| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Dimenzioniranje armiranobetonskih konstrukcij po metodi mejnih stanj
Peter Dobrila, 2024

Abstract: Publikacija predstavlja zelo obširen spekter dimenzioniranja armirano-betonskih (AB) elementov, tako linijskih, kot ploskovnih elementov. Posamična poglavja so tematsko zasnovana tako, da so najprej predstavljene osnovne teoretične osnove osnovnih mehanskih mehanizmov posameznega obremenitvenega problema konstrukcijskih elementov, v drugem delu pa nato še aplikacije na specifični primer uporabe veljavnih Evrokod standardov. V posameznih poglavjih so na koncu podani tudi posebni konkretni računski primeri, ki bralcu približajo uporabo Evrokod standardov na posameznih izbranih vzorčnih primerih. Dodatno pa bo publikacija lahko zelo koristen učni in uporabniški pripomoček tudi za projektante armirano-betonskih konstrukcij v projektivnih birojih, ter v določeni meri tudi za izvajalce gradbenih del. Publikacija je sicer tematsko razdeljena v 14 ločenih samostojnih poglavij.
Keywords: beton, konstrukcije, mehanika konstrukcij, evrokod standardi, metoda mejnih stanj
Published in DKUM: 15.03.2024; Views: 368; Downloads: 45
.pdf Full text (16,82 MB)
This document has many files! More...

2.
Podeželje in razvoj gastronomije v Sloveniji : teritorialne kolektivne blagovne znamke po modelu ʹIzvorno slovenskoʹ
2021

Abstract: V publikaciji so predstavljena znanstvena izhodišča in pomen vzpostavljanja teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk po modelu Izvorno slovensko za razvoj slovenskega podeželja ter gradnje gastronomskega turizma, ki temelji na kratkih dobavnih poteh od njive do krožnika in vzpostavlja sistem kakovosti in izvora živil ter gradiv tudi za vse spremljajoče dejavnike, ki družno gradijo gastronomsko podeželsko turistično destinacijo. Model temelji na sistematičnem povezovanju, gradnji sistema ocenjevanja in vizualne podobe kolektivne blagovne znamke, usposabljanju, svetovanju, ocenjevanju kakovosti, podeljevanju pravice do uporabe certifikata, vzpostavljanju sistema trženja, prodaje, logistike in zagotavljanja nenehne kakovosti skozi načrtovano spremljanje kakovosti in izvora produktov. Na prvem nivoju gradimo primarno ponudbo, in sicer usposabljamo in svetujemo ponudnikom pridelkov in živilskih izdelkov, da le-ti zgradijo zgodbe z lokalno dodano vrednostjo, ki jih lahko v jedi vključijo gostinci. Na drugem nivoju ustvarjamo lokalno prepoznavno ponudbo nastanitvenih kapacitet, gastronomskih prireditev in doživetij. Tretji nivo je namenjen ambasadorjem kolektivne blagovne znamke, ki pod eno streho združujejo več omenjenih aktivnosti in sprejemnim turističnim agencijam. Četri nivo je namenjen gradnji portala, ki omogoča komuniciranje med deležniki znotraj destinacije in pritegne pozornost zahtevnih raziskovalcev gastronomije, ki so za izjemna butična doživetja pripravljeni nameniti svoj čas in denar. Vse aktivnosti so usklajene z aktivnostmi Slovenske turistične organizacije in MGRT in odlična popotnica za Slovenija – Evropska gastronomska regija Evrope 2021.
Keywords: teritorialne kolektivne blagovne znamke, model Izvorno slovensko, trajnostni razvoj podeželja, gastronomija, kratke dobaviteljske verige, od njive do krožnika, destinacija, kakovost, poreklo-izvor
Published in DKUM: 09.03.2021; Views: 1196; Downloads: 90
URL Link to file
This document is also a collection of 7 documents!

3.
Vanekovo stoletje : ob stoletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja
2019, scientific monograph

Abstract: Monografija, ki jo sestavlja petintrideset znanstvenih in strokovnih prispevkov, je bila izdana ob stoletnici rojstva dr. Vaneka Šiftarja in je v bistvu tretji tako imenovani Vanekov zbornik. V prvem delu so spominski prispevki, ki osvetljujejo življenje in različna področja delovanja treh pomembnih, med seboj povezanih Prekmurcev: Vaneka Šiftarja, njegovega sopotnika Antona Vratuše in lani umrlega Franca Kuzmiča. V drugi del so uvrščeni strokovni in znanstveni prispevki, tematsko v širšem smislu povezani s Prekmurjem in/ali z delom Vaneka Šiftarja in Antona Vratuše. V tretjem delu so zbrani znanstveni prispevki, ki posegajo na različna raziskovalna področja Vaneka Šiftarja, pa tudi Vratuše in Kuzmiča, vse od prava (tako ustavnega kot delovnega), zgodovine, jezikoslovja do človekovih pravic, domoljubja, družbene odgovornosti in humanistike v najširšem smislu.
Keywords: Vanek Šiftar, Anton Vratuša, Franc Kuzmič, Pravna fakulteta Univerze v Mariboru, Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija, Prekmurje, pravo, romologija, zgodovina, družbena odgovornost, človekove pravice, humanistika
Published in DKUM: 17.02.2020; Views: 1111; Downloads: 38
URL Link to file

4.
KULTURNOZGODOVINSKI ORIS MALE NEDELJE IN BLIŽNJE OKOLICE
Jasmina Vajda Vrhunec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena kulturna zgodovina Male Nedelje in bližnje okolice. Kulturnozgodovinski oris obravnavnih krajev se začne z njihovimi prvimi omembami v pisnih virih. Sledi predstavitev sakralnih objektov, najprej malonedeljske cerkve, nato še kapel, križev in znamenj. S sakralnimi objekti oziroma duhovniki so povezani tudi začetki malonedeljskega šolstva, katerega nadaljnji razvoj je v celoti predstavljen. Malonedeljčani so s svojo narodno zavednostjo pomembno zaznamovali devetnajsto stoletje, eno izmed najpomembnejših obdobij slovenske zgodovine. V tem narodnozavednem duhu je bila organizirana bèseda, predhodnica prvega ljutomerskega tabora. Veliko zborovanje pod milim nebom je zaradi svoje pomembnosti tako za Malo Nedeljo kot za slovenski narod nasploh v središču obravnave diplomskega dela. Obravnavi tega zgodovinskega dogodka sledi predstavitev petih pomembnih osebnosti, ki so s svojim življenjskim delom pustile velik pečat v obravnavanih krajih. Kot pomembni deli kulturne dediščine so predstavljeni še vaški grbi, običaji, šege in navade. Kulturnozgodovinski oris Male Nedelje in bližnje okolice se zaključi s predstavitvijo preteklega in sedanjega društvenega življenja v obravnavanih krajih.
Keywords: Mala Nedelja, malonedeljska župnija, Anton Krempl, bèseda, predhodnica ljutomerskega tabora, vaški grbi
Published in DKUM: 03.06.2016; Views: 1591; Downloads: 259
.pdf Full text (1,21 MB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica