| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
DIABETIČNO STOPALO
Nežika Vukovac, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Posledica sladkorne bolezni je skupek okvar in sprememb, ki nastanejo na spodnji okončini, kar imenujemo diabetično stopalo. V diplomskem delo smo opisali diabetično stopalo, klasifikacijo diabetičnega stopala in diagnostiko, ki zajema anamnezo, klinični pregled in presejalni test.
Keywords: sladkorna bolezen, diabetično stopalo, zdravstvena vzgoja
Published: 19.10.2016; Views: 1392; Downloads: 311
.pdf Full text (987,65 KB)

2.
PRIPRAVA BOLNIKA NA OPERACIJO RAKA PROSTATE
Jerica Štorgelj, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Teoretična izhodišča: Priprava bolnika na operacijo in anestezijo je zelo zahtevno področje zdravstvene nege. Že ob sprejemu bolnika na oddelek je naloga medicinske sestre da vzpostavi z bolnikom pozitiven in zaupljiv odnos. Pri fizični in psihični pripravi bolnika na operacijo medicinska sestra sodeluje z ostalimi člani multidisciplinarnega tima. Pri tem pa upošteva celostni pristop pri obravnavi bolnika, zagotavlja varnost ter sodeluje pri uvajanju standardov kakovosti. Namen: Namen diplomskega dela je spoznati in predstaviti pripravo bolnika na operacijo raka prostate. Želeli smo primerjati kakšno pripravo na operacijo raka prostate nudijo medicinske sestre na urološkem oddelku v UKC Maribor in SB Slovenj Gradec. Raziskovalna metodologija: Uporabili smo analitično ter deskriptivno metodo raziskovanja s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 22 anketnih vprašanj. Ob pregledu domače in tuje strokovne literature smo opisali rak prostate s poudarkom na pripravi bolnika na operacijo raka prostate. Rezultati: Ugotovili smo, da zaposleni na urološkem oddelku v UKC Maribor in SB Slovenj Gradec izvajajo pripravo bolnika na operacijo v okviru standardov priprave bolnika na operacijo. Prav tako nismo odkrili večjih razlik pri pripravi bolnikov na operacijo raka prostate. Sklep: Zdravstvena nega pred operacijo mora biti strokovna, kakovostna in idividualna. Predoperativna priprava, predvsem čustvena podpora, zmanjšuje bolnikovo stisko, pospešuje okrevanje, zmanjša potrebo po analgetikih, niža število pooperativnih komplikacij ter skrajša hospitalizacijo.
Keywords: rak prostate, priprava bolnika na operacijo, priprava bolnika na anestezijo, kirurgija, anestezija, operacija, onkološki bolnik in predoperativna oskrba
Published: 25.09.2015; Views: 1888; Downloads: 263
.pdf Full text (1,03 MB)

3.
OBRAVNAVA PACIENTA Z MALIGNIM OBOLENJEM PROSTATE
Tomaž Pečolar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Za odkrivanje in zdravljenje raka prostate je na voljo več pristopov. Pomembna je individualna obravnava in ustrezna priprava pacienta na proces zdravljenja. Namen diplomskega dela je bil predstaviti obravnavo pacienta z malignim obolenjem prostate. Metodologija: Empirični del diplomskega dela je bil osnovan na kvalitativni metodi dela. Obravnavali smo pacienta po operaciji malignega obolenja prostate. Po modelu Marjory Gordon smo pripravili intervju z vprašanji odprtega tipa. Raziskavo smo izvedli na urološkem oddelku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. Podatke smo pridobili s preučevanjem medicinske in negovalne dokumentacije, s pogovorom in opazovanjem pacienta ter s pogovorom z člani zdravstvenega in negovalnega tima. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da ustrezno informiranje pacienta o njegovi bolezni in dobra psihofizična priprava na zdravljenje malignega obolenja prostate pomembno zmanjšuje strah in skrb pacienta. Najpogostejši negovalni problemi pri pacientu po operaciji prostate so nevarnost infekcije, obstipacija, nepopolna mobilnost in zmanjšana zmožnost za osebno higieno po operaciji, motnje spanja, bolečina, strah, moteno doživljanje telesne podobe in stresni sindrom zaradi zamenjave okolja. Diskusija in zaključki: Dejstvo je, da ima prostata pomembno funkcijo v moškem telesu in da število obolelih iz leta v leto narašča. Pojav prvih znakov in simptomov še vedno ni zadosten razlog za obisk urologa, prav tako se premalo starejših moških odloča za preventivni pregled prostate. Pomembno je, da je prebivalstvo ozaveščeno o možnih obolenjih prostate, pri tem lahko veliko pripomorejo medicinske sestre z zdravstveno vzgojnim delom.
Keywords: prostata, maligni karcinom, pacient, onkologija, preiskave, operativni poseg, zdravstvena nega
Published: 05.03.2015; Views: 1474; Downloads: 316
.pdf Full text (1,47 MB)

4.
Artroskopska operacija kolena
Tjaša Brezovnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Artroskopska operacija kolena je invazivna diagnostična in/ali terapevtska metoda. Artroskopija sklepov omogoča vpogled v notranjost sklepa, ocenitev struktur, postavitev diagnoze in hkrati možnost operativne oskrbe. Artroskopija je prinesla tudi veliko sprememb v zdravstveni negi.
Keywords: endoskopija, koleno, zdravstvena nega, rehabilitacija kolena, artroskopija kolena, bolečina
Published: 06.01.2015; Views: 1745; Downloads: 378
.pdf Full text (1,10 MB)

5.
Varna aplikacija komponent krvi
Tjaša Skornišek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Aplikacija komponent krvi je poseg, ki zahteva zbranost in natančnost izvajalca, saj lahko že ob najmanjši napaki pride do neželenega dogodka.Čeprav je vedno manj prijavljenih reakcij med transfuzijo, je še vedno veliko neželenih napak, ki se zgodijo med samo aplikacijo komponent krvi. Neželeni dogodki pri transfuziji krvnih komponent pa nas opozarjajo, da moramo varnost apliciranja komponent krvi še izboljšati in povečati. Teoretična izhodišča smo pridobili z analizo domače in tuje literature. Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Podatke smo pridobili z anonimnimi vprašalniki, ki smo jih razdelili na različnih oddelkih v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec. Anketni vprašalnik je vseboval 23 vprašanj polodprtega in zaprtega tipa. Podatke smo računalniško obdelali in grafično prikazali s pomočjo računalniškega programa Microsoft Word in Microsoft Excel. Glede na rezultate raziskave smo ugotovili, da večina anketirancev (90%) še nikoli ni storila kakšne nepravilnosti, zaradi katere bi kasneje prišlo do neželenega dogodka pri transfuziji. Majhen je tudi odstotek anketirancev, pri katerih je že prišlo od lažje oz. hujše reakcije pri pacientu med transfuzijo. Največji problem se pojavlja pri upoštevanju strokovnih smernic, najbolj pri uporabi rokavic in segrevanju sveže zamrznjene plazme.
Keywords: Aplikacija komponent krvi, krvni pripravki, hemovigilanca, neželeni učinki transfuzije, vloga medicinske sestre.
Published: 11.10.2013; Views: 1610; Downloads: 465
.pdf Full text (2,22 MB)

6.
OBRAVNAVA PACIENTA Z RADIKALNO CISTEKTOMIJO PO KLINIČNI POTI
Lea Mandić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Za obravnavo pacienta, ki vstopa in izstopa iz zdravstvenega sistema, je prav gotovo pomemben sistematičen proces, ki mora biti strokovno oblikovan, dorečen in napisan ter ga imenujemo klinična pot. Vloga klinične poti je navzven neopazna, v praksi pa pomeni ključni element pri kakovostni in uspešni obravnavi pacienta. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti pomen klinične poti v zdravstvu in izdelati klinično pot obravnave pacienta z načrtovanim radikalnim operativnim zdravljenjem zaradi raka mehurja (s cistektomijo). Raziskovalna metodologija: Pri izdelavi diplomskega dela smo uporabili deskriptivno (opisno) metodo dela. S pomočjo sistematičnega iskanja strokovne literature po knjižnicah in bibliografskih bazah, kot so COBISS, MEDLINE in druge, smo sistematično pregledali ter kritično analizirali domačo in tujo literaturo in vire, ki se navezujejo na našo temo. Iz pridobljenih podatkov smo izbrali najrelevantnejše vire in jih uporabili za seštevek najnovejših raziskovalnih dognanj in spoznanj ter jih predstavili v strukturni obliki. Diskusija: Uvedba klinične poti pri pacientu z radikalno cistektomijo lahko zmanjša število napak pri zdravljenju pacienta, omogoča zmanjšanje števila odklonov od najboljšega načina zdravljenja, spodbuja večdisciplinarno skupinsko delo ter ponuja dobro osnovo za boljše obveščanje pacientov in njihovih svojcev. Uporaba klinične poti omogoča doseganje visokih standardov obravnave in izboljševanje dosedanjih rešitev. Sklep: Z obravnavo pacienta z radikalno cistektomijo po klinični poti izboljšamo kakovost zdravstvene obravnave, izboljšamo izid zdravljenja, zagotovimo boljšo varnost pacienta in predvsem zadovoljstvo pacienta. Poudarjene so tudi vloga in naloge medicinske sestre, ki ima eno pomembnejših vlog v večdisciplinarnem timu, saj se srečuje z vrsto negovalnih težav, na katere se osredotoča v prizadevanjih za varnost pacienta.
Keywords: Rak sečnega mehurja, cistektomija, zdravstvena nega, medicinska sestra, klinična pot, klinične smernice
Published: 09.05.2013; Views: 1281; Downloads: 227
.pdf Full text (971,33 KB)

7.
ZDRAVSTVENA NEGA BOLNIKA PO VSTAVITVI PERKUTANE ENDOSKOPSKE GASTROSTOME (PEG)
Staša Peklar, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je predstaviti perkutano endoskopsko gastrostomo in zdravstveno nego bolnika po vstavitvi. Opisana je specifična zdravstvena nega pri bolniku po vstavitvi. V prvem delu diplomske naloge je predstavljena perkutana endoskopska gastrostoma, vstavitev le-te in možne zaplete. V drugem delu pa je predstavljena zdravstvena nega bolnika, način hranjenja ter tipične negovalne diagnoze bolnika po vstavitvi in izvajanje le-teh.
Keywords: Ključne besede: perkutana endoskopska gastrostoma, zapleti, zdravstvena nega, medicinska sestra, eneteralno hranjenje.
Published: 06.01.2012; Views: 6212; Downloads: 908
.pdf Full text (1,18 MB)

8.
Prehrana bolnikov s karcinomom prebavil
Jožica Krevh, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Rak prebavil je skupina tumorjev, ki nastajajo na požiralniku, želodcu, debelem črevesu, danki, trebušni slinavki, v jetrih in žolčniku. Prognoze zdravljenja so spremenljive in so odvisne od specifičnosti vrste raka. Na razvoj in potek bolezni vplivata tudi prehrana in življenjski slog. Pri bolnikih z rakom prebavil sta pogosti podhranjenost in kaheksija, posebej v času zdravljenja z agresivnimi oblikami (kemoterapija, obsevanje). Individualna prehranska obravnava bolnika z rakom in prehranska intervencija sta pomembni za zmanjšanje in nadaljnje izgubljanje telesne celične mase. Predstaviti pomen pravilnega prehranjevanja bolnikov s karcinomom prebavil in pokazati v kolikšni meri sta soodvisna uspešnost okrevanja in način prehranjevanja med in po bolezni. Hkrati je namen tudi z raziskavo ugotoviti seznanjenost in informiranost bolnikov o uživanju zdrave prehrane in kaloričnih napitkov po operaciji in vlogo zdravstvenega osebja pri tem. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo. Teoretična izhodišča smo predstavili s pomočjo analize literature. Za zbiranje, analizo ter interpretacijo podatkov v raziskovalnem procesu smo uporabili anketni vprašalnik, ki zajema vprašanja zaprtega tipa. V raziskavo je bilo vključenih 40 bolnikov. Podatki raziskave kažejo, da so bolniki dobro informirani o pomenu in načinu zdravega prehranjevanja. Večina informacij je še vedno posredovana ustno. Pri osveščanju ima strokovno zdravstveno osebje v primerjavi z drugimi oblikami in možnostmi glavno in najpomembnejšo vlogo.
Keywords: kronične nenalezljive bolezni, dejavniki tveganja, zdrava prehrana, prehranska priporočila, promocija zdravega načina prehranjevanja.
Published: 27.09.2011; Views: 2711; Downloads: 345
.pdf Full text (1,23 MB)

9.
Enodnevna obravnava bolnika pri operaciji dimeljske kile v lokalni anesteziji in pomen informiranja širše javnosti
Gabrijela Hafner, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Operacije kile sodijo med najpogostejše trebušne operacije, saj ima to težavo skoraj vsak osmi moški. Kile je mogoče operirati v lokalni, regionalni ali splošni anesteziji. Lokalna anestezija pomeni bistveno nižji strošek kot splošna in omogoča stik z bolnikom med operacijo. Nedvomno pa je mogoče tudi v Sloveniji z racionalnejšim ravnanjem na nacionalni ravni zmanjšati celotne stroške zdravljenja dimeljskih kil. Uporabljati je potrebno sodobne operativne metode, ker so tako stroški ozdravitve kile manjši. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Kot instrument raziskave pa smo uporabili anketni vprašalnik. Za obdelavo podatkov, ki smo jih pridobili z anketnim vprašalnikom, smo uporabili statistično metodo frekvenčne porazdelitve posameznih odgovorov na celotni vzorec. Rezultate smo predstavili v odstotkih in jih ponazorili z grafi. Namen raziskave je bil ugotoviti zadovoljstvo bolnikov z enodnevno obravnavo, zakaj so se odločili za poseg v lokalni anesteziji, njihove težave po odpustu iz Dnevne bolnišnice, mnenje o telefonskem klicu medicinske sestre pred in po posegu in ugotoviti motiviranost bolnikov po dodatnem izobraževanju pred operacijo. Ugotovili smo, da so bolniki z enodnevno obravnavo zadovoljni, saj bi se jih 82 % ponovno odločilo za poseg v lokalni anesteziji. Glavni razlog odločitve za ta poseg je enodnevna hospitalizacija. Največjo težavo bolniki prvi dan po odpustu iz bolnišnice navajajo bolečino. Njihovo zadovoljstvo potrjujeta telefonska klica medicinske sestre pred in po posegu. Ugotovili smo 55 % motiviranost anketiranih bolnikov po dodatnem izobraževanju pred operacijo. Po oceni bolnikov ugotavljamo dobro informiranost pred operativnim posegom, njihovo zadovoljstvo s poučevanjem na oddelku Dnevne bolnišnice ter s telefonskim pogovorom z medicinsko sestro- koordinatorko zdravljenja pred in po posegu.
Keywords: dimeljska kila, lokalna anestezija, bolnik, medicinska sestra-case manager, Dnevna bolnišnica, obveščanje javnosti, klinična pot.
Published: 04.08.2011; Views: 5179; Downloads: 558
.pdf Full text (6,95 MB)

10.
Rokavasta resekcija želodca
Diana Gašić, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili bariatrično kirurgijo morbidno debelih, kamor spada tudi poseg rokavasta resekcija želodca. Kirurška pomoč pri hujšanju je postala vse pogostejša in predvsem dolgoročno uspešen način zdravljenja, če so se vse druge možnosti izkazale za neuspešne. Pri bariatričnem posegu sodelujejo različni strokovnjaki kot so bariatrični kirurg, internist, endokrinolog, gastroeneterolog, kardiolog, dietetik, psiholog, anesteziolog, anestezijske medicinske sestre, medicinske sestre na oddelku, operacijske medicinske sestre in drugi. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli med ljudmi, ki so bili operirani po metodi rokavasta resekcija želodca. Raziskava je bila opravljena v Klubu debelih v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v mesecu aprilu 2010. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval vprašanja odprtega, zaprtega in kombiniranega tipa. Namen diplomskega dela je bil predstaviti pacienta s prekomerno telesno težo pri katerem se poslužujemo kirurških posegov za zmanjšanje telesne teže in prikazati kako medicinska sestra sodeluje pri izvajanju teh posegov. Ugotoviti smo želeli kje pridejo ljudje s prekomerno telesno težo do informacij o kirurških posegih, ki jim pomaga pri reguliranju telesne teže in ali so zadovoljni z izvedenimi posegi. Ugotovili smo, da jih skoraj polovica za poseg bariatrične kirurgije izve pri osebnem zdravniku in da so z izvedenim posegom 100% zadovoljni in da bi ga priporočili ljudem s podobnim težavam.
Keywords: debelost, morbidna debelost, bariatrična kirurgija, rokavasta resekcija želodca.
Published: 12.05.2011; Views: 2642; Downloads: 285
.pdf Full text (1,12 MB)

Search done in 0.29 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica