metodo ter izdelali WPS.
Keywords: TIG varjenje, varilni plini, avstenitno nerjavno jeklo, trdota po Vickersu, neporušne preiskave
Published: 05.06.2019; Views: 544; Downloads: 56
.pdf Full text (4,74 MB)

10.
Postavitev postaje za upz (utekočinjeni plini zraka)
Gregor Habjanič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava postavitev postaje za UPZ in opis splošnih zahtev, ki veljajo pri sami postavitvi, ter upoštevanju vseh varnostnih dejavnikov. Pri uporabi postaje za UPZ je zelo pomembna varnost izvedbe, da niso ogrožene osebe in okolje. Zato naloga govori predvsem o varnosti. Sama postavitev zajema transport rezervoarja na lokacijo postavitve, postavitev rezervoarja, postavitev uparjalnika, povezavo z cevovodom teh dveh in povezavo cevovoda od uparjalnika do odjemalca. Opisani so postopki, ki sledijo postavitvi, kot so uvodni pregled, končni pregled, prvo polnjenje rezervoarja, vzdrževanje postaje. V diplomskem delu so opisani postopki, koko pregledovati in preskusiti tlačno opremo v rednih intervalih po zakonodaji.
Keywords: varnost, tlak, postavitev, rezervoar, postaja za UPZ, utekočinjeni plini zraka
Published: 06.05.2019; Views: 384; Downloads: 38
.pdf Full text (2,42 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica