| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 64
First pagePrevious page1234567Next pageLast page
1.
Predelava mešalne posode v okviru korektivnega vzdrževanja
Samo Mlinarič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se ukvarjali z rekonstrukcijo mešalne posode. Z rekonstrukcijo smo hoteli zmanjšati število kurativnih posegov, poenostaviti preventivno vzdrževanje ter tako povečati zanesljivost in storilnost postopka. Naš problem so bili kurativni posegi zaradi odpovedi ležajev. Ugotovili smo, da odpovedi ležajev povzročajo konstrukcijske napake, napake pri montaži, nepravilno tesnjenje in s tem kontaminacija maziva ter obraba delov. S pomočjo podatkov iz frekvenčnika in s pomočjo formul smo izračunali obremenitve na ležaje. Naredili smo rekonstrukcijo vležajenja posode, izdelali smo obese za gnano gred in nastavili načrt preventivnega vzdrževanja. Probleme smo rešili tako, da smo na novo konstruirali celotno vležajenje in tesnjenje.
Keywords: vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, korektivno vzdrževanje, kurativno vzdrževanje, rekonstrukcija, mešalna posoda
Published: 14.09.2018; Views: 413; Downloads: 60
.pdf Full text (1,91 MB)

2.
Revizija načrta preventivnega vzdrževanja
Sašo Goubar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Preventivno vzdrževanje je v vsakem proizvodnem podjetju nujno potrebna dejavnost za vzpostavitev primernega delovnega okolja brez prekinitev, zastojev dela, ogroženosti, poškodbe zaposlenih ter poškodbe strojne opreme in orodja. Veliko podjetij ima težave z veliko količino zastojev in prekinitev dela, s tem pa pride do večanja nepotrebnih stroškov. Zaradi zgoraj navedenih razlogov se je podjetje American and Efird (A&E Europe), sukanci d. o. o. odločilo za revizijo načrta preventivnega vzdrževanja. Opravil sem popis inventarja vseh postrojenj ter pregledal že obstoječo dokumentacijo načrta preventivnega vzdrževanja ter dokumentacijo in navodila proizvajalcev posameznih strojev. S pomočjo literature, izkušenj in znanja ostalih zaposlenih vzdrževalcev sem nadaljeval z revizijo in izdelavo novih dokumentov preventivnega vzdrževanja ter njihovih evidenc. Izdelal sem kartice vzdrževanja s katerim bo komunikacija med vodjo vzdrževanja in vzdrževalci boljša. Kartice bodo neposredno pritrjene neposredno na stroje in vsebujejo periodiko, način vzdrževanja, seznam potrebnih delov, varnostne napotke in navodila proizvajalca stroja.
Keywords: Preventivno vzdrževanje, vzdrževanje, načrt preventivnega vzdrževanja, konstantno izboljševanje stanja, evidenca vzdrževanja in okvar.
Published: 26.09.2017; Views: 865; Downloads: 135
.pdf Full text (1,93 MB)

3.
Izboljšanje delovanja pralne grupe pri obratovanju pralnega stroja
Tilen Novak, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo zajema testiranje različnih položajev dodatnega blažilca na odziv pralne grupe pralnega stroja med delovanjem v razvojnem oddelku pralnih strojev v podjetju GORENJE d.d. Namen testiranja je spoznati delovanje pralnega stroja ob uporabi tretjega blažilca. V prvem delu je predstavljen pralni stroj in njegovo delovanje. V nadaljevanju sledi opis matematičnega modela nihanja, kjer smo spoznali teoretično ozadje. V zadnjih dveh delih sta podrobneje opisana eksperimentalno delo in rezultati. Rezultat diplomskega dela predstavlja medsebojna primerjava vplivov dodatnega blažilca na pomik pralne grupe in možnost izbire ustreznega novega položaja za vgradnjo tretjega blažilca.
Keywords: Pralni stroj, pralna grupa, blažilec, testiranje
Published: 12.09.2016; Views: 741; Downloads: 22
.pdf Full text (2,53 MB)

4.
Analiza vzdrževanja čistilne naprave Celje
Roman Rošer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je narejena analiza obstoječega stanja vzdrževanja in raziskava možnih okvar ter napak na Čistilni napravi Celje. Obravnavano je vzdrževanje na splošno, definirano po standardu SIST EN 13306, ki vzdrževanje deli zgolj na preventivno in kurativno. Glede na definicijo pojmov po omenjenem standardu, so opisane aktivnosti vzdrževanja na Čistilni napravi Celje. Izvedene so bile meritve mehanskih vibracij, kar služi kot primer uporabe metode vzdrževanja glede na stanje v praksi. Kot rezultat analize okvar, ki se v praksi na Čistilni napravi Celje največkrat pojavljajo, je podanih nekaj predlogov, kako se izogniti določenim okvaram oziroma kako optimizirati vzdrževanje. Opisane so tudi izboljšave, ki so bile tekom obratovanja že izvedene.
Keywords: vzdrževanje, čistilna naprava, analiza okvar, meritve vibracij, strategija vzdrževanja
Published: 12.09.2016; Views: 1216; Downloads: 81
.pdf Full text (3,88 MB)

5.
Vzdrževanje prebijalnega stroja EUROMAC MTX 1500/22-2000
Vinko Penič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V svoji diplomski nalogi predstavljam prednosti preventivnega vzdrževanja v primerjavi s kurativnim na prebijalnem stroju EUROMAC MTX, ki je z razvojem novih proizvodov postal ozko grlo v proizvodnem procesu. Izdelana je FMEA analiza v kateri je ocenjena možnost pojava napake in posledice napake. V diplomski nalogi je predstavljeno nekaj izboljšav trenutne oblike vzdrževanja.
Keywords: prebijalni stroj, vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, FMEA analiza
Published: 09.09.2016; Views: 886; Downloads: 106
.pdf Full text (2,38 MB)

6.
Izboljšave na področju krogličnih ležajev
Boštjan Drevenšek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem pregledal izboljšave na področju krogličnih ležajev. V zadnjih nekaj letih se je na področju standardnih krogličnih ležajev izboljšala kvaliteta obdelave tekalnih površin in kotalnih elementov, izboljšala so se tesnila in kletke v ležajih. Vse to ima za posledico, da imajo ležaji nove generacije manjše trenje, se med obratovanjem manj segrevajo in zaradi tega porabijo manj energije, so tišji in imajo daljšo življenjsko dobo. Ker so ležaji ohranili enake priključne mere kot prejšnja generacija, lahko konstruktorji z uporabo nove generacije ležajev izboljšajo lastnosti svojih naprav brez konstrukcijskih sprememb.
Keywords: kroglični ležaji, trenje, tesnila, šumnost
Published: 08.09.2016; Views: 642; Downloads: 70
.pdf Full text (3,56 MB)

7.
Vzdrževanje in centralno mazanje transportne verige v živilski industriji
Alen Petrovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se nanaša na področje centralnega mazanja verige v živilski industriji. V uvodnem delu je na kratko predstavljena predelava piščančjega mesa po transportni liniji MX1. Osrednji del prikazuje centralno mazanje, komponente mazanja ter uporabo sintetičnih olj z oznako H1. Naloga obsega tehnično rešitev mazanja v kontekstu izboljšanja mazalnega učinka in posledično tudi nižjo obrabo verige. Vsebina diplomskega dela je neposredno povezana z delom v podjetju Perutnina Ptuj d. d., v katerem sem opravljal tudi strokovno praktično usposabljanje.
Keywords: centralno mazanje, vzdrževanje, Perma ECOSY 5, mazalna enota
Published: 05.07.2016; Views: 640; Downloads: 89
.pdf Full text (1,46 MB)

8.
Načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja na pomorskih žerjavih
Alen Benko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen preračun izgub tlaka na hidravličnem cevnem omrežju pomorskega žerjava in načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja, glede na potrebe po zmanjšanju izgub. Začetna poglavja podajajo krajše opise žerjavov ter analizo pomorskega žerjava podjetja Palfinger MARINE d.o.o.. Ta poglavja služijo kot smernice za poznejše vsebinsko delo, kjer je podrobneje prikazan preračun izgub tlaka v vsakem posameznem cevnem vodu ter primerjava izračunov z meritvami, ki so bile izvedene na žerjavu. V zadnjem delu je predstavljeno načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja ter praktične rešitve.
Keywords: pomorski žerjav, hidravlično cevno omrežje, tlačne izgube
Published: 06.06.2016; Views: 644; Downloads: 78
.pdf Full text (1,57 MB)

9.
REMONT STISKALNICE
Gregor Goršek, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava in predstavlja postopek, praktični primer remonta stiskalnice. Predstavljeni so osnovni pojmi s področja vzdrževanja. Opisani so postopki ter delo, ki je potekalo med popravilom ekscentrične stiskalnice Domax.
Keywords: remont, stiskalnica, vzdrževanje, kakovost
Published: 15.02.2016; Views: 784; Downloads: 99
.pdf Full text (1,71 MB)

10.
Optimizacijski postopek v procesu zasnove zobnikov
Samo Ulaga, Jože Flašker, Boštjan Zafošnik, Iztok Ciglarič, 2001, original scientific article

Abstract: V prispevku je opisano orodje za optimiranje geometrijske oblike zob kot dodatek k splošnim postopkom zasnove zobnikov. Algoritem omogoča zmanjšanje in enakomerno porazdelitev obrabe in jamičenja zob v ubiru. V postopku optimiranja upoštevamo dva glavna parametra, ki sta odvisna od geometrijske oblike zob: kontaktne napetosti in relativno drsenje. Oba sta odvisna od oblike kontaktne površine, ki pa je v veliki meri odvisna od koeficientov premikov profila. Če želimo doseči čim večjo življenjsko dobo zobnikov, moramo poiskati optimalne vrednosti koeficientov premikov profila, z upoštevanjem vseh preostalih robnih pogojev, ki so predpisani za zasnovo zobnikov. Uporabljen je algoritem adaptivnega izboljšanja mreže. V nadaljevanju prispevka je preverjena oblika zob, dobljena po predlaganem postopku. Prav tako so primerjane in ocenjene drsne razmere za obe obliki zob. Prikazana je možnost uporabe MKE v postopku snovanja zobnikov. Za izračun kontaktnih napetosti je uporabljen algoritem z metodo Lagrangeovih množiteljev po metodi končnih elementov, kontaktne površine pa so dodatno opisane s parametričnimi zlepki.
Published: 10.07.2015; Views: 573; Downloads: 35
URL Link to full text

Search done in 0.3 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica