| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
ČIŠČENJE PITNE VODE S FILTROM BIOLINE
Dejan Turk, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V našem diplomskem delu smo želeli preveriti kakovost pitne vode po filtriranju z vodnim filtrom, ki ga nismo vzdrževali. V laboratoriju za tehnologijo vod na UM FKKT smo opravili fizikalno-kemijske analize, ki so pokazale, da so vsi merjeni parametri v skladu s pravilnikom o pitni vodi. Po končanih fizikalno-kemijskih analizah smo opravili še mikrobiološke analize v mikrobiološkem laboratoriju UM FKKT. Preverjali smo prisotnost Escherichie coli, Pseudomonas aeruginosa, Enterokokov in koliformnih bakterij. Rezultati so pokazali, da v vodi ni nobene od omenjenih bakterij (0/100 mL). Z opravljenimi meritvami smo dokazali, da je prefiltrirana voda primerna za pitje.
Keywords: vodni filter, fizikalno-kemijske analize, mikrobiološke analize, vzdrževanje filtra
Published: 04.10.2012; Views: 1711; Downloads: 230
.pdf Full text (2,01 MB)

3.
EKSTRAKCIJA BIOLOŠKO AKTIVNIH SPOJIN IZ GANODERME LUCIDUM OB UPORABI ORGANSKIH TOPIL
Dejan Turk, 2014, master's thesis

Abstract: Namen magistrskega dela je bil pridobiti in okarakterizirati ekstrakte iz trosnjakov in primodijev gobe Ganoderma lucidum. V ta namen smo izvedli klasično ekstrakcijo materiala z različnimi organskimi topili, pri dveh temperaturah (sobna, vroča). Sledila je kemijska karakterizacija ekstraktov, ki je obsegala določevanje vsebnosti skupnih fenolov, polisaharidov in proteinov. Določevanje biološke aktivnosti je obsegalo merjenje antioksidativne aktivnosti ekstraktov z DPPH• metodo in sposobnost zaviranja encima acetilholinesteraze z Ellmanovo metodo. Rezultati so pokazali, da na izkoristke ekstrakcij vpliva polarnost topila. Izbira topila prav tako vpliva na vsebnosti skupnih fenolov, kjer smo pri ekstrakcijah z etanolom in acetonom zabeležili največje vsebnosti le teh. Polisaharide smo pridobivali po različnih v literaturi opisanih postopkih in ugotovili, da trosnjaki vsebujejo predvsem proste polisaharide, medtem ko primodiji vsebujejo veliko kompleksov fenol- polisaharid. V ekstraktu pridobljenem iz primodijev G. lucidum beležimo petkrat večje vsebnosti proteinov, kot v ekstraktu pridobljenim iz trosnjaka gobe. Največji odstotek zaviranja radikala DPPH smo izmerili po dodatku ekstrakta pridobljenega po vroči ekstrakciji z acetonom, tako pri trosnjakih kot pri primodijih. Antioksidativna aktivnost organskih ekstraktov sovpada z vsebnostjo skupnih fenolov. Ekstrakti bogati s polisaharidi pridobljeni iz trosnjakov so imeli večjo sposobnost zaviranja radikala DPPH v primerjavi z ekstrakti pridobljenih iz primodijev. Boljšo antioksidativno aktivnost je imel tudi ekstrakt bogat s proteini pridobljen iz trosnjakov v primerjavi z ekstraktom iz primodijev gobe. Pri testu zaviranja encima acetilholinesteraza smo ugotovili, da imajo ekstrakti bogati z polarnimi kot nepolarnimi spojinami iz primodijev in trosnjakov G. lucidum sposobnost zaviranja encima. Največjo sposobnost zaviranja acetilholinesteraze so pokazali ekstrakti pridobljeni s heksanom iz primodijev G. lucidum.
Keywords: Ganoderma lucidum, trosnjaki, primodiji, klasična ekstrakcija, fenoli, polisaharidi, proteini, antioksidanti, zaviralci acetilholinesteraze
Published: 04.12.2014; Views: 1208; Downloads: 185
.pdf Full text (2,49 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica