| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
MOTIVACIJA MLADIH ATLETOV IN ATLETINJ ZA TRENIRANJE TEKOV NA SREDNJE IN DOLGE PROGE
Diana Kočar, 2009, diplomsko delo

Opis: V teoretičnem delu diplomske naloge so predstavljeni dejavniki, ki so potrebni za uspeh v tekmovalnem športu tekov na srednje in dolge proge. Najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na rezultat v vzdržljivostnem teku, so morfološki dejavniki, funkcionalna sposobnost organizma, sistemi in deli telesa, vpliv okolja, starost in spol športnika, psihološki dejavniki, taktika in tehnika teka, prehrana in voda. Tudi s procesom treniranja vplivamo na povečanje psihofizičnih sposobnosti v vzdržljivostnem teku. Poznamo več metod treninga in vsaka ima specifičen vpliv na telo športnika. Pomembno vlogo ima kondicijska dejavnost tudi pri razvoju otrok, saj ima koristne in raznovrstne učinke na organizem otrok. Splošno oblikovan trening na začetku športne poti postopno prerašča v trening specialne vzdržljivosti. Optimalni napredek pa je pogojen tudi s treniranjem različnih sredstev za razvoj vseh motoričnih sposobnosti, saj ozka in le specialno usmerjena vadba omogoča hiter napredek, kasneje pa stagnacijo in pogoste poškodbe. Vse to lahko vodi k izgubi motivacije za treniranje in prehitremu koncu športne poti. Prav zaradi osipa mladih atletov in posledično pomanjkanja konkurence v članskih kategorijah v slovenski atletiki sem v raziskavi empiričnega dela s pomočjo anketnega vprašalnika poiskala dejavnike, ki motivirajo mlade slovenske atlete za treniranje tekov na srednje in dolge proge ter tudi tiste negativne dejavnike, ki jih odvračajo. Najpomembnejše ugotovitve so, da je pri večini atletov največji motiv za treniranje veselje do teka, verjamejo v uspeh brez dopinga in imajo cilj vztrajati do vrhunskih dosežkov. Tudi tekmujejo radi, ker jim je to izziv in jim uspeh ne pomeni le zmaga. S treniranjem so pridobili vztrajnost, s trenerji pa so v dobrih odnosih. 91% atletov pa je navedlo tudi enega ali več negativnih dejavnikov, ki jih motijo. Najbolj jih moti prevelika tekmovalna trema, pogoste poškodbe, slabi pogoji za trening, premajhna finančna podpora klubov in premajhna konkurenca. To pa so področja, kjer bo za izboljšanje razmer v slovenski atletiki potrebno vložiti več truda in sredstev.
Ključne besede: Ključne besede: Šport, atletika, treniranje, teki na srednje in dolge proge, vzdržljivost, motivacija
Objavljeno: 08.10.2009; Ogledov: 3730; Prenosov: 416
.pdf Celotno besedilo (552,86 KB)

2.
ODNOS SREDNJEŠOLCEV DO ŠPORTA
Sandi Draškovič, 2010, diplomsko delo

Opis: Gibanje je osnovna značilnost človekovega premikanja, ki ga spremlja skozi njegovo celotno življenje. Vse oblike osnovnega gibanja, kot so: hoja, tek, plezanje, skoki, meti in druge so se razvijale v naravnem okolju. Področje športne vzgoje zajema vse oblike osnovnega gibanja ter zadovoljuje psihofizične potrebe mladostnikov. Športna vzgoja srednješolca čustveno sprosti in razbremeni, omogoča mu doživljanje ugodja in uspeha ter spremljanje lastnega razvoja in napredka. Tako vpliva na pridobivanje pozitivne samopodobe in spoštovanja.
Ključne besede: šport, srednja šola, športna vzgoja, odnos do športa, odnos do športne vzgoje, dijaki srednje šole.
Objavljeno: 17.06.2010; Ogledov: 2425; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

3.
VPLIV STAROSTI IN SPOLA NA VZDRŽLJIVOST PRIPADNIKOV SLOVENSKE VOJSKE
Matej Kostanjevec, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen naloge je bil ugotoviti vpliv starosti in spola na vzdržljivost pripadnikov Slovenske vojske. Do ugotovitev smo prišli z testiranjem teka na 3200 metrov ali hoje na 3800 metrov, ki predstavlja enega od treh testov v sklopu preverjanja gibalnih sposobnosti v Slovenski vojski. Vzorec merjencev je obsegal 6333 pripadnikov Slovenske vojske v starosti od 18 do 60 let. Merjence smo razdelili na sedem starostnih skupin in po spolu. V vzorec spremenljivk smo vključili merske postopke, s katerimi smo ugotavljali čas teka na 3200 metrov in čas hoje na 3800 metrov. Merjenja so bila opravljena spomladi in jeseni leta 2010 v vojašnicah po Sloveniji. Nekaj meritev je bilo izvedenih tudi v Nato bazah po Evropi. Podatki so bili obdelani z osnovno statistiko. Obdelovale so se posamezne starostne skupine, posebej glede na spol v teku ali hoji. Dobljene vrednosti so rezultat mediane. Raziskava je pokazala pričakovan padec vzdržljivosti z večanjem starosti posameznika. Raziskava je pokazala tudi pričakovano porast zdravstveno opravičenih teka z večanjem starosti posameznika. Ti so namesto teka opravljali test hoje. Tukaj se je pojavila razlika med spoloma, saj imajo ženske več zdravstvenih težav kot njihovi moški vrstniki.
Ključne besede: motorične sposobnosti, gibalne sposobnosti, vzdržljivost, Slovenska vojska, tek na 3200 metrov, hoja na 3800 metrov
Objavljeno: 21.07.2011; Ogledov: 2571; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (386,85 KB)

4.
EKSTREMNI AEROBNI NAPOR
David Rihtarič, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je bil predstaviti širšemu krogu ljudi športe, ki vsebujejo ekstremni aerobni napor, ekstremni alpinizem, ultramaratonski tek, predvsem pa dokaj neznano panogo kolesarstva - ultramaratonsko kolesarstvo, razliko med ekstremnim, ekstremnim aerobnim in ultramaratonskim športom. Vzporedno pa predstaviti zgodovino ultramaratonskega kolesarstva, vrste tekmovanj, vse značilnosti tega ekstremnega aerobnega napora, tekmovanj in tekmovalca ter obenem predstaviti dejavnike, ki so potrebni za uspeh v tem športu. Pri izdelavi diplomske naloge sem uporabil deskriptivno metodo s študijem domače in predvsem tuje literature, proučevanje tujih spletnih strani in uporabil ter prenesel svoje izkušnje iz sveta maratonskega teka in ultramaratonskega kolesarstva. Preko izjav in nestandardiziranih usmerjenih intervjujev opravljenih z ljudmi, ki so na različne načine povezani z ultramaratonskim kolesarstvom, sem si pridobil mnenja in poglede na ta šport.
Ključne besede: aerobno, ekstremni šport, ekstremni aerobni napor, ultramaratonsko kolesarstvo, ultramaratonski tek, ekstremni alpinizem, mnenja.
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1229; Prenosov: 185
.pdf Celotno besedilo (4,01 MB)

5.
RAZVOJ MOČI V VZDRŽLJIVOSTNIH PANOGAH V PRIPRAVLJALNEM OBDOBJU
Robert Simonič, 2013, diplomsko delo

Opis: Namen raziskovalnega dela je bil pregledati strokovno literaturo in vire na temo ustreznosti združene vadbe za moč in vzdržljivost ter ugotoviti, ali je omenjen protokol vadbe smotrn za izboljšavo dosežkov v vzdržljivostnih panogah, kot so tek, kolesarjenje, triatlon, smučarski tek … Pregled strokovne literature v nalogi je bil omejen samo na tisto, ki se je dotikala vadbe že izkušenih športnikov ali rekreativcev. Viri, ki se nanašajo na začetnike, neizkušene ali poškodovane športnike, niso bili uvrščeni v nalogo. Pri pregledu je bilo ugotovljeno, da obstajajo deljena mnenja glede na združeno vadbo moči in vzdržljivosti, kar pa se je bolj nanašalo na vrsto in dejavnik raziskave, od gospodarnosti gibanja, končnega dosežka v športni panogi, prirastka mišične mase do spremembe tipa mišičnih vlaken kot posledice vadbe, VO2max. Vendar pa je z vidika zelo pomembne spremenljivke v vzdržljivostnih panogah – gospodarnosti gibanja – združena vadba moči in vzdržljivosti (S+E) upravičila naša pričakovanja. Združena vadba (S+E) pripomore k izboljšanju določenih parametrov, pomembnih v vzdržljivostnih panogah, in pokaže, da samo vadba za vzdržljivost (izboljšanje samo srčno-žilnih parametrov) ne daje zadovoljivih rezultatov. Kar je še posebej očitno pri vrhunskih športnikih, ki imajo po navadi že do končnih zmogljivosti trenirane te srčno-žilne parametre.
Ključne besede: moč, maksimalna moč, eksplozivna moč, vzdržljivost, VO2max, mišice, gospodarnost gibanj
Objavljeno: 04.03.2013; Ogledov: 1048; Prenosov: 193
.pdf Celotno besedilo (3,96 MB)

6.
ŠPORT NE POZNA DRUGAČNOSTI - NAČRTOVANJE TRENINGA PARAPLEGIKOV V ATLETSKIH METIH
Tanja Cimerman, 2014, diplomsko delo

Opis: Eno najpomembnejših področij vsakega športnega procesa predstavlja samo načrtovanje športne vadbe. Organizacijo vadbenega procesa s ciljem do čim boljše priprave športnika, bi lahko primerjali z umetnostjo, ki je prepletena s poskusi in napakami, s katerimi se srečujemo skozi različna časovna obdobja vadbenega procesa. Da pa sam vadbeni proces poteka v pravi smeri je potrebno vključevanje temeljnih znanstvenih načel. Osnovni namen diplomske naloge je bil preučiti različne pristope k načrtovanju športne vadbe paraplegikov v atletskih metih. Cilji, ki sem si jih zadala so bili osredotočeni na predstavitev načrtovanja treninga in ciklizacije atletov, predstavitev teoretičnih izhodišč za načrtovanje treninga po sistemu vzhodno evropskih držav in zahodnem modelu, primerjava obeh predstavljenih pristopov ter oceniti prednosti in slabosti le teh. Pri pisanju sem si pomagala z različnimi viri, tako domačimi kot tujimi. Veliko mi je pripomoglo znanje, ki sem ga pridobila skozi pogovore s strokovnjaki tega področja. Vsak izmed pristopov ima določene karakteristike. Največja razlika teh dveh pristopov se kaže v razvijanju motoričnih sposobnosti, kjer vzhodni model uporablja bolj vzporedni princip, medtem, ko zahodni model zaporednega. Najbolj pomembna razlika pristopov je v dolžini pripravljalnih obdobij. Če so ta preveč dolga, kot je to značilno za zaporedni princip je težko slediti razporedu tekem skozi vso sezono. Tako so sistemi vzporednega principa v večji prednosti, saj se vse sposobnosti razvijajo hkrati, s čimer ohranjamo kakovostnejši rezultat.
Ključne besede: gibalna oviranost, meti paraplegikov, ciklizacija, vadbeni cikel, vzporedni princip, zaporedni princip, športna forma
Objavljeno: 24.06.2014; Ogledov: 714; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

7.
Razvoj hitrostne vzdržljivosti pri tekačih na kratke razdalje
Jan Kramberger, 2019, diplomsko delo

Opis: V tem zaključnem delu predstavljamo vplive na razvoj in metode za razvoj hitrostne vzdržljivosti, z delitvijo teka sprinta v faze in ugotavljanjem najboljše tehnike ta tek na kratke razdalje. Predstavljeni so tudi energijski sistemi, ki vplivajo na razvoj vzdržljivost, in načini, kako razvijati hitrost in/ali vzdržljivost. Ta dva koncepta sta naposled združena v hitrostno vzdržljivost s predstavitvijo njenega razvoja. V delu izpostavljamo tudi osnovne zakonitosti in pomembnost periodizacije in regeneracije.
Ključne besede: atletika, vzdržljivost, hitrost, hitrostna vzdržljivost
Objavljeno: 18.11.2019; Ogledov: 62; Prenosov: 16
.pdf Celotno besedilo (2,03 MB)

8.
RAZVOJ DOLGOTRAJNE VZDRŽLJIVOSTI TEKAČEV
Marjeta Arčnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Vzdržljivost je kot motorična sposobnost odvisna od številnih dejavnikov in igra pomembno vlogo v večini športnih panog. Prav tako je pomembna v življenju vsakega posameznika, četudi ta ni športnik, saj v veliki meri vpliva na kakovost njegovega življenja v smislu telesnega in mentalnega zdravja ter druge pomembne dejavnike. Za optimalen razvoj vzdržljivosti so pomembni skrbno načrtovani treningi. Poznamo več vrst vzdržljivosti. Kot problem v svoji diplomski nalogi smo izbrali razvoj dolgotrajne vzdržljivosti tekača s ciljem opisati motorično učenje in faze v učnem procesu, osnove vzdržljivosti kot motorične sposobnosti, dejavnike, od katerih je ta odvisna, ter metode za razvoj dolgotrajne vzdržljivosti. Pri pisanju so nam bili v pomoč različnimi viri, predvsem pa tudi pogovori in nasveti izkušenih tekačev in strokovnjakov vzdržljivostnih panog. Vadba vzdržljivosti zahteva postopnost in individualizacijo, sploh kadar je govora o prvih korakih k tekaški vadbi, še posebno pri otrocih.
Ključne besede: motorično učenje, vzdržljivost, dolgotrajna vzdržljivost, aerobni napor
Objavljeno: 04.08.2016; Ogledov: 542; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (1,16 MB)

9.
METODIČNA PRIPRAVA TRUPA PRI ŠPORTNIH PANOGAH
Matej Mavrovič, 2016, diplomsko delo

Opis: V današnjih športnih panogah je kvalitetna in strokovno vodena kondicijska priprava neizbežen del trenažnega procesa, kajti le najboljše kompleksno telesno pripravljeni športniki so sposobni izvajanja perfektnih posameznih elementov in doseganja rezultatov na tekmovalni ravni. Kakovostna kondicijska priprava je tako rezultat pravilnega načrtovanja, izbire različnih oblik športne vadbe in metod, s katerimi bomo izboljšali posamezne sposobnosti športnikov. Atletika, smučanje sta moji športni panogi, v katerih sem sam aktivno vključen ter imam veliko osebnih izkušenj. Pri organizaciji in načrtovanju treningov sem zaznal številne napake, katere pa so posledica nepravilne uvrstitve metodične priprave trupa. Če se vadba ne izvaja po načrtu, pod strokovnim vodstvom nastanejo na dolgi rok velike težave. Kompleksno gibanje vrhunskih športnikov pa z napakami lahko privede do poškodb in tako kasneje do predčasnih zaključkov športne kariere. Trdim, da s pravilno telesno pripravo trupa izboljšamo celotno sliko športnika v športni panogi, v svoji diplomski nalogi pa sem predstavil vadbo in vaje, ki so potrebni za motorično pripravo trupa pri atletiki in smučanju, ki je temeljna povezava športnih panog.
Ključne besede: metodična priprava trupa, metode treniranja trupa, oblike treniranja trupa.
Objavljeno: 04.08.2016; Ogledov: 401; Prenosov: 88
.pdf Celotno besedilo (5,50 MB)

10.
Učinki teka na telo
Jan Breznik, 2018, diplomsko delo

Opis: Namen zaključnega dela je preučiti v zvezi z učinki teka tudi fiziološke osnovne ohranjanja in krepitve vzdržljivosti pri tem. Preučeni so viri, ki so dosegljivi na spletu iz slovenskega prostora, to so viri športnih in medicinskih strokovnjakov splošnih vsebin ter novejši tuji viri in literatura z ilustracijo rezultatov posameznih podrobnejših raziskav. Opisan je osnovni fiziološki odziv na telesni napor, vpliv treninga teka na vzdrževanje in povečevanje sposobnosti delovanja srčno-žilnega sistema ter na kognitivne funkcije. Tek ima lahko vrsto pozitivnih ali tudi negativnih učinkov, kar moramo upoštevati pri treningu te atletske discipline. Na pregleden način so zbrane ugotovitve medicinskih športnih strokovnjakov in predstavljeni osnovni podatki za razumevanje vpliva teka na procese v telesu, tudi na pojav poškodb, in na učinkovitost telesa pri odzivu na obremenitve. Pomemben je tudi vpliv teka na vitalnost tekača. Pojasnjen je način upoštevanja odziva telesa in fizioloških procesov pri treningu teka.
Ključne besede: Pozitivni, in, negativni, učinki, treninga, teka
Objavljeno: 24.09.2018; Ogledov: 227; Prenosov: 35
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici