| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Krmiljenje in optimizacija delovanja pogonskega agregata Formule Student : diplomsko delo
Matjaž Strniša, 2019, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo opisuje krmilje in izvedbo optimizacije delovanja batnega 4-taktnega eno-valjnega agregata z notranjim zgorevanjem. Namen optimizacije je priprava agregata za tekmovalne pogoje v razredu Formula Student. Potreba po optimizaciji se je pojavila, ker pravilnik omejuje premer vstopnika zraka in zaradi želje po delovanju pogonskega sklopa na gorivo E85. Za potrebe optimizacije je bilo krmilje motorja izvedeno s centralno procesno enoto Avstralskega proizvajalca Motec. Na agregat so bili dodani senzorji, ki so bili konfigurirani za pravilno delovanje procesne enote. V zadnji fazi pa je bila izvedena optimizacija delovanja, predstavljeni rezultati pa so prikazani kot izhodna moč.
Ključne besede: agregat, krmilje, optimizacija delovanja, Formula Student, Motec
Objavljeno v DKUM: 10.12.2019; Ogledov: 1247; Prenosov: 151
.pdf Celotno besedilo (1,76 MB)

2.
Določitev parametrov mehanike loma za zvar iz jekla aisi 304 : magistrsko delo
Gregor Strniša, 2019, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen praktičen primer pokanja zvarnih spojev na oljnem rezervoarju, s katerim se je srečalo podjetje Fibmarkt d.o.o. Za namene simulacije realnega napetostnega stanja in obremenitev na zvarnem spoju so bili izdelani preizkušanci, s katerimi je bil izveden proces dinamičnega obremenjevanja z namenom pridobitve empiričnih rezultatov, ki so služili kot osnova za preverjanje ustreznosti konstrukcijske zasnove zvarnega spoja. V skladu z ASTM standardi so bili izdelani natezni in upogibni preizkušanci za določanje mehanskih lastnosti ter parametrov mehanike loma materiala zvarnega spoja iz nerjavnega jekla AISI 304. Podatki, pridobljeni v sklopu testiranja omenjenih preizkušancev, podajajo informacije za primerjavo med mehanskimi lastnostmi zvarnega spoja ter osnovnega materiala.
Ključne besede: nerjavno jeklo, mehanske lastnosti, mehanika loma, natezni preizkus, upogibni preizkus
Objavljeno v DKUM: 06.05.2019; Ogledov: 1706; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (7,16 MB)

3.
Življenje pred in po transplantaciji srca
Lara Strniša, 2018, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča:Opisali smo transplantacijo srca, potek operacije in predvsem spremembe v življenju pacienta. Zanimal nas je predvsem vpliv transplantacije srca kakovost življenja pacienta. Namen zaključnega dela je opisati življenje pred in po transplantaciji srca. Metodologija:Deskriptivno metodo smo uporabili za teoretični del,v raziskovalnem delu je bila uporabljena kvalitativna metodologija. Vprašalnik za intervju smo sestavili s pomočjo 11 funkcionalnih vzorcev po Marjory Gordon inglede na ugotovljene potrebe po zdravstveni negi smo izpostavili negovalne diagnoze. Obravnavali smo enega pacienta s presajenim srcem. Rezultati:Ugotovitve v študiji primera so pokazale, da se je kakovost življenja po presaditvi srca znatno izboljšala na vseh ravneh. Izpostavilismo 6 negovalnih diagnoz. Pacient je po transplantacijiokreval brez težav ali posebnosti in je sedaj, v času obravnavev zelo dobrem psiho-fizičnem stanju. Sklep:Po transplantaciji srca se je življenje pacienta občutno spremenilo na bolje. Vloga medicinske sestre v času po operaciji je zelo pomembna, saj zajema poučevanje pacientov in njihovih svojcev, spremljanje pacienta pri okrevanju in spodbujanje k gibanju ter zdravemu načinu življenja.
Ključne besede: življenje, spremembe, negovalne diagnoze, medicinska sestra, Marjory Gordon, presaditev srca
Objavljeno v DKUM: 26.11.2018; Ogledov: 1926; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (612,38 KB)

4.
Analiza raziskav gibalne dejavnosti slovenskih osnovnošolskih otrok v zadnjih letih
Klavdija Strniša, Branka Čagran, 2015, pregledni znanstveni članek

Opis: V današnjem času je gibalna dejavnost izredno pomemben segment zdravega življenjskega sloga ne samo otrok, pač pa tudi odraslih. Tehnološki napredki nam omogočajo, da z manj gibanja pridemo do enakega cilja, za katerega je bila včasih potrebna veliko večja gibalna dejavnost posameznika. Prav tako hiter življenjski tempo in vse bolj sedeči življenjski slog vplivata na vse manjše gibalne dejavnosti ljudi. Analiza objavljenih znanstvenih člankov s področja gibalne dejavnosti osnovnošolskih učencev zajema 15 raziskav. Raziskave smo zajeli glede na izvor objave in pogostost citiranja. Razvidno je, da je najpogostejši segment proučevanja gibalne dejavnosti vidik spola otrok. Sicer pa raziskovalce zanimajo tudi učinki starosti, učnega uspeha, indeksa telesne mase, kraja bivanja, pogostosti in časa ukvarjanja z gibalno dejavnostjo, izobrazbe in gibalne dejavnosti staršev, pa tudi raven organiziranja dejavnosti (organizirana/neorganizirana), skratka tako zunanji kot notranji dejavniki gibalne dejavnosti otrok. Analiza objavljenih raziskav je pokazala, da gibalno dejavnost pogojuje mnogo notranjih in zunanjih dejavnikov. Višjo stopnjo gibalne dejavnosti pogosteje zasledimo pri dečkih ter pri mestnih otrocih v primerjavi s podeželskimi. Gibalno dejavnejši starši imajo gibalno dejavnejše otroke. Več anketiranih učencev se ukvarja z organiziranimi kot z neorganiziranimi oblikami vadbe.
Ključne besede: gibanje, gibalna dejavnost, učenci, raziskave, osnovne šole
Objavljeno v DKUM: 19.09.2017; Ogledov: 1193; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (140,65 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Konstruiranje univerzalne priprave za vpenjanje obdelovancev v CNC rezkalnem stroju
Gregor Strniša, 2016, diplomsko delo

Opis: Zadnje čase je na trgu vse več nasičenosti s podjetji, ki se ukvarjajo s strojno obdelavo, zato podjetja stremijo k čim večji optimizaciji tehnoloških časov. Problem diplomske naloge izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju, kjer se ukvarjajo s strojno obdelavo nihajnih rok. Ker se obdeluje več tipov, je bil glavni cilj skonstruirati univerzalno vpenjalno pripravo, s katero bi skrajšali čas, namenjen menjavi in pozicioniranju obdelovancev. Z upoštevanjem vseh ključnih zahtev smo skonstruirali pripravo, njeno togost preverili z MKE analizo ter funkcionalnost preverili tudi v praksi.
Ključne besede: vpenjalna priprava, nihajne roke, konstruiranje, vpenjanje, obdelovanec
Objavljeno v DKUM: 13.10.2016; Ogledov: 1685; Prenosov: 215
.pdf Celotno besedilo (2,07 MB)

6.
UVEDBA E-RAČUNOV V PODJETJE
Evgen Strniša, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Od 1. 1. 2015 dalje morajo proračunski uporabniki prejemati račune izključno v elektronski obliki. V diplomski nalogi smo iskali stroškovno najugodnejšo rešitev pošiljanja e-računov v malem podjetju. Predstavili smo e-račune in njihov vpliv na poslovanje. Glede na malo količino izdanih računov podjetja LES design, d. o. o., smo prišli do ugotovitve, da je najboljša in najhitrejša rešitev uporaba portala UJP (Uprava Republike Slovenije za javna plačila). Ta način je brezplačen za uporabnike, ki izdajo največ 60 e-računov letno. Informacijski sistem podjetja smo tehnično pripravili. Na konkretnem primeru smo izvedli izdajo e-računa proračunskemu uporabniku. Zaposlene v podjetju smo seznanili z elektronskimi računi in jim predstavili, kako jih pripraviti in izdati. Rešitev se je izkazala za preprosto in cenovno ugodno. V prihodnosti bodo e-računi igrali še večjo vlogo v poslovnem svetu.
Ključne besede: elektronski račun, elektronsko poslovanje, eSlog, UJP, eRačun
Objavljeno v DKUM: 07.07.2016; Ogledov: 1638; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

7.
Gibalna dejavnost otrok z vidika socialno-ekonomskih razsežnosti
Klavdija Strniša, Jurij Planinšec, 2014, drugi znanstveni članki

Opis: Z raziskavo smo z vidika socialno-ekonomskih razsežnosti želeli analizirati gibalno dejavnost otrok, ki obiskujejo prve tri razrede osnovne šole. V vzorec anketirancev smo zajeli 132 otrok iz štirih osnovnih šol v severovzhodni Sloveniji. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnih vprašalnikov in jih obdelali s statističnim programom SPSS. Za izračun razlik v gibalni dejavnosti glede na socialno-ekonomske dejavnike smo uporabili t-preizkus, analizo variance ter Post-hoc preizkus. Statistično pomembnost rezultatov smo ugotavljali na ravni 5-odstotnega tveganja. Rezultati so pokazali, da so dečki v primerjavi z deklicami gibalno dejavnejši. Otroci iz mestnih šol so dnevno za kar 20 minut gibalno dejavnejši v primerjavi z otroki iz podeželskih šol. Izobrazba matere in očeta je statistično povezana z gibalno dejavnostjo otrok, pri tem so najbolj gibalno dejavni otroci staršev z najvišjo stopnjo izobrazbe. Gibalna dejavnost očetov je statistično pomembna glede na gibalno dejavnost njihovih otrok, saj so otroci gibalno dejavnejših očetov tudi sami gibalno dejavnejši. Kljub temu da se še posebej v zadnjih letih poudarja pomen gibalne dejavnosti za razvoj in zdravje otrok, je še vedno ogromno otrok premalo gibalno dejavnih. Mnogi starši in otroci se sklicujejo na hiter življenjski tempo in posledično na pomanjkanje časa.
Ključne besede: gibalna dejavnost, otroci, bivalno okolje, gibalna dejavnost staršev, izobrazba staršev, družina, finančno stanje družine
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1234; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (128,60 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
9.
VREDNOTENJE ALTERNATIV UPRAVLJANJA S TVEGANJEM ZARADI TOČE Z UPORABO DREVES ODLOČANJA PRI BRESKVI
Rok Strniša, 2012, diplomsko delo

Opis: Kmetijska proizvodnja je odvisna od številnih dejavnikov. V največji meri pa je odvisna od vremena. Cilj študije je bil ugotoviti, ali je smiselno zavarovati pridelek ob upoštevanju navedenih vhodnih parametrov v primeru pojava toče. Uporabili smo model drevesa odločanja ob upoštevanju navedenih vhodnih parametrov za oceno tveganja pri breskvah zaradi škode toče, po predhodnem izračunu modela kalkulacij. Z drevesom odločanja smo ocenili rezultate posameznega dogodka. Za oceno potrebujemo inpute in outpute ter odnose med njimi, saj se le tako čim bolj približamo dejanski situaciji v pridelavi. Namen diplomske naloge je bil oceniti alternative upravljanja s tveganjem zaradi toče, oziroma s pomočjo modela oceniti ekonomsko upravičenost proizvodnje breskev. Ocenili smo stroške, s katerimi se srečamo v pridelavi breskev, ob upoštevanju škode s strani toče. S kalkulacijami smo ugotovili, kolikšna je najnižja ocenjena škoda, pri kateri je zavarovanje pridelka gospodarsko upravičeno. Na podlagi izračunov pričakovane vrednosti lahko trdimo, da je pričakovana vrednost prvega scenarija višja ob varianti brez zavarovanja, in sicer kljub 50 % subvencioniranju države. Pri drugem do petem scenariju (območja z večjo ogroženostjo zaradi toče) pa je pričakovana vrednost višja ob varianti z zavarovanjem. Tako lahko smatramo, da je zavarovanje pridelka na območjih z večjo ogroženostjo ekonomsko upravičeno.
Ključne besede: toča / drevo odločanja / breskev / zavarovanje pridelkov
Objavljeno v DKUM: 31.01.2012; Ogledov: 2256; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (733,67 KB)

10.
POVEZANOST ŠPORTNE DEJAVNOSTI IN TELESNE SAMOPODOBE OTROK V PODRAVJU
Klavdija Strniša, 2010, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je raziskati povezanost športne dejavnosti in telesne samopodobe otrok v Podravju med devetim in enajstim letom. Raziskava je potekala v šestih osnovnih šolah severovzhodne Slovenije. Vzorec je obsegal 452 otrok, od tega 233 deklic ter 219 dečkov. Podatki o spolu, starosti in telesni samopodobi so bili pridobljeni s pomočjo poslovenjene različice francoske verzije vprašalnika za ugotavljanje telesne samopodobe mladostnikov The Physical Self-Inventory — short form. Podatki o športni dejavnosti otrok so bili zbrani s pomočjo vprašalnika o športni dejavnosti, na osnovi katerega so bili otroci razdeljeni v tri skupine; nizko dejavni (dejavni do 30 minut na dan), srednje dejavni (dejavni od 31 do 60 minut na dan) in zelo dejavni (dejavni več kot 60 minut na dan). Razlike v telesni samopodobi med skupinami različno športno dejavnih otrok smo ugotavljali z analizo variance (ANOVA), pri čemer smo ugotavljali statistično značilnost razlik na ravni tveganja 0,05 (p≤0,05). Razlike smo natančneje opredelili s Post-Hoc preizkusom po metodi Scheffe. Rezultati so pokazali, da obstajajo med skupinami nizko, srednje in zelo športno dejavnih otrok statistično značilne razlike v telesni samopodobi. Naknadna analiza povezanosti športne dejavnosti in telesne samopodobe, ločena po spolu, je pokazala, da prihaja do statistično pomembnih razlik samo pri dečkih. Dečki, ki so športno dejavni vsaj eno uro na dan, so bolj zadovoljni s svojimi gibalnimi sposobnostmi, bolj so zadovoljni sami s seboj in s tem, kar telesno zmorejo in bolj zaupajo v svoje gibalne sposobnosti kot dečki, ki so manj športno dejavni. Rezultati kažejo, da je športna dejavnost pomemben dejavnik pri oblikovanju telesne samopodobe dečkov.
Ključne besede: gibalna dejavnost, gibalne sposobnosti, samopodoba, umirjen telesni razvoj
Objavljeno v DKUM: 18.01.2011; Ogledov: 2535; Prenosov: 388
.pdf Celotno besedilo (1017,72 KB)

Iskanje izvedeno v 3.26 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici