| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 17
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
VEČPARAMETERSKI MODEL OCENJEVANJA ENERGETSKIH RASTLIN ZA PREDELAVO V BIOPLIN
Peter Vindiš, 2010, dissertation

Abstract: Za potrebe planiranja in odločanja pri pridelavi in predelavi energetskih rastlin v bioplin je bil razvit integriran računalniško podprt deterministični simulacijski model BIOPLIN. Simulacijski model BIOPLIN se sestoji iz treh glavnih modelov: modelnih kalkulacij pridelave energetskih rastlin, simulacijski model predelave energetskih rastlin v bioplin ter simulacijski model proizvodnje električne in toplotne energije iz bioplina. Razviti sistem omogoča oceno ekonomske upravičenosti predelave posameznih energetskih rastlin v bioplin. Rezultati simulacijskega modela v nadaljevanju predstavljajo vhodne podatke za večkriterijsko odločitveno analizo. Pri tem sta bili uporabljeni dve metodi: metoda DEX-i in analitični hierarhični proces (AHP). Z večkriterijskimi modeli, smo glede na vhodne podatke in kriterije, ocenjevali energetske rastline. Analiza je pokazala, da je z uporabo trenutnega modela najbolj ustrezna alternativa uporabljena za energetske rastline za proizvodnjo bioplina koruza. Koruza ima najboljšo večkriterijsko oceno EC = 0,248 in DEX-i ocena = ustrezna. Koruzi sledi sirek z večkriterijsko oceno EC = 0,201 in DEX-i oceno = manj ustrezna. Sledijo sončnica z večkriterijsko oceno EC = 0,151 in DEX - i oceno = manj ustrezna, sladkorna pesa EC = 0,150 in DEX-i oceno = manj ustrezna, ščir EC = 0,127 in DEX-i oceno = neprimerna in kot zadnja topinambur EC = 0,123 in DEX-i oceno = neprimerna. Rezultati raziskave analiziranih energetskih rastlin kažejo enak vrstni red rangiranja z uporabo odločitvenih orodij DEX-i in AHP. Rezultati simulacije predstavljajo dovolj kakovostno podatkovno osnovo za nadaljnji razvoj večkriterijskih odločitvenih modelov.
Keywords: simulacijski model, večkriterijska odločitvena analiza, metoda DEX-i, analitični hierarhični proces - AHP, energetske rastline, bioplin
Published: 07.05.2010; Views: 5402; Downloads: 548
.pdf Full text (1,49 MB)

2.
Testiranje omejevalca robnega gnojenja trosilnika v skladu s standardom SIST EN 13739
Urban Pintarič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se posvetili problematiki gnojenja robov parcel. V skladu s standardom SIST EN 13739 smo testirali centrifugalni razsipalnik INO FERTI II, opremljenim z robnim omejevalcem gnojenja. Preizkušali smo različne nastavitve in opazovali gnojilne slike ter odstopanja leteh od določitev standarda. Preizkusili smo 9 različnih nastavitev; nastavitve omejevalca robnega gnojenja pri dveh različnih delovnih širinah. Rezultati so pokazali, da pri nastavljeni delovni širini 18 m in nastavitvah omejevalca na pozicijo 0, 1, 2 in 3 niso primerne za robno gnojenje, saj je maksimalna količina trošenja gnojila na asimetrični strani prevelika ter izguba gnojila na robu gnojenja prevelika, hkrati se tudi delovna širina zmanjša. Nastavitve 4 in 4.5 so primernejše za gnojenje roba parcel, vendar še ne idealne. Pri nastavljeni delovni širini 15 m je učinek omejevalca robnega gnojenja še oslabljen, obenem se delovna širina še dodatno zmanjša.
Keywords: razsipalnik, testiranje, omejevalec, Ferti
Published: 22.10.2012; Views: 1131; Downloads: 135
.pdf Full text (4,01 MB)

3.
Vpliv ekonomske priključne gredi na porabo goriva pri delu z vrtavkasto brano
Klemen Konečnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Zorana zemlja ni dovolj zdrobljena in poravnana, da bi bila primerna za setev, zato jo moramo dopolnilno obdelati. Uporaba vrtavkaste brane je najbolj razširjena metoda za dopolnilno obdelavo tal. Namen diplomske naloge je ugotoviti, kako obdelati določeno površino, da bomo za to porabili čim manj goriva in časa. Zanimalo nas je, kako na porabo goriva vpliva število vrtljajev motorja in priključne gredi. Primerjali smo porabo goriva pri dopolnilni obdelavi tal na jeseni in na spomladi zoranih njivah. Za poskus smo uporabili traktor Case-IH JX90 in vrtavkasto brano VOGEL NOOT Terramat L 250. Povprečna poraba pri brananju na jeseni zorani njivi pri nazivnih vrtljajih motorja 2199 min-1 je znašala 10,7 l/ha, pri vrtljajih motorja 1715 min-1 pa 7,9 l/ha. Na spomladi zorani njivi je znašala poraba pri 2199 min-1 9,5 l/ha, pri 1715 min-1 pa 8,7 l/ha. V obeh primerih je bila hitrost vrtenja priključne gredi 540 min-1. Z gotovostjo lahko trdimo, da je uporaba ekonomske priključne gredi smiselna in ekonomsko upravičena.
Keywords: Obdelava tal, vrtavkasta brana, ekonomska priključna gred, poraba goriva.
Published: 11.10.2013; Views: 1343; Downloads: 95
.pdf Full text (1,40 MB)

4.
Proizvodnja bioplina v Bioplinarni Draženci ter možnosti za zmanjšanje koruzne silaže v vhodnem substratu
Mojca Brdovnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je primerjati izplen bioplina in metana v Bioplinarni Draženci pri trenutni proizvodnji bioplina v primerjavi z bioplinom, proizvedenim z nižjim deležem koruzne silaže na podlagi teoretičnih izračunov. V ta namen smo naredili izračune za pet različnih možnih scenarijev za izplen bioplina in metana ter nato naredili primerjavo med scenariji. Pri trenutni proizvodnji bioplina v Bioplinarni Draženci, ki za vhodne substrate uporablja perutninski gnoj, koruzno silažo in odpadne maščobe v razmerju 70:25:5, smo izračunali izplen skupnega bioplina 148 m3/t sveže mase in izplen metana 90,16 m3 pri eni toni vhodne substratne mešanice. Ugotovili smo, da najvišji izplen bioplina in metana dosežemo pri scenariju 1, ki trenutno poteka v Bioplinarni Draženci. Pri primerjavi izračunanih vrednosti za izplen smo ugotovili, da obstajajo možnosti za zmanjšanje koruzne silaže v vhodnem substratu in ga lahko nadomestimo z odpadnimi maščobami, ki so velik energetski potencial.
Keywords: bioplinska naprava, piščančji gnoj, proizvodnja bioplina, koruzna silaža, metan
Published: 02.12.2013; Views: 1559; Downloads: 303
.pdf Full text (1,25 MB)

5.
Vpliv razlicnih nacinov obdelave tal in setve na porabo goriva in pridelek koruze
Marko Grašič, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V letu 2013 smo na poskusnem polju v Mali vasi opravili poskus z namenom, da bi ugotovili, kako razlicna obdelava tal in setev s sejalnicami z razlicnim nacinom delovanja vplivajo na pridelek in porabo goriva. Na štirih poskusnih poljih smo predsetveno pripravo tal opravili s predsetvenikom ali vrtavkasto brano, nato smo opravili setev z dvema razlicnima sejalnicama. Prva je pnevmatska nadtlacna, druga pnevmatska podtlacna. Pri vseh opravilih smo merili porabo goriva in casa, pri setvi pa še porabo semena. Po 14 dnevih smo opazovali vznik. Jeseni smo izmerili pridelek na vseh poskusnih parcelah in izmerili vlago zrnja koruze. Zbrali smo tudi vremenske podatke za celo leto. Ugotovili smo, da se predsetvena priprava tal opravi hitreje in bolje z vrtavkasto brano v primerjavi s predsetvenikom poleg tega pa prihranimo tudi gorivo. Setev s podtlacno sejalnico je bolj natancna, poraba semena pa je nižja v primerjavi z nadtlacno sejalnico. Pridelek je bil najvišji na poskusni parceli V1 (6596,8 kg SS/ha), kjer smo tla obdelali z vrtavkasto brano in sejali s podtlacno sejalnico.
Keywords: Obdelava tal, setev, poraba goriva, pridelek
Published: 03.03.2014; Views: 888; Downloads: 120
.pdf Full text (2,77 MB)

6.
7.
Napoved pridelka jabolk z metodo analize slike
Denis Stajnko, Peter Vindiš, 2011, scientific monograph

Keywords: sadjarstvo, pridelki, vizualizacija
Published: 05.06.2012; Views: 1647; Downloads: 43
URL Link to full text

8.
9.
A Multi-criteria assessment of energy crops for biogas production
Peter Vindiš, Bogomir Muršec, Črtomir Rozman, Franc Čuš, 2010, original scientific article

Abstract: This paper presents the system for the assessment of energy crops for biogas production. The system is based on simulation modelling and multi criteria decision analysis. The deterministic simulation system consists of deterministic production simulation models that enable different types of costs calculations for the production of energy crops, electrical and heat energy in biogas production. Simulation model results were further evaluated using a qualitative multi-attribute modelling methodology (supported by the software tool DEX-i) and quantitative analytical hierarchical process - APH (supported by software toll Expert Choice 2000). The Analysis showed that by using current model the most relevant alternative used for energy crop for biogas production is maize. The maize results in the best multicriteria evaluation EC=0.248 and DEX-i evaluation = appropriate. the best alternative for maize is sorghum with multicriteria evaluation of EC=0.201 and DEX-i evaluation = less appropriate.
Keywords: simulation model, Expert Choice, AHP, DEX-i, energy, crops, biogas
Published: 10.07.2015; Views: 580; Downloads: 18
URL Link to full text

10.
Building of mini digester for mesophilic anaerobic digestion
Bogomir Muršec, Peter Vindiš, 2009, professional article

Abstract: Anaerobic digestion is the biological degradation of organic material in the absence of air andmayimply environmental benefits with regard to waste treatment, pollution reduction, energy production, and improvements in agricultural practices. Ananaerobic digester is a system that harnesses this natural process to treat waste, produce biogas that can be converted to heat and electricity and anaerobic digestate, a soil improving material. The paper presents the building of a mini digester for mesophilic anaerobic digestion.With the mini digester the amount of biogas production (methane) from different organic wastes is observed. The basic structure is made of stainless steel, on which other components are fixed. The most important components are the eudiometers, pump and heater with thermostat, fermenters, thermometer and barometer. The experiment is made according to DIN 38 414, part 8. After building of a mini digester some experiments with different organic materials are made.
Keywords: mini digester, mesophilic anaerobic digestion, organic wastes
Published: 11.07.2017; Views: 483; Downloads: 55
.pdf Full text (493,38 KB)
This document has many files! More...

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica