| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 147
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Kakovost življenja pri otrocih s cistično fibrozo : diplomsko delo
Saška Štumpf-Vindiš, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: cistična fibroza, otroki, kakovost življenja
Objavljeno: 27.11.2008; Ogledov: 4494; Prenosov: 1154
.pdf Celotno besedilo (420,88 KB)

2.
3.
Odvzem krvi in urina pri novorojenčku : (diplomsko delo)
Nataša Kogelnik, 2008, diplomsko delo

Ključne besede: odvzem, kri, urin, novorojenček
Objavljeno: 14.01.2009; Ogledov: 4554; Prenosov: 1336
.pdf Celotno besedilo (323,21 KB)

4.
Maligne bolezni otrok : (diplomsko delo)
Sonja Kerin-Kos, 2009, diplomsko delo

Opis: IZVLEČEK V diplomski nalogi najprej celoviteje predstavimo ključne epidemiološke podatke, nato pa biološke osnove raka pri otrocih. Ugotavljamo, da so razlogi za nastanek malignega obolenja predvsem genetski dejavniki. Nadaljujemo s prikazom klasifikacije raka pri otrocih in mladostnikih - 12 klasifikacijskih skupin, ki pa se določajo na podlagi histološke slike. Nato podrobneje opisujemo znake in simptome zlasti pogostih vrst otroškega raka. Njihovo poznavanje je izjemnega pomena za pravočasno diagnostiko in učinkovito terapijo, pri čemer ugotavljamo, da lahko že zdravnik v osnovni zdravstveni dejavnosti z osnovnimi diagnostičnimi postopki posumi na maligno bolezen in takšnega otroka pravočasno napoti v onkološki center. V osrednjem delu podrobneje predstavljamo vse maligne bolezni v pediatriji, in sicer zlasti njihov nastanek, potek in zdravljenje. Sledi opis terapije in stranskih učinkov zdravljenja malignih bolezni pri otrocih, pri čemer so še vedno najpomembnejši terapevtski posegi: kirurško zdravljenje, kemoterapija in obsevanje. Stranski učinki so neizogibni del zdravljenja, zato si pomagamo s podporno terapijo. V nadaljevanju predstavljamo zdravstveno nego otrok z malignimi boleznimi, pri čemer ugotavljamo, da mora medicinska sestra obvladovati zlasti naslednje postopke in stanja: čistoča in nega telesa, preprečevanje in oskrba infekcij, urgentna onkološka stanja, primanjkljaj sestavine krvi, lajšanje bolečine, ustrezna prehrana otrok z malignimi boleznimi in družinsko usmerjena psihosocialna oskrba. Na koncu zdravstveno nego otrok z malignim obolenjem primerjamo z konceptualnim modelom Virginije Henderson. Teoretičen del diplomske naloge zaključujemo s kratkim opisom dolgoročnih posledic otrok z malignimi boleznimi. V empiričnem delu diplomske naloge predstavimo namen raziskave, analizo izpolnjenih 16 anketnih vprašalnikov medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v Službi za hematologijo in onkologijo na Pediatrični kliniki v UKC Ljubljana, in sicer, da je potrebno v tej službi sistematičneje izvajati vse oblike zlasti formalnega in tudi neformalnega izobraževanja zaradi hitrega razvoja novosti v pediatrični onkologiji. Postavili smo 3 raziskovalna vprašanja, podrobneje predstavili rezultate analize odgovorov na vseh 18 vprašanj iz 16 anketnih vprašalnikov ter na tej podlagi potrdili vsa 3 zastavljena raziskovalna vprašanja. V razpravi smo med drugim ugotovili, da ne dovolj sistematično razvit pristop pri izvajanju dodatnega izobraževanja medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v zgoraj navedeni službi preusmerja prenos znanja iz insitucionalnih virov na druge, ne dovolj sistematično razvite in organizacijsko podprte pristope, ki so lahko prepuščeni tudi iznajdljivosti posameznih anketirancev.
Ključne besede: maligne bolezni, otroci, zdravljenje, zdravstvena nega
Objavljeno: 06.03.2009; Ogledov: 4631; Prenosov: 700
.pdf Celotno besedilo (548,69 KB)

5.
Otrok z motnjo zavesti in naloge medicinske sestre v enoti za intenzivno terapijo
Petra Požar, 2009, diplomsko delo

Opis: Vsaka motnja zavesti pomeni motnjo v delovanju osrednjega živčevja, kjer je tudi sedež nadzora delovanja osnovnih življenjskih funkcij. Zato motnja zavesti pomeni resno in potencialno življenje ogrožajoče stanje, ki zahteva hitro ukrepanje. Namen diplomskega dela je predstaviti obravnavo otroka z motnjo zavesti in vlogo ter naloge medicinske sestre pri otroku z motnjo zavesti v Enoti intenzivne terapije. V raziskavi smo ugotovili, da ima negovalno osebje Enote intenzivne terapije in Otroške kirurgije dovolj specifičnega znanja za delo z otroki z motnjo zavesti. Standarde aktivnosti zdravstvene nege večina anketirancev uporablja le včasih, vsi pa nudijo pomoč staršem pri soočanju z otrokovim stanjem, pri delu v enoti intenzivne terapije pa so tudi zelo psihično obremenjeni.
Ključne besede: motnje zavesti, otrok, nevrološka preiskava, Glasgovska koma lestvica, enota za intenzivno terapijo, monitoring
Objavljeno: 17.03.2009; Ogledov: 3256; Prenosov: 822
.pdf Celotno besedilo (2,83 MB)

6.
Položaji, dotiki in pravilno rokovanje z otrokom
Vanja Urlaub, 2009, diplomsko delo

Opis: Zdrav otrok se v prvem letu življenja sam od sebe osamosvoji. Že zelo zgodaj začne obvladovati gibanje glavice, se obračati po vzdolžni osi on okoli 6. meseca začne uporabljati rokice za podporo in prestrezanje, nato začne plaziti, nauči se sedeti, vstajati in hoditi. Otrok s tveganjem (rizični otrok) pa se razvija drugače, odvisno od dejavnikov tveganja. Je otrok, ki ima neugodno antenatalno anamnezo. Potrebuje našo pomoč vse od rojstva, v smislu pravilnega rokovanja (handling), pestovanja, polaganja, nošenja, hranjenja, previjanja in zdravstvene nege, vse dokler se gibalno ne osamosvoji in postane očitno, da dejavniki tveganja na njem niso pustili posledic. Namen diplomskega dela je predstaviti delo negovalnega tima pri rizičnih otrocih ali otrocih s tveganjem in njihovo sodelovanje s starši.
Ključne besede: položaji, dotiki, pravilno rokovanje, rizičen otrok.
Objavljeno: 24.06.2009; Ogledov: 3511; Prenosov: 699
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

7.
Oskrba otroka z dehidracijo
Biserka Kesak, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo dojenčka in malega otroka, dehidracijo, njene vzroke, znake in zdravljenje. V teoretičnem delu diplomske naloge so opisane značilnosti dojenčka in malega otroka, ki sta razen starostnika najbolj občutljiva na pomanjkanje vode v telesu. Osredotočili smo se na dehidracijo, njene vzroke in stopnje ter rehidracijo in izdelali dva standarda negovalnih intervencij; tehtanje otroka glede na starost in dajanje oralno rehidracijske solucije (ORS). Raziskovalni del diplomske naloge smo razdelili na dva dela. V prvem delu so prikazani statistični podatki o hospitalizaciji otrok zaradi akutne driske in bruhanja na Pediatrični kliniki Univerzitetnega kliničnega centra Maribor. V drugem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki je bila izvedena na Univerzi v Mariboru, Fakulteti za zdravstvene vede Maribor, leta 2008. V raziskavi je sodelovalo 50 rednih študentov tretjega letnika UM FZV. Statistični podatki o hospitalizaciji otrok so pokazali, da je bilo v obdobju od 1. 1. do 31. 12. 2008 na oddelku za otroke do drugega leta starosti hospitaliziranih 1190 otrok. 324 otrok je bilo hospitaliziranih zaradi akutne driske. Rezultati raziskave so pokazali, da se driska najpogosteje pojavlja v zimskih mesecih, takrat tudi najpogosteje izolirajo Rotavirus, kot povzročitelja. Raziskava je pokazala tudi pogostejše obolevanje dečkov. Rezultati ankete, ki je bila izvedena med rednimi študenti tretjega letnika so pokazali, da so anketirani po večini mnenja, da se v času študija niso naučili dovolj o dehidraciji pri otrocih. Prav tako so zavzeli stališče, da medicinske sestre pri svojem delu posvečajo premalo časa poučevanju staršev in oskrbi dehidriranega otroka.
Ključne besede: dehidracija, otrok, oskrba
Objavljeno: 24.06.2009; Ogledov: 3157; Prenosov: 654
.pdf Celotno besedilo (510,93 KB)

8.
NALOGE MEDICINSKE SESTRE PRI RAZLIČNIH ŠOKOVNIH STANJIH PRI OTROCIH
Suzana Galun, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je teoretično in empirično. Razdeljeno je na medicinski del in zdravstveno nego pacienta v šoku. Pri pisanju naloge smo uporabljali deskriptivno metodo dela s študijo domače in tuje literature s področja urgentne medicine, interne medicine in prve pomoči. Namen diplomskega dela je podrobneje prikazati različna šokovna stanja pri otrocih. Natančno smo predstavili vrsto, stopnjo, klinično sliko, etiologijo in komplikacije najpogostejših šokovnih stanj. Izpostavili smo, da je lahko vsako šokovno stanje posameznika zanj ogrožajoče. Poudarili smo naloge diplomirane medicinske sestre pri otroku v šokovnem stanju. Preživetje pacientov s šokom je odvisno od časa, ki poteče od nastanka šoka do ukrepanja in nudenja zdravstvene pomoči in oskrbe. Umrljivost pacientov s šokom zmanjšamo s hitrim in ustreznim zdravljenjem. Zdravstveni in negovalni tim, ki sodeluje pri takšni obravnavi pacienta, mora imeti veliko teoretičnega in praktičnega znanja. Za kakovostno obravnavo otroka v šoku je potrebna obravnava pacienta po procesu zdravstvene nege, s postavljenimi negovalnimi diagnozami in strokovno pravilno izvedenimi postopki in posegi zdravstvene nege.
Ključne besede: šok, zdravljenje, medicinska sestra, otrok v šoku
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 2913; Prenosov: 434
.pdf Celotno besedilo (457,26 KB)

9.
Priprava otrok na rentgenološke preiskave
Leonardo Lovrić, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja pripravo otrok na rentgenološke preiskave. V teoretičnem delu smo predstavili posebnosti otrok v razvoju, pediatrično radiologijo, pripravo otrok na rentgenološke preiskave in sodelovanje staršev pri rentgenoloških preiskavah otrok. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli na Kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo v UKC Ljubljana. Podatke smo zbrali s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 12 vprašanj. V raziskavi je sodelovalo 25 medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v negovalnem timu Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo UKC Ljubljana. Namen raziskave je bil ugotoviti ali je pri rentgenoloških preiskavah majhnih otrok zaželena prisotnost staršev, kako prisotnost staršev vpliva na počutje otrok oziroma, če so zaradi prisotnosti staršev manj prestrašeni. Rezultati dokazujejo, da je prisotnost staršev pri rentgenoloških preiskavah zaželena, kar tudi pozitivno vpliva na počutje otrok med samo preiskavo, ti otroci pa so tudi manj prestrašeni. Sodobna zdravstvena nega otroka in mladostnika temelji na partnerskem odnosu med medicinsko sestro, otrokom in starši. Ob ustreznem informiranju, spodbujanju, motiviranju in zdravstveni vzgoji vključevanje staršev in otroka v proces zdravstvene nege omogoča njihovo avtonomno odločanje, otroku pa nudi varno okolje.
Ključne besede: otrok, starši, rentgenološke preiskave, priprava
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 2047; Prenosov: 250
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

10.
NADZOR OTROKA Z MAVČEVO OPORNICO IN EKSTENZIJO
Alenka Korošec, 2009, diplomsko delo

Opis: Pri otrocih so zlomi specifični zaradi posebnosti otroškega skeleta, rastnih plošč in plastičnosti otroških kosti. Na celjenje zloma kosti lahko vplivata imobilizacija in narava zloma, vendar gre za fiziološki proces, ki ga v glavnem določa periost. Namen diplomskega dela je predstaviti obravnavo in nadzor otroka z mavčevo opornico in ekstenzijo na oddelku za Otroško kirurgijo UKC Maribor. Anketa je pokazala da se je 50% anketiranih srečalo z otrokom z mavčevo opornico, 11% se jih še ni srečalo s takšnim otrokom33% jih je odgovorilo da se srečuje občasno in 6% jih ni vedelo ali so se srečali ali ne. 31% anketiranih je mnenja da otrok bolečino pogosto izraža verbalno, 14% meni da je mimika najpogostejši način izražanja. 38% jih meni da otroci z jokom izražajo bolečino in 14% je mnenja z nemirom. Samo 3% anketiranih meni, da je intravertiranost najpogostejši izraz otrokove bolečine. V raziskavi smo ugotovili, da ima negovalno osebje na oddelku za Otroško kirurgijo UKC Maribor dovolj specifičnega znanja za delo z otroci, ki po operaciji imajo mavec ali ekstenzijo. Ključne besede: otrok, mavčeva opornica, nadzor, ekstenzija
Ključne besede: otrok, zlom, ekstenzija, mavčeva opornica, nadzor
Objavljeno: 25.11.2009; Ogledov: 2740; Prenosov: 574
.pdf Celotno besedilo (446,07 KB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici