| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 53
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Kakovost življenja pacientov s cirozo jeter
Anita Lučić, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Ciroza jeter je globalni zdravstveni problem, ki bistveno vpliva na kakovost življenja posameznikov in zahteva velike napore zdravstvenega sistema. Namen zaključnega dela je sistematično pregledati, analizirati in sintetizirati ustrezno literaturo ter raziskati, kakšna je kakovost življenja pacientov s cirozo jeter. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo v angleščini v mednarodnih bazah ScienceDirect in CINAHL Ultimate/MEDLINE. Skupno smo pregledali 841 člankov. Izbrane raziskave smo nato vključili v podrobno analizo, jih razvrstili po nivojih glede na hierarhijo dokazov ter ocenili moč dokazov. Podatke smo nato prikazali s pomočjo evalvacijske in sintezne tabele. Rezultati: V končno analizo smo vključili 7 raziskav, ki smo jih razporedili v drugi, tretji, peti in sedmi nivo. Večina raziskav potrjuje izboljšanje kakovosti življenja pacientov s cirozo jeter zaradi izobraževalnih programov, rednega spremljanja, zdravstvenih izobraževanj ter uporabe določenih inštrumentov za merjenje kakovosti življenja. V nekaterih primerih pa so programi ali intervencije pokazali nevtralne ali negativne učinke. Razprava in zaključek: Ciroza jeter je terminalna faza večine jetrnih obolenj, ki zaradi napredovanja bolezni in psihosocialnih dejavnikov negativno vpliva na kakovost življenja pacientov. Kljub potrebi po boljši podpori s strani zdravstvenega osebja ostaja učinkovitost programov za samoupravljanje izziv. Nadaljnje raziskave so potrebne za izboljšanje kakovosti življenja pacientov s cirozo jeter.
Ključne besede: kakovost, življenje, pacienti, ciroza, jetra.
Objavljeno v DKUM: 10.07.2024; Ogledov: 89; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (704,54 KB)

2.
Zdravstvena oskrba pacientov s sladkorno boleznijo tipa 2 na daljavo v času pandemije covida-19
Amina Mušić, 2024, diplomsko delo

Opis: Uvod: Sladkorna bolezen tipa 2 je kronično presnovno obolenje, za katero je značilno propadanje celic trebušne slinavke. Pandemija covida-19, ki se je pojavila decembra leta 2019, je sprožila velike spremembe v zagotavljanju oskrbe, saj je mnoge zdravstvene sisteme prisilila, da so poiskali alternativne pristope za oskrbo pacientov s kroničnimi obolenji. Namen našega zaključnega dela je ugotoviti vpliv zdravljenja na daljavo na paciente s sladkorno boleznijo tipa 2 ter na vodenje njihove bolezni in njihovo zdravstveno stanje. Metode: Literaturo smo iskali v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, Cochrane Library in CINAHL Ultimate/Medeline. Iskanje in izbiro virov smo prikazali s pomočjo diagrama PRISMA. Oceno moči dokazov smo izvedli s pomočjo hierarhije dokazov po Polit & Beck (2021). Članke smo prikazali s pomočjo evalvacijske in sintezne tabele. Rezultati: Od 633 pridobljenih člankov smo jih v analizo vključili 11. Pomemben rezultat je prilagoditi zdravstveno oskrbo in preprečiti zaplete pri sladkorni bolezni tipa 2 s samooskrbo na domu. Negativni odzivi so bili nelagodje, zaskrbljenost in stres, strah pred okužbo. Zaradi pandemije covida-19, lahko slab nadzor sladkorne bolezni postane vzrok dolgotrajne hiperglikemije ter kroničnih zapletov in življenjsko nevarnih okužb. Razprava in zaključek: Zaradi pandemije covida-19 je treba prilagoditi zdravstveno oskrbo pacientov s sladkorno boleznijo tipa 2. Z načinom telemedicine je zagotovljeno zdravstveno varstvo, ki temelji na telekomunikaciji in omogoča izmenjavo informacij, izobraževanje, spremljanje ter posvetovanje med zdravstvenimi delavci in pacienti.
Ključne besede: pacient, sladkorna bolezen tipa 2, pandemija covida-19, telezdravstveno varstvo, telekomunikacija
Objavljeno v DKUM: 04.07.2024; Ogledov: 55; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

3.
Vpliv izgube telesne teže pri diabetikih na remisijo sladkorne bolezni tipa 2
Lana Blaznik Jerič, 2024, diplomsko delo

Opis: Sladkorna bolezen tipa 2 je kronična bolezen, ki povzroča neustrezno raven inzulina ali inzulinsko rezistenco, kar privede do stalne hiperglikemije. Dejavniki tveganja za razvoj sladkorne bolezni tipa 2 vključujejo genetsko nagnjenost, debelost, nepravilno prehrano, pomanjkanje telesne aktivnosti in starost. Zdravljenje sladkorne bolezni tipa 2 vključuje spremembo življenjskega sloga, prehrane, redne telesne aktivnosti in izgubo telesne teže.
Ključne besede: sladkorna bolezen, debelost, remisija
Objavljeno v DKUM: 30.05.2024; Ogledov: 146; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

4.
Primerjava intravenske in inhalacijske sedacije na oddelku intenzivne medicine
Andrej Černi, 2024, magistrsko delo

Opis: Uvod: Sedativi so za nego in zdravljenje pacientov na oddelkih intenzivne medicine bistvenega pomena, saj jim omogočajo lažje prenašanje invazivnih postopkov tekom hospitalizacije. Poznamo dva načina aplikacije sedativov, in sicer intravensko in inhalacijsko. Splošni cilj raziskav je bil primerjava načinov sedacije na oddelkih intenzivne medicine. Metode: Izveden je bil sistematični pregled, analiza in sinteza literature s področja sedacije. Iskanje je potekalo v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect, Web of Science in CINAHL. Iskanje literature ni bilo časovno omejeno. Rezultati: V sistematični pregled literature smo vključili skupno 10 člankov, od tega 9 randomiziranih kliničnih raziskav in en sistematični pregled randomiziranih kliničnih raziskav. Velikost vzorcev je bila od 44 (n = 44) do 6105 (n = 6105), skupno pa je bilo 7134 (n = 7134) pacientov. Vsi pacienti so bili intubirani in mehansko ventilirani. Članke smo ocenili po SIGN metodi. Najvišjo oceno kakovosti (++) smo dodelili 9 raziskavam, spremenljivo oceno (+) pa eni raziskavi. Nobeni raziskavi nismo dodelili nizke (-) ali nesprejemljive (0) ocene. Razprava in sklep: Na podlagi opravljenega sistematičnega pregleda smo ugotovili, da pri dolgotrajni sedaciji pacientov na oddelkih za intenzivno medicino inhalacijska sedacija kaže boljše učinke kot intravenska. Bistvena prednost uporabe sevoflurana kot sedativa je ta, da se pacienti po njegovi ukinitvi hitreje in bolj koordinirano zbudijo kot pri uporabi propofola.
Ključne besede: sedacija, OIM, sevofluran, propofol
Objavljeno v DKUM: 22.04.2024; Ogledov: 211; Prenosov: 33
.pdf Celotno besedilo (961,94 KB)

5.
Vpliv neinvazivne mehanske ventilacije na oksigenacijo pri pacientih z akutnimi pljučnimi obolenji
Jasmina Motaln, 2024, diplomsko delo

Opis: Neinvazivna mehanska ventilacija (NIV) je medicinska tehnika za podporo dihanju brez potrebe po invazivnih postopkih, kot so endotrahealna intubacija ali traheostomija. Uporablja se pri številnih pljučnih obolenjih. Dokazano je, da pozitivno vpliva na dihanje, izboljšuje saturacijo, predihanost pljuč ter pripomore k hitrejšemu okrevanju. Namen zaključnega dela je, da na osnovi pregleda literature raziščemo, kakšen je vpliv neinvazivne mehanske ventilacije na oksigenacijo pri pacientih z akutnimi pljučnimi obolenji.
Ključne besede: Neinvazivna mehanska ventilacija, oksigenacija, akutna pljučna obolenja, akutna dihalna stiska
Objavljeno v DKUM: 26.03.2024; Ogledov: 267; Prenosov: 116
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

6.
Vzroki neželenih dogodkov pri apliciranju krvnih komponent
Marina Sedlarević, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Transfuzija krvnih komponent je pogosta intervencija, ki se izvaja v bolnišničnih okoljih. Velikokrat se pojavijo neželeni dogodki v zvezi z aplikacijo teh. Namen zaključnega dela je ugotoviti vzroke neželenih dogodkov pri aplikaciji krvnih komponent. Metode: Pregledali, analizirali in sintetizirali smo znanstveno literaturo s področja vzrokov neželenih dogodkov, povzročenih s strani zdravstvenih delavcev pri apliciranju krvnih komponent. Iskanje znanstvene literature je potekalo v podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, Cochrane Library, Science Direct. Rezultati: Identificirali smo 591 raziskav ter uporabili 7 raziskav, ki so bile vključene v končni pregled. Največ vzrokov za neželene dogodke so napake zdravstvenih delavcev, in sicer: napačno označene epruvete za kri, napačna identifikacija pacienta, odvzeta kri napačnemu pacientu zaradi ne preverjanja identitete pacienta, nepravilno ravnanje z vzorcem, nepravilni transport in segrevanje krvnih derivatov ter neustrezno merjenje vitalnih funkcij in opazovanje pacienta med in po transfuziji. Razprava in zaključek: Za kar najvišjo varnost pacientov v bolnišničnih okoljih je treba izpostaviti vzroke za neželene dogodke, ki se lahko zgodijo zaradi aplikacije krvnih komponent. Pomembnost izpostavljanja vzrokov neželenih dogodkov je treba nameniti zdravstvenim delavcem možnost za pridobivanje več znanja o preprečevanju omenjenih dogodkov, pacientom bolj varno bolnišnično oskrbo ter ustanovi zmanjšano dodatno finančno obremenitev in slab ugled.
Ključne besede: transfuzija, neželeni dogodki, medicinska sestra, vzroki
Objavljeno v DKUM: 14.12.2023; Ogledov: 457; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (826,72 KB)

7.
Paliativna oskrba pacienta z rakom debelega črevesa in danke
Nika Repnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Paliativna oskrba je celostna obravnava neozdravljivo bolnega pacienta in podpora njegovim najbližjim. Osnovni namen paliativne oskrbe je s primernimi postopki in ukrepi izboljšati kakovost življenja pacienta in njegovih najbližjih. Namen zaključnega dela je raziskati vpliv paliativne oskrbe na kakovost življenja pri pacientih z rakom debelega črevesa in danke. Metode: Zaključno delo je pripravljeno na osnovi pregleda znanstvene literature, ki smo jo iskali po mednarodnih podatkovnih bazah CINAHL, Pubmed, West of Science in Sage. Uporabili smo deskriptivno metodo dela. Samo analizo in sintezo podatkov smo predstavili s tematsko analizo. Moč dokazov smo ocenili s pomočjo hierarhije dokazov. Rezultati: V končni pregled smo vključili 7 člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Ugotovili smo, da je na to temo izvedenih premalo raziskav, ki bi ponudile konkretne odgovore. Razprava in zaključek: Pomembno je, da se s paliativno oskrbo pri pacientih z rakom debelega črevesa in danke prične v samem procesu zdravljenja dovolj zgodaj, kar posledično omogoči izboljšano kakovost življenja pacienta.
Ključne besede: Paliativna oskrba, rak debelega črevesa in danke, kakovost življenja
Objavljeno v DKUM: 06.12.2023; Ogledov: 487; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (497,62 KB)

8.
Uporaba komplementarnih metod za zmanjšanje bolečine po operaciji raka dojke
Eva Zečević Rojko, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Rak dojke je eden izmed najpogostejših rakov pri ženskah po vsem svetu. Večina teh pacientk trpi za bolečino že med aktivnim potekom zdravljenja in tudi po njem. Zaradi velike potrebe analgetikov oz. farmakološkega zdravljenja, mnoge ženske iščejo druge vrste zdravljenja bolečine v tako imenovanih komplementarnih metodah. Namen zaključnega dela je bil raziskati, katere komplementarne intervencije pacientke uporabljajo in katere od teh so učinkovite za zmanjšanje bolečine. Metode: V zaključnem delu smo uporabili opisno ali deskriptivno metodo dela. Iskanje znanstvene literature je potekalo v tujih podatkovnih bazah: PubMed, CINAHL, ScienceDirect ter v iskalniku Google Učenjak. Potek pregleda smo predstavili s PRISMA diagramom; moč dokazov zbranih raziskav smo presojali s hierarhijo dokazov. Uporabljena je bila metoda analize in sinteze vključenih raziskav. Rezultati: V podatkovnih bazah smo z iskalnim nizom identificirali 128 rezultatov; od tega smo na koncu ob odstranitvi vseh neustreznih virov lahko uporabili 7 raziskav. Naša glavna kategorija je bila uporaba komplementarnih metod za zmanjšanje bolečine po operaciji raka dojke, pri čemer smo oblikovali podkategorije rak dojke pri ženskah, prisotnost bolečine po operativnem posegu raka dojke ter komplementarne metode lajšanja bolečine. Med najpogosteje uporabljene metode spadajo glasbena terapija, meditacija, joga, masaža, aromaterapija, akupunktura ter hipnoza. Razprava in zaključek: Raziskave so pokazale, da mnogo žensk z rakom dojke ter po operaciji le-tega uporablja komplementarne metode kot dopolnilo k tradicionalnemu zdravljenju. Številne ženske so navajale, da so doživele večjo motivacijo za zdravljenje ter da je bila bolečina zadovoljivo zmanjšana.
Ključne besede: komplementarne metode, lajšanje bolečine, rak dojke, operacija
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 428; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (1004,88 KB)

9.
Odzivnost na presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki
Senada Aljukić, 2023, diplomsko delo

Opis: Uvod: Odzivnost na presejalne programe za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki je zelo nizka, čeprav obstajajo jasni dokazi o njihovi učinkovitosti. Namen zaključnega dela je predstaviti intervencije za izboljšanje odzivnosti na presejalne programe za odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Metode: Pri pisanju zaključnega dela smo izvedli pregled literature v mednarodnih podatkovnih bazah PubMed, ScienceDirect in CINAHL. Pregled in izbiro raziskav smo prikazali z diagramom PRISMA. Sinteza podatkov je prikazana z vsebinsko analizo. Rezultati: Od 174 identificiranih zadetkov smo jih v končno analizo vključili 14. Ugotovili smo, da različne intervencije, kot so uporaba fekalnega imunokemičnega testa, pošiljanje testov za odvzem blata (FIT, gFOBT) na dom, telefonsko svetovanje, pošiljanje predhodnih obvestil, opomnikov, večplastnih povabil ter izobraževanje ljudi, učinkovito vplivajo na izboljšanje odzivnosti na presejalne programe. Po drugi strani pa dodajanje različnih finančnih spodbud in papirja za zbiranje blata ni vplivalo na izboljšanje stopnje udeležbe v presejalnih programih za odkrivanje raka debelega črevesa in danke. Razprava in zaključek: Kot najučinkovitejše in stroškovno najugodnejše intervencije, ki bi jih lahko izvajali za izboljšanje stopnje odzivnosti na presejalne programe za odkrivanje raka debelega črevesa in danke, bi izpostavili intervencije pošiljanja testov za odvzem blata (FIT) ter predhodnih obvestil in opomnikov na dom. Te intervencije so prav tako imele največji vpliv na povečanje udeležbe med najmanj odzivnimi skupinami povabljenih.
Ključne besede: intervencije, izboljšanje odzivnosti, presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki
Objavljeno v DKUM: 26.10.2023; Ogledov: 393; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

10.
Aktivnosti zdravstvene nege pri izvajanju telemetrij in vpliv na zdravstvene izide
Nuša Kirbiš, 2022, diplomsko delo

Opis: Uvod: Telemetrija je definirana kot električna dejavnost srčne mišice. Gre za eno izmed najpomembnejših neinvazivnih orodij za spremljanje srčnih bolezni in zapletov. Preko prenosne telemetrije zdravstveno osebje spremlja srčni utrip in ritem ter morebitna odstopanja zdravstvenega stanja pacienta. Cilj zaključnega dela je predstaviti telemetrijo in uporabo le-te v kliničnem okolju, aktivnosti zdravstvene nege pri izvajanju telemetrij ter predstaviti zdravstvene izide pri pacientih. Metode: Pri izdelavi zaključnega dela smo pregledali literaturo s področja telemetrije, njenega vpliva na zdravstvene izide pacientov s kardiološkim obolenjem in aktivnosti zdravstvene nege v podatkovnih bazah Science Direct, PubMed, SAGE Journals in CINAHL. Potek iskanja smo prikazali v PRISMA diagramu. Moč dokazov uporabljenih raziskav smo ocenili s pomočjo hierarhije dokazov; sintezo zbranih podatkov smo prikazali s pomočjo sintezne tabele. Rezultati: V končno analizo smo vključili 8 od 128 izbranih člankov, ki so ustrezali izbranim kriterijem. Uporabili smo članke na nivoju 5, torej opazovalne raziskave. Ugotovljeno je, da so najpogostejše aktivnosti zdravstvene nege menjavanje elektrod in pravilna higiena kože, spremljanje in poznavanje smernic za snemanje telemetrije in poznavanje motenj v elektrokardiografskem signalu. Razprava in zaključek: Uporaba telemetrije pri pacientih z motnjami srčnega ritma prispeva k varnejši in kvalitetnejši obravnavi pacienta. S stalnim spremljanjem pacientovega srčnega ritma in utripa lahko preprečimo morebitne neugodne dogodke, ki bi lahko ogrožali pacientovo življenje.  
Ključne besede: telemetrija, kardiološka obolenja, motnje srčnega ritma, zdravstveni izidi
Objavljeno v DKUM: 25.01.2023; Ogledov: 732; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

Iskanje izvedeno v 7.6 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici