| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Introduction
Kirsten Hempkin, Melita Kukovec, Katja Težak, 2017, preface, afterword

Abstract: Introduction to the special issue of ELOPE: Addressing Learners’ and Teachers’ Needs: Keeping up with a Changing EFL World.
Keywords: English, foreign languages, teaching methodology, introduction, learners, teachers, EFL
Published in DKUM: 09.08.2017; Views: 910; Downloads: 69
.pdf Full text (58,71 KB)
This document has many files! More...

2.
Creative thinking and decision-making processes in EFL creative writing
Katja Težak, 2015, original scientific article

Abstract: Creativity has been discussed, observed and researched for hundreds of years in the fields of psychology and philosophy - from the ancient notion of the inspired genius, all the way to modern psychologists trying to define creativity and prove its effects. Creativity has recently become a buzzword in EFL teaching practices. We try to stimulate creative thinking in the classroom, but possibly forget to observe the processes within it. The article discusses definitions of creativity and presents a qualitative study on the decision-making processes within EFL creative writing and its connections to students' language learning. The qualitative study was conducted with two 3rd-year bachelor English students who were asked to plan and write a short story in English while doing a think-aloud protocol. The data were transcribed and coded in order to observe emerging categories in the students' reasoning for plot and language use decisions.
Keywords: EFL, creative writing, creative thinking, decision making, language learning
Published in DKUM: 16.05.2017; Views: 754; Downloads: 366
.pdf Full text (214,73 KB)
This document has many files! More...

3.
4.
THE INTERPRETATION AND ACCEPTANCE OF THE MAIN CHARACTER ACCORDING TO FISH'S READER RESPONSE CRITICISM IN THE NOVELS DARKLY DREAMING DEXTER, DEARLY DEVOTED DEXTER, DEXTER IN THE DARK AND DEXTER BY DESIGN WRITTEN BY JEFF LINDSAY
Katja Težak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomska naloga z naslovom Interpretacija in sprejemanje glavnega lika po Fishevi kritiki odziva bralca v romanih Darkly Dreaming Dexter, Dearly Devoted Dexter, Dexter in the Dark in Dexter by Desing pisatelja Jeffa Lindseya se, kot že naslov razkriva, ukvarja z reakcijo bralca na romane v naslovu. Romani pripovedujejo o serijskemu morilcu z načeli — on ubija le tiste morilce, za katere se je lastnoročno prepričal o njihovi krivdi in tako predstavlja moralno dilemo. Diploma se prične z uvodnim delom, ki razlaga Fishevo kritiko odziva bralca in kritiko le-tega, da razloži teorijo, kateri smo sledili. Ta trdi, da je bralec tisti, ki ustvari pomen besedila. Fisheve interpretativne skupnosti kažejo na to, da so ljudje, ki prihajajo iz istih socialnih okolij, bolj nagnjeni k temu, da oblikujejo enake interpretacije. Komentirali smo še teorijo moralne presoje in kako socializacije ter vrednote, ki se jih skozi socializacijo naučimo, vplivajo na našo presojo. Nato smo predstavili dva potencialna občinstva in njuna ozadja, da smo lahko na konkretnih primerih iz romanov pokazali njihove možne interpretacije. V zaključku je razvidno, da so predvidevanja o vplivu socialnega ozadja na bralčevo interpretacijo zelo verjetne, kot je razvidno iz primerov, in da to lahko vpliva na interpretacijo literature same ter odnosa do nje.
Keywords: kritika odziva bralca, Stanley Fish, Jeff Lindsay, Dexter, moralna presoja
Published in DKUM: 27.07.2010; Views: 2373; Downloads: 233
.pdf Full text (629,49 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica