| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 114
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Optimatizacija egr regulatorja in dpf filtra pri avtomobilu s prisilno polnjenim dizelskim agregatom
Žiga Šuhel, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je povečati moč pogonskemu agregatu z notranjim izgorevanjem, vgrajenim v avtomobil znamke Volkswagen Golf 6 , pri tem pa najprej odstraniti EGR-regulator in DPF-filter tako fizično kot programsko. V nalogi je predstavljen postopek fizične in programske odstranitve, opisana so vsa potrebno diagnostična orodja, ki sem jih uporabljal pri tem procesu. Na koncu je vidna tudi meritev na merilnih valjih, pri kateri smo izmerili moč pogonskemu agregatu.
Keywords: EGR-regulator, DPF-filter trdih delcev, Checksum- Kontrolna vsota, Bootloader- zagonski dnevnik
Published: 19.10.2021; Views: 47; Downloads: 8
.pdf Full text (5,17 MB)

2.
Načrtovanje napajalnika za mikro električno erozijo
Miha Ciglarič, 2021, undergraduate thesis

Published: 18.10.2021; Views: 21; Downloads: 3
.pdf Full text (1,58 MB)

3.
Načrtovanje napajalnika za mikro električno erozijo
Miha Ciglarič, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena detajlna študija procesa električne erozije i. Proces se uveljavlja zaradi hitre in natančne obdelave materiala na mikronskem nivoju. Na osnovi zbranih podatkov nalogi predstavljena konceptualna zasnova napajalnika za elektro erozijo. Naloga vključuje rezultate večih dognanj pridobljenih na osnovi fizičnih testiranj in simulacij in napak komponent in delov sistema. Skozi poglavja bralcu da jasen nazor nad procesom, komponentami, sklopi sistema in specifikami delovanja le tega. Predstavlja odlično podlago za nadaljni razvoj tehnologije.
Keywords: napajalnik, obdelava, ferkvenca
Published: 18.10.2021; Views: 29; Downloads: 7
.pdf Full text (1,58 MB)

4.
Vpeljava kolaborativnih robotov za aplikacije industrijskega varjenja
Dejvid Gal, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je raziskati funkcionalnosti in zmožnosti ter morebitne zakonske omejitve treh robotskih rok (Universal Robots UR10e, Fanuc CRX 10iA/L in Fanuc ARC Mate 100iD) in podati končno poročilo glede specifikacij vseh treh robotov na osnovi izvajanja vnaprej določenih gibov. Glavni kriteriji ocenjevanja robotskih rok so hitrost, natančnost, ponovljivost, zanesljivost, kvaliteta gibov in prilagajanja, navsezadnje pa tudi tehnični in varnostni predpisi tako doma kot tudi v tujini. Na koncu diplomske naloge je podano poročilo, kjer smo se na podlagi vnaprej določenih zahtev opredelili za najprimernejšo robotsko roko. Izdelali smo tudi cenovno analizo delovne ure robota in delavca.
Keywords: Kolaborativni robot, robotska roka, programiranje, varjenje
Published: 18.10.2021; Views: 22; Downloads: 6
.pdf Full text (4,66 MB)

5.
Krmiljenje toka za izvedbo elektro erozije
Levko Levkov, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so predstavljene osnove krmiljenja toka za izvedbo elektroerozije. Diplomska naloga analizira in ponuja eksperimentalno dokazane vrste krmiljenja, ki se lahko uporabljajo za uspešno obdelavo materiala s pomočjo erozije. V diplomski nalogi so prav tako obrazložene posamezna in skupna delovanja električne komponente (npr. napajalnika), senzorjev in adaptivnih vezij za merjenje z mikrokrmilnikom in krmiljenje sistema s pomočjo krmilnih vezij. Predstavlja odlično podlago za nadaljnji razvoj tehnologije.
Keywords: elektroerozija, merjenje, krmiljenje
Published: 18.10.2021; Views: 17; Downloads: 4
.pdf Full text (2,20 MB)

6.
Vodenje in vizualizacija vrtalne enote
Luka Čas, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena zasnova avtomatiziranega procesa za vrtanje lukenj v obdelovanec z uporabo virtualnih orodij in programov. Predstavljeno je vodenje vrtalnega procesa s tremi pnevmatskimi cilindri, ki smo jih vizualizirali v programu FluidSIM Pneumatic. Naloga opisuje kreiranje virtualnega krmilnika, krmilnega programa in izdelavo nadzorne plošče za nadzor in vodenje v programskem okolju TIA Portal V16. Poleg vizualizacije z virtualnimi orodji je v delu predstavljen še CAD model predvidene vrtalne enote.
Keywords: Avtomatizacija, vizualizacija, vodenje procesa, TIA Portal V16, nadzorna plošča
Published: 18.10.2021; Views: 17; Downloads: 5
.pdf Full text (1,68 MB)

7.
Implementacija soc algoritma za baterijsko celico z identifikacijo parametrov esc modela s pomočjo genetskega algoritma
Marko Antončič, 2021, master's thesis

Abstract: Delo predstavlja algoritem za določanje stanja napolnjenosti baterije (SOC), ki temelji na ESC modelu baterije. Genetski algoritem se uporablja za določanje ESC parametrov. Za posamezno določanje ESC parametrov so potrebne specializirane naprave in postopki. Z uporabo predlaganega algoritma to ni potrebno. Algoritem je bil primerjan z metodo Coulombovega štetja za določanje SOC. Algoritem v primerjavi s metodo Coulombovega štetja ne potrebuje informacije o začetnem stanju SOC, ampak se ta vrednost poišče samodejno z GA. Predlagan algoritem je odporen tudi na "lezenje" vrednosti SOC za razliko od Coulombovega štetja. Algoritem je bil implementiran na mikrokrmilniku družine STM32F4, proizvajalca STMicroelectronics.
Keywords: baterija, SOC, ESC
Published: 18.10.2021; Views: 3; Downloads: 4
.pdf Full text (3,23 MB)

8.
Načrtovanje in izdelava naprave za elektro erozijo stekla
Rok Cafuta, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opis načrtovanja obdelovalne celice za elektrokemijsko erozijo steklo in predelave 3D tiskalnica v to celico. Elektrokemijska erozija je postopek pri katerem s pomočjo iskre in plinskega filma erodiramo obdelovanec in v neprevoden material kot je steklo graviramo vzorce ali luknje. Naprava je sestavljena iz dveh elektrod, premične glave s orodjem, napajalnika in potopnega bazena za obdelovanec. Tekom izdelave diplomskega dela smo v steklo izrisali vzorce in izdelali serijo lukenj od 0,2 do 2 mm premera.
Keywords: elektrokemijska, elektrolit, elektroda, steklo, erozija
Published: 18.10.2021; Views: 4; Downloads: 4
.pdf Full text (2,42 MB)

9.
Nadgradnja naprave za mikro erozijo stekla
Ana Gregor, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Vedno večji interes se kaže v razvijanju zelo majhnih komponent, ki bodo zmogljivejše od predhodnih. V ta namen se razvijajo vedno nove tehnologije, ki omogočajo razvoj takšnih komponent. V diplomski nalogi je opisano načrtovanje, izdelava in nadgradnja naprave za mikro erozijo stekla na osnovi elektrokemičnih razelektritev. Ugotovitve iz te naprave smo prenesli na nano precizno robotsko celico, ki je kartezične konfiguracije in nam omogoča obdelavo stekla v mikro merilu. Steklo ima veliko zanimivih in zaželenih lastnosti, vendar ima pri sami mikro obdelavi kar nekaj omejitev. Elektrokemična erozija je eden izmed postopkov, s katerim lahko v mikro merilu obdelujemo neprevodne materiale, kot so steklo, keramika in razni kompozitni materiali. S povečanjem napetosti nad kritično vrednost se pričnejo pojavljati iskre. Te skupaj z elektrolitom lokalno erodirajo neprevoden material in pojavi se luknja. Z vsemi ugotovitvami ter natančnim vodenjem nano robota nam je uspelo ustvariti lepe ravne reze v steklo.
Keywords: mikro erozija, nano robotska celica, koračni motor, krmilje, Arduino
Published: 13.10.2021; Views: 51; Downloads: 7
.pdf Full text (1,25 MB)

10.
Oblikovanje in izdelava variabilne sesalne cevi za dirkalnik Formula Student
Žan Čakš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni fizikalni pojavi, zaradi katerih je prišlo do razvoja tehnologije in koncepti izvedb sesalnih cevi s spremenljivimi volumetričnimi učinkovitostmi. Predstavljena je tudi izdelava in idejna zasnova novega koncepta zložljive sesalne cevi, ki ohranja kompaktne dimenzije in nizko maso. Predstavljeni so tudi testiranje in rezultati časov za razteg in krčenje te cevi, razlogi za uporabo le-te ter dela potrebna za izboljšanje izdelanega koncepta.
Keywords: Formula Student, dirkalnik, sesalni sistem, 3D tisk, modeliranje, koncepti
Published: 16.09.2021; Views: 61; Downloads: 3
.pdf Full text (1,92 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica