| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
PRIMER MULTIMEDIJSKEGA UČNEGA GRADIVA IN ELEKTRONSKO PREVERJANJE ZNANJA PRI PREDMETU GRADIVA
Lucija Turnšek, 2016, diplomsko delo

Opis: Živimo v času, ko brez računalnika ne gre, zato je primerno začeti uporabljati elektronska orodja in izdelovati študijska učna gradiva v elektronski obliki. V našem primeru smo se osredotočili na elektronsko učno-poučevalno okolje Moodle, ki je na voljo vsem študentom in delavcem Univerze v Mariboru. Podrobneje bomo raziskovali modula Knjiga in Kviz. Rezultat našega dela je izdelana multimedijska e-knjiga, ki smo jo izdelali na podlagi učbenika Gradiva (4. Poglavje), ki so ga do zdaj študentje uporabljali v tiskani obliki. E-knjigo bodo študentje uporabljali v naslednjih študijskih letih kot učni pripomoček, v katerem je snov prikazana širše, saj so v njej na voljo povezave do spletnih strani in filmov. Predstavljen je tudi elektronski kviz oziroma test, ki bo služil študentom za preverjanje znanja. Uporabili smo različne tipe vprašanj: Drži/Ne drži, Esej, Več izbir, Številčno, Ujemanje in Kratek odgovor. Predstavljen je potek kreiranja e-knjige in e-testa po korakih, s čimer je omogočena boljša predstava uporabe obeh modulov Knjiga in Kviz.
Ključne besede: Moodle, multimedijsko učno gradivo, elektronsko preverjanje znanja, modul Knjiga, modul Kviz
Objavljeno: 30.09.2016; Ogledov: 758; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (4,49 MB)

2.
VODENJE KMETIJE S PROGRAMOM PANTHEON FARMING
Lucija Turnšek, 2015, magistrsko delo/naloga

Opis: Namen raziskave je bil analizirati aplikacijo informacijskega sistema za vodenje kmetije. Analiziran je bil program Pantheon Farming. Dodaten namen raziskave je bil prikazati postopke in metode vodenja kmetije s programom za vse tiste, ki iščejo ali še bodo iskali pomoč pri vodenju svoje kmetije. Pri tem so bili zasledovani naslednji cilji: raziskava programa, predstavitve njegove uporabnosti na kmetiji, poiskati morebitne pomanjkljivosti, hkrati pa izračun lastne cene pridelkov na analizirani kmetiji. Eden od namenov raziskave je bil s pomočjo aplikacije programa ugotoviti in definirati rezerve na kmetiji, ki jih lahko kmetija kot poslovni subjekt izkoristi za višjo ekonomsko učinkovitost. Pri delu je bilo ugotovljeno, da analizirani program omogoča izpis vseh potrebnih evidenc za vodenje kmetije in hkrati oceni ekonomsko učinkovitost. Z delom v programu so bile ocenjene in pridobljene informacije o lastni ceni analiziranih pridelkov. Z raziskavo je bilo ugotovljeno, da je v prvi vrsti potrebno podatke organizirati na način, da je mogoče na njihovi osnovi pridobiti relevantne informacije. V raziskavi je bilo ugotovljeno tudi, da je s programom pot ocene ekonomske upravičenosti lažja. Seveda sta pri tem bistvena dejavnika ažuren in celovit vnos vhodnih podatkov kmetijske dejavnosti.
Ključne besede: Informacijski sistem, program, evidence, lastna cena pridelka.
Objavljeno: 29.06.2015; Ogledov: 1213; Prenosov: 206
.pdf Celotno besedilo (4,21 MB)

3.
UČINKI PREHODA NA NOVI SISTEM OBDAVČITVE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA V LETU 2013
Lucija Turnšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Problem na katerega smo se osredotočili je bil sprememba zakonov obdavčitve samostojnih podjetnikov v letu 2013. Samostojni podjetniki so obdavčeni z akontacijo dohodnine iz dejavnosti, pri kateri pa poznamo dva sistema obdavčitve in sicer sistem izračuna davčne osnove po dejanskih prihodkih in odhodkih in sistem izračuna po dejanskih prihodkih in normiranih odhodkih. Spremenili so se pogoji, ki določajo za kateri sistem obdavčitve se lahko odločijo samostojni podjetniki. Podjetniki so se tako znašli pred odločitvijo, kateri sistem je zanje ugodnejši in zato smo raziskovali učinke prehoda samostojnega podjetnika na novi sistem obdavčitve. Opredelili smo samostojnega podjetnika, sisteme obdavčitve, ki jih ima na voljo in spremembe posameznih zakonov v letu 2013. Naredili smo primere izračunov akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti za dva samostojna podjetnika. Izračune smo primerjali. Ob tem smo dodali ugotovitve, ali je prehod na novi sistem za podjetnika ugoden ali ne, kakšne učinke ima in predlagali rešitve. Samostojni podjetnik, ki se odloči za poenostavljen sistem obdavčitve (po normiranih odhodkih) ne potrebuje vodenja poslovnih knjig. Vendar ni nujno, da je zanj ta sistem ugodnejši tudi zaradi drugih dejavnikov, ki na to vplivajo. Ugotovili smo tudi, da se ugodnost te obdavčitve razlikuje pri vsakem podjetniku.
Ključne besede: Samostojni podjetnik, obdavčitev, davek, dohodnina, vodenje poslovnih knjig.
Objavljeno: 11.11.2013; Ogledov: 977; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (1,59 MB)

4.
EKONOMSKE SANKCIJE EVROPSKE UNIJE IN DRŽAV ČLANIC PROTI TRETJIM DRŽAVAM
Lucija Turnšek, 2011, diplomsko delo

Opis: Ekonomske sankcije Evropske unije in držav članic so del njihove sankcijske politike na področju skupne zunanje in varnostne politike, skupne zunanjetrgovinske in razvojne politike. Njihov namen je spremeniti politično vedenje določenega tretjega subjekta, ki krši mednarodno sprejete norme. Evropska unija, ki ekonomske sankcije uvaja že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, se pri tem osredotoča na sprejemanje usmerjenih in selektivnih (t.i. pametnih) ekonomskih sankcij. V diplomskem delu se seznanjam z navedenimi področji in na koncu ugotavljam, ali so ekonomske sankcije učinkovite v smislu, da dosežejo zastavljeni cilj – spremembo spornega vedenja. Pri preverjanju slednjega se je izkazalo, da politične učinkovitosti ekonomskih sankcij Evropske unije ne morem potrditi, to pa predvsem zato, ker ni jasnih dejavnikov, ki bi kazali bodisi na uspeh bodisi na neuspeh ekonomskih sankcij. Izkazalo pa se je tudi, da v večini primerov lahko potrdimo učinkovitost sprejetih sankcij na ravni preverjanja dejanske učinkovitosti, v smislu, da ekonomske sankcije vendarle imajo določen vpliv na vedenje ciljnih subjektov. Pokazale so se tudi nekatere pomanjkljivosti sankcijskega režima Evropske unije, za katere podajam rešitve.
Ključne besede: ekonomske sankcije, Evropska unija, skupna zunanja in varnostna politika, politična in dejanska učinkovitost sankcij
Objavljeno: 30.05.2011; Ogledov: 1780; Prenosov: 200
.pdf Celotno besedilo (978,43 KB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici