| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 20
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Družabni ples na Ptuju : diplomska naloga
Božena Krivec, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: sociologija, ples, Ptuj, razvoj, prosti čas, diplomska dela
Objavljeno: 01.02.2009; Ogledov: 3321; Prenosov: 465
.pdf Celotno besedilo (408,81 KB)

2.
Ženitne šege in navade v Beli krajini in na Dolenjskem skozi čas
Maja Crnobrnja, 2009, diplomsko delo

Opis: Dilomsko delo predstavlja pomen pojmov "šege in navade", problem ženitovanja na Slovenskem v času fevdalizma, vpliv ljudskih verovanj na ženitovanje, izgled belokranjske ljudske noše, na kratko opiše kraj Semič, predstavi ženitovanjske šege in navade-vasovanje, snubljenje, zaroko, ženitovanjske osebe, vabljenje na ženitovanje, prevoz nevestine bale, slovo od samskega stanu itd. Predstavlja tudi turistično prireditev "Semiška ohcet", folklorno skupino "Semiška ohcet", pomen godcev in glasbe za življenje vaške skupnosti ter se zaključi s kratko primerjavo porok nekoč in danes.
Ključne besede: Ljudska verovanja, belokranjska ljudska noša, ženitne šege in navade, ohcet, delovanje folklornih skupin, godci.
Objavljeno: 22.08.2009; Ogledov: 5343; Prenosov: 639
.pdf Celotno besedilo (1,68 MB)

3.
VLOGA VITEŠKIH REDOV V SLOVENSKEM PROSTORU
Karla Kramberger, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je avtorica predstavila zgodovinski pojav redovnega viteštva. V prvem delu spremlja nastanek in zgodbo treh ključnih viteških redov: templjarjev, malteškega viteškega reda in nemškega viteškega reda. Že v prvih poglavjih s prikazom delovanja viteških redov pokaže, da so Kristusovi vitezi predstavljali nov družbeni fenomen; prvič v zgodovini krščanstva so namreč vojaki živeli kot menihi. Njihov nastanek avtorica uvršča v obdobje od 11. do 12. stoletja. Osvetli razmere tedanjega časa, ko so redovi imeli močno podporo Cerkve, posvetnih vladarjev, pa tudi preprostega ljudstva. Prav v tej podpori avtorica išče vzroke za neizmeren razmah viteških redov v evropskem prostoru in nakaže na njihov avtonomen ter privilegiran položaj, ki jim je omogočil izjemno finančno moč. Avtorica navede veliko zgodovinskih dejstev, ki pričajo o delovanju in pomenu viteških redov, vendar pa poudarja, da je njihova zgodovina še precej nerazjasnjena. Prav posebno mesto nameni dvomom in legendam, ki skozi zgodovino pa tudi še danes, obkrožajo nekatere izmed viteških redov. Avtorica tako odpre veliko vprašanj predvsem v zvezi s templjarskim viteškim redom. V 13. in 14. stoletju so se viteški redovi naselili tudi na slovenskih tleh. Vprašanje le teh znotraj naših meja predstavlja zaradi pomanjkanja originalnih virov velik problem. Neznane in nedorečene ostajajo mnoge lokacije, kjer naj bi dejansko svoje postojanke ustanovili viteški redovi. Nekoliko drugačno vlogo kot so jo imeli v preteklosti, imajo viteški redovi v današnjem slovenskem prostoru. V drugem delu naloge se je avtorica lotila raziskave pomena in organizacije današnjih viteških redov, tako izven kot tudi znotraj naše države. Osredotočila se je na njihovo vlogo, ki je predvsem duhovnega, socialnega in karitativnega značaja. Avtorica je navezala stike z nekaterimi člani viteških redov in tako pridobila informacije, ki jih v drugih virih ni bilo moč zaslediti. V zadnjem delu diplomskega dela se avtorica loteva problematike religijskega upravičevanja nasilja, izpostavi odnos med religijo in vojno ter pojem pravične vojne.
Ključne besede:  viteštvo,  križarske vojne,  nemški viteški red,  malteški viteški red,  templjarji,  religija in vojna.
Objavljeno: 13.08.2009; Ogledov: 3651; Prenosov: 550
.pdf Celotno besedilo (82,69 MB)

4.
KRAJEVNA KULTURNA ZGODOVINA ROGAŠKE SLATINE
Simona Sajko, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja pregled kulturno-zgodovinskega dogajanja mesta Rogaška Slatina. V zgodovinskem pregledu dogodkov sem prikazala razvoj mesta od zgodnjega srednjega veka dalje ter razvoj šolstva, ki se je začel s prvo šolo pri Sv. Križu, ter vse do opisa današnjih treh osnovnih šol. Na območju občine se prav tako nahajajo mnoge kulturne, naravne in etnološke znamenitosti; izpostavila sem le šest temeljnih, ki so še danes pomembne za celosten razvoj mesta. Prav tako pa sem opisala pomembno stavbno dediščino, ki je danes sicer ni več, imenovano Vandelban. Ker je bila steklarna nekoč glavni nosilec gospodarstva v kraju, sem opisala tudi zgodovino le-te. Pomembno vlogo v tem turističnem kraju je imela tudi župnija Sv. Križ, zato sem na kratko predstavila tudi le-to. Ker sem želela prikazati zaokroženo celoto župnije, sem v predstavitev te vključila tudi oris njenih podružnic. V Rogaški Slatini deluje več društev, opisala pa sem tista, ki so bila vseskozi aktivna na kulturnem področju in imajo za sabo res dolgo zgodovino: obe gasilski društvi, turistično, planinsko, lovsko, čebelarsko društvo ter godba na pihala. S pomočjo društev se je Rogaška Slatina še dodatno razvijala in dopolnjevala.
Ključne besede: Rogaška Slatina, kulturne znamenitosti, šolstvo, steklarna, cerkev, društva.
Objavljeno: 29.08.2009; Ogledov: 3833; Prenosov: 568
.pdf Celotno besedilo (7,54 MB)

5.
6.
SLOVENJ GRADEC - MESTO GLASNIK MIRU
Urška Vrhnjak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Slovenj Gradec — mesto Glasnik miru obravnava zgodovino mesta Slovenj Gradec, njegovo članstvo v Mednarodnem združenju mest Glasnikov miru ter sodelovanje pri projektu Evropska prestolnica kulture 2012. Pester zgodovinski razvoj in zgodovinska dejstva so poleg pestrega kulturnega dogajanja, povezanega z Organizacijo združenih narodov, eden glavnih razlogov, da je mesto leta 1989 pridobilo naziv Glasnik miru. V letu 1991 se je formaliziralo tudi Mednarodno združenje mest Glasnikov miru, ki prinaša v svet in ljudi ideale enakosti, solidarnosti, vzajemnosti in mednarodnega sodelovanja za boljši in lepši svet. Tudi pri sodelovanju v projektu EPK 2012 bo poudarek na tem nazivu, saj je glavni sklop, v katerem je mesto vodilno, povezan s kulturo miru. Anketa je pokazala, da se prebivalci Slovenj Gradca dobro zavedajo naziva, ki ga nosi mesto in da poznajo aktivnosti povezane s tem. Slabše so se odrezali prebivalci pri poznavanju sodelovanja mesta v projektu EPK 2012. Intervju z županom je pokazal, da mesto ta naziv sprejema kot izvozni artikel, zaradi katerega je bolj znano po svetu kot bi sicer bilo, da mesto članstvo v tem združenju jemlje zelo resno in da lahko v povezavi s tem nazivom tako na lokalnem kot mednarodnem nivoju s strani mesta pričakujemo še več aktivnosti in novosti.
Ključne besede: Slovenj Gradec, Glasnik miru, Mednarodno združenje mest Glasnikov miru, Evropska prestolnica kulture 2012
Objavljeno: 24.05.2010; Ogledov: 4116; Prenosov: 289
.pdf Celotno besedilo (1,56 MB)

7.
RIMOKATOLIŠKA CERKEV V TV DNEVNIKU NA RTV SLO NA CERKVENA PRAZNIKA, VELIKI ŠMAREN IN BOŽIČ, V LETIH 1965 - 2005
Mojca Resnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vlogo medijev v odnosu med Cerkvijo in državo skozi daljše časovno obdobje. Konkretno obravnava poročanje o RKC v okviru osrednje televizijske dnevno informativne oddaje na RTV Slovenija na dva cerkvena praznika, veliki šmaren in božič. Prispevki so obravnavani z metodo analize vsebine. Ugotovitve kažejo, da je osamosvojitev Slovenije in z njo povezana sprememba političnega sistema pomenila prelom v poročanju o RKC na javni televiziji. V obdobju samostojne Slovenije pa nismo zasledili vpliva sestave vladajoče koalicije na obseg in vsebino poročanja javne RTV o Rimokatoliški cerkvi. Pri tem je podrobnejša analiza prispevkov pokazala, da je Cerkev v oddaji TV Dnevnik tendenčno obravnavana manj prijazno, kadar nastopa kot politični akter, ter bolj prijazno, kadar gre za verske vsebine v ožjem smislu.
Ključne besede: RKC, država, TV Dnevnik, RTV Slovenija, veliki šmaren, božič
Objavljeno: 27.07.2010; Ogledov: 2311; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (917,86 KB)

8.
PREGLED GOSPODARSKE, ŠOLSKE, CERKVENE IN KULTURNE ZGODOVINE PREVALJ
Mateja Praznik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska seminarska naloga zajema pregled gospodarske, šolske, cerkvene in kulturne zgodovine kraja Prevalje. S pomočjo različne literature je nastala strnjena celota, ki predstavlja in opisuje vsa omenjena področja in služi za hiter pregled ter hkrati omogoča pridobitev vseh pomembnejših zgodovinskih podatkov o kraju na enem mestu. Poiskala sem podatke o nastanku kraja, ki so ponazorjeni z ljudsko pripovedko, s sledjo iz rimskih časov pa vse do občine Prevalje danes. Začetki gospodarstva so tesno povezani z Leškim premogovnikom, ki je bil osnova za razvoj prevaljske železarne. Predstavila sem šolstvo od samih začetkov do danes. Prikazala sem župnijsko cerkev in njene podružnice. Pomemben vpliv na razvoj kraja predstavljajo kulturni spomeniki in različna društva, kar sem opisala v zadnjem poglavju.
Ključne besede: Prevalje, zgodovina, gospodarstvo, šolstvo, cerkve, kultura
Objavljeno: 09.06.2010; Ogledov: 2695; Prenosov: 312
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

9.
NASTANEK IN RAZVOJ NARODNO-ZABAVNE GLASBE V KULTURNOZGODOVINSKEM KONTEKSTU NA SLOVENSKEM
Simona Strašnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V svoji diplomski seminarski nalogi sem govorila o slovenski narodno-zabavni glasbi, kot po drugi svetovni vojni na novo nastali zvrsti glasbe. Ta glasba iz ljudske glasbe sicer črpa določene ideje, vendar je od nje toliko različna, da teh dveh zvrsti ne gre enačiti. Narodno-zabavna glasba je ob svojem nastanku imela ugodne kulturne, politične, tehnične in druge zgodovinske pogoje, da se je izpopolnjevala in širila. Za to je bil zaslužen predvsem Ansambel bratov Avsenik, ki je v tej glasbi deloval štiri desetletja, postavil njene temelje in jo povzdignil na visoko raven, tudi v tujini. Tega se sodobni izvajalci in glasbeni poznavalci, pa tudi laiki, zavedajo, zato temu glasbenemu fenomenu še vedno priznavajo poseben prostor v zgodovini slovenske glasbe. Ta glasba je tudi pomemben vir identitete Slovencev kot naroda še danes, ko vstopamo v širši evropski prostor. Seveda ima tudi svoje kritike in nasprotnike, a nič ne kaže na to, da bi le-ti kalili njeno splošno priljubljenost med ljudmi. Morda je njena edina "slabost" preusmerjanje pozornosti od pristne, izvirne slovenske ljudske glasbe, ki v njeni senci izgublja zanimanje Slovencev kot ljudstva. Pri izdelavi svoje naloge sem uporabila deskriptivno, komparativno in zgodovinsko metodo proučevanja literature in drugih virov.
Ključne besede: narodno-zabavna glasba, ljudska glasba, Ansambel bratov Avsenik, množična kultura, izumiranje ljudske glasbe
Objavljeno: 09.07.2010; Ogledov: 6155; Prenosov: 1042
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

10.
PREGLED KULTURNE, GOSPODARSKE, CERKVENE IN ŠOLSKE ZGODOVINE BISTRICE OB SOTLI
Mojca Geršak, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zaokrožuje podobo kulturne, gospodarske, cerkvene in šolske zgodovine Bistrice ob Sotli. Namen dela je predstaviti domačo občino iz različnih vidikov in oblikovati zaokroženo celoto kulturnega in družbenega dogajanja v Bistrici ob Sotli. Vsebuje opise pomembnejših zgodovinskih dogodkov in pridobitev. Ker je Bistrica ob Sotli obmejna občina, je predstavljen vpliv meje na družbeno in gospodarsko življenje prebivalstva na obeh straneh reke Sotle, ki je hkrati državna, etnična in historična meja. V delu so predstavljene poleg bogate kulturne dediščine tudi arhitekturne in etnološke znamenitosti, ki se nahajajo na območju občine. Pri proučevanju religije je v ospredju vprašanje o prisotnosti sekularizacije na podeželju. Pomemben del je namenjen razvoju šolstva od začetka 19. stoletja naprej, ko so zabeleženi prvi začetki pouka v Bistrici ob Sotli, in gospodarskemu razvoju, ki že od nekdaj temelji na kmetijstvu. Nekaj besed je namenjenih tudi društvom, ki imajo pomembno vlogo na podeželju, saj popestrijo življenje prebivalstva in ohranjajo podeželje aktivno na različnih področjih. V delu predstavljeni podatki so pridobljeni iz literature, šolskih kronik ter virov iz Zgodovinskega arhiva Celje in Nadškofijskega arhiva Maribor. Pri izvedbi diplomskega dela so uporabljene deskriptivna, zgodovinska in komparativna metoda ter intervju. Diplomsko delo zaključuje sinteza dobljenih spoznanj s področja kulturne, gospodarske, cerkvene in šolske zgodovine Bistrice ob Sotli.
Ključne besede: kulturna dediščina, zgodovina, šolstvo, religija, gospodarstvo, društva.
Objavljeno: 09.11.2011; Ogledov: 1954; Prenosov: 207
.pdf Celotno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici