| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 2676
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Program održivog razvoja Gorskog kotara
2021

Abstract: Monografija „Program održivog razvoja Gorskog kotara“ predstavlja zbirku rezultata projekta s kojim smo željeli promovirati održivo poslovanje i strateški razvoj hrvatskog pograničnog područja Gorskog kotara od Prezida do Gerova. Područje je daleko od glavnih hrvatskih cesta, ali istodobno smješteno između tri države (Hrvatska, Slovenija i Italija), koje su mještanima uvijek bile izvor zaposlenja, informiranja i društvenog života. Ispreplitanje različitih tradicija omogućilo je stvaranje autohtone kulture koja kombinira zanimljive priče, običaje, zanate, jela i upotrebu prirodnih resursa iz netaknute prirode u kojoj leži odredište. Sve je to izvrsna osnova za razvoj turizma, koji kao nova industrija može omogućiti razvoj gospodarstva, preokrenuti demografsku sliku i potaknuti cjelokupni razvoj područja. Tijekom dvije godine mentori i studenti magistarskog programa Turizam na Fakultetu za turizam Sveučilišta u Mariboru razgovarali su o strateškom izazovu razvoja turizma uz participativno sudjelovanje lokalnog stanovništva. Nakon analize stanja pripremili su viziju razvoja i utvrdili prioritetna područja rada, definirali mjere i utvrdili pokazatelje i način njihovog praćenja. Sam akcijski plan temelji se na teoriji procjene nosivosti okoliša.
Keywords: turizam, održivi razvoj, procjena nosivosti okoliša, program razvoja, Gorski kotar
Published: 27.10.2021; Views: 24; Downloads: 1
.pdf Full text (103,90 MB)
This document has many files! More...

2.
Filip II. Makedonski in vzpon Makedoncev
Marko Gorjup, 2021, master's thesis

Abstract: Vzpon antične Makedonije je pogosto povezan s imenom Aleksandra Velikega, medtem ko je njegov oče Filip II Makedonski manj znana zgodovinska osebnost in se mu v splošnem diskurzu običajno ne pripisuje velikega pomena. Sodobnejša odkritja in prizadevanja postavljajo Filipa II Makedonskega v drugačno luč ter kljub pomanjkanjem virov in dokazov postopoma odkrivajo uvid v dejansko naravo njegovega prispevka k vzponu Makedoncev. Okoliščine, v katerih sta oba kralja sprejela vladavino nad svojo deželo, se pomembno razlikujejo in segajo od ene v drugo skrajnost. Filip je prevzel nestabilno in izčrpano deželo na robu propada, Aleksander pa mogočno silo z najmodernejšo opremljeno in visoko izurjeno vojsko ter bogatimi finančnimi sredstvi. Razkorak med eno in drugo skrajnostjo je rezultat Filipovega dela: sistematično izpeljanih korakov spretnega obvladovanja velikih realnih tveganj, premišljenega in preračunljivega razvijanja odnosov z nasprotniki in zavezniki ter manipulacije med njimi, inovativnega in intenzivnega razvoja organizacije in tehnologije vojskovanja, hkrati pa pogumnega lastnega udejstvovanja in izpostavljanja v kombinaciji z retoričnim motiviranjem in zagotavljanjem lojalnosti. Podroben pregled Filipovih življenjskih dosežkov v kontekstu dejanskih okoliščin jasno kaže njegovo ključno in temeljno vlogo v vzpostavljanju temeljev in izhodišč, ki so Makedoniji pod vodstvom sina Aleksandra kasneje omogočili nadaljnjo širitev v končno podobo imperija svetovnih razsežnosti.
Keywords: Filip II Makedonski, vojaške reforme, diplomacija, Makedonski imperij
Published: 26.10.2021; Views: 32; Downloads: 5
.pdf Full text (777,47 KB)

3.
Rast domačih živali
Dejan Škorjanc, 2021

Abstract: Učbenik zajema vsebine vezane na razumevanje kompleksnega procesa rasti domačih živali. Zaradi specifičnosti ločeno obravnavamo rast farmskih živali seslacev in perutnine. Biološke lastnosti rasti domačih živali so predstavljene v prenatalnem in postnatalnem obdobju ter jih poskušamo opredeliti, opisati in oceniti z različnimi matematičnimi funkcijami. Razumevanje postnatalne rasti do dosega klavne zrelosti je pomembno za živinorejce, ki se ukvarjajo s pitanjem domačih živali. Na intenzivnost rasti vpliva tudi učinkovitost izkoriščanja hranljivih snovi, zato so le-te posebej pojasnjene. Na potek rasti vplivajo številni dejavniki, ki jih v učbeniku delimo na genetske in ne genetske. Z razumevanjem in poznavanjem le-teh lahko do neke mere reguliramo in predvidimo rast ter njeno intenzivnost, sestavo klavnega trupa in sestavo dnevnega prirasta. Poseben poudarek je na pojavu kompenzacijske rasti, njenega razumevanja ter pojasnitvi, ali lahko v resnici z nadomestno rastjo nadomestimo zaostanek rasti v optimalnem obdobju rasti posameznih živalskih tkiv? Ob tem so predstavljeni določeni omejitveni dejavniki, ki vplivajo na zmožnost živali za kompenzacijsko rast.
Keywords: domače živali, potek rasti, matematične funkcije, genetski in negenetski vplivi, kompenzacijska rast
Published: 26.10.2021; Views: 17; Downloads: 12
.pdf Full text (3,10 MB)
This document has many files! More...

4.
Analiza varnosti sistemov za upravljanje spletnih vsebin
Rok Nabergoj, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na analizo petih najbolj pogostih ranljivosti spletnih sistemov ter sistemov za upravljanje spletnih vsebin (CMS): na medsebojno skriptiranje, vrivanje kode SQL, napad z enim klikom, dvig privilegija in ugrabitev seje uporabnika. Analizirani so najpogostejši scenariji omenjenih ranljivosti, vzroki za vdore in možni načini za zaščito pred napadi. Ugotovili smo, da je glavni razlog napadov zastarela oziroma nezadostna varnost spletnih sistemov. Tako smo izpostavili ključne točke, kako se zavarovati proti vsem omenjenim ranljivostim ter s pomočjo analize ranljivosti ustvarili podlago za nadaljnje raziskave glede varnosti spletnih sistemov.
Keywords: CMS, vdor, vtičniki, ranljivost sistemov, varnost
Published: 18.10.2021; Views: 25; Downloads: 2
.pdf Full text (1,36 MB)

5.
Elektronski sistem za varno vključevanje v promet
Jani Preskar, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj elektronskega sistema, ki nam omogoča varno vključevanje v promet iz nepreglednih parkirnih mest. Ko se vozilo želi vključiti v promet, vozila na cestišču na to opozorimo s pomočjo svetlobnega opozorila, ki je postavljeno na vidno mesto in ga uporabnik proži na daljavo. Elektronski sistem komunicira s pomočjo radio frekvenčne komunikacije pri frekvenci 433 MHz, ter sporoča aktivnosti preko Wi-Fi brezžične povezave. V delu je opisana raziskava predpisov, ki nas omejujejo, raziskava sistemov, ki uporabljajo podobno tehnologijo, razvoj našega elektronskega sistema, testiranje njegovega delovanja ter predstavitev in komentar naših rezultatov.
Keywords: elektronski sistem, brezžična komunikacija, RF 433 MHz, radio frekvenčna komunikacija, varno vključevanje v promet
Published: 18.10.2021; Views: 21; Downloads: 0
.pdf Full text (2,60 MB)

6.
Pametni pomočnik za vožnjo po dirkaški stezi na operacijskem sistemu android
Marko Watzak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Že vse odkar se je človek trudil naučiti stroj določenih veščin predvidevanja in lastne inteligence, je tukaj prisotno strojno učenje. Nemalo kdo je že velikokrat poprej prišel na misel, da bi lahko z uporabo strojnega učenja izboljšali različne športe, med drugim tudi avtomobilske. V tem diplomskem delu smo podali namen, kjer lahko skupaj s strojnim učenjem poskusimo izboljšati vožnjo posameznika na dirkaški stezi in to uspešno zabeležiti ter predstaviti na človeku razumljiv način. V našem delu smo opisali načine za reševanje problema, podali razvojna okolja in tehnologijo ter prikazali izsledke. Analizo vožnje je bilo mogoče uspešno izvesti in uspešno interpretirati dobljene rezultate v različnih scenarijih.
Keywords: OBD, OBD II, strojno učenje, Java, Android
Published: 18.10.2021; Views: 19; Downloads: 2
.pdf Full text (2,37 MB)

7.
Standardi kodiranja v praksi
Marko Zmazek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo raziskali, kaj so standardi kodiranja in zakaj so pomemben del razvoja programske opreme. Pri tem smo v prvem delu opisali konkretne primere standardov kodiranja, ki jih uporabljajo večja podjetja. Zatem smo te standarde podprli še s teorijo o najbolj pogostih vzorcih, ki se pojavljajo pri standardih kodiranja. Nato smo poiskali in primerjali nekatera orodja, ki se uporabljajo za preverjanje, ali razvijalci upoštevajo predpisane standarde. Glavni del diplomske naloge je anketa, s katero smo ugotovili, kako dobro razvijalci poznajo standarde kodiranja in katera orodja uporabljajo za preverjanje uporabe standardov kodiranja.
Keywords: standard kodiranja, SonarQube, čista koda, preoblikovanje kode
Published: 18.10.2021; Views: 20; Downloads: 2
.pdf Full text (1,43 MB)

8.
Varnostni vidiki naprav za pametne domove
Nataša Feher, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Pametni dom je kombinacija računalniških, nadzornih in komunikacijskih tehnologij, ki so povezane preko omrežja z namenom avtomatizacije celotnega sistema za zagotavljanje upravljanja, optimizacije in prilagoditve naprav in njihovih funkcij. V diplomski nalogi predstavimo pametne domove, njihov koncept, prednosti in slabosti. Predstavimo tudi varnostni vidik pametnih domov, od groženj in nevarnosti, nepredvidenih dejavnikov do rešitev na temnem spletu. Osrednji del diplomske naloge je raziskava v obliki anketnega vprašalnika, ki temelji na uporabniških navadah in seznanjenosti glede konfiguriranja naprav pametnih naprav za pametni dom med Slovenci. Po analizi raziskave smo ugotovili, da se večina uporabnikov zaveda pomena varnosti in zaščitenosti pametnih naprav, prav tako poznajo naprave dovolj dobro, da se zavedajo tudi nevarnosti uporabe pametnih domov.
Keywords: pametni dom, pametne naprave, internet stvari, avtomatizacija
Published: 18.10.2021; Views: 11; Downloads: 3
.pdf Full text (831,67 KB)

9.
Uporaba nevronskih jezikovnih modelov za prepoznavanje imenskih entitet iz nestrukturiranih dokumentov
Urban Knupleš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Nestrukturirani dokumenti zajemajo informacije v oblikah in postavitvah, ki se lahko od enega primerka do drugega razlikujejo, kar lahko oteži in podraži nalogo pridobivanja informacij. Kot rešitev se je v zadnjih letih za razumevanje dokumentov na področju dokumentne inteligence pričela uporaba nevronskih jezikovnih modelov, usposobljenih na učnih množicah dokumentov. V diplomskem delu za pridobivanje informacij iz skeniranih trgovinskih računov uporabljamo prehodno učeni nevronski jezikovni model, zgrajen iz transformatorjev. Model je natančno učen z uporabo učne množice SROIE za izluščitev štirih kategorij, tj. imen in naslovov trgovin, datumov in skupnih cen. Za pridobivanje informacij smo uporabili prepoznavo imenskih entitet. Za primerjavo izvajamo poskuse s spreminjanem hiperparametrov modela. S spremembo nevronskega jezikovnega modela smo pri poskusih dosegli največjo natančnost klasifikacije: 96,7 %.
Keywords: Dokumentna inteligenca, obdelava naravnih jezikov, prepoznava imenskih entitet, jezikovni modeli, transformatorji
Published: 18.10.2021; Views: 35; Downloads: 2
.pdf Full text (1,56 MB)

10.
Vizualizacija športnih aktivnosti v progresivnih spletnih aplikacijah
Marko Deželak, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskali področje vizualizacije športnih aktivnosti in njihovo uporabo v progresivnih spletnih aplikacijah. Analizirali smo arhitekturo in delovanje slednjih aplikacij ter predstavili različne tehnike vizualizacije, ki jih lahko uporabimo za prikaz podatkov, zajetih med izvajanjem športnih aktivnosti. Razvili smo lastno rešitev vizualizacije za tek in predstavili njen način uporabe. Tehniko vizualizacije smo implementirali v progresivni spletni aplikaciji in prikazali njen način delovanja na realnih podatkih.
Keywords: športne aktivnosti, tek, vizualizacija, spletna aplikacija
Published: 18.10.2021; Views: 22; Downloads: 10
.pdf Full text (1,99 MB)

Search done in 0.36 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica