| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 131
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Development of the smart T-shirt for monitoring thermal status of athletes
Sandra Stojanović, Jelka Geršak, Suzana Uran, 2022, izvirni znanstveni članek

Opis: Athletes are often subjected to a great physical strain during training and competition. Sport activities performed in hot and humid conditions may result in different heat illnesses with mild or fatal consequences. Against this background it is important to know the thermal state of athletes during physical activity. This article presents the development of a smart T-shirt for monitoring the thermal status of an athlete. The smart T-shirt was created by embedding an electronic system with temperature and humidity sensors that allows the measurement of temperature and the relative humidity of the microclimate. A smart T-shirt is comfortable, and integrated sensors and electronics do not affect wearing comfort. A good concurrence between the temperature and humidity results from using the smart T-shirt, and thus the medical device was achieved. Data obtained can be of great importance to the sports staff who will be able to monitor the athletes' thermal state during matches and competitions.
Ključne besede: smart T-shirt, microclimate temperature, relative humidity of the microclimate
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 139; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (1,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Obdelava in prikaz zemljevida značilk, pridobljenega s postopkom ORB-SLAM2 : diplomsko delo
Gabrijel Škraba, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis kamere Microsoft Kinect in RealSense d_435, programskega jezika Python in knjižnice Open3d, algoritma ORB-SLAM2 in okolja ROS. Sledi opis postopka kalibracije kamere Kinect in opis programa za shranjevanje zemljevida značilk. Diplomsko delo vsebuje primerjavo globinskega dometa prej omenjenih kamer. Opisan je RANSAC algoritem in program za določitev ravnine iz oblaka točk. Vsebina diplomskega dela se konča z opisom postopka transformacije baznega koordinatnega sistema v oblaku točk.
Ključne besede: ORB-SLAM2, oblak točk, RANSAC, matrična transformacija
Objavljeno v DKUM: 04.03.2024; Ogledov: 229; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,52 MB)

3.
Programiranje mikrokrmilnikov z lestvičnimi diagrami : diplomsko delo
Blaž Pečenik, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava različnih programov, s katerimi lahko programiramo z lestvičnimi diagrami. Namen te naloge je bil ugotoviti, ali lahko dobimo iste ali dovolj podobne rezultate s programskimi okolji, ki so brezplačni v primerjavi s programskim okoljem, ki se uporablja v industriji in je zelo drago ter vezano na licenco. Za vsako programsko okolje smo uporabili tudi dva mikrokrmilnika in PLC.
Ključne besede: lestvični diagram, PLC, mikrokrmilnik, OpenPLC, LDmicro, TIA Portal
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 223; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (5,05 MB)

4.
NURBS krivulje za opis premikanja robota Pepper : diplomsko delo
Staš Kokotovič, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis humanoidnega robota Pepper, ki smo ga vodili po poti oblike NURBS krivulje. NURBS krivuljo smo generirali s programom, ki smo ga napisali v programskem jeziku Python 2.7 in knjižnico NURBS-Python. Diplomsko delo vsebuje tudi matematičen opis NURBS krivulj in opis programa, ki smo ga napisali za izračun tangencialnih in kotnih hitrost potrebnih za sledenje robota načrtovani poti. Na koncu smo sledenje robota načrtovani poti z izračunanimi hitrostmi testirali in po opravljenih več poskusih z različnimi vhodnimi podatki analizirali odstopanja, ki se pojavijo in jim poskušali določiti vzroke.
Ključne besede: Robot Pepper, NURBS krivulje, preračun hitrosti
Objavljeno v DKUM: 28.02.2024; Ogledov: 186; Prenosov: 13
.pdf Celotno besedilo (4,37 MB)

5.
LiDAR-Based Maintenance of a Safe Distance between a Human and a Robot Arm
David Podgorelec, Suzana Uran, Andrej Nerat, Božidar Bratina, Sašo Pečnik, Marjan Dimec, Franc Žaberl, Borut Žalik, Riko Šafarič, 2023, izvirni znanstveni članek

Opis: This paper focuses on a comprehensive study of penal policy in Slovenia in the last 70 years, providing an analysis of statistical data on crime, conviction, and prison populations. After a sharp political and penal repression in the first years after World War II, penal and prison policy began paving the way to a unique "welfare sanction system", grounded in ideas of prisoners' treatment. After democratic reforms in the early 1990s, the criminal legislation became harsher, but Slovenia managed to avoid the general punitive trends characterized by the era of penal state and culture of control. The authoritarian socialist regime at its final stage had supported the humanization of the penal system, and this trend continued in the first years of the democratic reforms in the 1990s, but it lost its momentum after 2000. In the following two decades, Slovenia experienced a continuous harshening of criminal law and sanctions on the one hand and an increasing prison population rate on the other. From 2014 onwards, however, there was a decrease in all segments of penal statistics. The findings of the study emphasize the exceptionalism of Slovenian penal policy, characterized by penal moderation, which is the product of the specific local historical, political, economic, and normative developments.
Ključne besede: LIDAR, robot, human-robot collaboration, speed and separation monitoring, intelligent control system, geometric data registration, motion prediction
Objavljeno v DKUM: 16.02.2024; Ogledov: 323; Prenosov: 18
.pdf Celotno besedilo (5,27 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Avtomatizacija testnega mesta za emdrive krmilnike visokih napetosti z uporabo programa Labview : diplomsko delo
Gregor Kramberger, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisan proces avtomatizacije testnega mesta za visokonapetostne krmilnike emDrive. Predstavljena je izbira komponent, napajalnikov ter merilne opreme. Prikazana je tudi izvedba strojnega in programskega dela avtomatizacije testnega mesta. Na koncu pa še izvedba meritev na avtomatiziranem testnem mestu.
Ključne besede: krmilniki, avtomatizacija, LabVIEW
Objavljeno v DKUM: 07.11.2022; Ogledov: 452; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (4,67 MB)

7.
Konstrukcija podvozja in ogrodja avtonomnega kmetijskega robota : diplomsko delo
Liza Škulj, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava konstrukcijo podvozja in ogrodja. Na začetku je predstavljen projekt in robot FarmBeast, splošna teorija konstrukcije podvozja, ter materialov, ki jih bomo uporabljali pri konstruiranju. V nadaljevanju načrtujemo in modeliramo dve verziji podvozja z istim ogrodjem. Podvozja se razlikujeta predvsem v izbiri gradiva, kjer je prva zasnovana iz konstrukcijskega jekla in druga iz standardnih aluminijevih profilov z režami. V okviru naloge je izvedena tudi računalniška simulacija, s katero preverimo ali sta konstrukciji primerni za predvidene obremenitve in prikažemo ustrezne rezultate. Diplomsko delo se zaključi z vrednotenjem rezultatov.
Ključne besede: podvozje robota, šasija, kmetijski robot, FarmBeast
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 534; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (4,99 MB)

8.
Razvoj ros aplikacij za robustno in varno delovanje humanoidnega robota v dinamičnem okolju : diplomsko delo
Amin Gerzić, 2022, diplomsko delo

Opis: Cilj diplomskega dela je razvoj, testiranje in uporaba ROS aplikacij na humanoidnem robotu Pepper z uporabo že obstoječih knjižnic v okolju ROS. V testiranje so bile zajete funkcije zajema in obdelave slike iz kamer robota, ter uporabo obdelanih informacij iz kamer za varno vodenje robota v realnem okolju. Namen tega dela je čim bolj učinkovita in varna interakcija med robotom in realnim okoljem ter objekti v njem. Dokument opisuje funkcije in metode, ki se uporabljajo v ROS za pridobivanje informacij iz robotovih senzorjev ter kako in na kakšen način jih obdelujemo, da krmilimo gibanje robota. V delu je predstavljena aplikacija sledenja humanoidnega robota Pepper na podlagi obdelave slike v okolju ROS, ki je izvedeno na platformi Docker.
Ključne besede: Humanoidni robot, ROS, Docker, sledenje, obdelava slik
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 488; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (4,05 MB)

9.
Posodobitev vmesnika robota farmbeast : diplomsko delo
Urban Naveršnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V okviru študija sem bil vključen v ekipo robota farmbeast, ki se ukvarja z avtonomnimi roboti v kmetijstvu. V sklopu projekta sem se posvetil strojnem vidu, robotskem operacijskem sistemu (ROS) ter priključku za odstranjevanje plevela na robotu farmbeast. Namen diplomske naloge je bil posodobiti odstranjevalnik plevela s tem, da zamenjam vmesnik na robotu ter prilagodim programe k delovanju prek razširitvene plošče Pi-plate. Krmilni program priključka deluje na vmesniku Raspberry Pi, medtem ko procesiranje zahtevnejšega strojnega vida poteka na drugi procesni enoti, s katero se podatki izmenjujejo prek ROS sistema.
Ključne besede: Raspberry Pi, Pi-plate, ROS
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 532; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

10.
Notni zapis razpoznanih zvokov glasbil s pomočjo nevronske mreže : diplomsko delo
Mark Žejn, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen način, kako lahko glasbeno datoteko pretvorimo v valovno transformacijo, ki nam omogoča frekvenčni zapis zvoka. Tekom diplomske naloge je predstavljena klasifikacija posameznih tonov, intervalov in akordov z različnimi instrumenti (harmonika in flavta). Tak frekvenčni zapis lahko uporabljamo za učenje nevronske mreže. Nevronsko mrežo bi lahko v nadaljevanju, po uspešnem učenju uporabljali za prepoznavo posameznih tonov, intervalov, akordov in pridobljene signale frekvenčnega zapisa spreminjali v notne zapise, kar bi posamezniku omogočalo na avtomatiziran način zapisati notni zapis.
Ključne besede: notni zapis, nevronska mreža, glasba, pretvorba, zvok
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 823; Prenosov: 84
.pdf Celotno besedilo (8,73 MB)

Iskanje izvedeno v 1.61 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici