| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Aplikacija metod matematičnega programiranja kot orodja za podporo odločanju pri povečevanju samooskrbe z zelenjavo
Jožef Vinčec, 2019, doktorska disertacija

Opis: V Sloveniji je že dlje časa samooskrba s hrano pomembna tema, ki je na nizki ravni. Posebej nizko je ta stopnja vidna pri zelenjavi, zato smo se odločili pristopiti k analizi problematike. V raziskavi smo k problematiki pristopili »od spodaj navzgor« in sicer z namenom, da najdemo empirične rešitve, ki kmetovalcem omogočajo pogoje, s katerimi bi dvignili nizko samooskrbo. V ta namen smo razvili 5 matematičnih modelov, s katerimi se bo analizirala problematika samooskrbe. 1. model je namenjen analizi ekonomske upravičenosti v raziskavo vključenih kultur, kot tudi posameznih sort in hibridov. Rezultati le-tega predstavljajo vhodne podatke za naslednje faze razvoja modelov. Rezultati analize modela 1 kažejo ekonomsko upravičenost vseh analiziranih zelenjadnic. V 2. fazi smo razvili 2 modelni orodji. S prvim ocenjujemo potrebne količine zelenjadnic za zagotovitev oskrbe po zelenjavi za določen teden v letu, v naboru razpoložljivih kultur. Drugo modelno orodje 2. faze pa izmed razpoložljivih kultur in njihovih hibridov/sort oceni potrebne površine, s čimer zadovoljimo želene potrebe po oskrbi z zelenjavo. 3. faza je namenjena izboru ustrezne metode ciljnega programiranja, na podlagi katere bi lahko ocenili ustrezne sorte/hibride. Za oceno problema smo uporabili 3 metode ciljnega programiranja (tehtano ciljno programiranje, prioritetno ciljno programiranje in Čebiševo ciljno programiranje). Kot najustreznejše se je pokazalo tehtano ciljno programiranje, ki je doseglo nekoliko slabše rezultate v primerjavi s prioritetnim ciljnim programiranjem, ki pa je med izračunom doseglo večje število napak. Kot najslabše se je pokazalo Čebiševo ciljno programiranje. V fazi 4 je sledilo načrtovanje kolobarja znotraj posameznega koledarskega leta. S pomočjo razvitega orodja smo sestavili 538 letnih scenarijev, ki jih potem v fazi 5 združimo v 183 5-letnih kolobarjev. Rezultati kažejo, da na 874,66 ha obdelovalnih površin zagotavljamo popolno samooskrbo z zelenjavo za območje Pomurja od 1. maja do 13. novembra. V nadaljevanju raziskave na osnovi s. w. o. t. analize stanja trga na organizacijske strani pridelave in prodaje predlagamo ukrepe, ki stimulirajo pridelavo. Prva je uvedba indeksa izkoriščenosti njivskih površin kot ukrepa, s katerim bi lahko stimulirali pridelavo preko neposrednih plačil, ki so drugače razdeljena. Drugi ukrep predstavlja povezovanje pridelovalcev. Tretji ukrep je organiziranje skupnega prostora, kjer se srečata ponudba s strani pridelovalcev in povpraševanje s strani odkupa. Kot ključen ukrep pa je seveda ureditev cen.
Ključne besede: matematično programiranje, modelna orodja, proces odločanja, samooskrba, indeks izkoriščenosti, s. w. o. t., zelenjava, kolobar.
Objavljeno: 12.09.2019; Ogledov: 697; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (7,13 MB)

2.
Multi-criteria assessment of vegetable production business alternatives
Silvo Pozderec, Martina Bavec, Črtomir Rozman, Jožef Vinčec, Karmen Pažek, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: Purpose: Organic and integrated production of vegetables are the two most common production systems in Slovenia. The study analyzed two production systems with different cultures as alternatives with purpose to find the most appropriate variants. Design/Methodology/Approach: The study based on the development and integration of developed specific technological- economic simulation models for the production of vegetables (salad, growing peppers, salad cucumbers, pickling cucumbers, round and cherry tomato) in greenhouse and multi-criteria decision analysis. The methodology of the study based on the DEX methodology and the analytical hierarchy process (AHP) of organic (ECO) and integrated production (IP) in greenhouse. Results: The evaluation results show that both cultivation methods of commercially attractive vegetables in greenhouse are variable. In the case of integrated production, the assessment of multi-criteria decision analysis EC and DEXi showed that salad (Donertie F1) proved to be the best possible alternative. In the case of organic production, the multi-criteria analysis assessment of pickling cucumbers (Harmony F1) is the best possible business alternative. Conclusion: For the further production planning process by decision maker is the ranking with Expert Choice (EC) more useful and precise, while the DEX evaluations are more descriptive.
Ključne besede: simulation models, multi-criteria analysis, vegetable, greenhouses
Objavljeno: 04.04.2017; Ogledov: 835; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (709,15 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
4.
5.
Uporaba metod matematičnega programiranja za določitev optimalne strukture kolobarja
Jožef Vinčec, 2012, magistrsko delo

Opis: Glavni cilj magistrskega dela je določitev optimalne strukture kolobarja pod določenimi pogoji za modelno zelenjadarsko kmetijo. V ta namen so bila razvita 3 glavna podporna orodja, ki obsegajo naslednje delovne faze: 1. faza obsega razvoj tehnološko-ekonomsko simulacijskega modela 'Pr.KALK', s katerim se tehnološki podatki o posamezni pridelavi prenesejo v numerološko obliko, ki definira upravičenost pridelave. Izbrani podatki posamezne pridelave so nato preneseni v 2. fazo, za katero je zgrajen model 'Pr.OPTI'. Ta je namenjendoločitvi optimalne strukture kolobarja. Sestava kolobarja se nato prenese v 3. fazo, kjer s pomočjo orodja 'Pr.GANTT' na pregleden način upravljamo s planiranjem proizvodnje na kmetiji. V raziskavi sta predpostavljena 2 scenarija, po katerih se določa omejitev stroškov ročnega in strojnega dela ter strošek gnojenja. V prvem scenariju se omejitve postavijo 'ročno'. V drugem scenariju pa so omejitve določene s pomočjo metode linearnega programiranja, kjer so stroški predmet minimiranja in nato preneseni v model tehtanega ciljnega programiranja, nadgrajenega s kazensko funkcijo kot omejitvijo. Primerjava obeh postopkov nam kaže, da dobljeni rezultati s pomočjo metodologije po 2. scenariju v treh primerih od štirih generiranih v primerjavi s 1. scenarijem dosegajo višji finančni rezultat, kateri je opredeljen kot glavni cilj v modelnem orodju. Gantogramska tehnika je vpeljana v metodologijo načrtovanja kolobarja, kjer na pregleden način prikažemo tako celotni kolobar, kakor tudi časovne dogodke.
Ključne besede: simulacijski modeli, matematično programiranje, ciljno programiranje, gantogram, kolobar
Objavljeno: 26.07.2012; Ogledov: 1847; Prenosov: 261
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

6.
Analiza poslovanja na zelenjadarski kmetiji
Jožef Vinčec, 2010, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil analizirati poslovanje na zelenjadarski kmetiji v letu 2008. Za oceno analize poslovanja smo razvili simulacijski model s pripadajočimi pod-modeli. Analiza je pokazala, da je z ekonomskega vidika najustreznejša zelenjadnica čebula (FR = 2.783,71 in Ke = 2,24). Med poljščinami so ekonomsko najzanimivejše za pridelovanje oljne buče (FR = 1.920,84 in Ke = 2,13). Zelenjadnice na kmetiji dosegajo višje ekonomske parametre kot poljščine. Analiza je pokazala, da bi bila pridelava večine poljščin v kolobarju brez neposrednih plačil ekonomsko neupravičena, izjema so le oljne buče. Nasprotno pa se kot ekonomsko upravičene izkažejo za pridelavo vse zelenjadnice. V nadaljevanju rezultati optimizacije načrta pridelave na kmetiji kažejo, da je pri scenariju 1 najugodnejša kombinacija setev ječmena in oljne ogrščice. Po scenariju 2 je zgodnje zelje, čebula in zgodnji krompir. Po scenariju 3 so to ječmen, rdeča čebula in srebrnjak, ter po scenariju 4 čebula in oljne buče. Najboljše rezultate kazalnikov za analizo prodaje ima zgodnji krompir, ki dosega najvišje razmerje glede tržnih cen (1,89) in najvišje razmerje glede na minimalno tržno ceno (2,80).
Ključne besede: kalkulacija, analiza poslovanja, simulacijski modeli, optimizacija, analiza prodaje
Objavljeno: 29.06.2010; Ogledov: 2567; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,50 MB)

Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici