| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pametni modularni sistem za gojenje mikrozelenjave : diplomsko delo
Tilen Tratnjek, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen koncept pametnih modularnih sistemov za gojenje mikrozelenjave, vključno z analizo obstoječih rešitev in cenovno primerjavo. Predstavljene so uporabljene strojne komponente, njihova integracija v modul, protokol za komunikacijo in vzpostavitev posredniškega sistema. Predstavljena je tudi implementacija algoritmov za mikrokrmilnik, razvoj storitve za trajno hrambo podatkov ter aplikacijski vmesnik za enoten dostop do podatkov. Koncept uporabniške aplikacije omogoča pregled in upravljanje modula ter uporabo na več sistemih z eno kodno bazo.
Keywords: internet stvari, posrednik, mikrokrmilnik, aplikacijski vmesnik
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 211; Downloads: 22
.pdf Full text (2,90 MB)

2.
MIGRACIJE V SEVEROVZHODNI SLOVENIJI PO 2. SVETOVNI VOJNI
Tilen Tratnjek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: 20. stoletje lahko upravičeno imenujemo "stoletje migracij". Trditev lahko prenesemo tudi v 21. stoletje, ko so selitve postale nekaj vsakdanjega. Migracije so bile na nivoju države Slovenije v tem obdobju zelo pestre, zato smo raziskovalno območje omejili le na nivo severovzhodne Slovenije. Pomembno je, da migracije ne obravnavamo le kot prostorske premike prebivalstva, pač pa kot globlji družbeni proces, ki pridobiva vedno večji pomen. Razumeti je treba tudi demografske procese in dejavnike teh procesov. 2. svetovna vojna predstavlja veliko ločnico v procesu migracij. Med potekom 2. svetovne vojne in tudi po njej imamo nešteto primerov političnih migracij. Največ migracij je nastalo zaradi prisile oblasti, nekatere pa zaradi bega ljudi v strahu pred grozečimi nevarnostmi. Prav tako je 2. svetovna vojna prinesla spremembo oblasti in režima. Jugoslavija je postala socialistična država z načrtovanim planskim gospodarstvom. Cilj novih oblasti je bil izvesti socialistično družbeno revolucijo, ki naj bi slonela na delavskih množicah. To je privedlo tudi do revolucije v procesu migracij. Slovenija je postala v šestdesetih letih imigracijska država, kar velja še danes, selitveni tokovi znotraj Slovenije pa so svobodni in množični. Značilen je bil proces bega prebivalstva iz podeželja v mesta, začel se je proces deagrarizacije. Povsem normalno je, da so bile migracije v obdobju, dolgem skoraj 70 let, zelo pestre ter so povzročile določene družbene spremembe. Kot drugo pomembno ločnico v raziskovalnem obdobju pa velja omeniti še leto 1991, ko je bila izvedena osamosvojitev Slovenije. Ponovni prehod v demokratičen in kapitalistični režim je povzročil spremembe tudi v selitvenem gibanju. Dejstvo, da je Slovenija leta 2004 postala tudi polnopravna članica Evropske unije, je dodatno prispevalo k pestrejšim migracijam, ki so del svetovnih gibanj.
Keywords: Ključne besede: prebivalstvo, migracije, naravno gibanje prebivalstva, selitveno gibanje prebivalstva, severovzhodna Slovenija.
Published in DKUM: 29.01.2013; Views: 3553; Downloads: 342
.pdf Full text (4,16 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica