| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 293
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
ENERGETSKA SAMOZADOSTNOST TRISTANOVANJSKE HIŠE
Tadej Vidovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo najprej predstavili pojma energetske oskrbe ter koncepta energijsko varčne hiše. Nato smo proučili najpogostejše tehnične sisteme za zagotavljanje energetske oskrbe ter predstavili njihove načine delovanja. V praktičnem delu diplomskega dela smo dimenzionirali tri variante, ki so predvidevale investicije v različne sisteme energetske oskrbe. Ko smo izvedli izhodiščne izračune energetskih potreb hiše, smo izdelali še izračune ekonomičnosti posamezne investicije ter stopnjo samozadostnosti, ki jo prinaša. Izračuni so pokazali, da je trenutno najbolj ekonomična investicija v toplotno črpalko zrak – voda, največjo stopnjo samozadostnosti pa prinaša varianta s sončno elektrarno.
Keywords: energetska samozadostnost, energetska oskrba, toplotna črpalka, sončna elektrarna
Published in DKUM: 24.10.2016; Views: 1129; Downloads: 140
.pdf Full text (1,88 MB)

2.
LASTNA RABA ELEKTRIČNE ENERGIJE, PROIZVEDENE IZ SONČNE ELEKTRARNE
Robert Pirš, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava rabo električne energije in uporabo sončnih elektrarn v lastno korist. V uvodnih poglavjih je razloženo dosedanje stanje električne energije in obnovljivih virov skozi leta v Sloveniji. Na kratko so opisane vrste, dokumentacija in načini izvedbe sončnih elektrarn ter odjemalčevo zaznavanje njihove izrabe. Z uporabo nove uredbe o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov je narejen finančni načrt 5 kWp in 11 kWp sončne elektrarne po sistemu » net metering «.
Keywords: električna energija, obnovljivi viri energije, sončne elektrarne, poraba električne energije, uredba o samooskrbi, finančni načrt samooskrbe
Published in DKUM: 20.10.2016; Views: 1888; Downloads: 243
.pdf Full text (3,00 MB)

3.
Optimalno sledenje sončnih modulov Soncu ob upoštevanju izgub pogonskega sklopa
Sebastijan Seme, Gorazd Štumberger, Jože Voršič, 2013, original scientific article

Abstract: V delu je obravnavan dvo-osni sledilni sistem za sledenje sončnih modulov trajektoriji Sonca. Pri tem je predstavljena nova metoda za optimalno sledenje trajektoriji Sonca, ki upošteva tudi izgube pogonskega sklopa dvo-osnega sledilnega sistema. Cilj optimalnega sledenja je maksimalna pretvorba energije sončnega sevanja v električno energijo upoštevajoč na električne izgube pogonskega sklopa. Določitev trajektorije sledilnega sistema predstavlja v optimizaciji nelinearni in omejen problem, kjer ciljna funkcija ni na voljo v eksplicitni obliki. Za optimizacijski postopek se je uporabila stohastična metoda imenovana diferenčna evolucija. Pri tem je ciljna funkcija podana z napovedjo razpoložljivega sončnega sevanja, izgubami pogonskega sklopa in izkoristkom sončne elektrarne. Omejitve problema predstavljajo konstantna hitrost premikanja in minimalna sprememba kota premika pogonskega sklopa sledilnega sistema. Podani rezultati kažejo, da je optimalna trajektorija sledilnega sistema, odvisna predvsem od razpoložljivega sončnega sevanja, izkoristka sončne elektrarne, izgub pogonskega sklopa in omejitev, ki jih upoštevamo v sami optimizaciji.
Keywords: sončne elektrarne, fotonapetostni sistem, optimiranje, sončno sevanje, izgube
Published in DKUM: 21.12.2015; Views: 2500; Downloads: 97
URL Link to full text

4.
5.
6.
7.
Matematični model za izračun koeficienta rasti višjih harmonikov vlečnega toka pri napajanju večjega števila elektrovlečnih vozil na elektrificiranih progah železnice Srbije
Bojan Cene, Branislav S. Gavrilović, Jože Voršič, 2008, original scientific article

Abstract: V članku so podani rezultati eksperimentov rasti vrednosti višjih harmonikov vlečnega toka na spojnih mestih kontaktne mreže na električno napajalno postajo v odnosu na vrednost istih han-nonikov toka, ki so prisotni na mestu napajanja elektrovlečnih vozil iz kontaktne mreže. Rezultati so dobljeni ob pogojih eksploatacije pri napajanju elektrovlečnih vozil na elektrificiranih progah Železnice Srbije.
Keywords: harmoniki, kontaktna mreža, elektrovlečna vozila, električna napajalna postaja, vlečni tok
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 900; Downloads: 47
URL Link to full text

8.
Koncepti stacionarne zanesljivosti napajanja varnostne razsvetljave
Igor Vidali, Jože Voršič, 2010, original scientific article

Keywords: varnostna razsvetljava, zanesljivost, razpoložljivost
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 963; Downloads: 33
URL Link to full text

9.
10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica