| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 293
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
ENERGETSKA SAMOZADOSTNOST TRISTANOVANJSKE HIŠE
Tadej Vidovič, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej predstavili pojma energetske oskrbe ter koncepta energijsko varčne hiše. Nato smo proučili najpogostejše tehnične sisteme za zagotavljanje energetske oskrbe ter predstavili njihove načine delovanja. V praktičnem delu diplomskega dela smo dimenzionirali tri variante, ki so predvidevale investicije v različne sisteme energetske oskrbe. Ko smo izvedli izhodiščne izračune energetskih potreb hiše, smo izdelali še izračune ekonomičnosti posamezne investicije ter stopnjo samozadostnosti, ki jo prinaša. Izračuni so pokazali, da je trenutno najbolj ekonomična investicija v toplotno črpalko zrak – voda, največjo stopnjo samozadostnosti pa prinaša varianta s sončno elektrarno.
Ključne besede: energetska samozadostnost, energetska oskrba, toplotna črpalka, sončna elektrarna
Objavljeno v DKUM: 24.10.2016; Ogledov: 1457; Prenosov: 150
.pdf Celotno besedilo (1,88 MB)

2.
LASTNA RABA ELEKTRIČNE ENERGIJE, PROIZVEDENE IZ SONČNE ELEKTRARNE
Robert Pirš, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava rabo električne energije in uporabo sončnih elektrarn v lastno korist. V uvodnih poglavjih je razloženo dosedanje stanje električne energije in obnovljivih virov skozi leta v Sloveniji. Na kratko so opisane vrste, dokumentacija in načini izvedbe sončnih elektrarn ter odjemalčevo zaznavanje njihove izrabe. Z uporabo nove uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov je narejen finančni načrt 5 kWp in 11 kWp sončne elektrarne po sistemu » net metering «.
Ključne besede: električna energija, obnovljivi viri energije, sončne elektrarne, poraba električne energije, uredba o samooskrbi, finančni načrt samooskrbe
Objavljeno v DKUM: 20.10.2016; Ogledov: 2613; Prenosov: 306
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

3.
Optimalno sledenje sončnih modulov Soncu ob upoštevanju izgub pogonskega sklopa
Sebastijan Seme, Gorazd Štumberger, Jože Voršič, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: V delu je obravnavan dvo-osni sledilni sistem za sledenje sončnih modulov trajektoriji Sonca. Pri tem je predstavljena nova metoda za optimalno sledenje trajektoriji Sonca, ki upošteva tudi izgube pogonskega sklopa dvo-osnega sledilnega sistema. Cilj optimalnega sledenja je maksimalna pretvorba energije sončnega sevanja v električno energijo upoštevajoč na električne izgube pogonskega sklopa. Določitev trajektorije sledilnega sistema predstavlja v optimizaciji nelinearni in omejen problem, kjer ciljna funkcija ni na voljo v eksplicitni obliki. Za optimizacijski postopek se je uporabila stohastična metoda imenovana diferenčna evolucija. Pri tem je ciljna funkcija podana z napovedjo razpoložljivega sončnega sevanja, izgubami pogonskega sklopa in izkoristkom sončne elektrarne. Omejitve problema predstavljajo konstantna hitrost premikanja in minimalna sprememba kota premika pogonskega sklopa sledilnega sistema. Podani rezultati kažejo, da je optimalna trajektorija sledilnega sistema, odvisna predvsem od razpoložljivega sončnega sevanja, izkoristka sončne elektrarne, izgub pogonskega sklopa in omejitev, ki jih upoštevamo v sami optimizaciji.
Ključne besede: sončne elektrarne, fotonapetostni sistem, optimiranje, sončno sevanje, izgube
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 2834; Prenosov: 114
URL Povezava na celotno besedilo

4.
5.
6.
7.
Matematični model za izračun koeficienta rasti višjih harmonikov vlečnega toka pri napajanju večjega števila elektrovlečnih vozil na elektrificiranih progah železnice Srbije
Bojan Cene, Branislav S. Gavrilović, Jože Voršič, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku so podani rezultati eksperimentov rasti vrednosti višjih harmonikov vlečnega toka na spojnih mestih kontaktne mreže na električno napajalno postajo v odnosu na vrednost istih han-nonikov toka, ki so prisotni na mestu napajanja elektrovlečnih vozil iz kontaktne mreže. Rezultati so dobljeni ob pogojih eksploatacije pri napajanju elektrovlečnih vozil na elektrificiranih progah Železnice Srbije.
Ključne besede: harmoniki, kontaktna mreža, elektrovlečna vozila, električna napajalna postaja, vlečni tok
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1105; Prenosov: 57
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Koncepti stacionarne zanesljivosti napajanja varnostne razsvetljave
Igor Vidali, Jože Voršič, 2010, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: varnostna razsvetljava, zanesljivost, razpoložljivost
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1221; Prenosov: 35
URL Povezava na celotno besedilo

9.
10.
Iskanje izvedeno v 1.83 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici