| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 80
First pagePrevious page12345678Next pageLast page
1.
Prenova male hidroelektrarne : magistrsko delo
Primož Bestijanič, 2022, master's thesis

Abstract: Raba energije po svetu se vsako leto povečuje. Zaradi tega mora energetska politika stremeti k temu, da bomo proizvodnjo povišali in hkrati s pravimi ukrepi zmanjšali porabo. Iz leta v leto se v omrežje priključuje vse več manjših proizvodnih enot, ki jih imenujemo razpršeni viri. K razpršenim virom uvrščamo tudi manjše hidroelektrarne, kot je mala hidroelektrarna, obravnavana v tem delu. Zaradi dobrih razmer na trgu se vse več ljudi odloča za izgradnjo hidroelektrarne, čeprav so postopki pridobivanja potrebne dokumentacije dolgotrajni. Magistrsko delo obravnava postopke obnove in principe delovanja različnih sistemov elektrarne.
Keywords: prenova, mala hidroelektrarna, obnovljivi viri energije, zaščita asinhronskega generatorja, avtomatizacija
Published in DKUM: 08.11.2022; Views: 334; Downloads: 43
.pdf Full text (6,16 MB)

2.
Nadgradnja instrumentacije vložnega stroja v Nuklearni elektrarni Krško : magistrsko delo
Damjan Lapuh, 2022, master's thesis

Abstract: Menjava jedrskega goriva v Nuklearni elektrarni Krško je ena najbolj kritičnih nalog v remontu, kjer se s pomočjo posebnih manipulatorjev gorivne elemente preloži iz reaktorja v bazen za izrabljeno gorivo in nato nazaj. Ker morebitne napake lahko povzročijo večje tehnične in ekonomske posledice, ima oprema vgrajenih kar nekaj zaščitnih funkcij. Magistrska naloga se najprej osredotoči na opis instrumentacijskega dela manipulatorja. Ker je ta oprema že dokaj stara, se v nalogi razvije možnost nadgradnje in modernizacije, s katero se reši problem srednjeročnega vzdrževanja, implementira nove funkcionalnosti ter izboljša vmesnik človek-stroj
Keywords: jedrska elektrarna, tlačnovodni reaktor, jedrsko gorivo, menjava goriva, vložni stroj
Published in DKUM: 02.11.2022; Views: 250; Downloads: 25
.pdf Full text (7,17 MB)

3.
Energetska prenova z modernizacijo regulacije ogrevanja na primeru treh javnih objektov v občini Ormož : diplomsko delo
Vid Petelin, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na energetsko problematiko starejših zgradb. Na primeru treh javnih objektov v občini Ormož smo predstavili načine, kako lahko objekte naredimo čim bolj energetsko učinkovite. V našem primeru gre za dve osnovni šoli in športno dvorano. Problem, s katerim smo se srečevali, je bil predvsem slaba toplotna izolacija zgradb ter posledično visoki stroški ogrevanja. Z ukrepi smo poskušali doseči boljše pogoje za učenje, torej boljšo kakovost notranjega zraka ter zmanjšanje stroškov ogrevanja z izboljšanjem toplotne izolacije, zamenjavo kurilnega energenta ter pravilnim zračenjem prostorov. V diplomskem delu so opisani tehnična stran modernizacije regulacije ogrevanja, uporabljene elektro komponente ter programska oprema, na koncu pa so predstavljeni tudi rezultati po energetski sanaciji.
Keywords: prenova, regulacija, ogrevanje, energija, projekt
Published in DKUM: 24.05.2022; Views: 560; Downloads: 53
.pdf Full text (3,24 MB)

4.
Možnosti vzpostavitve sistema skupnih generatorskih zbiralk na letališču Ljubljana : magistrsko delo
Dominik Žnidaršič, 2022, master's thesis

Abstract: Letališče Ljubljana je klasificirano kot kritična infrastruktura Republike Slovenije, zato je na morebitne izpade električne energije izjemno občutljivo. V magistrski nalogi smo obravnavali možnosti implementacije dveh različnih sistemov skupnih generatorskih zbiralk, s katerimi bi združili trenutno po posameznih transformatorskih postajah ločene dizel agregatske enote in kritične porabnike, ki so posebej občutljivi na izpade električne energije. Najprej smo obravnavali nizkonapetostni sistem, ki temelji na razširitvi že obstoječih krmilnikov, ki krmilijo posamezne dizel agregatske enote in agregatska preklopna polja. Na podlagi izračunov smo nizkonapetostni sistem podrobneje definirali. V nadaljevanju smo predstavili še srednjenapetostni sistem, ki smo ga s pomočjo izračunov srednjenapetostnega dovoda tudi podrobneje definirali. Na koncu smo ugotovili, da je bolj primerna vpeljava nizkonapetostnega sistema, saj je funkcionalnost nizkonapetostnega sistema skupnih generatorskih zbiralk večja napram srednjenapetostnem sistemu. Implementacija nizkonapetostnega sistema bi bila precej lažja tudi zato, ker bi bilo ob vpeljavi sistema na energetskem omrežju veliko manj predelav v primeru implementacije nizkonapetostnega sistema kakor v primeru implementacije srednjenapetostnega sistema.
Keywords: skupne generatorske zbiralke, elektroenergetsko omrežje, dimenzioniranje nizkonapetostnega kabla
Published in DKUM: 24.05.2022; Views: 497; Downloads: 30
.pdf Full text (2,57 MB)

5.
Zaščitne naprave in koordinacija zaščit na srednjenapetostnem omrežju v industrijskem okolju : magistrsko delo
Gašper Kink, 2022, master's thesis

Abstract: Za čim boljšo kakovost električne energije in kontinuirano dobavo porabnikom je pomembno, da sistemski operaterji pravilno upravljajo s proizvodnjo in prenosnimi vodi. Kljub vodenju pa zaradi različnih razlogov oz. naravnih in človeških napak prihaja do motenj v omrežju. Za minimizacijo okvarnih stroškov in materialne škode se poslužujemo različnih zaščitnih naprav. Da morebitne izklope omrežij zmanjšamo na kar se da majhno območje (območje priključenih porabnikov, je pomembno, da so uporabljene zaščitne naprave pravilno korigirane in nastavljene, v nasprotnem primeru imamo v omrežju nepotrebne izpade in nezadovoljne odjemalce. V tej nalogi se bomo osredotočili na distribucijsko omrežje srednje napetosti in zaščite, ki se uporabljajo na tem napetostnem nivoju. Opisan bo primer renovacije tovarne, ki je kot odjemalec priključena neposredno na srednjenapetostno omrežje, in postopek nastavljanja zaščitnih relejev.
Keywords: distribucija, srednjenapetostni nivo, selektivnost, zaščita
Published in DKUM: 01.04.2022; Views: 553; Downloads: 41
.pdf Full text (5,31 MB)

6.
Modeliranje in izdelava regulacijskega sistema in propelerjev brezpilotnega letalnika : magistrsko delo
Miha Smrekar, 2022, master's thesis

Abstract: Brezpilotni letalnik je naprava za izvajanje letov brez pilota ali drugih oseb na krovu, ki je daljinsko krmiljena, programirana ali avtonomna. V magistrski nalogi smo izpeljali matematični model brezpilotnega letalnika, naredili analizo glavnih senzorskih sistemov letalnika (giroskop in pospeškometer) in filtrov, ki smo jih uporabili za manjšanje šuma (nizkoprepustni filter in Kalmanov filter), nato smo naredili model Matlab/Simulink celotnega dinamičnega sistema in ustrezno izdelali ter uglasili regulacijo upravljanja in letenja s pomočjo regulatorjev PID. V drugem delu naloge smo izvedli analizo propelerjev brezpilotnega letalnika z uporabo metode BEM (Blade Element Momentum Theory), nato smo s pomočjo Adkinsonove metode ustvarili dizajn 5-palčnega propelerja, ki smo ga nato fizično izdelali in eksperimentalno preizkusili. Rezultati so pokazali, da je metoda BEM predvidela večji potisk, kot smo ga dosegli v fizični izvedbi. V zadnjem delu naloge smo sestavili brezpilotni letalnik, s pomočjo mikroprocesorja Arduino sprogramirali regulacijo sistema, uspešno izvedli testni let in pokazali, da uporabljeni matematični model uspešno opiše obnašanje brezpilotnega letalnika.
Keywords: dron, letalnik, regulacija, propeler, matematični model
Published in DKUM: 15.03.2022; Views: 644; Downloads: 71
.pdf Full text (14,00 MB)

7.
Preverjanje skladnosti prostostoječega štedilnika s kombiniranim kuhališčem z varnostnimi standardi : diplomsko delo
Jan Zakeršnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje strukturo postopka varnostnega preskušanja prostostoječega štedilnika s kombiniranim kuhališčem glede na standarde IEC 60335-1:2010, IEC 60335-2-6:2015 in IEC 60335-2-102:2017 z vidika akreditiranega preskusnega laboratorija, ki izvaja aktivnosti za potrebe varnostnega certificiranja in bo osnova za vpeljavo novih varnostnih standardov in izobraževanje novih kadrov o bistvu delovanja laboratorija TCL. V uvodnem delu so predstavljeni struktura postopka pridobitev varnostnega certifikata in razlogi za certificiranje proizvodov ter delovanje preskusnega laboratorija. V osrednjem delu so predstavljeni testirani aparat ter postopki, potrebni za ugotavljanje njegove ustreznosti glede zahteve izbranih točk upoštevanih standardov. Diplomsko delo se osredotoča na praktično interpretacijo standarda, definiranje laboratorijskih aktivnosti in nabor potrebne ustrezne merilne opreme za pravilno, ponovljivo in merodajno ugotavljanje varnosti prostostoječih štedilnikov. V postopku ugotavljanja skladnosti so bili preverjeni ustreznost električnih povezav in izolacijskih materialov ter mehanska zasnova aparata. V zadnjem delu naloge so predstavljeni pomembnejši izsledki in priporočila za izboljšave postopkov; v prilogi diplomskemu delu, ki jo predstavlja preskusni protokol, so zajeti vsi rezultati posameznih preskusov skupaj s končnimi ugotovitvami. V postopku preskušanja ni bilo ugotovljenih neskladij, kar je bila podlaga za uspešno pridobitev varnostnega certifikata.
Keywords: varnost, certificiranje, preskušanje, standard, aparat
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 591; Downloads: 46
.pdf Full text (4,66 MB)

8.
Demineralizirana voda za potrebe plinskih blokov pb6 in pb7
Jernej Krejan, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bo predstavljena nadgradnja v Termoelektrarni Brestanica. V sklopu izgradnje PB7 so dodelali sistem dobave vode za evaporativno ohlajevanje vstopnega zgorevalnega zraka na PB6. Sistem je pred nadgradnjo uporabljal pitno vodo iz lokalnega omrežja Brestanica. Neočiščena voda je povzročala težave s kopičenjem nečistoč in dražje obratovalne stroške. Dogradili so nov postroj za dobavo demineralizirane vode do stavbe plinskih turbin. Ustrezno so nadgradili krmilni in posluževalni del, in to tako, da sledita vsem standardom in omejitvam, ki so podane že z obstoječimi integriranimi sistemi. Sistem lahko deluje v avtomatskem, ročno lokalnem in ročno daljinskem režimu. Z zamenjavo vira vode za proces ohlajevanja vstopnega zgorevalnega zraka se bo znižala poraba vode in obratovanje bo okolju prijaznejše.
Keywords: Termoelektrarna Brestanica, demineralizirana voda, PB6-7, nadgradnja, evaporativno hlajenje
Published in DKUM: 17.12.2021; Views: 737; Downloads: 51
.pdf Full text (1,99 MB)

9.
Primarno in sekundarno testiranje srednjenapetostnih dovodnih, izvodnih in transformatorskih celic
Klemen Petek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava testiranje izvodne celice v srednje napetostnem stikališču podjetja Acroni Jesenice na primarni in sekundarni strani. Namen naloge je bil prikaz celotnega testiranja funkcionalnosti celice pred vključitvijo v elektroenergetski sistem s pomočjo generatorjev električne energije Omicron in Pritez, saj lahko ob nepravilnem delovanju pride do okvar elementov v sistemu, v hujšem primeru tudi do požara. Za preprečitev le teh, smo vgradili zaščitni rele FPC680, ki ob vsakem nenormalnem pojavu izklopi odklopnik in s tem prekine tokokrog. Po izvedenem testiranju in odpravljenih napakah pri ožičenju, smo lahko izvodno celico D3 N-GEN Hranilnica varno vključili v elektroenergetski sistem in omejili možnost okvare ob nepravilnem delovanju sistema.
Keywords: Razdelilna transformatorska postaja, zaščitni rele FPC680, odklopnik, ločilnik, primarno in sekundarno testiranje zaščit
Published in DKUM: 17.12.2021; Views: 590; Downloads: 43
.pdf Full text (3,24 MB)

10.
Potencial uporabe hranilnikov energije z namenom doseganja samooskrbe z električno energijo iz sončnih elektrarn
Jan Lokar, 2021, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava uporabo hranilnikov energije za skladiščenje proizvedene energije iz sončnih elektrarn. V tem delu je analizirano obratovanje baterijskega hranilnika energije v kombinaciji s sončno elektrarno na podlagi realnih izmerjenih podatkov v obdobju dveh let. Analiziran je vpliv integracije baterijskega hranilnika energije na zagotavljanje samooskrbe z električno energijo. Narejena je tudi študija treh različnih primerov dimenzioniranja sistema. V prvem primeru je dimenzioniran sistem, ki zagotavlja popolno samooskrbo z električno energijo, v drugem primeru je dimenzioniran sistem, ki omogoča neodvisno obratovanje od omrežja, v tretjem primeru pa je dimenzioniran sistem, ki shranjuje višek proizvedene električne energije iz sončne elektrarne v obliki vodika. Opravljena je tudi ekonomska analiza obstoječega sistema sončne elektrarne in baterijskega hranilnika energije. Prav tako je narejena ekonomska analiza vseh treh študij dimenzioniranja sistema. Rezultat magistrskega dela dokazuje, da je možno dimenzionirati sisteme za popolno samooskrbo in neodvisno obratovanje od omrežja, vendar so ti sistemi predimenzionirani in so ekonomsko neupravičeni. Splošno gledano integracija hranilnikov energije negativno vpliva na ekonomsko upravičenost investicije, saj ne prinaša neposrednih finančnih koristi. Kazalci ekonomske upravičenosti investicije so pokazali, da se investicija v sisteme sončne elektrarne in hranilnike energije ne splača. Iz ekonomskega vidika so hranilniki vodika boljši za shranjevanje energije od baterijskih hranilnikov energije.
Keywords: samooskrba, sončne elektrarne, hranilniki energije, baterije
Published in DKUM: 03.12.2021; Views: 951; Downloads: 174
.pdf Full text (5,06 MB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica